Forum PCLab.pl: Zmiana IP przez Router - jak tego dokonać pod NEO ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmiana IP przez Router - jak tego dokonać pod NEO ? Pentagram Cerberus P 6311-07A Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wringleys Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 12 Marzec 2009 - 15:40

Witam.

Zakupiłem w rezultacie Pentagram Cerberus P 6311-07A z wbudowanym Modemem ADSL.

Teraz pytanie brzmi jak zrobić żeby Router uzyskał nowe IP od Neostrady ?

Na necie znalazłem plik ktory resetuje router ale pozostawia okno Telnetu po sobie ktore sie nie wyłancza, co oczywiscie takie rozwiazanie mnie nie zadowala.

Czy jest np. poprzez Telnet jakaś komęda ktora kaze routerowi pozysac nowe IP lub coś w tym stylu żeby tylko kiedy tylko chcę mieć nowe IP ?

Nie wiem jak to napisac zeby było wiadomo o co mi chodzi.

To dla mnie dosyć ważne.

Dodam jeszcze Plik Manual dla owego Pentagrama i jego ustawiania.
http://www4.zippysha...60651/file.html

#2 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5611
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 12 Marzec 2009 - 15:47

nowe IP dostaniesz przy każdym nowym połączeniu. więc musisz zrywać i wznawiać połączenie lub restartować urządzenie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wringleys Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 12 Marzec 2009 - 18:36

Cytuj

nowe IP dostaniesz przy każdym nowym połączeniu. więc musisz zrywać i wznawiać połączenie lub restartować urządzenie.


Chyba masz problemy z czytanie....

Nie chce restartować Routera zeby uzyskac nowe IP !

Chce wiedziec jak zerwać połaczenie i wznowić badz tylko zerwać zeby uzyskac nowe IP bez resetowania routera.
A jasniej to jak uzyskać nowe IP bez resetowania routera.

Czy sa do tego jakieś komędy.....

Cokolwiek, walić co sie da a ja sprawdze.

Ten post był edytowany przez Wringleys dnia: 12 Marzec 2009 - 23:47


#4 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 12 Marzec 2009 - 20:45

Zobacz postWringleys, o 12 Marzec 2009, 18:36, napisał(a):

Chyba masz problemy z czytanie....

Nie chce resetować Routera zeby uzyskac nowe IP !

Raczej ty masz problem

Cytuj

Chce wiedziec jak zerwać połaczenie i wznowić badz tylko zerwać zeby uzyskac nowe IP bez resetowania routera.
A jasniej to jak uzyskać nowe IP bez resetowania routera.

Czy sa do tego jakieś komędy.....

Cokolwiek, walić co sie da a ja sprawdze.

tylko wyłączenie połączenie lub restart urządzenia.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Wringleys Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 12 Marzec 2009 - 21:36

Ok niech bedzie.

To powiedz jak mam wyłączyć połaczenie ?? Bo miemam ze router sam uzyska w tedy nowe ip bez RESETOWANIA ROUTERA....

EDIT:

Ustawiłem w routerze ze mogę recznie wyłaczyć i właczyć sygnal czy jak to sie tam zwie co z czym idzie dostaje nowe ip.
Ale jakoś teraz jak daje DISCOONECT to trace połaczenie z internetem (bez resetu routera) ale po ok 15 sec jestem na nowo połaczony (jak i nowe IP) bez klikania na CONNECT.

Mysle ze wiesz o co mi chodzi i jak to zrobic zeby bylo dobrze.

EDIT2:

Patrze troche przez Telnet zeby znaleźć komende na utrate polaczenia ale nie moge nic znalesc.... Jestem w tym zielony, no ale nie wolno sie poddawać.

Ten post był edytowany przez Wringleys dnia: 12 Marzec 2009 - 21:43


#6 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3764
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 12 Marzec 2009 - 22:02

nikt ci nie kaze RESETOWAC routera! wystarczy ze go ZRESTARTUJESZ. wylaczysz i wlaczysz ponownie. router wtedy polaczy sie na nowo z neo i uzyska nowe ip.
prawdopodobnie gdzies w opcjach routera bedziesz mial tez zerwanie polaczenia, ale nigdy sie pentagramem nie bawilem, wiec nie wiem gdzie to moze byc. u mnie jest w statusie polaczenia.

#7 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 12 Marzec 2009 - 22:04

daj sobie spokój z telnetem. Masz pewnie ustawione w routerze połącz z netam "na żądanie."(on demand)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Wringleys Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 12 Marzec 2009 - 22:34

No dobra, nie chce go ZRESTARTOWAC.

Co do zerwania połaczenia to jest taka opcja jak ustawie na Connect Manually to w zakładce Status>Device Info (WAN) pakazuje sie okienko z wyborem Connect, oraz jak juz jestem połaczony to okno Disconnect.

A obecnie ustawione jest na Connection: Always On

Hm... nie bawić sie z Tenletem, to jak mam to zrobić zeby bez RESTARTOWANIA routera uzyskac nowe IP. Głównie chodzi zeby utracic połaczenie z Internetem.
Router sam po chwili uzyska nowe. Wiec............. ?

EDIT:

No i potem komęde zapicać do pliku BAT

EDIT 2:

Po zatym dałem link do przewodnika po ustawieniach Pentagrama i zdjęciami w tym, chyba nikt nie patrzal na to......

To jest nie mozliwe zeby nie było sposobu w Roterach/systemie xp komendy na utrate/zerwanie połaczenia........

EDIT 3:

W Telnecie tez jest taka komeda jak wan adsl close działa tak że resetuje połaczenie ADSL. Po czym kontrolka ADSL gasnie a po chwili nastepuje synchronizacja, jak już ją uzyska to jest nowe IP >>> oczywiscie bez restartowania całego Routera.

Ale nie o to mi chodzi oczywiscie, to tylko uwaga co do Telnetu....

EDIT 4:

A tu tabela polecen dla TELNETU z objaśnieniami, nie wiem czy pełna ale zawsze coś....

http://www.zyxeltech...cmd/p650_ci.htm

Ten post był edytowany przez Wringleys dnia: 12 Marzec 2009 - 22:55


#9 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 12 Marzec 2009 - 23:04

Odpal program do ciągnięcia z rapida. One mają już wbudowane restartery adsl.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Wringleys Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 12 Marzec 2009 - 23:14

Hm... ale ja nie chce restartowania kontrolki ADSL.... eh

Router ma sam w sobie (badz przy udziale roznych polecen) zerwac połaczenie z internetem bez RESTARTOW zadnych....

#11 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3764
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 12 Marzec 2009 - 23:19

Cytuj

To jest nie mozliwe zeby nie było sposobu w Roterach/systemie xp komendy na utrate/zerwanie połaczenia........

Cytuj

W Telnecie tez jest taka komeda jak wan adsl close działa tak że resetuje połaczenie ADSL. Po czym kontrolka ADSL gasnie a po chwili nastepuje synchronizacja, jak już ją uzyska to jest nowe IP >>> oczywiscie bez restartowania całego Routera.

Oczywiscie ze jest mozliwe. Tanie routery wogole nie maja telnetu, a xp nie ma tutaj nic do rzeczy. Poza tym telnet nie ma komendy wan adsl close. telnet wogole nie ma komend. byc moze widziales jak ktos zalogowal sie przez telnet do routera i wydal mu taka komende, ale poza faktem, ze byl polaczony przez telnet komendy nie mialy z samym telnetem nic wspolnego.
Probowales wciskac to disconnect/connect?
Nie wiem czy do pentagrama mozesz sie podlaczyc przez telnet. Probowales wogole? Wiesz jak to sie robi? Znasz wewnetrzne IP swojego routera?
Na razie pyskujesz do wszystkich i strzelasz nazwami chociaz nie masz zielonego pojecia co do czego sluzy. Naprawde bycie bezczelnym ci nie pomoze ;) Podziekuj za rady zamiast zarzucac problemy z czytaniem.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Wringleys Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 12 Marzec 2009 - 23:45

Jak by ktos sprawdzil plik ktory podalem to by wiedzial cos na temat tego routera.

Do routera ustawien mozna sie dostac z wielu poziomow np. web, telnet, ftp, snmp, ping

Jak pisałem te polecenia to oczywiscie przez telnet wchodziłem do routera, czyli : telnet xxx.xxx.x.xxx



Cytuj

Nie wiem czy do pentagrama mozesz sie podlaczyc przez telnet. Probowales wogole? Wiesz jak to sie robi? Znasz wewnetrzne IP swojego routera?
Na razie pyskujesz do wszystkich i strzelasz nazwami chociaz nie masz zielonego pojecia co do czego sluzy. Naprawde bycie bezczelnym ci nie pomoze Podziekuj za rady zamiast zarzucac problemy z czytaniem.


Na chwile obecna to moge powiedziec ze Ty to robisz.....

Pisałem ze jestem w tym zielony, ale nie mowilem ze zostane obojetny.

Probowałem wciskać....

Jak wcisne Connect to po 10 sec mam nowe IP, jak wcisne Disconnect to trace polaczenie. Juz to pisałem tak apropo....

Podziekowac to podziekuje w swoim czasie, ale jak pisze ze w gre nie wchodzi zadne RESTARTOWANIE routera czy kontrolek na nim to jednak nadal swoje.

Ten post był edytowany przez Wringleys dnia: 12 Marzec 2009 - 23:47


#13 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3764
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 13 Marzec 2009 - 00:12

Wringleys - mam ciekawsze zajecia niz sprawdzanie jakichs plikow ktore ty sobie wrzucasz na neta.
Juz mi sie nawet nie chce odpowiadac bo wydaje ci sie ze cos wiesz a g...o wiesz. Wroce do rozmowy jak dostaniesz mi sie do ustawien routera przy pomocy pinga. Powodzenia.

#14 Użytkownik jest niedostępny   INFINITY2 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 13 Marzec 2009 - 00:21

Zobacz postWringleys, o 12 Marzec 2009, 18:36, napisał(a):

Chce wiedziec jak zerwać połaczenie i wznowić badz tylko zerwać zeby uzyskac nowe IP bez resetowania routera.



Zobacz postWringleys, o 12 Marzec 2009, 23:45, napisał(a):

w gre nie wchodzi zadne RESTARTOWANIE routera czy kontrolek na nim


Przy ponownym połączeniu ADSL musi się z synchronizować więc kontrolka ADSL będzie mrugać czy tego chcesz czy nie, a żeby uzyskać nowe ip musisz się ponownie połączyć z neo (czyli zerwać połączenie i ustanowić nowe) w inny sposób nie dostaniesz nowego ip bo serwery neo Ci go nie przydzielą.

#15 Użytkownik jest niedostępny   HoZar Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12150
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 05

Napisany 13 Marzec 2009 - 08:53

ale beka :rotfl:
normalnie jak w "The IT Crowd": "czy próbował pan wyłączyć i włączyć ponownie" :E
i jeszcze sie kłuci :P

a jak chcez dostać nonwe IP od neo to musisz:
1. wyłączyćrouter i włączyć go ponownie ( nie straci ustawien)
2. odczepić kabel telefoniczny poczekać 30s i podłączyc go jeszcze raz ( nie będziesz musiał wyłączaćroutera ale nei wiem czy to tak zadziała bo nigdy tak nie robiłem)
3. router powinien mieć opcje "restart with current settings" gdzieś w panelu konfiguracji ( też dostaniesz nowe IP ale działa to tak jak #1)

edit:

Zobacz postWringleys, o 12 Marzec 2009, 23:45, napisał(a):

Do routera ustawien mozna sie dostac z wielu poziomow np. web(chyba że chodzi ci o 192.168.0.1 z sieci lokalnej w przeglądarce), telnet, ftp, snmp, ping

leże i kwicze :rotfl:

Ten post był edytowany przez HoZar dnia: 13 Marzec 2009 - 08:53


#16 Użytkownik jest niedostępny   Wringleys Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 13 Marzec 2009 - 16:44

Cytuj

1. wyłączyćrouter i włączyć go ponownie ( nie straci ustawien)


To juz wiem od dawna.

Cytuj

2. odczepić kabel telefoniczny poczekać 30s i podłączyc go jeszcze raz ( nie będziesz musiał wyłączaćroutera ale nei wiem czy to tak zadziała bo nigdy tak nie robiłem)


O tym czytałem ale nie robiłem tego, nawet jak by działało to i tak, nie o taka metode/rozwiazanie mi chodzi.

Cytuj

3. router powinien mieć opcje "restart with current settings" gdzieś w panelu konfiguracji ( też dostaniesz nowe IP ale działa to tak jak #1)


Co wo WEB to podaje: http://xxx.xxx.x.xxx - ip routera
Przez Telnet to: z wiersza polecen wpisuje telnet xxx.xxx.x.xxx - ip routera

Reszty nie znam. Jak pisałem, nie znam sie na tym, ale jak trzeba to co nie co sie pozna.

Po co napisałem to słowa z poradnika manualnego ustawien routera:

Dodaj obrazek

I jeszcze takie cos:

Dodaj obrazek

Wiez jak zrobic to przez telnet.... ?

Jakie polecenie wpisać zeby router utracił połaczenie z internetem badz je zresetował/restartował bez Restartów routera badz kontrolki ADSL.

Ten post był edytowany przez Wringleys dnia: 13 Marzec 2009 - 16:46


#17 Użytkownik jest niedostępny   Frej.v3 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 13 Marzec 2009 - 16:55

Zobacz postWringleys, o 13 Marzec 2009, 16:44, napisał(a):

Jakie polecenie wpisać zeby router utracił połaczenie z internetem badz je zresetował/restartował bez Restartów routera badz kontrolki ADSL.

awykonalne
nie pobierzesz nowego IP bez zerwania sesjii PPPoA/E
kontrolka zgasnie

#18 Użytkownik jest niedostępny   sonio Ikona

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3727
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 13 Marzec 2009 - 17:02

"kup se router który w standardzie automatycznie po zerwaniu połączenia, zmienia na nowe IP i wznawia :Up_to_s: "

:lol2:

eot

Ten post był edytowany przez sonio dnia: 13 Marzec 2009 - 17:03


#19 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3764
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 13 Marzec 2009 - 19:35

Nie jest to awykonalne, ale trzeba miec podejscie do ludzi ktorzy probuja pomoc. Przeciez nikt tu nikomu za nic nie placi i kazdy z wlasnej woli probuje (lepiej czy gorzej) pomoc. Na bezinteresowna pomoc nie mozna tak odpowiadac jak Wringleys.
Skoro juz wiesz, ze poleceniem ping nie bedziesz zarzadzal routerem i ze telnet nie wykonuje sie do outlooka tylko na adres IP routera, to wejdz w start/cmd, tam wpisz telnet xxx.xxx.x.xxx gdzie iksy to oczywiscie adres routera. Podaj username i haslo. Jak juz bedziesz zalogowany sprobuj uzyc pytajnika. Wyswietla ci sie opcje ktore mozesz uzyc. Ja dla przykladu musze wpisac "adsl reboot" zeby polaczenie mi sie odnowilo. To jest wlasnie to czego potrzebujesz, ale jak to bedzie wygladalo w Twoim routerze juz niestety nie wiem. Do tego musisz sam dojsc.
Jak juz dojdziesz to wtedy sobie stworz plik bat, ktory ci bedzie sie logowal na router i wykonywal to komende i sie wylogowywal. Wtedy mozesz sobie ustawic uruchamianie pliku w harmonogramie windows na przyklad co 15 minut.
Da sie, da sie.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Frej.v3 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 13 Marzec 2009 - 20:32

Zobacz postMakz, o 13 Marzec 2009, 19:35, napisał(a):

Da sie, da sie.

raczej nie w sposob ktory podales
tzn ogolnie masz racje, tylko ze:
ten model jest oporny i dla robienia reconnecta najlepiej uzyc malutkiego skryptu
prosty skrypt, do napisania w kilka minut
albo gotowiec z netu w ktory wpisujesz tylko brame/login/password

ale i to rozwiazanie sie nie nadaje,
bo kontrolka ADSL zgasnie albo zmieni kolor
czyli Ty tez dostaniesz opeer od autora tematu
:P

sonio - on ma router ktory automatycznie wznawia polaczenie
ale dioda mu gasnie

:lol2:

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych