Forum PCLab.pl: [FAQ]MXM otwarty standard... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[FAQ]MXM otwarty standard... Czyli nasze grafy w lapkach =)

#41 Użytkownik jest niedostępny   spoker 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 24 Marzec 2013 - 12:16

Zobacz postVSS, o 18 Marzec 2013 - 23:12, napisał(a):

nVidia tak ma ze sterownik trzeba modyfikowac , mozliwe ze ktorys z starszych sterownikow bedzie dzialal poprawnie , jak laptop podaje obraz z grafiki to jest zgodnosc Hardware , tylko brak sterownika , instalacja reczna ?



Zobacz postmikilys, o 18 Marzec 2013 - 23:22, napisał(a):

To stara seria... Pewnie niewspierana :kwasny:Szukaj coś z ery, kiedy te karty wychodziły i najlepiej od razu zmodowanych :)Omega Drivers, sporo tego było do NVIDIA ;)


Sterowniki zainstalowane w najnowszej wersji, trzeba było troszkę pokombinować i zrobić to starym sprawdzonym sposobem rodem z windows 95.
Dzieki wszystkim za pomoc.

#42 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9052
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 24 Marzec 2013 - 12:20

Zobacz postspoker, o 24 Marzec 2013 - 12:16, napisał(a):

Sterowniki zainstalowane w najnowszej wersji, trzeba było troszkę pokombinować i zrobić to starym sprawdzonym sposobem rodem z windows 95.
Dzieki wszystkim za pomoc.


no to fajnie ze dziala , teraz pewnie benchmarki/porownania/z bananem na twarzy :E

#43 Użytkownik jest niedostępny   deejai9 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pt, 14 Cze 13

Napisany 14 Czerwiec 2013 - 12:20

Zobacz postspoker, o 24 Marzec 2013 - 12:16, napisał(a):

Sterowniki zainstalowane w najnowszej wersji, trzeba było troszkę pokombinować i zrobić to starym sprawdzonym sposobem rodem z windows 95.
Dzieki wszystkim za pomoc.


Witam
Mam za sobą kilka nieprzespanych nocy i nie mogę sobie poradzić z problemem, który rozwiązałeś. Bardzo proszę o pomoc. Zmieniłem kartę w aspire 7720Z na geforce 9600m GT i za cholerę nie mogę zainstalować sterowników. Próbowałem z podmienionym plikiem .inf to jest niebieski ekran, zrzut pamięci i restart. Cały czas standard VGA.
Z góry dziękuję za pomoc i podrawiam

#44 Użytkownik jest niedostępny   MaverS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 02

Napisany 03 Lipiec 2013 - 21:27

czy są jeszcze dostepne nówki MXM-III GTX 8800M do Clevo M570RU?

fotki jak tu --> MXM-III GTX 8800M

Po ok. 15000h (ok. 5lat) układ graficzny padł.

Ten post był edytowany przez MaverS dnia: 03 Lipiec 2013 - 23:10


#45 Użytkownik jest niedostępny   Hocum 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 77
  • Dołączył: Wt, 27 Wrz 05

Napisany 18 Sierpień 2013 - 14:37

witam,
ktos testował AMD FirePro M6000 i AMD FirePro M8900
potrzebuje bezpośredniego porównania wydajności z procesorem tej samej klasy
a na http://www.notebookc...00.51679.0.html niestety nie ma porownaia

mam taki problem ze zwaliła mi sie grafika w lapku mam FP M8900 a servis della chce mi dac odpowiednik (podobno wydajnościowy) czyli AMD FP M6000 albo NVIDIA Q3000M.
cos mi sie nie wydaje zeby mieli racje cwaniaczki ;) nie maja mojej to kombinują

Edit:
Wymienili GPU na NV Quadro K4000M 4GB i wszytko hula.

Ten post był edytowany przez Hocum dnia: 29 Sierpień 2013 - 23:48


#46 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9052
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 22 Wrzesień 2013 - 11:21

witam ,
właśnie miałem pisać ze jeżeli serwis nie posiada odpowiednika czytaj takiej samej karty to wymieniając na inna nie może być to wydajnościowo gorszy GPU , chyba ze serwis i użytkownik dojdą do porozumienia.
M6xx jest na szynie 128BIT M8xxx jest na szynie 256BIT LINK co juz teoretycznie wyjasnie ze M6xxx będzie słabsza

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 22 Wrzesień 2013 - 11:27


#47 Użytkownik jest niedostępny   NoLive 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: Wed, 12 Cze 13

Napisany 15 Grudzień 2013 - 13:12

Aż mi głupio zapytać :D

Laptop acer e1-571g. Jest to mój pierwszy laptop i nie ukrywam że jestem całkowicie zielony w tych sprawach heheh boję się go rozkręcić ;)

Czy jest możliwość wymiany GPU w nim? Aktualnie GT620m jest wystarczające ale pewnie długo nie czekać i będzie za słabe aby pograć w gierki. I gdzie tak owe GPU można zakupić.

#48 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 16 Grudzień 2013 - 18:47

Na 99% nie ma takiej możliwości.

#49 Użytkownik jest niedostępny   swiderro 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pn, 03 Mar 14

Napisany 03 Marzec 2014 - 10:32

Witam,

suzkałem az w końcu odnalazłem temat który mnie intersuje
laptop
Acer Extensa 7620g
grafika Mobility radeon HD2400XT
chciałbym wymienic na lepszą
juz nawet sprawdziłem ze sie normalnie wyciaga
teraz wyczytałem na forum ze to złącze MXM-II

zauważyłem ze juz ktos na forum wymienił ta karte grafiki na HD2600pro

a czy karta Mobility radeon HD3650 odpali? Próbował ktos cos takiego zrobic?
A moze ktos próbował inne i diałają?

Pozdrawiam.

#50 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 03 Marzec 2014 - 17:11

Odpalić odpali.
Ale szukaj koniecznie z BIOSem od ACERa.

W zasadzie nic więcej nie wsadzisz w to złącze, bo zmieni się TDP ukłądu graficznego i będzie kicha.

HD3650 jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Parę usprawnień i chłodniejszy.

MOŻESZ poszukać HD4650...
Ale nie dam Ci gwarancji na nic.
To mocny i gorący układ.
Nie wiem co na to zasilacz i sekcja zasilania w laptopie oraz chłodzenie.
Mogą być problemy z kondensatorami i cewkami. Możliwe, że będzie trzeba lekko przerabiać.

#51 Użytkownik jest niedostępny   Kaloteck 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 349
  • Dołączył: So, 01 Gru 12

Napisany 03 Marzec 2014 - 19:16

Zobacz postmikilys, o 03 Marzec 2014 - 17:11, napisał(a):

MOŻESZ poszukać HD4650...
To mocny i gorący układ.


mocny ?

podobno na poziomie intelowskiej integry hd 4400 więc ...

#52 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 03 Marzec 2014 - 20:06

Zobacz postKaloteck, o 03 Marzec 2014 - 19:16, napisał(a):

mocny ?
podobno na poziomie intelowskiej integry hd 4400 więc ...
Pomyliłeś generacje kart.
Do tego piszemy o MXM typu II, który już chwilę temu nie funkcjonuje.
Jest to najmocniejszy układ na ten standard.
Wystarczy w kwestii wyjaśnień?

#53 Użytkownik jest niedostępny   swiderro 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pn, 03 Mar 14

Napisany 04 Marzec 2014 - 07:05

Dzieki za info
Znalazłem informacje w necie ze na Extensa 7620g
koles zmienił grafike z HD2400XT na HD3650 512MB i działało bez problemów i temperatura praktycznie bez zmian
Tak więc sie zdecyduje chyba na HD3650

#54 Użytkownik jest niedostępny   Kaloteck 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 349
  • Dołączył: So, 01 Gru 12

Napisany 04 Marzec 2014 - 14:34

Zobacz postmikilys, o 03 Marzec 2014 - 20:06, napisał(a):

Pomyliłeś generacje kart.
Do tego piszemy o MXM typu II, który już chwilę temu nie funkcjonuje.
Jest to najmocniejszy układ na ten standard.
Wystarczy w kwestii wyjaśnień?

Miałem na myśli Radeona HD 4650 z 2009 r. Kiedyś pisano o nim "średniej klasy karta graficzna".

#55 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 04 Marzec 2014 - 15:07

Zobacz postKaloteck, o 04 Marzec 2014 - 14:34, napisał(a):

Miałem na myśli Radeona HD 4650 z 2009 r. Kiedyś pisano o nim "średniej klasy karta graficzna".
I jak napisałem, mocny i gorący układ, bo to najmocniejsza karta na MXM typ II.

#56 Użytkownik jest niedostępny   swiderro 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pn, 03 Mar 14

Napisany 12 Marzec 2014 - 15:04

Potrzebuje porady

Jakim klejem jest przymocowana ramka/koszyczek do karty grafiki?
Po zmianie koszyczka chciałbym przykleic go porządnie do nowej karty i nie wiem jaki klej zastosowac? zwykła kropelka ? czy stosuje sie jakis inny specjalny klejklej?


BTW: ma ktos moze na sprzedanie ATI mobilty HD2600XT, koniecznie wersje XT a na allegro są tylko bez XT?

#57 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 12 Marzec 2014 - 17:06

Kropelka!
Po co montować!
Nic nie trzeba...
Przykręcasz i sam się dociśnie.

XT to były HD2400, a 2600 było PRO jak pamiętam.

#58 Użytkownik jest niedostępny   swiderro 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pn, 03 Mar 14

Napisany 12 Marzec 2014 - 17:25

były hd2600xt
i one były 700/750MHz
a hd2600 były 500/600MHz

#59 Użytkownik jest niedostępny   kkonrad572 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: So, 02 Sie 14

Napisany 22 Sierpień 2014 - 19:16

Szukam laptopa w którym można wymieniać podzespoły.
Czy w takim modelu jest taka możliwość :
http://www.x-kom.pl/...00-gtx870m.html
Myśle przyszłościowo.Mój budżet to 4500-5000 zł.

Ten post był edytowany przez mikilys dnia: 22 Sierpień 2014 - 20:41


#60 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 22 Sierpień 2014 - 20:43

Zobacz postkkonrad572, o 22 Sierpień 2014 - 20:16, napisał(a):

Szukam laptopa w którym można wymieniać podzespoły.
Czy w takim modelu jest taka możliwość :
http://www.x-kom.pl/...00-gtx870m.html
Myśle przyszłościowo.Mój budżet to 4500-5000 zł.
Koszt np. GTX880M to nawet 3000zł...
Stać Cię będzie?
Procesora i tak nie zmienisz, bo ten obsłuży znacznie mocniejsze karty.
Do tego nie wiadomo jakie i jak długo MSI będzie wspierać nowymi BIOSami tego laptopa, więc i nie wiadomo jak długo będzie on "upgrade'owalny"...

Poza tym tu: http://forum.pclab.p...&#entry12748707 już wałkowaliśmy laptopa dla Ciebie :]

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych