Forum PCLab.pl: [FAQ]MXM otwarty standard... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[FAQ]MXM otwarty standard... Czyli nasze grafy w lapkach =)

#61 Użytkownik jest niedostępny   kkonrad572 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: So, 02 Sie 14

Napisany 23 Sierpień 2014 - 12:37

Jeszcze nic nie zakupiłem . nie wiem co wybrać. zależy mi by był jak najdłużej upgradowalny.

Ten post był edytowany przez kkonrad572 dnia: 23 Sierpień 2014 - 12:38


#62 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 29 Sierpień 2014 - 22:02

Nie będzie Cię stać na upgrade i nie będzie on opłacały :]
Jedyny upgrade sensowny to wtedy, gdy kupujemy o 600zł tańsze i5-M i dokładamy potężne GPU z myślą o dołożeniu po pewnym czasie i7-QM/MQ.

#63 Użytkownik jest niedostępny   CEG-Hardcorecustom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Nd, 21 Cze 15

Napisany 06 Sierpień 2015 - 20:32

Jesli ma ktos pytania na temat UPGRADE karty graficznej w notebookach marki Clevo lub Alienware - prosze smialo pisac.

#64 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11374
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Wrzesień 2015 - 20:04

Witam

Od pewnego czasu myślę nad kupnem laptopa ze złączem MXM

W oko wpadł mi MSI GT660 z i5 na pokładzie za 800zł.z tąd który ma uszkodzone GPU

Dokupiłbym 870m i ewentualnie i7-740q

800zł+820zł+250zł tj.1870zł.+ram+lepszy zasilacz i byłoby niezłe cacko do gier

Umiejętności posiadam do zmiany GPU i CPU

Opłaca się tak zrobić?

Ewentualnie zastanawiam się nad tym

Może macie jakieś własne propozycje co do zakupu laptopa z MXM?

#65 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12660
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 19 Wrzesień 2015 - 22:11

dlaczego chcesz generować sobie dodatkowy stres i koszta ? , nie wiadomo jak uległa uszkodzeniu karta graficzna i czy to faktycznie karta graficzna , może jest coś więcej , a raczej zwrotu nie dokonasz jak się okaże coś więcej jak tylko karta graficzna , nie chcemy cie straszyć ale warto zwrócić uwagę czy sprzęt jest kompatybilny z przykładowo 870M itd......

#66 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11374
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Wrzesień 2015 - 22:15

To był tylko przykład.Drugi laptop z allegro jest sprawny tylko brakuje karty.Jakieś inne propozycje?

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 19 Wrzesień 2015 - 22:17


#67 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12660
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 19 Wrzesień 2015 - 22:32

po pierwsze ,
VBIOS karty musi by sygnowany dla danego modelu laptopa by karta mogla działać
BIOS laptopa musi wspierać owa Karte Graficzna

używane laptopy jak i części kupuje się w punkcie w którym potwierdza ci zgodność poprawności działania gwarancja rozruchowa to jednak wytyczna w tym przypadku

#68 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11374
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Wrzesień 2015 - 22:36

Rozumiem.W tym laptopie z allegro sprzedający wymienia modele kart kompatybilnych.Polecisz jakieś konkretne modele laptopów w których taka wymiana Gpu nie będzie problemowa?

#69 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12660
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 19 Wrzesień 2015 - 22:43

w większości laptopów gwarantowany funkcjonalność karty graficznych jest zazwyczaj ograniczona do jednej Serii 4er 5 er 6er 7er itd , cala reszta może ale nie musi działać to czy będziesz potrzebował zmodyfikowane elementy FW zależy od producenta Laptopa , to czy cos można polecić jest uwarunkowane jakim budżetem sie weryfikujesz i czy jesteś tego świadomy ze mimo iz sprzęt może być podatny to nie masz na nic Gwarancji wiec przy kolejnej usterce będą następne koszta wiec warto jeszcze raz przeanalizować temat

#70 Użytkownik jest niedostępny   kerios83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: So, 04 Lip 09

Napisany 08 Grudzień 2015 - 19:42

Posiadam Notebooka NTT CORRINO W 690SR - oznaczenia karty G84-6x(nie widać)0 A2 chipset LE82PM965. karta padla na amen - http://i66.tinypic.com/5f0s45.jpg (czyli mxm 2) i szukam czegos na zastepstwo, jak komus zalega jakas karta na podobnym poziomie co go7600 ale nowszej produkcji (bez wad fabrycznych, bez wykonywanych wczesniej 'reanimacji') chetnie zakupie. Nawet jak dokupie jakas nowa to rozumiem, ze powinna chodzi bez problemu - pozostale akcesoria beda ja ograniczac ale nie bedzie numeru, ze czipset/bios jej nie obsluguje?

wiem, ze taka by pasowala - http://allegro.pl/no...5164936076.html lub http://allegro.pl/ka...5038288964.html ale poniewaz nvidia zrobila mnie w chuja wypuszczajac na rynek uklady fabrycznie spieprzone to chcialbym wziasc cos od amd (wiem, ze tez puscili spieprzona serie ale na ich karte akurat nie trafilem) np http://allegro.pl/sp...5619064013.html lub http://allegro.pl/to...4870971352.html

czy polecacie cos innego?

z ciekawosci taka z tasma bedzie pasowac do zlacza mxm2 - http://allegro.pl/to...4868001540.html ?


P.s> obrazki sie w pierwszym poscie nei wyswietlaja - pomimo, ze na serwerze mozna sie do nich dokopac.

Ten post był edytowany przez kerios83 dnia: 08 Grudzień 2015 - 19:59


#71 Użytkownik jest niedostępny   Dawbra 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 06 Marzec 2017 - 19:54

Hej
Posiadam Ge600 z ATI Mobility 5730 (doszedłem że to MXM-A 82mm 70mm 55W 128-bit ale moglibyście to jeszcze sprawdzić) która mi padła, na co mógłbym ją wymienić?
może być cokolwiek byle lepsze od Intel HD - aka Graphic Media Acelerator.
I pytanie skąd wziąść taką karte graficzną, alledrogo ma średnie ceny i zero gwarancji, nie chciałbym karty z piekarnika bo wiem że to niczego nie naprawia.

Ewentualnie jeżeli byłoby to łatwiejsze i bardziej opłacalne to mógłbym zmienić procesor?

No chyba że to jest w ogóle niemożliwe albo za drogie to sobie odpuszczę.

#72 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4470
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 06 Marzec 2017 - 20:23

Allegro 220 zł, ebay 250 zł ten sam sprzedawca, innej grafiki nie włożysz, mam GE700 wiem co mówię.

#73 Użytkownik jest niedostępny   Dawbra 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 07 Marzec 2017 - 16:18

Przyglądałeś się jej na zdjęciach?
Idzie wyczaić jakoś czy jest po przejściach/albo była opiekana?
Martwi mnie ta kilkunastodniowa gwarancja raptem.

Ktoś sugerował na jakimś z forum że możliwe jest że była opieka i działa ale może paść po tych kilku dniach albo po roku i że z tym nie zgadniesz.

W ogóle masz jakieś podejrzenia czemu mi ta grafika padła?
Czyszczona była, temepratury sprawdzałem , cały czas pracowałem na podstawce i nie przenosiłem, nie rzucałem laptopem.
Ma jakieś 4 lata chyba, i jako technik informatyk o niego dbam raczej.

#74 Użytkownik jest niedostępny   buzk4 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 624
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 11

Napisany 16 Czerwiec 2018 - 04:52

Jestem totalnym laikiem co do laptopów, zawsze sądziłem że laptopy zwalniają po krótkim czasie, grzeją się jak piekarnik i byle jaka gierka to dodatkowo wielki hałas. Zmuszony jestem przejść po latach z PC na komputer przenośny i powiedzcie mi z czym to się je na dzień dzisiejszy... Dodam, że lapka szukał będę w granicach 5tys. do okazjonalnego grania, Youtube, streamy czy po prostu internet. Nie lubię znieniać sprzętu co chwila - kupuję raz a dobrze i na lata. Czy laptopy te dla graczy są faktycznie nalata??
1. Czy lapki faktycznie zwalniają, grzeją się i hałasują mocno?
2. Są bardziej awaryjne?
3. Mam Windows 7 orginalny używany na PC i mogę go używać na lapku po sprzedaży PC? Nie potrafię się przekonać do win10...
4. Czy da radę uzyskać 144 lub chociaż 120hz na monitorze ( obsługuje 144hz i G-sync) podpiętym do lapka?

Ten post był edytowany przez buzk4 dnia: 16 Czerwiec 2018 - 06:10


  • (4 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych