Forum PCLab.pl: wady laguny 1 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

wady laguny 1 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   bartek 2904 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 04 Kwiecień 2009 - 21:44

witam :D
jeśli ktoś ma lagune I i ma jakieś z nia problemy i jak chce to niech napisze na forum co mu się psuje itd:D
z góry dzięki:D

Ten post był edytowany przez bartek 2904 dnia: 05 Kwiecień 2009 - 14:54

#2 Użytkownik jest niedostępny   rwiazek_zadziecki Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 00:38

Pali jak smok, 1.8B - benzyna 10l/100km lub gazu 12l/100km.

To się zapisuję cyfrą rzymską.

#3 Użytkownik jest niedostępny   maniak997 Ikona

• Komputerowiec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 08:07

awaryjne zawieszenie , silnik w szczególności elektryka.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Micha_zz Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 08:44

Jesli masz dwie lewe ręce do grzebania przy aucie to nie kupuj. Spójrz na dział techniczny na http://www.renaultlaguna.pl/forum/

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kowal Ikona

• płk Gleba
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 08:52

Zobacz postkarol2808, o 5 Kwiecień 2009, 01:38, napisał(a):

Pali jak smok, 1.8B - benzyna 10l/100km lub gazu 12l/100km.

karol2808 weź proszę skończ już rzucaniem tymi spalaniami w prawie każdym temacie, przeczytasz coś na necie i sypiesz literkami tylko. Już nie wspominam o tym, że nie podałeś miasto czy trasa, a do tego nie wiem jak 10l/100km w dość dużym sedanie albo nawet kombi może być "paleniem jak smok". Jeździsz dostawczakami w dieslach i wszystko co pali powyżej 7l/100km to jest smok. Ogarnij się trochę bo wprowadzasz niepotrzebny zamęt tylko.

#6 Użytkownik jest niedostępny   rwiazek_zadziecki Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 11:11

Zobacz postKowal, o 5 Kwiecień 2009, 08:52, napisał(a):

karol2808 weź proszę skończ już rzucaniem tymi spalaniami w prawie każdym temacie, przeczytasz coś na necie i sypiesz literkami tylko. Już nie wspominam o tym, że nie podałeś miasto czy trasa, a do tego nie wiem jak 10l/100km w dość dużym sedanie albo nawet kombi może być "paleniem jak smok". Jeździsz dostawczakami w dieslach i wszystko co pali powyżej 7l/100km to jest smok. Ogarnij się trochę bo wprowadzasz niepotrzebny zamęt tylko.

Nie wstawiam opinii pojazdów, którymi nie jechałem bądź nie miałem jakieś podobnej styczności z autem, chyba że zaznaczę inaczej.
Dlatego też nie wypowiadam się o sportowych autach, jeepach, bmw i mercach - tak jak to robią wszyscy niektórzy, bo im się taki marzy.

A spalanie jest dla mnie (ale i nie tylko dla mnie) podstawowym czynnikiem do kupna auta i możliwości jego utrzymania.
Ja bym tylko dla tego nie kupił i nie polecił tego wozu. Albo pali 10-12 i można tym się pościgać, albo 5-7 i jest to rodzinne auto.

Wiem, lepiej będzie tak, jak w dziale telefony (tutaj coraz częściej też), napiszę " :thumbup: " lub " :thumbdown: " i wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Fajnie

Edit
@skee Żeby nie nabijać tematu: 10-12 litrów i można się pościgać - ma duży silnik, i jeżeli się chce to można się dościgać (nie powiedziałem, że wtedy nie może spalić więcej paliwa).
5-7l - Przecież jest wiele takich aut, jak choćby astra.

Ten post był edytowany przez karol2808 dnia: 05 Kwiecień 2009 - 11:28

#7 Użytkownik jest niedostępny   skee Ikona

• Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 11:19

Zobacz postkarol2808, o 5 Kwiecień 2009, 12:11, napisał(a):

Nie wstawiam opinii pojazdów, którymi nie jechałem bądź nie miałem jakieś podobnej styczności z autem, chyba że zaznaczę inaczej.
Dlatego też nie wypowiadam się o sportowych autach, jeepach, bmw i mercach - tak jak to robią wszyscy niektórzy, bo im się taki marzy.

A spalanie jest dla mnie (ale i nie tylko dla mnie) podstawowym czynnikiem do kupna auta i możliwości jego utrzymania.
Ja bym tylko dla tego nie kupił i nie polecił tego wozu. Albo pali 10-12 i można tym się pościgać, albo 5-7 i jest to rodzinne auto.

Wiem, lepiej będzie tak, jak w dziale telefony (tutaj coraz częściej też), napiszę " :thumbup: " lub " :thumbdown: " i wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Fajnie

10 litrów i można się pościgać ? Jakie rodzinne auto, mowa tutaj o rodzinie większej niż "ja plus moja dziewczyna" pali 5 litrów ? w takim razie czym ja jeżdżę ?

W Twoich wypowiedziach nic nie trzyma się kupy ale tutaj przechodzisz sam siebie...

#8 Użytkownik jest niedostępny   Klima Ikona

• GRUPA ŸŸŸ & Eläkeläiset
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 11:48

@karol2808, astra rodzinnym autem i spalaniem 5-7l? Chyba, że mówisz o autostradzie z prędkością 110km/h...

Co do reszty Twojej wypowiedzi, to chyba mamy zupełnie inne pojęcia szybkości.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mihailov Ikona

• miejsce na Twoją reklamę.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 12:50

Zobacz postkarol2808, o 5 Kwiecień 2009, 12:11, napisał(a):

5-7l - Przecież jest wiele takich aut, jak choćby astra.

Astra i 7l w mieście. Chyba jak się ją pcha...

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sancho P. Ikona

• Natury nie oszukasz - lew trawy żreć nie będzie.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 13:14

Ogólnie jako właściciel powiem: Odpuść sobie :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   .wizzie Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 13:41

Zobacz postSancho P., o 5 Kwiecień 2009, 13:14, napisał(a):

To juz chyba sluzy za dosadna "rekomendacje" ;).
Z ciekawosci spytam. Co sie z Twoja Laguna dzieje, ze jej nie polecasz?

Ten post był edytowany przez .wizzie dnia: 05 Kwiecień 2009 - 13:41

#12 Użytkownik jest niedostępny   maniak997 Ikona

• Komputerowiec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 14:14

to jedno z najbardziej awaryjnych aut według rankingów DEKRA. jest na końcu listy , choć podobno i jak jest ciut lepsza od Laguny II.

Ten post był edytowany przez maniak997 dnia: 05 Kwiecień 2009 - 14:14

#13 Użytkownik jest niedostępny   kaman Ikona

• Małomówny
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 14:22

Zobacz postSancho P., o 5 Kwiecień 2009, 13:14, napisał(a):

Podpisuje się pod tym. Mam Lagune od października i było wszystko OK ale do czasu - teraz coraz częściej muszę do niej dokładać. Części też nie są wcale tanie. Jak tak dalej pójdzie to się jej z chęcią pozbędę. Co do spalania: 2.0 w mieście potrafi mi spalić 12l/100km benzyny.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sancho P. Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 14:24

Oj na prawdę dłuższa lista by była, kiedyś ją sporządzę. Ogólnie zawieszenie, troszkę silnik i akcesoria silnika, przeniesienie napędu oraz wiele innych drobnych awarii...
Nie jest aż tak tragicznie z tego względu, że posiadam pieniądze aby to na bieżąco naprawiać oraz niektóre rzeczy potrafię zrobić sam (wiele dzięki manualom na RLKP) i
jak na dzisiaj praktycznie wszystko zostało już zrobione ale wszystkie te awarie, awaryjki przyczyniły się do tego, że więcej Renaulta nie kupię. :)

Edit:
Muszę dodać, że całkowicie na NIE co do L1 nie jestem, bo za na prawdę nie wielkie pieniądze, można mieć dużego przestronnego hatchbacka, dobrze wyglądającego który pomieści rodzinę z dwójką, trójką dzieci i wejdzie jeszcze sporo bagaży aby spokojnie dojechać sobie nad morze, w góry czy nad jezioro.
Ale dla młodego człowieka, który chciałby tylko lać i jeździć może to nie być dobre auto, chyba, że ktoś wychodzi z założenia "byle jak, aby do przodu".

Edit 2:
Przyglądając się osobom jeżdżącym Lagunami to większość to właśnie ojcowie, mężowie itp, podobnie jak widząc zdjęcia ze spotów/zlotów RLKP na które przyjeżdżają Laguno maniacy całymi rodzinami, nie rozmawiać o tym jak szybko ich samochody jeżdżą lub jakim modyfikacjom je poddać tylko aby mile spędzić czas. Oczywiście zdarzają się młodzi za kierownicą Lagun ale głównie przez to, że odziedziczyli je po rodzicach. Osobiście swoją Lagunę kupiłem sobie sam za własne pieniądze, mimo tego, że znajomi mówili "daj sobie spokój, częściej będzie w naprawie niż na drodze" to myślałem sobie przecież tak źle na pewno nie będzie i nie jest lecz tak jak pisałem wiele drobnych awarii przyczynia się do tego, że nie ma się ochoty po prostu kupić kolejny raz czegoś tej samej marki.

Ten post był edytowany przez Sancho P. dnia: 06 Kwiecień 2009 - 23:34

#15 Użytkownik jest niedostępny   markus12 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 14:45

może i Laguna I jest awaryjna ale ja mam Clio I i nie narzekam. wymieniłem tylko olej, paski,filtry a tak to leję paliwo i jadę. mam już go prawie 3 lata

#16 Użytkownik jest niedostępny   maniak997 Ikona

• Komputerowiec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 15:18

Clio to najlepiej udany model Ranault.

#17 Użytkownik jest niedostępny   MajaP83 Ikona

• ...
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 23:14

Zobacz postSancho P., o 5 Kwiecień 2009, 14:24, napisał(a):

Oj na prawdę dłuższa lista by była, kiedyś ją sporządzę. Ogólnie zawieszenie, troszkę silnik i akcesoria silnika, przeniesienie napędu oraz wiele innych drobnych awarii...
Nie jest aż tak tragicznie z tego względu, że posiadam pieniądze aby to na bieżąco naprawiać oraz niektóre rzeczy potrafię zrobić sam (wiele dzięki manualom na RLKP) i
jak na dzisiaj praktycznie wszystko zostało już zrobione ale wszystkie te awarie, awaryjki przyczyniły się do tego, że więcej Renaulta nie kupię. :)

Edit:
Muszę dodać, że całkowicie na NIE co do L1 nie jestem, bo za na prawdę nie wielkie pieniądze, można mieć dużego przestronnego hatchbacka, dobrze wyglądającego który pomieści rodzinę z dwójką, trójką dzieci i wejdzie jeszcze sporo bagaży aby spokojnie dojechać sobie nad morze, w góry czy nad jezioro.
Ale dla młodego człowieka, który chciałbym tylko lać i jeździć może to nie być dobre auto, chyba, że ktoś wychodzi z założenia "byle jak, aby do przodu".

Edit 2:
Przyglądając się osobom jeżdżącym Lagunami to większość to właśnie ojcowie, mężowie itp, podobnie jak widząc zdjęcia ze spotów/zlotów RLKP na które przyjeżdżają Laguno maniacy całymi rodzinami, nie rozmawiać o tym jak szybko ich samochody jeżdżą lub jakim modyfikacjom je poddać tylko aby mile spędzić czas. Oczywiście zdarzają się młodzi za kierownicą Lagun ale głównie przez to, że odziedziczyli je po rodzicach. Osobiście swoją Lagunę kupiłem sobie sam za własne pieniądze, mimo tego, że znajomi mówili "daj sobie spokój, częściej będzie w naprawie niż na drodze" to myślałem sobie przecież tak źle na pewno nie będzie i nie jest lecz tak jak pisałem wiele drobnych awarii przyczynia się do tego, że nie ma się ochoty po prostu kupić kolejny raz czegoś tej samej marki.

Mam lagune II w wersji 1.9 dci i mam z nią dużo mniej problemów od rodziców peugeota 307. Czy oznacza to, że 307 jest do dupy?? nie to nic nie oznacza, poprostu troszke bardziej pechowy egzemplarz. I w jednym i w drugim usterki to najczęściej małe pierdoły, którymi nie ma co sobie zawracać głowy. Tak więc i merc za 300k zł może ci przyspożyć więcej problemów niż ta słynna już laguna, na którą tak wszyscy jadą.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Sancho P. Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 23:19

Tylko trzeba zauważyć, że wiele więcej jest wadliwych egzemplarzy Lagun niż Pugów lub innych samochodów.
Testy Dekry niestety nie kłamią.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Tupac-Shakur Ikona

• Representin 1980
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Kwiecień 2009 - 08:32

Zobacz postmaniak997, o 5 Kwiecień 2009, 15:14, napisał(a):

to jedno z najbardziej awaryjnych aut według rankingów DEKRA. jest na końcu listy , choć podobno i jak jest ciut lepsza od Laguny II.

Taka ciekawostka, Laguna II to najczęsciej sciągane lawetą auto z niemieckich dróg.
Myślę, że wypowiedź właściciela Laguny (kilka postów wyżej) wyjaśnia bardzo dużo. Auto jest bardzo tanie jak na to co oferuje co już budzi podejrzenia, ale nie nowością jest że francuzy są zawsze tańsze w tych samych segmentach.
Autem nigdy nie jezdziłem, ale znajomy miał i dość często musiał gnać do warsztatu, głównie z zawieszeniem i silnik. Ale może być to nieobiektywne, dużo zależy od poprzedniego właściciela.

#20 Użytkownik jest niedostępny   MajaP83 Ikona

• ...
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Kwiecień 2009 - 17:12

też jestem właścicielem laguny II mam kuzyna, który ma lagune I i nie mamy problemów.

• (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3