Forum PCLab.pl: LG W2242T - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga, uwaga! To już ostatnie dni konkursu Seagate, w którym wygrać można trzy atrakcyjne nagrody! Weź udział

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

LG W2242T Fotorelacja

#1 Użytkownik jest niedostępny   kowi663 Ikona

• Ha!
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Ikona postu  Napisany 30 Styczeń 2009 - 19:39

Dodaj obrazek

Całkiem niedawno stałem się użytkownikiem LG W2242T-PF i mogę śmiało stwierdzić, że ten monitor spełnia moje oczekiwania. Od razu na wstępie piszę, że różnice między modelami W2242T-PF, a np. W2242T-SF to jedynie kolor obudowy.

Zamówiłem go w Agito (ciężko było znaleźć go gdziekolwiek indziej po okazyjnej cenie) - http://www.agito.pl/...352.335849.html. Monitor doszedł do mnie dwa dni po wykonaniu przelewu. Kurier UPS dostarczył przesyłkę bez żadnych problemów.

Na początek co nieco na temat parametrów monitora:
Przekątna ekranu: 22"
Natywna rozdzielczość: 1680x1050 / 60Hz
Jasność: 300 cd/m2
Kontrast: 5000:1
Czas reakcji: 5 ms
Kąt widzenia poziomy: 170 stopni
Kąt widzenia pionowy: 170 stopni
Złącza: D-Sub, DVI
Pobór mocy w trakcie pracy: 40W
Pobór mocy w stanie czuwania: 1W
Wymiary: 515,7 x 418 x 209 mm

Teraz najciekawsza część, czyli zdjęcia:

Ogólna prezentacja:
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Panel kontrolny:
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
[w stanie czuwania przycisk świeci się na pomarańczowo; dodatkowo, można go wyłączyć]

Przechył panelu:
Dodaj obrazek Dodaj obrazek
[pierwsze zdjęcie - maksymalnie w przód; drugie - maksymalnie w tył]

OSD:
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
[do dyspozycji mamy 15 języków - angielski, niemiecki, francuski, hiszpański, włoski, szwedzki, fiński, portugalski, polski, rosyjski, grecki, ukraiński, chiński, japoński, koreański; dodatkowo możemy zmieniać położenie OSD]

Menu serwisowe:
Dodaj obrazek
[niestety aktualnie większość monitorów LG jest robiona na panelach Chi Mei Optoelectronics]

Kąty widzenia:
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Od tyłu:
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
[pochwała należy się producentowi za możliwość spięcia kabli]

Zdjęcia czerni:

[zdjęcia czerni ciężko było zrobić z powodu słabego aparatu i przeszkadzającego światła; jako czerń użyty został pusty wygaszacz ekranu]

Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości - http://rapidshare.co...91952309/LG.rar

Z zakupu jestem zadowolony - wiadomo, że za taką cenę nie dostaniemy monitora do obróbki zdjęć, ale nie takie ma być jego przeznaczenie. Jako monitor do normalnego użytkowania sprawuje się bardzo dobrze. Dodatkową rzeczą, którą docenią m.in. gracze, jest przełącznik "4:3 in Wide" - dzięki niemu korzystając z rozdzielczości niepanoramicznej obraz nie będzie rozciągnięty do rozmiaru ekranu, ale pozostanie w oryginalnych proporcjach.

Dobrym posunięciem ze strony producenta jest 30-dniowa bezwzględna gwarancja na piksele. Jeśli w ciągu pierwszego miesiąca zauważymy choć jednego uszkodzonego piksela, ekran zostanie wymieniony na zupełnie nowy egzemplarz. Przy wyborze firmy kierowałem się m.in. tym - jeśli firma nie dba o klienta i wciska mu uszkodzone panele, to od takiej firmy nic nie kupię.

Kolejnym atutem jest zgodność ze standardem VESA - dzięki temu nie będzie żadnych problemów z montażem monitora np. na ścianie. Zainstalowano w nim także gniazdo Kensington, które pozwoli zabezpieczyć ekran przed kradzieżą.

Czerń - nie wiem w jaki sposób obiektywnie ją ocenić, ale jej jakość jest bardzo dobra. Oczywiście nie mamy tu styczności z monitorem Eizo, ale jak dla mnie jest dobrze. Jedyne rozjaśnienie od lampy widać na dole monitora, przy ramce.

W filmach ani grach nie można zauważyć żadnego smużenia. 5 ms, które podaje producent to jak dla mnie dobry czas.

Podsumowanie:
+ cena
+ bardzo dobre kąty widzenia
+ ekran typu "nie-glass"
+ złącze DVI i możliwość podłączenia dwóch komputerów (jeden przez DVI, drugi przez VGA), oraz przełączanie się między nimi jednym kliknięciem
+ dobre podświetlenie ekranu; prócz brzegów nie ma widocznych jasnych miejsc
+ dobre jak na monitor w tej cenie wyświetlanie czerni
+ dobre odwzorowanie kolorów
+ przełącznik "4:3 in Wide" i F-Engine (automatyczne dopasowywanie parametrów obrazu, np. podświetlenia, czy kontrastu)
+ zgodność z VESA i Kensington Lock
+ gwarancja 30 dni na 0 uszkodzonych pikseli

- obudowa typu "piano" (zostają ślady palców)
- brak złącza HDMI
- brak PIVOT-a
- brak możliwości zmiany wysokości

Ten post był edytowany przez kowi663 dnia: 26 Luty 2009 - 17:59

#2 Użytkownik jest niedostępny   akodo_ Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 Styczeń 2009 - 19:54

Faktycznie cena jest niezła, ten monitor widze niewiele ustępuje W2252TQ parametrami, trochę brzydsza obudowa to napewno :)
Ale napisz więcej jakie odczucia, jak wygląda czerń? Jak ze smużeniem? Skalownie 4:3 albo inne rozdzielczości dobrze działają?
Jak oceniasz kolory, są nasycone?

Widzę że dział recenzji rośnie, fajnie bo łatwiej będzie coś wybrać przyszłym użytkownikom.

edit: oglądałem zdjęcia dokładniej i jeśli możesz odpowiedz bo wygląda jakby dało się zamontować go na ścianie?

Ten post był edytowany przez akodo_ dnia: 30 Styczeń 2009 - 19:57

#3 Użytkownik jest niedostępny   kowi663 Ikona

• Ha!
  • PipPipPipPip

Napisany 30 Styczeń 2009 - 20:03

Czerń - nie wiem w jaki sposób obiektywnie ją ocenić, więc powiem tylko tyle, że mnie zadowala. Oczywiście nie jest to monitor Eizo, ale jak dla mnie jest dobrze. Jedyne rozjaśnienie od lampy widać na dole monitora, przy ramce.

Smużenia nie widać ani przy graniu, ani przy filmach. 5 ms, które podaje producent wydaje się być dobrym czasem.

Skalowanie 4:3 działa dobrze, jak już napisałem - mamy przełącznik 4:3, który tworzy pasy po bokach ekranu, dzięki czemu zachowujemy proporcje ekranu. Nie przyglądałem się zbytnio skalowaniu do nienatywnych rozdzielczości (jak już wcześniej pisałem, ustawiłem w opcjach ATI, aby obraz nie był rozciągany, ale centrowany; powoduje to, że po czterech stronach mam pasy, ale obraz jest bardzo dobrej jakości), ale gdy sprawdzałem jak działa bez wspomagania ze strony skalowania karty graficznej, obraz był dobrej jakości - mimo używania nienatywnych rozdzielczości nie było drastycznego pogorszenia jakości.

Nasycenie kolorów jest dobre, ale gdyby użyć "glassa" byłoby lepsze (jak np. w panelach HP). Ja jednak stanowczo nie chciałem "lustrzanego" panelu i nie jestem z tego powodu rozczarowany.

Odnośnie wieszania na ścianie - ekran jest zgodny z VESA, więc wystarczy odpowiedni uchwyt.

Ten post był edytowany przez kowi663 dnia: 31 Styczeń 2009 - 11:27

#4 Użytkownik jest niedostępny   ElWray Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 31 Styczeń 2009 - 23:24

Co do gloss'a to nie sprawdza sie on we wszystkich warunkach... ale osobiście i tak wole tradycyjne. Nie jestem pewnien czy ten monitor nie występuje z lustrzana matrycą pod oznaczeniem chyba ...TG

#5 Użytkownik jest niedostępny   kowi663 Ikona

• Ha!
  • PipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2009 - 09:16

Nie, W2242T jest tylko w wersji SF (srebrna) i PF (czarna).

#6 Użytkownik jest niedostępny   ElWray Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 17:03

TG jest oznaczeniem dotyczącym lustrzanej matrycy, ... ale w żadnym z naszych sklepów nie widziałem jeszcze tej wersji

#7 Użytkownik jest niedostępny   Nudziarz Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 17:14

Mam ten monitor, zły nie jest. Jakość obrazu w tej cenie jest ok, choć podstawka monitora jest dosyć niestabilna(a może źle zamocowałem? :hmm: ) i ekran wpada w drgania :E.

Jak wejść do menu serwisowego?

Ten post był edytowany przez Nudziarz dnia: 04 Luty 2009 - 17:15

#8 Użytkownik jest niedostępny   kowi663 Ikona

• Ha!
  • PipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 17:28

Masz rację, jeśli się trzęsie biurkiem to ekran potrafi drgać. Ale co do podstawki, to nie zgodzę się - u mnie jest dość stabilna.

Aby wejść do menu serwisowego wyłącz monitor, wciśnij i trzymaj przycisk menu i jednocześnie włącz monitor. Po włączeniu monitora i wejściu w menu pojawi się wersja serwisowa.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Nudziarz Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 17:48

Zobacz postkowi663, o 4 Luty 2009, 17:28, napisał(a):

Masz rację, jeśli się trzęsie biurkiem to ekran potrafi drgać. Ale co do podstawki, to nie zgodzę się - u mnie jest dość stabilna.

Aby wejść do menu serwisowego wyłącz monitor, wciśnij i trzymaj przycisk menu i jednocześnie włącz monitor. Po włączeniu monitora i wejściu w menu pojawi się wersja serwisowa.

No tak, chodziło raczej o połączenie podstawki/odchodzącego od niej pałąka do monitora, sama podstawka krzywa nie jest.

Otwarłem menu i generalnie mam podobnie, choć mam wersję 1.40 zamiast 1.00. Może wyeliminowali piszczenie? :hmm:

#10 Użytkownik jest niedostępny   kowi663 Ikona

• Ha!
  • PipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 17:53

Zobacz postNudziarz, o 4 Luty 2009, 17:48, napisał(a):

No tak, chodziło raczej o połączenie podstawki/odchodzącego od niej pałąka do monitora, sama podstawka krzywa nie jest.

Tutaj masz rację, ten pałąk jest dość cienki - jeśli byłby grubszy, lepiej utrzymywałby monitor.
Ale i tak, jeśli nie pracuje się w trudnych warunkach, to monitor jest stabilny.

Zobacz postNudziarz, o 4 Luty 2009, 17:48, napisał(a):

Otwarłem menu i generalnie mam podobnie, choć mam wersję 1.40 zamiast 1.00. Może wyeliminowali piszczenie? :hmm:

Nie wiem, czy te numery idą rosnąco. Monitor kupiłem niecały miesiąc temu, więc od tamtego czasu raczej nie zmienili części.
Poza tym, u mnie piszczenie to jednostkowa wada mechaniczna - i raczej nie jest to związane z wersją (która i tak nie wiem zbytnio co oznacza).

#11 Użytkownik jest niedostępny   Nudziarz Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 18:05

Zobacz postkowi663, o 4 Luty 2009, 17:53, napisał(a):

Nie wiem, czy te numery idą rosnąco.

Monitor kupiłem niecały miesiąc temu, więc od tamtego czasu raczej nie zmienili części.

Poza tym, u mnie piszczenie to jednostkowa wada mechaniczna - i raczej nie jest to związane z wersją (która i tak nie wiem zbytnio co oznacza).

Myślę, że tak :].

Swój kupiłem 'dawno dawno temu', ale liczy się data produkcji.

Mogli lepiej zabezpieczyć cewki przed piszczeniem ;). Choć podejrzewam, że to raczej wersja oprogramowania.

#12 Użytkownik jest niedostępny   yaji Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 18:18

Też mam ten monitor. Ogólnie fajny, gra się ok, filmy się ogląda. Ale ma kilka wad. Do problemów można zaliczyć to że górna część ekranu jest ciemniejsza niż dół. Do tego kolor w prawym dolnym rogu różni się od tego w lewym. Obraz w standardowej konfiguracji jest fest zbyt niebieski i trzeba się troszkę nakombinować z konfiguracją. Ale to wszystko da się znieść. Najbardziej boli mnie czerń. Przesiadłem się z CRT i nie mogę się przyzwyczaić do jej szarości, nie wspominając już o gigantycznych prawie że białych pasach widocznych u góry i dołu ekranu. Ale co by nie było, do czasów OLEDów przesiedzę ;p.

#13 Użytkownik jest niedostępny   kowi663 Ikona

• Ha!
  • PipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 19:03

Zobacz postNudziarz, o 4 Luty 2009, 18:05, napisał(a):

Myślę, że tak :].

Swój kupiłem 'dawno dawno temu', ale liczy się data produkcji.

Mogli lepiej zabezpieczyć cewki przed piszczeniem ;). Choć podejrzewam, że to raczej wersja oprogramowania.

To na 100% wina cewek - ten problem od wieków występuje w monitorach ;)

@yaji
Podświetlenie na dole faktycznie jest widoczne, ale na górze jest takie samo jak po bokach, czyli dość słabe.
Odnośnie tego, że góra jest ciemniejsza niż dół... Na pewno patrzysz na ekran pod kątem prostym? Jeśli nie, to przy TN-ie jest normalne że będzie inna jasność w zależności od kąta.
Niebieskość obrazu... Z tego co się orientuję, to przecież można to regulować ciepłotą barw...

#14 Użytkownik jest niedostępny   yaji Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 19:21

Odnośnie tego, że góra jest ciemniejsza niż dół... Na pewno patrzysz na ekran pod kątem prostym?

Tak, wszystko sobie elegancko wyregulowałem. Z resztą pod jakim bym kątem nie patrzył, góra jest ciemniejsza.

Niebieskość obrazu... Z tego co się orientuję, to przecież można to regulować ciepłotą barw...

Kombinowałem, ale ciepłotą barw można było jedynie jeszcze bardziej zrypać kolor. Ostatecznie kanał niebieski zbiłem z 50 do 25 i zaczęło to w miarę wyglądać. Ale nadal pomarańczowy bliżej ma do różowego...

A i jeszcze na jedno trzeba zwrócić uwagę, do monitora nie jest dodawana instrukcja ;/

#15 Użytkownik jest niedostępny   kowi663 Ikona

• Ha!
  • PipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 20:30

Zobacz postyaji, o 4 Luty 2009, 19:21, napisał(a):

A i jeszcze na jedno trzeba zwrócić uwagę, do monitora nie jest dodawana instrukcja ;/

A gdzie kupowałeś?
Mój jest z Agito razem z instrukcją.

#16 Użytkownik jest niedostępny   yaji Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 20:39

Też brałem w Agito, całkiem nie dawno. Wszystko było oprócz tego drobnego szczegółu ;p Na szczęście składanie monitora do kupy nie jest jakoś wybitnie skomplikowane. Ale już do zabawy z f-engine musiałem ściągać instrukcję z www LG ;p

#17 Użytkownik jest niedostępny   kowi663 Ikona

• Ha!
  • PipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 21:22

Zawsze możesz napisać do nich, żeby dosłali instrukcję ;p
Zgodnie z prawem, jeśli kupujesz coś w Polsce, to musisz otrzymać instrukcję w języku ojczystym.

#18 Użytkownik jest niedostępny   akodo_ Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2009 - 22:56

Zobacz postkowi663, o 4 Luty 2009, 21:22, napisał(a):

Zawsze możesz napisać do nich, żeby dosłali instrukcję ;p
Zgodnie z prawem, jeśli kupujesz coś w Polsce, to musisz otrzymać instrukcję w języku ojczystym.

99% sprzętu komputerowego ma instrukcj w pdf na dołączonej płytce

#19 Użytkownik jest niedostępny   Skik Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 10 Luty 2009 - 20:19

Odkopie troche temat

Czy kabel dvi jest w zestawie z monitorem?

Widzialem taka informacje w jakiejs zagranicznej recenzji, nie wiem czy rozni sie to w zaleznosci od kraju.

#20 Użytkownik jest niedostępny   kazmirz Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 20:25

Zobacz postkowi663, o 1 Luty 2009, 09:16, napisał(a):

Nie, W2242T jest tylko w wersji SF (srebrna) i PF (czarna).

W Niemczech srebrnma wersja ma końcówke DF :E

Zobacz postSkik, o 10 Luty 2009, 20:19, napisał(a):

Odkopie troche temat

Czy kabel dvi jest w zestawie z monitorem?

Tak. W zestawie są 2 rodzaje kabli. DVI i D-sub.

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2