Forum PCLab.pl: Dell 22 Ultrasharp 2209WA matryca IPS - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (38 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dell 22 Ultrasharp 2209WA matryca IPS

#1 Użytkownik jest niedostępny   SRV Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 10 Luty 2009 - 18:28

Witam

Co siadzicie o nowym monitorze DEL?
Rozbierznosc cenowa na allegro jest duza od 999zl do 1450zl. Monitor ma duze katy widzenia i jest na matrycy IPS. Wedlug zagranicznego testu zostal okrzykniety najlepszym 22" monitorem.

Wady monitora:

# No 1:1 scaling
# Inset monitor can cause reflections on bezel, and shadow on monitor

Moze ktos wyjasnic o co chodzi z tymi wadami?

http://aukcja.onet.p...?item=552313658

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces Ikona

• Woodside NY
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 19:04

za tą cenę to bardzo dobra propozycja.
Ad.1 chodzi o skalowanie,tracisz na jakości jak nie grasz w natywnej rozdzielczości opcja 1:1 niweluje tą stratę
ad2.chodzi o krawędzie i cienie na monitorze tym się bym nie przejmował

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bartoleon Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 19:20

Według mnie w tej cenie to rewelacja.Też czytałem recenzje na australijskim cnet oraz kilka opini uzytkowników i wszyscy są bardzo zadowoloni w tym rownież ci którzy kupili go oczekując małych input lagów i braku smużenia tak że jest to ponoc bardzo dobry monitor do gier o ile będziesz je uruchamiał w rozdzielczości natywnej a do tego jak wiadomo niekiepski komputer jest potzrebny.Ten dell to własnie to na co od dawna czekałem tzn dobry monitor do wszystkeigo łączący to co najlepsze w matrycach tn czyli szybki czas reakcji oraz nieosiągalne dla TN odwzorowanie kolorów i kąty widzenia :) . Na jakims polskim forum czytałem ,że podobno w pierwszym tygodniu spzredazy nastąpiła pomyłka w wycenie tego monitora ze strony dystrybutora Dell na Polske i jest wielu szczęściaży którym udało się wtedy ten monitor za 470zł kupić :) . coniektórzy z nich potem po 800 na allegro spzredawali. Ja prawdopodobnie do końca miesiaca go kupie.
Ta matryca IPS to ponoc trochę zubożona wersja tych stosowanych w profesjonalnych kilka razy drozszych monitorach.To nieznaczne ograniczenie jej możliwosci w odwzorowaniu kolorów bardzo korzystnie wpłyneło na koszty produkcji które są zbliżone od kosztów produkcji TN i dzięki temu Dellowi udało się wprowadzić na rynek LCD o tak znakomitym stosunku jakośc\cena. Według mnie taraz nie ma sensu wogóle brac pod uwagę nic innego w cenie do 1000zł.

Ten post był edytowany przez Bartoleon dnia: 10 Luty 2009 - 19:27

#4 Użytkownik jest niedostępny   SRV Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 19:26

Dodam ze bede uzywal monitora do webdesignu dlatego sie zastanawiam ale z tego co czytalem matryca IPS jest bardzo dobra do tego. Bo tn raczej sie nie nadaje...

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bartoleon Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 19:39

Tak jak już powiedziałem każdy TN to totalna nędza w porównaniu z IPS pod względem odwzorowania kolorów i katów widzenia. Do webdesignu uwazam ,że to bardzo dobry wybór :) napewno dużo lepszy od kazdego TN.
Zobacz jakie ma świetne katy widzenia i porównaj to sobie z nawet nadrozszym TN

youtube DELL 2209WA kąty widzenia

Dodam jeszcze,że bardzo mnie się podoba styl w jakim są wykonane monitory Della. Taki prosty ale przy tym niezwykle stonowany i elegancki wygląd bez żadnych bajeranckich i oczojebnych dodatków jak niektore LG albo Samsungi. To jak wiadomo kwestia gustu ale dla mnie najładniejsze są własnie monitory Della :) .

Ten post był edytowany przez Bartoleon dnia: 10 Luty 2009 - 19:54

#6 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces Ikona

• Woodside NY
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 19:56

taka krótka recenzja tego monitora
http://translate.goo...e...DN&as_qdr=d
a tu porównanie do TN
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
nic dodać i ująć
reszta filmików
http://www.youtube.c...e...2209WA&aq=f

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 10 Luty 2009 - 19:58

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kukaki Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 20:06

Ciekawe jak z lagiem tego monitora ? :hmm: bo dell do szybkich zazwyczaj nie należy

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bartoleon Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 20:16

Zobacz postKukaki, o 10 Luty 2009, 20:06, napisał(a):

Ciekawe jak z lagiem tego monitora ? :hmm: bo dell do szybkich zazwyczaj nie należy

Też bardzo mi na tym zalezy aby był bardzo mały. Czytałem opinie kogos kto kupil go min do gier i ta osoba twierdzi,że po kilku godzinach grania w COD 4 nie było żadnego smużenia ani lagów.Ta opinia wydaje się być wiarygodna bo pochodzi od gościa dla którego ten Dell jest juz chyba 8 monitorem.

Proponuje wysyłać prośby do PCLAB o przetestowanie tego monitora :D

Ten post był edytowany przez Bartoleon dnia: 10 Luty 2009 - 20:17

#9 Użytkownik jest niedostępny   azart Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 21:07

brak 1920 na 1080 nie ma hdmi 22cale do filmów hd i x 360 bym bral ale ww wady sam nie wiem pozatym gram na pc w gry w 800 na 600 lub mniej chyba jednak biore ten lg http://www.komplett....aspx?sku=431103

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bartoleon Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2009 - 21:57

To co napisałes dotyczy wszystkich lcd 22 i trudno uznac to za wady no może poza brakiem tego skalowania 1:1 co zmusza do grania w natywnej rozdzielczości ale dziś średniej klasy PC pociągnie wiekszośc gier w 1680 X 1050 z zadowalającym fps w pzreciwieństwie do 1920x1080 bo na to juz mogą sobie pozwolic nieliczni aby ładowac 2-3 tysiaki rocznie w kompa aby najnowsze gry chodziły płynnie w takiej rozdzielczości.Dla mnie 22 to optymalny rozmiar do codziennego użytkowania komputera a 24 to dla mnie za dużo do np przeglądania stron. 1680 X 1050 to optymalna rozdzielczośc dla lcd 22 i przy 1920 X 1080 korzystanie z 22 lcd byłoby bardzo uciążliwe bo czcionka byłaby prawie niewidoczna. A jesli chodzi o np filmy fullhd to ja juz z odległosci 1,5m nie widze różnicy pomiedzy hd a fullhd na 32 calowym telewizorze wiec tymbardziej nie ma sensu posiadac fullhd w monitorze 22 cale.

#11 Użytkownik jest niedostępny   massakra Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2009 - 09:18

Te monitory sa tak tanie na allegro, bo dell sie pomylil i sprzedawal je po 450 zl (z wysylka). Ludzie pokupowali i teraz staraja sie sprzedac z zyskiem.
A oto dowod. :)

Ten post był edytowany przez massakra dnia: 11 Luty 2009 - 10:02

#12 Użytkownik jest niedostępny   Monn Ikona

• Mianowali mnie adminem, ale odmówiłem.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2009 - 09:30

Ja słyszałem historie, ze to jest najnowsza matryca e-IPS która w wyprodukowaniu jest tak tania jak TN a daje taki efekt jak IPS, dlatego ceny niskie. Moze Dell zwiekszyl ceny bo wyczuł interes po tym jak z połowa HardForum go kupiła.

#13 Użytkownik jest niedostępny   kr0pa Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 11 Luty 2009 - 11:37

No ja jestem jednym ze szczęściarzy, którzy kupili go za 447zł :)

Przesiadłem się z 22" TN i naprawdę czuć różnicę :) Czarna czerń, świetne kolory, kąty i doskonała podstawa z pivotem :D
Skalibrowanie jakimś profesjonalnym sprzętem dałoby jeszcze lepsze efekty. Smużenia podczas gry w Enemy Territory nie zanotowałem :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   SRV Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 11 Luty 2009 - 20:27

Trzeba sie spieszyc bo ostatnie tanie sztuki schodza. Jeszcze wczoraj Reset z krakowa mial wystawionych 20 tych mnitorow za 999zl sztuka a gdy ilosc zeszla do 15 zakonczyl aukcje i dzis wystawil te monitory za 1399zl :PP

#15 Użytkownik jest niedostępny   Bartoleon Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2009 - 20:55

Trochę przegieli - wczoraj za 1000 a dziś już za 1400 :mad: . Mam nadzieje że nie znajdzie się wielu chętnych na kupno w tej cenie a wtedy będa musieli obnizyć cene. Ja najwcześniej za 2tygodnie moge go kupić i licze na to,ze uda mi sie go kupic za maks 1200.

#16 Gość_E57_*

• Grupa: Goście

Napisany 11 Luty 2009 - 23:22

Schodzą szybko, mi udało się kupić wczoraj w nocy za 999 a dzisiaj już jest za 1399.
Odnośnie monitora - jest naprawdę godny polecenia. Kolory i kąty nieporównywalne z moim dotychczasowym TN.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Oli Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 12 Luty 2009 - 16:50

A ja mam pytanie odnośnie filmów dvix. Czy ktoś na tym monitorze puszczał filmy w takim formacie? jak to wygląda? bo na 24" da się oglądać dopiero z 2 - 3 metrów. Inaczej pikseloza. a na tym?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Monn Ikona

• Mianowali mnie adminem, ale odmówiłem.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 12 Luty 2009 - 20:29

Zacznij ogladac Divxy w Full HD :E

#19 Użytkownik jest niedostępny   MikeL Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 13 Luty 2009 - 16:30

No nieźle, coś się ruszyło w 22" 1680, bo jak do tej pory tylko HP LP2275w na innej matrycy niż TN był dostępny w tej rozdziałce. No i jeszcze pewien Eizo, ale ta cena...

Ten post był edytowany przez MikeL dnia: 28 Luty 2009 - 00:42

#20 Użytkownik jest niedostępny   SunTzu Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 14 Luty 2009 - 06:46

Ja nie widziałem recenzji tego monitora gdzie ktoś by przyłożyć kalorymetr i faktycznie sprawdził jaki ten monitor jest. e-IPS ktokolwiek widział ktokolwiek wie, bo ja nie wiem. Wrażenia pewnie super, ale nie sądzę by parametry były te same co przy tych ipsach za 2500zł.

Podobnie było z monitorami LED, jak zobaczyłem pierwsze monitory to porażka np w wykonaniu viewsonic i za cene tego della.

• (38 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »