Forum PCLab.pl: [FAQ]MXM otwarty standard... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[FAQ]MXM otwarty standard... Czyli nasze grafy w lapkach =)

#1 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Ikona postu  Napisany 16 Luty 2009 - 21:42

Zaktualizowany temat zacznę swoim cytatem: "Ponieważ nadszedł czas na zmianę w moim laptopie, a z tym wiązała się okazja napisania tego FAQ więc zaczynam =)"
Dzisiejsze notebooki to radykalny wzrost wydajności. Kiedyś cieszące nas swoją gamingową wydajnością układy pokroju AMD Radeon Mobility HD2600 są dużo gorsze od niektórych kart graficznych zintegrowanych w procesorach Intela, a co dopiero pisać o APU AMD pokroju już E-450, czyli notebookowego.

Każdy z Nas chciałby kupić sprzęt przyszłościowy. Coś co pozwoli cieszyć się mu wydajnością przez rok, czy dwa.
Niestety wielu nie posiada budżetu na laptopy klasy MSI GT60/70 czy Clevo P150/170EM, albo inne dwukartowe potwory jak Clveo P370EM czy Alienware M18x.

Wielu producentów, w tym głównie budżetowy ACER pozostawił Nam jednak małą furteczkę nadziei - złącze MXM! :)

I tu rozpoczyna się przygoda pełna kłopotów, problemów, kosztów i porad!
Zapraszam :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trochę teorii

MXM inaczej Mobile PCI Express Module to standard PCB kart graficznych, który planowała wprowadzić nVidia powszechnie do użytkowania.
Większość producentów jednak nie wykorzystała go i nadal lutują GPU na PCB płyt głównych...
Znaleźli się jednak odmieńcy, ale o nich później ;)

nVidia niejako twórca standardu założyła kilka punktów, które były korzyściami:
# Przyspieszenie cyklu projektowania sprzętu;
# Jeden projekt, wiele komputerów przenośnych;
# Dowolna karta graficzna od dowolnego producenta;
# Możliwość rozbudowy karty graficznej w notebooku;
# Interfejs MXM przewiduje możliwość takiego projektowania kart graficznych, by umożliwić uch późniejszą rozbudowę;
# Współtworzenie przez czołowych projektantów i producentów notebooków;
# Łatwa możliwość wejścia na rynek najnowszych procesorów graficznych.

Jak wygląda karta MXM (na przykładzie typu II 41mm z HD2400XT):
Dodaj obrazek

Standard ogólnie obejmuje następujące typy:
MXM Type - Width - Length - Pins - Module Compatibility - Thermal Compatibility
MXM-I -------- 70mm -------- 68mm --------230 --------I-------- I
MXM-II ------- 73mm -------78mm ------- 230 -------I, II ------- II
MXM-III ------ 82mm ------ 100mm ------ 230 ------ I, II, III ------ II, III
MXM-HE ----- 82mm ----- 100mm ----- 232 ----- I, II, III, HE ----- II, HE
---------------------------
MXM 3.0 Type A 82mm 70mm - nowy standard, niezgodny wstecz - karty budżetowe
MXM 3.0 Type B 82mm 105mm - nowy standard, niezgodny wstecz - karty gamingowe

Standardy generacji 1.3 i 2.1, czyli od MXM-I do MXM-HE włącznie obejmowały także dwie różne odległości otworów mocujących chłodzenie:
41 i 46mm.
Jak widać nie tylko typ, ale i odległość tych otworów utrudniają nam dopasowanie karty do laptopa.

MXM 3.0 z kolei jest całkowicie niezależny i współpracuje tylko ze swoimi modułami. Winowajcą tego jest zupełnie inny projekt chłodzenia oraz projekt termiczny. Nie wiem też nic o możliwości montażu kart typu A do portu B, więc zakładam, że nie jet to też możliwe.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Znane w sieci laptopy posiadające MXM i w których wymiana się udała

Dwa spisy laptopów, wraz z instrukcjami jak zmienić znajduje się na stronie:
- dla standardów 1.3 i 2.1: MXM Upgrade 1.3 & 2.1;
- dla standardu 3.0: MXM Upgrade 3.0.

Na przykładzie MSI GT60 karta MXM 3.0 typ B przykryta chłodzeniem:
Dodaj obrazek

Polecam lekturę informacji tam zawartych, a nawet nakazuję domorosłym modyfikatorom by ze słownikiem w rękach przeczytali uważnie i zapamiętali co z czym się je! :)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sama wymiana na przykładzie ACERa TM5520G

Potrzebny sprzęt:
- pasta termoprzewodząca
- taśma termoprzewodząca
- spirytus
- waciki do makijażu
- ręce
- cierpliwość
- skupienie
Dodaj obrazek

Narzędzia:

- śrubokręty krzyżakowe
Dodaj obrazek

Odkręcamy co trzeba:
- tylna klapka
Dodaj obrazek

- chłodzenie (na początku usuwamy wentylator - czerwone, później ciepłowody z radiatorami - niebieskie)
Dodaj obrazek

- moduł
Dodaj obrazek

Teraz nakładamy pastę i taśmę w odpowiednie miejsca (pasta na rdzeń procka i GPU, zaś na chipset i pamięci taśma ze względu na różnicę wysokości)
Dodaj obrazek

Możemy jednak spotkać pewne problemy...
Mianowicie nie wszystkie moduły dostarczane są z blaszkami mocującymi chłodzenie wtedy ze starego musimy oderwać, albo odkroić ;) starą.
O TAK:
Dodaj obrazek
Ręce się trzęsą, chwila grozy i uff...

Bywa też tak, że niestety nie da się wymienić moduły bez dodatkowych operacji np.: wypiłowania chłodzenia, wycięcia otworu na kondensator lub jakiejś innej lekkiej modyfikacji.
Niestety karty mimo tego, iż sama płytka MXM ma określone wymiary mogą się różnić w wykonaniu oraz rozmieszczeniu elementów zasilających.
Położenie rdzenia pamięci jest obligatoryjne, więc tu choć nie ma obaw o jakieś problemy ze zgodnością.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Znane karty na MXM na dzień dzisiejszy

Historia kart MXM mówi już o:
- Radeonach X700 (MXM II), X600 (MXM II), X300 (MXM I)
- GF'ach 6200 (MXM I), 6600 (MXM II), 6800 (MXM III)
Dalej wraz z nowymi generacjami pojawiły się takie układy:
- Radeony: X1300(MXM I), X1400(MXM I/II), X1600 (MXM II), X1800 (MXM III), X1900 (MXM III)
- GF'y: 7600 (MXM II), 7800 (MXM III)
Czasy, gdy to gamingowe laptopy wchodziły na rynek i oferowały dużą wydajność za kosmiczną cenę dały nam do dyspozycji takie cacuszka:
- Radeonach: HD2400(MXM I/II), HD2600(MXM II), HD34x0(MXM II), HD3650 (najmocniejsza karta MXM II), HD4570 (typ II), HD38x0 (MXM III), HD4670 (MXM II/III), HD4850 (MXM III)
- GF'sy: 8400(MXM I), 8600(MXM II), 9300(MXM II), 9500(MXM II), 9600(MXM II), 9650 (MXM III), 9800 (MXM III)
Te układy właściwie zakończyły erę pierwszych dwóch generacji portu MXM.
Warto dodać, iż najczęściej GF występują w 46mm rozstawie, zaś Radeony w 41mm.

MXM 3.0 przyniósł jednak nadzieję i odświeżenie w lini oraz przede wszystkim wydajności mobilnych kart graficznych.
Od słabeuszy, po mocarzy nowych generacji możemy wymieniać:

- Radeonach: HD4570 (typ A), HD56x0M(MXM typ A i B) HD58x0M (typ B), HD66xx/67xxM(MXM typ A), HD68x0M (typ B), HD69x0M (typ B), HD79x0M (typ B)
- GF'sy: GT130M-GT150M (typ A), GT230/240M (typ A), GTS2xxM (typ A i B) i GTX2xxM (typ B), GTX4xxM (typ B), GT540/55xM (typ A), GTX5xxM (typ B), GTX6xxM (typ B)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BIOS

Teraz wracam do sentencji z tematu i rozwijam ją:
Otwarty, ale zamknięty przez producentów końcowych standard.

BIOS... Bolączka biednego komputerowaca...
Każdy producent ma możliwość załadowania własnego BIOS'u. Jakie to ma konsekwencje, otóż niesamowicie szkodliwe.
BIOS'y producentów najczęściej nie pozwalają na instalację kupionej karty w innym niż komputer "dawcy".
Karty nowe, choćby moja, też nie są bez tego problemu. Moja jest by ACER... Będzie pasowała tylko do laptopów ACER'a i tyle.

Zdarzały się przypadki, że producenci także blokowali pewne układy BIOSem, gdyż np.: mimo pewnego standardu chłodzenie było niewystarczające by pociągnąć najmocniejsze karty z linii.
Inna bolączka to porty. Jeśli mamy powiedzmy GF w swoim MSI GT60 to wsadzenie Radeona może spowodować, że HDMI przestanie działać jaki i port D-Sub/DVI.
Markowi producenci tym sposobem zamykają drogę do modyfikacji, a równocześnie zabezpieczają klienta przed problemami ze zgodnością podzespołów (zdarzają się konflikty sprzętowe nawet dziś).

Rozwiązaniem tego problemu jest np.: zakup kadłubków.
Niestety dzisiaj nadal widzimy przed oczami tandetne i awaryjne Compale. To nie do końca się zmieniło.
Coraz częściej pojawiają się kadłubki Medion'a, czyli bardzo obcięte jakościowo i wizualnie kałubki MSI.
I tu przykład z życia: MXM Compal'i FL90 NIE MIAŁ własnego BIOS'a! - Te karty działały tylko w konstrukcjach Compal'owskich i żadnych innych...

Jednak od tego problemu jest wyjście: Clevo.
W Polsce znane jako XNOTE, gdzie indziej Schenker, a gdzieś indziej jako Clevo.
Tu warto patrzeć się na to z jakim modelem kadłubka mamy do czynienia.
Ich jakość wykonania jest bardzo przyzwoita. Na dodatek możemy kupić tylko kadłubek, a procesor, KARTĘ, pamięć, dysk(i), moduły WiFi czy GSM dokupić we własnym zakresie.
Te jednostki są najbardziej otwarte i tolerancyjne na to co im wsadzimy, byle by zgodne z socketem, czy rodzajem PORTU MXM.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Laminat

Co do laminatu... Znane były i nadal są przykłady zmiany laminatu poprzez np:
- - odwrócenie lustrzane (np: z modyfikacją):
Dodaj obrazek
ASUS A8 MXM I
Dodaj obrazek
Clevo
- - dodanie pinów
- - obcięcie
- - dołożenie
- - rozkład elementów na laminacie
- - ilość otworów mocujących
- - całkiem własną konstrukcję płytki czy złącza:
Dodaj obrazek
Toshiba P100

Czy więc to jest MXM...?
I tak i nie.
Wg. mnie jest to zabezpieczenie producenta na wypadek awarii GPU, gdzie wymieni tylko fragment laptopa, a nie całą płytę, czy podda dyskusyjnej naprawie w formie reballingu.

Wszystko tak czy siak dotyka końcowego odbiorcę niestety :(


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceny

W skrócie...
Za HD6970M dla typu B zapłacimy w Europie około 425Euro.
GTX675M też pod ten port to 400$ + CŁO +VAT.
HD7970M to jakieś 1900zł, zaś GTX680M pociągnie z naszej kieszeni od 2500zł.
O kartach Quadro za ponad 4000zł nie wspominam

GTS250M dla portu 3.0 typu A to koszt niebagatelnych 200Euro.
Taki HD67x0M też dla portu typu A to już 500$ + CŁO + VAT.
Za używkę takiego GT130M zapłacimy jakieś 400-500zł

Starsze generacje - 1.3 i 2.1 już są tańsze.
Za takiego mobilnego Radeona HD3870 do 600zł. Ale to używka i pod port MXM typu III.
Mobilny HD4570 to około 100$ za kartę pod MXM typu II +CŁO +VAT. Wersja dla MXM 3.0A to tylko około 80$.
Mobilny HD4670 to już wydatek 150$ +CŁO +VAT.
Ale taki GF 9600GT na MXM typu II już tani nie jest. Za nówkę zapłacimy nawet 500$ +CŁO +VAT

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PAMIĘTAJCIE

Nie każdy laptop z kartą graficzną na PCI Express ma MXM.
Jeśli ma to upewnij się jaki to MXM i czy to na pewno MXM!
Rozważ także sensowność tego zakupu...

I pamiętaj, że najczęściej będziesz musiał sam zmienić kartę, bo ceny takiej usługi to przeważnie koszt samej karty.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam ciekawskich ;)

by mikilys 20.01.2013r.
Pomocne przy tworzeniu były: Wikipedia i portal MXM Upgrade




#2 Użytkownik jest niedostępny   Cage21 

  • Napis ćwiczebny ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3412
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 17 Luty 2009 - 13:38

Wielkie dzięki dla Ciebie za ten FAQ ,naprawdę "odwaliłeś" kawał dobrej roboty. :thumbup:

Osobiście już od dawna mnie interesował ten temat ,a teraz to proszę najlepiej przykleić ten FAQ na górę do działu na stałe.

Zestawy komputerowe oraz notebooki i palmtopy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   .bart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4224
  • Dołączył: Nd, 16 Gru 07

Napisany 24 Luty 2009 - 22:05

A jaki sam skok wydajności poczułeś po zmianie z 2400xt na 2600pro ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   docxxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1330
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 24 Luty 2009 - 22:09

Brawo

#5 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 24 Luty 2009 - 22:38

3DMark06 przy HD2400Xt pokazywał 1583 punkty, teraz 3034 punków.
Ilość klatek wzrosła od 80 do nawet 120% w testach...
W rzeczywistości suwaki w np:
- PoP'ie przesunąłem na medium;
- NFS MW z medium w 1024x768przeszło na medium z AA w 1280x800 (AA wyłączone, ale przy włączonym uzyskiwałem identyczne ilości fps - czyli: 19-26);
- NFS UC 1024x768 medium (na low chodzi identycznie...) skrajnie przy starcie 16 do ok.26/27;
- GTA IV niegrywalne w 800x600 low :E;
- S.T.A.L.K.E.R. SoCH 1280x800, medium (trawa powiedzmy w 1/3 suwaka jedynie) z Dynamic Object Lightning ~32fps. Po włączeniu AA czy Full ODL grywalność na granicy...;
- DoW:SS z medium przesunąłem suwaki także na max (nie wiem czemu HD2400XT sobie nie radził...).
Jutro powinien dojść RAM - 4GB DDR2 800MHz CL5 więc też coś wyniki wzrosną ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   .bart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4224
  • Dołączył: Nd, 16 Gru 07

Napisany 25 Luty 2009 - 11:24

To elegancko :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Guli17 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2172
  • Dołączył: Wt, 13 Lis 07

Napisany 25 Luty 2009 - 16:20

temat spoko, na pewno "grupce" ludzi się przyda, mnie troche przeraża 'tuning' mojego laptopa :E, dlatego pojde z tym do znajomego, wiecie... nie zabieram sie bo nie chce być troche $ w plecy :E

p.s pytanko:

Cytuj

F.A.Q. Gotowe zestawy. Ostatna aktualizacja:.... ?

Jakiś adm/mod moglby mi napisac na PM czemu tego FAQa, który ma 133tyś wyswietlen nie mozna przykleic tak jak tego tematu ?srry, że pytam tutaj no, ale nie wiem do kogo sie z tym zwrócić, temat swiezy więc jakis adm/mod na pewno przyyuważy moje pytanie.
Czekam z niecierpliwością na odpowiedz (pm?)

Autor: sorry za offtop

Ten post był edytowany przez Guli17 dnia: 25 Luty 2009 - 16:20


#8 Użytkownik jest niedostępny   Cage21 

  • Napis ćwiczebny ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3412
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 26 Luty 2009 - 14:17

Ostatnio czytając Twój psot z testem Twojego ACERa ,po wymianie karty ,to powiedziałeś ,że cytuje:

"Temperatury...
No procek nie skoczył dramatycznie (powód skoku to jeden radiator dla CPU i GPU), ale karta owszem.
HD2400XT granicę miało na 70*C, ten do 100*C pozwala sobie nawet dojść...
Jednak nie ma zwisów czy błędów więc spoko "

Moje pytanie jest takie ,że jeżeli nie ma zwisów ,to znaczy ,że wszystko działa stabilnie ,a moje pytanie jest takie:

Jeżeli temperatura wzrosła teraz do 100*C ,to nie obawiasz się ,że teraz może skrócić swoją żywotność ten HD2600@600/800MHz.

Chyba ,że w specyfikacji jest podane ,że do 100*C może dochodzić lub jest to max temperatura ,którą może bezpiecznie osiągnąć.

Ten post był edytowany przez Cage21 dnia: 26 Luty 2009 - 14:22


#9 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 26 Luty 2009 - 20:09

Eeee...
A czego się bać? Takty takie były jakie są...
A nawet w konstrukcjach nowych z 9600GT czy HD3650 temperatury sięgają 100*C.
Nic się nie stanie ;)

P.S. Laptop przeżył przedostatni upgrade --> 4GB DDR2 CL5 800MHz od GoodRAM'a ;)

Ten post był edytowany przez mikilys dnia: 27 Luty 2009 - 01:14


#10 Użytkownik jest niedostępny   PIXON 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Wed, 25 Mar 09

Napisany 26 Marzec 2009 - 23:31

Świetna robota :D Bravo.

#11 Użytkownik jest niedostępny   bagienny 

  • Professional troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3116
  • Dołączył: Nd, 10 Cze 07

Napisany 27 Marzec 2009 - 11:17

Zobacz postmikilys, o 26 Luty 2009, 20:09, napisał(a):

Eeee...
A czego się bać? Takty takie były jakie są...
A nawet w konstrukcjach nowych z 9600GT czy HD3650 temperatury sięgają 100*C.
Jak sięgają, to jest to wyraźny znak, że coś tu jest nie tak :P

#12 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 28 Marzec 2009 - 13:36

Zobacz postSmok Pospolity, o 27 Marzec 2009, 11:17, napisał(a):

Jak sięgają, to jest to wyraźny znak, że coś tu jest nie tak :P
Ja nie mam czego :]
Bo w końcu chłodzenie dostosowane miałem pod HD2400XT, a nie HD2600, a jeśli w standardowo wyposażonych lapkach takie temperatury są osiągane to źle świadczy o producencie i wykonaniu.

#13 Użytkownik jest niedostępny   ProTeck 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 513
  • Dołączył: Wt, 09 Wrz 08

Napisany 12 Kwiecień 2009 - 23:02

Hmm znalazłby się jakiś notebook do 1000zł (używany) z MXM?

#14 Użytkownik jest niedostępny   dav1990 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 16 Kwiecień 2009 - 11:27

A skat mozna wytrzasnac takie karty graficzne? bo na allegro byly tylko pare pozycji

#15 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 16 Kwiecień 2009 - 18:33

Strona podana w pierwszym poście. Sprzedają.
Poza tym eBay no i allegro.
Tylko radziłbym jak pisałem omijać karty z Compali i jeśli już to kupować od producentów (ATI, nV), żadne wyjmowane z lapków, bo może nas spotkać przykra niespodzianka ze złym BIOSem...

A co do lapka z MXM to lista jest w linku podanym na górze. Szukaj, ale masz maaaałe szanse ;) Jeśli już to trafisz na MXM I, a tu poza 8400GS niewiele więcej wsadzisz... Nawet wydajniejszy X1600 czy GF7600 jest na MXM II.

Ten post był edytowany przez mikilys dnia: 16 Kwiecień 2009 - 18:40


#16 Użytkownik jest niedostępny   puma7 

  • 8)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1132
  • Dołączył: Wed, 04 Cze 08

Napisany 17 Kwiecień 2009 - 16:07

Zobacz postmikilys, o 24 Luty 2009, 23:38, napisał(a):

3DMark06 przy HD2400Xt pokazywał 1583 punkty, teraz 3034 punków.
Ilość klatek wzrosła od 80 do nawet 120% w testach...
W rzeczywistości suwaki w np:
- PoP'ie przesunąłem na medium;
- NFS MW z medium w 1024x768przeszło na medium z AA w 1280x800 (AA wyłączone, ale przy włączonym uzyskiwałem identyczne ilości fps - czyli: 19-26);
- NFS UC 1024x768 medium (na low chodzi identycznie...) skrajnie przy starcie 16 do ok.26/27;
- GTA IV niegrywalne w 800x600 low :E;
- S.T.A.L.K.E.R. SoCH 1280x800, medium (trawa powiedzmy w 1/3 suwaka jedynie) z Dynamic Object Lightning ~32fps. Po włączeniu AA czy Full ODL grywalność na granicy...;
- DoW:SS z medium przesunąłem suwaki także na max (nie wiem czemu HD2400XT sobie nie radził...).
Jutro powinien dojść RAM - 4GB DDR2 800MHz CL5 więc też coś wyniki wzrosną ;)

Mi też by się przydało potestować jakieś gierki, jak narazie to tylko dwie miałem okazje ;e
A na jakim sprzęcie dokładnie testowałeś > xd ?

Cytuj

A nawet w konstrukcjach nowych z 9600GT czy HD3650 temperatury sięgają 100*C.

ja na pewno takich nie mam x_x

Zna ktoś jakieś tutoriale co do wymiany procesora ?e;l a;bo podkręcania go w notebookach ? ;x Jeśli wogóle możliwe

Ten post był edytowany przez puma7 dnia: 12 Maj 2009 - 23:18


#17 Użytkownik jest niedostępny   Wooferek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Nd, 09 Mar 08

Napisany 22 Maj 2010 - 17:45

Zobacz postpuma7, o 17 Kwiecień 2009, 16:07, napisał(a):

Zna ktoś jakieś tutoriale co do wymiany procesora ?e;l a;bo podkręcania go w notebookach ? ;x Jeśli wogóle możliwe


Szukaj Service Manual'a do swojego lapka - tam masz szczegółową instrukcję wymiany proca...

#18 Użytkownik jest niedostępny   Lysy91 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 521
  • Dołączył: Wt, 25 Gru 07

Napisany 06 Wrzesień 2010 - 19:25

Witam

Mam następujący problem. Wielokrotnie naprawiałem Kartę Graficzną w tym laptopie i już 3 raz została Ona spalona. Nie widzę sensu wydawania kolejnego 350zł. Karta Graficzna ładuję mi obraz do momentu aż ma się załadować Windows. Wpadłem na pomysł by zakupić Kartę Graficzną zewnętrzną, z tego co widziałem to są takie wynalazki. Możecie mi doradzić czy jest możliwe kupno takiego cudu, jak tak to czy będzie spełniało funkcję, co trzeba zrobić by to działało.

http://sklep.taniela.../component/page,shop.product_details/category_id,13/flypage,garden_flypage/product_id,72/option,com_virtuemart/Itemid,1/

Pozdrawiam

#19 Użytkownik jest niedostępny   pesymistyczny 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Nd, 20 Maj 07

Napisany 11 Listopad 2010 - 00:22

Link coś nie bangla

#20 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8235
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 28 Maj 2011 - 08:54

Lysy91 pewnie nie wymieniales grafiki a robili Ci reballing i to jeszcze nie profesjonalnie. Pewnie wygrzewali suszarka zamiast wylutowac uklad BGA, dac nowe kulki i spowrotem wlutowac. Pewnie jakiegos HP. Najlepiej bedzie sie tego pozbyc i kupic cos normalnego

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych