Całkiem niedawno stałem się użytkownikiem LG W2242T-PF i mogę śmiało stwierdzić, że ten monitor spełnia moje oczekiwania. Od razu na wstępie piszę, że różnice między modelami W2242T-PF, a np. W2242T-SF to jedynie kolor obudowy.
Zamówiłem go w Agito (ciężko było znaleźć go gdziekolwiek indziej po okazyjnej cenie) - http://www.agito.pl/...352.335849.html. Monitor doszedł do mnie dwa dni po wykonaniu przelewu. Kurier UPS dostarczył przesyłkę bez żadnych problemów.
Na początek co nieco na temat parametrów monitora:
Przekątna ekranu: 22"
Natywna rozdzielczość: 1680x1050 / 60Hz
Jasność: 300 cd/m2
Kontrast: 5000:1
Czas reakcji: 5 ms
Kąt widzenia poziomy: 170 stopni
Kąt widzenia pionowy: 170 stopni
Złącza: D-Sub, DVI
Pobór mocy w trakcie pracy: 40W
Pobór mocy w stanie czuwania: 1W
Wymiary: 515,7 x 418 x 209 mm
Teraz najciekawsza część, czyli zdjęcia:
Ogólna prezentacja:

Panel kontrolny:

[w stanie czuwania przycisk świeci się na pomarańczowo; dodatkowo, można go wyłączyć]
Przechył panelu:

[pierwsze zdjęcie - maksymalnie w przód; drugie - maksymalnie w tył]
OSD:

[do dyspozycji mamy 15 języków - angielski, niemiecki, francuski, hiszpański, włoski, szwedzki, fiński, portugalski, polski, rosyjski, grecki, ukraiński, chiński, japoński, koreański; dodatkowo możemy zmieniać położenie OSD]
Menu serwisowe:

[niestety aktualnie większość monitorów LG jest robiona na panelach Chi Mei Optoelectronics]
Kąty widzenia:

Od tyłu:

[pochwała należy się producentowi za możliwość spięcia kabli]
Zdjęcia czerni:

[zdjęcia czerni ciężko było zrobić z powodu słabego aparatu i przeszkadzającego światła; jako czerń użyty został pusty wygaszacz ekranu]
Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości - http://rapidshare.co...91952309/LG.rar
Z zakupu jestem zadowolony - wiadomo, że za taką cenę nie dostaniemy monitora do obróbki zdjęć, ale nie takie ma być jego przeznaczenie. Jako monitor do normalnego użytkowania sprawuje się bardzo dobrze. Dodatkową rzeczą, którą docenią m.in. gracze, jest przełącznik "4:3 in Wide" - dzięki niemu korzystając z rozdzielczości niepanoramicznej obraz nie będzie rozciągnięty do rozmiaru ekranu, ale pozostanie w oryginalnych proporcjach.
Dobrym posunięciem ze strony producenta jest 30-dniowa bezwzględna gwarancja na piksele. Jeśli w ciągu pierwszego miesiąca zauważymy choć jednego uszkodzonego piksela, ekran zostanie wymieniony na zupełnie nowy egzemplarz. Przy wyborze firmy kierowałem się m.in. tym - jeśli firma nie dba o klienta i wciska mu uszkodzone panele, to od takiej firmy nic nie kupię.
Kolejnym atutem jest zgodność ze standardem VESA - dzięki temu nie będzie żadnych problemów z montażem monitora np. na ścianie. Zainstalowano w nim także gniazdo Kensington, które pozwoli zabezpieczyć ekran przed kradzieżą.
Czerń - nie wiem w jaki sposób obiektywnie ją ocenić, ale jej jakość jest bardzo dobra. Oczywiście nie mamy tu styczności z monitorem Eizo, ale jak dla mnie jest dobrze. Jedyne rozjaśnienie od lampy widać na dole monitora, przy ramce.
W filmach ani grach nie można zauważyć żadnego smużenia. 5 ms, które podaje producent to jak dla mnie dobry czas.
Podsumowanie:
+ cena
+ bardzo dobre kąty widzenia
+ ekran typu "nie-glass"
+ złącze DVI i możliwość podłączenia dwóch komputerów (jeden przez DVI, drugi przez VGA), oraz przełączanie się między nimi jednym kliknięciem
+ dobre podświetlenie ekranu; prócz brzegów nie ma widocznych jasnych miejsc
+ dobre jak na monitor w tej cenie wyświetlanie czerni
+ dobre odwzorowanie kolorów
+ przełącznik "4:3 in Wide" i F-Engine (automatyczne dopasowywanie parametrów obrazu, np. podświetlenia, czy kontrastu)
+ zgodność z VESA i Kensington Lock
+ gwarancja 30 dni na 0 uszkodzonych pikseli
- obudowa typu "piano" (zostają ślady palców)
- brak złącza HDMI
- brak PIVOT-a
- brak możliwości zmiany wysokości
Ten post był edytowany przez kowi663 dnia: 26 Luty 2009 - 17:59

Zaloguj się

Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Ostatnie aktualności
Najnowsze pliki
CoreClub

Wróć do góry
Multi cytowanie