Forum PCLab.pl: Konfiguracja microsoft SQL server 2k5 + managment studio - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Konfiguracja microsoft SQL server 2k5 + managment studio ASP.NET laczenie sie z baza Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Deschain90 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 16 Styczeń 2009 - 19:46

Moze mi ktos powiedziec jak skonfigurowac server zebym mogl sie z nim laczyc typ poleceniem "Data Source = (local);Initial Catalog = baza;Integrated Security = True" nauczyciel w szkole powiedzial ustawcie sobie to to i to a przy prubie polaczenia ze strony z baza np przy logowaniu i tak sie nie udaje i wywala blad. Sama strona jest dobrze napisana bo na szkolnym komputerze dziala

#2 Użytkownik jest niedostępny   ludzik Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Wt, 28 Gru 04

Napisany 17 Styczeń 2009 - 10:25

Sprawdź ustawienia w SQL Server Surface Area Configuration czy masz zezwolenie na połączenia zdalne, i czy SQL Server, ma uruchomione protokoły TCP/IP i named pipes dla klienta i servera(możesz to zrobić w sql server configuration manager) choć tobie powinno wystarczyć włączenie tylko named pipes

#3 Użytkownik jest niedostępny   Deschain90 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 17 Styczeń 2009 - 16:02

Ten sposob nie dzialal ;/ ale po co mi polaczenia zdalne jesli strone odpalam z localhosta ? no i tych ustawien nie mialem w area configuration tylko w server configuration manager

moze to cos pomoze
bledy zwracane przy prubie polaczenia sie z baza

An error has occurred while establishing a connection to the server. When connecting to SQL Server 2005, this failure may be caused by the fact that under the default settings SQL Server does not allow remote connections. (provider: Named Pipes Provider, error: 40 - Could not open a connection to SQL Server)
Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

Ten post był edytowany przez Deschain90 dnia: 17 Styczeń 2009 - 16:11


#4 Użytkownik jest niedostępny   ludzik Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Wt, 28 Gru 04

Napisany 17 Styczeń 2009 - 16:45

Cytuj

....ale po co mi polaczenia zdalne jesli strone odpalam z localhosta ?....


this failure may be caused by the fact that under the default settings SQL Server does not allow remote connections. (provider: Named Pipes Provider, error: 40 - Could not open a connection to SQL Server)


próbowałeś właczyć?
Tak to już jest z MSSQL

w area configuration możesz włączyć obsługę zdalnych połączeń, resztę ustawiasz w configuration manager

jak się nie uda to wrzuć logi serwera wygenerowane podczas próby łączenia się skryptu z bazą

Ten post był edytowany przez ludzik dnia: 17 Styczeń 2009 - 17:12


#5 Użytkownik jest niedostępny   kskup Ikona

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1080
  • Dołączył: So, 19 Mar 05

Napisany 17 Styczeń 2009 - 17:04

a moze podales zla nazwe serwera bazy danych - jakas literowka or sth?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Deschain90 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 18 Styczeń 2009 - 11:48

Ustawione mam tak

a literowka jest wykluczona bo to jest ten sam plik z ktorego kozystam w szkole a tam wszystko dziala, wersja serwera tez jest ta sama

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Deschain90 dnia: 18 Styczeń 2009 - 12:10


#7 Użytkownik jest niedostępny   ludzik Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Wt, 28 Gru 04

Napisany 19 Styczeń 2009 - 21:49

a obsługę protokołów klienta też masz włączone?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Deschain90 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 19 Styczeń 2009 - 22:49

W client protocols mam takie same ustawienia jak powyzej, kurcze probuje na rozne sposoby i dalej sie nie chce polaczyc ;/

#9 Użytkownik jest niedostępny   ludzik Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Wt, 28 Gru 04

Napisany 20 Styczeń 2009 - 08:48

W w jaki sposób masz ustawione logowanie do serwera? windows authentication czy servever authentication?
spróbuj w Data Source = komputer\instancja bazy

#10 Użytkownik jest niedostępny   Deschain90 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 20 Styczeń 2009 - 18:59

Bez wzgledu jak ustawie to sie nie laczy z tym sposobem na podanie nazwy kmputera i katalogu tez nie dziala na necie tez nigdze nie pisze jak to ustawic ;/ Chyba ze tutaj ma byc cos inaczej ??

Załączone pliki



#11 Użytkownik jest niedostępny   ludzik Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Wt, 28 Gru 04

Napisany 21 Styczeń 2009 - 12:35

Może wklej kod odpowiedzialny za połączenie z bazą danych

#12 Użytkownik jest niedostępny   Deschain90 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 21 Styczeń 2009 - 15:03

No calosc wyglada tak

Dim connstr As String = "Data Source = (local);Initial Catalog = allegro;Integrated Security = True"
Dim conn As New SQLConnection(connstr)

conn.open()
dim sql as string = "Insert INTO danetbl (login,haslo,rok_ur,email,data_rej) values ('" & TextBox1.text & "','" & TextBox3.text & "','" & DropDownList1.selectedItem.text & "','" & TextBox4.text & "',getdate());"
dim cmd as new SQLCommand(sql,conn)
cmd.executeNonQuery() '// update, delete, insert
conn.close()


JUZ WSZYSTKO GRA PROBLEM ZOSTAL ROZWIAZANY

Ten post był edytowany przez Deschain90 dnia: 21 Styczeń 2009 - 20:39


#13 Użytkownik jest niedostępny   ludzik Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Wt, 28 Gru 04

Napisany 21 Styczeń 2009 - 22:18

To może napisz w czym tkwił problem, tak dla potomności.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Deschain90 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 22 Styczeń 2009 - 17:18

Chodzilo i sposob instalacji podczas ktorego trzeba najpierw odznaczyc zeby instalator ukryl zaawansowane opcja z potem zmienic ustawienia zwiazana z inctancja juz dokladnie nie pamietam nazwy opcji wyboru ale trzeba bylo dac "default instance"

#15 Użytkownik jest niedostępny   supakila Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Nd, 02 Lip 06

Napisany 19 Maj 2009 - 17:41

U mnie jest taki komunikat:

Cytuj

Wystąpił błąd podczas ustanawiania połączenia z serwerem. Podczas łączenia się z programem SQL Server 2005 przyczyną tego błędu może być fakt, że zgodnie z ustawieniami domyślnymi program SQL Server nie pozwala na połączenia zdalne. (provider: Dostawca nazwanych potoków, error: 40 - Nie można otworzyć połączenia z programem SQL Server) (Microsoft SQL Server, Error: 2)

Nie chodzi u mnie chyba o zaznaczenie 'default instance' bo to było domyślnie zaznaczone i tak zostawiłem. Wybrałem też using TCP/IP and named pipes. Teraz próbuje przeinstalować. Tu mam 2 opcje w pewnym momencie: 'Use built-in system account' i 'Use a domain user account'. Poprzednio wybrałem tę pierwszą i 'Local System'. Dalej Windows Authentication.
Proszę o radę.

#16 Użytkownik jest niedostępny   ludzik Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Wt, 28 Gru 04

Napisany 21 Maj 2009 - 18:51

area configuration manager -> allow remote connection

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych