Forum PCLab.pl: [FAQ]MXM otwarty standard... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[FAQ]MXM otwarty standard... Czyli nasze grafy w lapkach =)

#21 Użytkownik jest niedostępny   Mesaj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: So, 07 Sty 12

Napisany 14 Styczeń 2012 - 12:25

Czy HD5470 jest wymienna? Wyczytałem http://www.ebay.com/...e-/120814606829 tu, że jest pod MXM3.
Czy dało by radę zmienić na HD5850
http://www.ebay.com/...#ht_3375wt_1037
tdp się różnią i to sporo 15W, a 50W.

#22 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 14 Styczeń 2012 - 12:52

@Mesaj
Po pierwsze jaki laptop i czy ma MXM, a nie coś podobnego lub układ wlutowany? Po drugie MXM 3.0 A (HD54x0), a MXM 3.0 B (HD5850) to dwa różne gniazda. Ale wystarczyło doczytać w aukcjach ;) Po trzecie jeśli by "banglało", a nie będzie, to TDP by zabilo taką wymianę.

Ten post był edytowany przez mikilys dnia: 14 Styczeń 2012 - 12:54


#23 Użytkownik jest niedostępny   Mesaj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: So, 07 Sty 12

Napisany 14 Styczeń 2012 - 13:25

O typy A czy B nie zapytałem tylko, ze względu, że gdzieś czytałem, że A z B różnią się tylko rozmiarem samych kart, a złącza mają jednakowe. Laptop to msi fx610. Znalazłem tutaj info https://www.facebook...150305300260571

Cytuj

Graphics card on MSI GE600 is connected with the motherboard through PCI port, while MSI FX610 graphics card is soldered on the motherboard.
wynika, że mam wlutowaną grafikę w płytę. Szkoda, bo może znalazła by się karta o lepszej wydajności z podobnym tdp.

#24 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 14 Styczeń 2012 - 14:02

Zobacz postMesaj, o 14 Styczeń 2012 - 13:25, napisał(a):

że gdzieś czytałem, że A z B różnią się tylko rozmiarem samych kart, a złącza mają jednakowe.
Patrząc się na płytki jestem prawie pewnien, że tyb B ma dodatkową sekcję zasilania, która wymaga dodatkowej ilości prądu. Poza tym TDP ogranicza to w znacznym stopniu - układ chłodzenia dostosowany do A jest dostosowany do A, nie B.

#25 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7252
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 11 Lipiec 2012 - 15:19

Pytanie: jaka najlepsza karta wejdzie do GX740, HD6990M?

#26 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 11 Lipiec 2012 - 22:18

A ma MXM?
Rozkręć i sprawdź czy masz MXM.
Powinno być jeśli już to MXM 3.x A albo B.
Na forach piszą coś o odwróconych MXM, ale jak nie rozbierzesz to nie sprawdzisz.

Zrób zdjęcie i zapodaj wtedy jedyny sposób.

Jakbyś miał MXM 3.0 B to HD6970M najlepsze dostępne, ale w chorych cenach - 375 Euro + VAT i cło.

Ten post był edytowany przez mikilys dnia: 11 Lipiec 2012 - 22:21


#27 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7252
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 13 Lipiec 2012 - 02:29

Oczywiście że ma MXM skoro teraz siedzi w nim 5870m ;) Prawdopodobnie 3.0B, można to sprawdzić np. w Aida64?
6970M na Ebayu są już po $329 z wysyłką z UK, 6990M już dużo drożej, $469.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 13 Lipiec 2012 - 02:29


#28 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 20 Styczeń 2013 - 15:44

Update! :)

#29 Użytkownik jest niedostępny   maqlek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 21 Styczeń 2013 - 15:52

Witam:)
Od jakiegos czas zastanawiam sie nad zmianą karty w swoim MSI GE600. Posiada ona w tej chwili HD5730. Na bank jest na złącze MXM 3.0, nie jestem jednak pewien czy to A czy B. Posiadam oczywiście zdjęcia:)

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Zauważyłem też, że sprzęt ma również możliwość wymiany procesora:D Czy ktoś ma jakieś info na ten temat?:)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez maqlek dnia: 23 Styczeń 2013 - 01:06


#30 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 21 Styczeń 2013 - 18:14

@maqlek
No wygląda a MXM3.0A... Ale jeden heatpipe :E
Czysty masochizm zmieniać na cokolwiek, tym bardziej, że możesz co najwyżej na radykalnie drogie HD6770M (~500$) lub niewiele wydajniejsze oraz ryzykowne z punktu widzenia problemów ze zgodnością GT540M (używki około 100$) :kwasny:

Procesor na 99% możesz zmienić, chyba że jest wlutowany co zdarza się w netbookach ;)
Tylko pamiętać należy o zgodności socketu jak i w PC oraz w szczególności TPD (najlepiej jakby było takie samo lub niższe).

Przy tym co widzę to ten lapek działa w zasadzie na prowizoryczny chłodzeniu :kwasny:

Ten post był edytowany przez mikilys dnia: 21 Styczeń 2013 - 18:17


#31 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12938
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 21 Styczeń 2013 - 23:23

mozna by poszukac informacji na temat nowszych modeli MSI z MXM 3A Slotem i takowa karte wlozyc , aczkolwiek seia 5 i seia 6 roznia sie i trzeba modyfikowac , lub zaadoptowac z nowszego modelu , modernizacja kompletu nie jest az tak trudna wystarczy odrobine wiedzy i pojecia.
CPU ma napewno Socket i jest wymienny

#32 Użytkownik jest niedostępny   maqlek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 22 Styczeń 2013 - 16:05

Tak, CPU ma na pewno socket, widać że da się go wymienić:) TDP -35W, socket BGA1288 lub PGA988.
Czyli zmiana karty chyba odpada...

#33 Użytkownik jest niedostępny   spoker 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 16 Marzec 2013 - 10:03

Witam

Posiadam laptopa ACER ASPIRE 7720Z z grafiką GeForce 8400M GS 256 MB karta po raz kolejny padła i niechcę juz w nia inwestowac w reballing, z tego co wyczytałem i porównałem to karta jest na MXM II, w związku z tym mam pytanie czy mogę do tego laptopa wrzucić jakiegos GF z serii 8600 lub np: 9300, 9500 na podstawce mxm II? jeśli tak to prosiłbym o jakis przykład(y) z allegro co mogę wsadzic żeby było ok.

#34 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 16 Marzec 2013 - 10:07

8600 to ta sama wadliwa seria :]
Tak samo jak 9500, który jest po prostu kotletem serii 8xxx ;)

Niewiele masz do wyboru niestety...
Ja bym zaryzykował z mobilnym 9600GT dopiero, albo jeszcze bardziej HD4570.
Ale nie masz gwarancji, że wszystko ruszy ;) Kwestia BIOSu. Kupisz zobaczysz tak na prawdę.

Największe szanse masz na wymianę na to: http://allegro.pl/gr...3099695866.html, bo pochodzi z ACERa.
Tylko nie ma ramki montażowej, będziesz musiał odzyskać ją delikatnie z poprzedniej karty.

A tak na marginesie...
Jaki idiota robił reballing w lapku ze złączem MXM?!?!?!?!

#35 Użytkownik jest niedostępny   spoker 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 16 Marzec 2013 - 10:20

Zobacz postmikilys, o 16 Marzec 2013 - 10:07, napisał(a):

8600 to ta sama wadliwa seria :]
Tak samo jak 9500, który jest po prostu kotletem serii 8xxx ;)

Niewiele masz do wyboru niestety...
Ja bym zaryzykował z mobilnym 9600GT dopiero, albo jeszcze bardziej HD4570.
Ale nie masz gwarancji, że wszystko ruszy ;) Kwestia BIOSu. Kupisz zobaczysz tak na prawdę.

Największe szanse masz na wymianę na to: http://allegro.pl/gr...3099695866.html, bo pochodzi z ACERa.
Tylko nie ma ramki montażowej, będziesz musiał odzyskać ją delikatnie z poprzedniej karty.

A tak na marginesie...
Jaki idiota robił reballing w lapku ze złączem MXM?!?!?!?!




dziękuje za informacje.

Czy idiota to niewiem ale robił to serwis ZALTRONIK z Katowic za prawie 400zł i działało niedłużej niz 2 miesiące.

#36 Użytkownik jest niedostępny   samtech84 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2287
  • Dołączył: Pn, 03 Gru 07

Napisany 18 Marzec 2013 - 10:09

Odnośnie naprawiania kart na MXM, bardzo często tak się robi. Przy wlutowaniu nowego układu jest pewność, że podziała jeszcze przez długi czas. Oczywiście serwis, który to robi musi mieć o tym pojęcie, bo sam sprzęt nie wystarczy.

Kupowanie kart to spore ryzyko ponieważ można trafić na kartę po "piekarniku", bądź taką, która nie była zbyt profesjonalnie naprawiana, co wiąże się z szybkim wystąpieniem usterki.

@spoker
widocznie serwis zrobił jedynie reflow, ewentualnie wymienił kulki pod układem co nic nie daje przy wadliwym układzie.

#37 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 18 Marzec 2013 - 11:14

I tak proceder jest bezsensowny.
Nowe HD4570 to koszt około 100$ + VAT i cło, a jak się pokombinuje to wyjdzie w Europie 100Euro.
Więc naprawiane kart MXM, nawet standardu 1.3 jest chorym pomysłem :kwasny:

#38 Użytkownik jest niedostępny   spoker 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 18 Marzec 2013 - 21:37

Witam

Zainstalowałem dzisiaj kartę graficzna do swojego ACERA ASPIRE 7720Z model karty to GeForce 9600M GT 1GB, wcześniej tak jak pisałem pare postów wyżej była karta GeForce 8400GS.
Na poczatku wrzuciłem najnowszy bios do laptopa, po wrzuceniu karty laptop się obudził, jednak pokazuje sie standardowa karta graficzna, wchodziłem na strone na nvidi i wykrywa ta karte jako 9600M GT ....przy instalacji sterowników wyskakuje komunikat że karta jest niezgodna ze sterownikami.....przerobiłem rożne sterowniki i ten sam efekt wysypuje sie na instalacji, juz niewiem czego mam spróbowac, chyba jednak ta karta nie będzie chodzic poprawnie, jakies sugestie?

#39 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12938
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 18 Marzec 2013 - 23:12

nVidia tak ma ze sterownik trzeba modyfikowac , mozliwe ze ktorys z starszych sterownikow bedzie dzialal poprawnie , jak laptop podaje obraz z grafiki to jest zgodnosc Hardware , tylko brak sterownika , instalacja reczna ?

#40 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 18 Marzec 2013 - 23:22

To stara seria... Pewnie niewspierana :kwasny:
Szukaj coś z ery, kiedy te karty wychodziły i najlepiej od razu zmodowanych :)
Omega Drivers, sporo tego było do NVIDIA ;)

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych