Forum PCLab.pl: Jak oglądać TV w laptopie ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak oglądać TV w laptopie ? proszę o porady Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   zet64 Ikona

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1520
  • Dołączył: Pt, 12 Lis 04

Ikona postu  Napisany 11 Marzec 2009 - 12:48

Witam,
interesuje mnie jakie są możliwości gdybym chciał oglądać TV w laptopie. Już nie chodzi o model laptopa tylko o ogólne możliwości, laptopy najczęściej chyba nie mają kart tv, ale z pewnością da się skorzystać z takiego dobrodziejstwa jak karta tv, nie wiem jednak czy tylko zewnętrzna czy też są jakieś montowane wewnątrz ? Nie znam tematu zupełnie i proszę o informacje doświadczonych użytkowników.


pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   bodex Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4939
  • Dołączył: Pt, 02 Maj 03

Napisany 11 Marzec 2009 - 13:33

do wyboru masz 2 opcje : zewnętrzna karta TV albo DVB-T czyli naziemną telewizję cyfrową

#3 Użytkownik jest niedostępny   suppositorio Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 517
  • Dołączył: Wt, 10 Lip 07

Napisany 11 Marzec 2009 - 13:44

Potrzebna Ci bedzie karta telewizyjna (cyfrowa lub analogowa) na USB badz tez na PCMCIA. Producent przewaznie dolacza do karty malutka antene ktora w teori powinna zapewnic Ci mozliwosc ogladania telewizji wszedzie gdzie sie za laptopem wybierzesz. W praktyce karta i antena maja tak mala czulosc, ze da sie tylko w domu ogladac bo potrzebny jest naprawde mocny sygnal. (pisze na podstawie doswiadczen z karta Leadtek USB Dongle Gold)

Co do kart wewnetrznych - jezeli cos takiego zamontuje Ci producent laptopa to OK. Jezeli chcialbys cos takiego samodzielnie zamontowac to raczej sie nie da. Po pierwsze nie bardzo jest gdzie i jak (jakis wolny slot by sie przydal). A po drugie trzeba by jakos do tej karty doprowadzic sygnal antenowy. Jakos nie widze takiej opcji zeby sie dalo.

#4 Użytkownik jest niedostępny   zet64 Ikona

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1520
  • Dołączył: Pt, 12 Lis 04

Napisany 11 Marzec 2009 - 19:31

Czyli antenka łapie to co normalnie jest "z powietrza" , a naziemna telewizja cyfrowa to ... ? Kablówka też wchodzi w grę chyba jeśli jest gniazdo anteny ... a nie wiem czy takie karty to mają. Ale ta naziemna tv mnie zastanawia, co to jest ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   suppositorio Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 517
  • Dołączył: Wt, 10 Lip 07

Napisany 13 Marzec 2009 - 17:50

DVB-T

#6 Użytkownik jest niedostępny   Tw!st3r Ikona

  • ...
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 594
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 07

Napisany 13 Marzec 2009 - 17:56

Proponuję coś TAKIEGO jest możliwość korzystania z telewizji analogowej oraz cyfrowej naziemnej w obowiązującym standardzie MPEG-4. Musisz tylko wiedzieć czy w Twoim mieście zasięg ma DVB-T już teraz, bo w przyszłości na pewno tak ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   zet64 Ikona

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1520
  • Dołączył: Pt, 12 Lis 04

Napisany 21 Marzec 2009 - 17:17

O psia kość, to jak na karcie jest napisane kompresja do mpeg1 i mpeg2 to znaczy że w Warszawie nie zadziała ta karta ? Bo wyczytałem że tu jest mpeg4...

#8 Użytkownik jest niedostępny   yakko666 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 21 Marzec 2009 - 17:51

Dołączam się do tematu i chciałbym wiedzieć ile by kosztowała antenka, żeby można byłoby obejrzeć TV na lapku poza domem, np. na wycieczce czy gdzieś. Pozdro

Ten post był edytowany przez yakko666 dnia: 21 Marzec 2009 - 21:24


#9 Użytkownik jest niedostępny   yakko666 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 21 Marzec 2009 - 21:24

up :)

Ten post był edytowany przez yakko666 dnia: 21 Marzec 2009 - 21:24


#10 Użytkownik jest niedostępny   zet64 Ikona

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1520
  • Dołączył: Pt, 12 Lis 04

Napisany 22 Marzec 2009 - 15:40

to jak to wygląda z tymi kartami ? Jak karta cyfrowa to obsługuje wszystkie rodzaje sygnału czy nie ? Bo kompresja do pliku mpeg1 i 2 to chyba oznacza że póxniej karta może coś takiego zrobić celem... nagrywania na przykład ? Czy o coś innego chodzi ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Cage21 Ikona

  • Napis ćwiczebny ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3171
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 22 Marzec 2009 - 16:39

Tak prawdę mówiąc ,żeby oglądać TV w laptopie ,to trzeba posiadać wbudowaną kartę lub posiadać pod USB TUNER TV

Najlepiej będzie jak sam sobie poczytasz o tym co potrafią takie TUNER'y TV przeglądają aukcję ,gdyż tan są załączone opisy i specyfikacje techniczne ,chyba że jeszcze ktoś Tobie odpowie z forumowiczów.

Zobacz tutaj może znajdziesz odpowiedź na Twoje pytania:

http://allegro.pl/se...m...y=1&order=b

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych