Forum PCLab.pl: Program blokujący reklamy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Program blokujący reklamy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sawatin Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 25 Styczeń 2009 - 02:24

Szukam jakiegoś dobrego programu, który będzie blokował wyskakujące okienka z reklamami. Program najlepiej żeby był darmowy (choć nie jest to warunek).

#2 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30464
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 25 Styczeń 2009 - 02:25

Ale gdzie wyskakują owe okienka?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sawatin Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 25 Styczeń 2009 - 02:30

w przeglądarce ofc

#4 Użytkownik jest niedostępny   mmkkff Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: So, 24 Sty 09

Napisany 25 Styczeń 2009 - 02:32

W Firefoksie -> Adblock Plus. Rewelacja wg mnie. Pażałsta: https://addons.mozil...efox/addon/1865

Adblokery są dedykowane konkretnym przeglądarkom :) więc nie ma takiego jednego remedium na wszystkie przeglądarki.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sawatin Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 25 Styczeń 2009 - 13:15

hmm a coś dobrego dla opery?

#6 Użytkownik jest niedostępny   lukaso100 Ikona

  • Don't stop me now!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2336
  • Dołączył: Pt, 09 Sty 09

Napisany 25 Styczeń 2009 - 14:03

W operze musimy pogrzebać w opcjach. Dokładny opis jak to zrobić pod tym linkiem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   snejk Ikona

  • no i tak
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2236
  • Dołączył: Pt, 28 Maj 04

Napisany 25 Styczeń 2009 - 14:41

blokowanie wyskakujących okienek w operze jest bez instalowania czegokolwiek. f12 - i trzecia opcja od góry.
a co do blokowania reklam to ja np używam privoxy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9802
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 25 Styczeń 2009 - 14:46

Ja proponuję AdMuncher, niewielki program a blokuje każda niechcianą reklamę, działa z Mozilla i Operą bez problemu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Camis Ikona

  • Android Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3538
  • Dołączył: So, 09 Kwi 05

Napisany 25 Styczeń 2009 - 20:47

Zobacz postmmkkff, o 25 Styczeń 2009, 02:32, napisał(a):

Adblokery są dedykowane konkretnym przeglądarkom :) więc nie ma takiego jednego remedium na wszystkie przeglądarki.


Jest Admuncher

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sawatin Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 25 Styczeń 2009 - 23:12

Hmm to że opera ma funkcję blokady okienek to wiem, jednak w wielu wypadkach nie jest ona skuteczna, dlatego pytam o program zewnętrzy.
Co do tego Admuncher: czy nie zwalnia on wyświetlania stron? oraz czy nie obciąża bardzo procesora

#11 Użytkownik jest niedostępny   snejk Ikona

  • no i tak
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2236
  • Dołączył: Pt, 28 Maj 04

Napisany 26 Styczeń 2009 - 10:37

Zobacz postSawatin, o 25 Styczeń 2009, 23:12, napisał(a):

Hmm to że opera ma funkcję blokady okienek to wiem, jednak w wielu wypadkach nie jest ona skuteczna, dlatego pytam o program zewnętrzy.
Co do tego Admuncher: czy nie zwalnia on wyświetlania stron? oraz czy nie obciąża bardzo procesora

u mnie blokowanie wyskakujących okienek o operze działa z 99% skutecznością.
nie wiem jak admuncher, ale privoxy ktorego używam nie powoduje żadnych problemów z szybkością, ani nie obciąża procka. jest to takie lokalne proxy - każdą przeglądarkę możemy łatwo skonfigurować tak żeby z tego korzystały

#12 Użytkownik jest niedostępny   Sawatin Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 26 Styczeń 2009 - 16:33

Zobacz postsnejk, o 26 Styczeń 2009, 10:37, napisał(a):

u mnie blokowanie wyskakujących okienek o operze działa z 99% skutecznością.
nie wiem jak admuncher, ale privoxy ktorego używam nie powoduje żadnych problemów z szybkością, ani nie obciąża procka. jest to takie lokalne proxy - każdą przeglądarkę możemy łatwo skonfigurować tak żeby z tego korzystały


Hmm u mnie to najgorzej jest jak przeglądam strony popularnych portali internetowych. A czy zmieniałes coś jeszcze w ustawieniach Opery prócz "Blokuj niechciane..."

#13 Użytkownik jest niedostępny   snejk Ikona

  • no i tak
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2236
  • Dołączył: Pt, 28 Maj 04

Napisany 26 Styczeń 2009 - 16:45

Zobacz postSawatin, o 26 Styczeń 2009, 16:33, napisał(a):

Hmm u mnie to najgorzej jest jak przeglądam strony popularnych portali internetowych. A czy zmieniałes coś jeszcze w ustawieniach Opery prócz "Blokuj niechciane..."

jesli chodzi o wyskakujące okienka to nic. chyba że to privoxy dodatkowo coś blokuje (a prawdopodobnie blokuje, ale nie wnikałem specjalnie w konfiguracje, dodałem tylko troche od siebie). no i ja najczęściej mam wyłączone wtyczki (dodałem sobie przycisk) - to samo w sobie powoduje że nie wyświetlają się żadne flashe itp

#14 Użytkownik jest niedostępny   moonraker Ikona

  • ask me if i sparkle
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8698
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 26 Styczeń 2009 - 16:52

adblock plus (tylko pamiętaj, żeby wchodząc na laba wyłączać :E)

Ten post był edytowany przez moonraker dnia: 26 Styczeń 2009 - 16:52


#15 Użytkownik jest niedostępny   Jędrzej Ikona

  • 電気工学
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6144
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 26 Styczeń 2009 - 16:54

Cytuj

Hmm u mnie to najgorzej jest jak przeglądam strony popularnych portali internetowych. A czy zmieniałes coś jeszcze w ustawieniach Opery prócz "Blokuj niechciane..."

a nie mylisz wyskakujących okien z reklamami pływającymi? To jest zupełnie inny rodzaj reklam i na to bloker wbudowany nie pomaga. Jedyne co, to możesz sobie zainstalować filtr reklam, np: http://www.fanboy.co.nz/adblock/opera/

PS: Na popu-upy wbudowany bloker Opery radzi na 100%.

Ten post był edytowany przez Jędrzej dnia: 26 Styczeń 2009 - 16:54


#16 Użytkownik jest niedostępny   Sawatin Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 26 Styczeń 2009 - 17:06

Zobacz postJędrzej, o 26 Styczeń 2009, 16:54, napisał(a):

a nie mylisz wyskakujących okien z reklamami pływającymi? To jest zupełnie inny rodzaj reklam i na to bloker wbudowany nie pomaga. Jedyne co, to możesz sobie zainstalować filtr reklam, np: http://www.fanboy.co.nz/adblock/opera/

PS: Na popu-upy wbudowany bloker Opery radzi na 100%.


Tak, o takie reklamy też mi chodzi...to jeszcze powiedz mi co zrobić z tym linkiem, który podałeś. Bo nigdzie nie widzę download...czyli powinienem sam przepisać jego zawartość?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Jędrzej Ikona

  • 電気工学
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6144
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 26 Styczeń 2009 - 17:09

link jest obok słowa : "main list", o ten:

http://fanboy.co.nz/...a/urlfilter.ini

zapisać do ścieżki, w zalezności od systemu operacyjnego:

(XP) C:\Documents and Settings\"nazwa uzytkownika"\Application Data\Opera\Opera\profile\
(Vista) C:\Users\"nazwa uzytkownikae"\AppData\Roaming\Opera\Opera\profile\ 
(OSX) /Users/"nazwa uzytkownika"/Library/Preferences/Opera Preferences/
(Linux) ~/.opera/


#18 Użytkownik jest niedostępny   koszalek Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Cz, 22 Sty 09

Napisany 26 Styczeń 2009 - 17:14

Jakbyś miał do czynienia z firefoxem: Jeśli chcesz tylko reklamy flash powyłączać to możesz skorzystać z flashblock do firefoxa. Ja używam wtyczki NoScript która blokuje wszelkie skrypty i flash domyślnie na każdej stronie, można odblokować te strony które są wg nas zaufane. A jeśli na odblokowanej stronie będą jakieś flashe to mi je flashblock wyłącza, ale najcześciej reklamy pochodzą z innych adresów więc są itak blokowane.

Ten post był edytowany przez koszalek dnia: 26 Styczeń 2009 - 17:15


#19 Użytkownik jest niedostępny   Sawatin Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 26 Styczeń 2009 - 17:17

no właśnie o to mi chodziło. Zobaczymy jak się sprawuje twoja porada. THX

#20 Użytkownik jest niedostępny   mieszek Ikona

  • Nieźle porąbany facet
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9694
  • Dołączył: So, 15 Mar 03

Napisany 26 Styczeń 2009 - 18:00

Cytuj

Co do tego Admuncher: czy nie zwalnia on wyświetlania stron? oraz czy nie obciąża bardzo procesora

FF z Adblock Plus - strony się ładują szybciej. Ponieważ nie ciągnie reklam to przyśpiesza ładowanie strony.
Ponadto, jak zablokujesz "zliczacze" to też przyśpieszy - fakt wyświetlenia każdej reklamy jest potwierdzany przez gemiusa, stat4you, inter.net i tym podobne syfy - czyli po wyświetleniu reklamy przeglądarka łączy się z którymś z tych serwisów i wykonuje jakiś skrypt. Przy dużym nateżeniu ruchu w necie takie odwołania trwają, trwaja, trwaja... ładowanie strony się zawiesza a internauta się wnerwia. Jak zablokujesz, masz je z głowy. Tylko potem nie jesteś uwzględniany w statystykach odwiedzin :E

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych