Forum PCLab.pl: LC by stitoo SST-TJ07 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (20 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

LC by stitoo SST-TJ07 Oceń temat: ***** 1 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   stitoo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 06

Ikona postu  Napisany 10 Kwiecień 2009 - 21:43

Nie będę zakładać nowego tematu więc mała modyfikacja :E


LC by stitoo Project Silverstone TemJin SST-TJ07-B

Spis modyfikacji...


Etap I - Nowa buda...










Mój wcześniejszy projekt :


LC by stitoo Project CM690

Spis modyfikacji...


Etap I - Black Water Aqua Set XS zmian chłodnicy...

Etap II - Nowe złączki Feser - 10/16 ...

Etap III - Nowe wentyle ...

Etap IV - Feser Xchanger Double...

Etap V - EK Waterblocks EK-FC 4890 CF...

Etap V - FINAL...

Etap VI Okienko & Black mod...

Etap VII Nowość...

Etap IX Przygoda z ASUS Rampage II Extreme X58...

Etap VIVa Wodowanie ASUS Rampage II Extreme X58...

Etap VIVb Nowa grafa...



Części na sprzedaży...


Na początku zamierzam sobie dokupić większą chłodnice do mojego zestawu WC i znalazłem dwie :

Alphacool Chłodnica NexXxos Xtreme II rev. 2

Black Water Ultimate 122 rev. 3.0

Jak na moje oko obie chłodnice to ten sam produkt OEM tylko Black Water każe sobie więcej zapłacić za swoje logo na pudełku?
Czy jest jeszcze jakaś różnica poza cena tych dwóch chłodnic ?

Ten post był edytowany przez stitoo dnia: 27 Lipiec 2010 - 17:17


#2 Użytkownik jest niedostępny   Kvadzio 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2799
  • Dołączył: Pn, 14 Lip 08

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 22:03

jak się zmieści:
http://allegro.pl/it...23_rev_3_0.html

#3 Użytkownik jest niedostępny   stitoo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 06

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 22:09

Zobacz postKvadzio, o 10 Kwiecień 2009, 22:03, napisał(a):




Kvadzio no właśnie się nie zmieści (Cooler Master Dominator 690) dlatego chce kupić "grubą dwójkę" zamiast "cienkiej potrójnej"

Podobno wydajniejsza jest 46mm niż 30mm

PS Kvadzio właśnie czytam Twój temat " Ciii!, czyli kvadzio i jego zboczenia" klawa buda :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kvadzio 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2799
  • Dołączył: Pn, 14 Lip 08

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 22:11

może tak, ile masz pieniędzy?


dzięki :thumb:

#5 Użytkownik jest niedostępny   stitoo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 06

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 22:17

Zobacz postKvadzio, o 10 Kwiecień 2009, 22:11, napisał(a):

może tak, ile masz pieniędzy?


dzięki :thumb:



Ogólnie :lol2: (żart) czy do wydania na chłodnice ?
No max to z wypłaty przeznaczać tylko 220zł :D ale w tym musi się zmieści 1L chłodziwa i 1m węża ( bo coś czuje ze tym razem to mi już braknie jednego i drugiego)


Jakoś niemego znaleść na necie porwania tej Alphacool Chłodnica NexXxos Xtreme II rev. 2 VS Black Water Ultimate 122 rev. 3.0

Ten post był edytowany przez stitoo dnia: 10 Kwiecień 2009 - 22:19


#6 Użytkownik jest niedostępny   Dukes 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: So, 05 Lip 08

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 22:21

Jeśli chcesz włożyć chłodnice bez wentylatorów na top to wejdzie tam max 35mm ale nie będzie wadzić o śruby mocujące mobo. Grubsza niestety będzie zasłaniać śruby mocujące mobo, więc każde wyjęcię mobo będzie się wiązać z demontażem chłodnicy. Zrób tak jak umnie tj. BWA 122 na top, wentylatory pomiędzy top a tą górną siatkę. Zawsze możesz sobie dokupić grubszą 120'stke i zamontować w zatokach 5,25". Kliknij w moją sygnaturke to zobaczysz jak to wygląda umnie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2692
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 08:23

Chciałem tylko zwrócić uwagę na mały drobiazg - każda następna chłodnica zmniejsza szybkość przepływu cieczy przez układ, bo stawia spory opór. Pytanie, czy warto? Czasami większy flow cieczy jest lepszym rozwiazaniem niż kolejna chłodnica...

#8 Użytkownik jest niedostępny   macvas 

  • ŚLI..mac..vas ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1222
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 07

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 08:40

Podpisuję się pod tym co napisał Squbii.

Może nie odkryję ameryki pisząc co poniżej, ale warto pamiętać, że wiele zależy od dwóch rzeczy:
- wydajnej pompy
- ilości elementów w układzie

Przy małej ilości elementów "szybki przepływ" faktycznie poprawia mieszanie się płynu i co za tym idzie lepsze oddawanie ciepła nawet w sytuacji niewielkiej chłodnicy.
Jeżeli jednak mówimy o rozbudowanym układzie i dochodzi do tego wszystkiego OC to faktycznie warto inwestować w wydajniejsze (większe) chłodnice kosztem nieznacznego pogorszenia przepływu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dukes 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: So, 05 Lip 08

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 08:48

Tak zgadzam się ale poprostu w przypadku CM690 jedna grubsza chłodnica tam nie wejdzie więc myśle, że lepszym rozwiązaniem jest zamontowanie dwóch chłodnic.

#10 Użytkownik jest niedostępny   stitoo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 06

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 10:03

Dukes :thumbup: Dzieki jakoś nie pomyślałem ze chłodnica 46mm + wentyl 25mm za chiny sie nie zmieści na górze CM 690 :D Dotejpory miałem pojedynczą 120mm zamiast tylnego wyciągowego :) Chyba zrobię tak jak Ty czyli chłodnica 30mm a nad nia dwa wentyle. Tylko powiedz mi proszę jak wyciołeś ten plastikowy grill co jest pod siatka ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   ~raw 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 681
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 10:21

naweti ostrym nozem dasz rade :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Dukes 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: So, 05 Lip 08

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 10:23

Zobacz poststitoo, o 11 Kwiecień 2009, 11:03, napisał(a):

Tylko powiedz mi proszę jak wyciołeś ten plastikowy grill co jest pod siatka ?

Ucinarkami :)
Grill składa się z takich jakby plastikowych żeberek, które poprostu wyciełem.
Poszukaj dobrze na youtube - widziałem gdzieś filmik jak koles m.in właśnie wycina ten grill.

#13 Użytkownik jest niedostępny   stitoo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 06

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 11:22

Mam nadziej ze jakoś się to uda bo nie chce poniszczyć tej maskującej siatki od góry :mad:

Dukes mógłbyś zapodać jakąś fote góry patrząc od frontu jak wygląda to wygięcie siatki ? Bo z tego co namierzyłem to na wentylatory brakuje tam 50mm miejsc :mad2: szkoda z ze Panowie z CM niewypadli na to żeby tam zrobić miejsce na wentyle :P



PS

Szukałem tego filmiku z wycinaniem plastikowego grilla i znalazłem coś takiego CM 690 fan mod


I tak sobie pomyślałem ze poco wycinać plastikowy grilla jak można przesunąć chłodnice o 3cm w stronę lewego boku tak żeby nie kolidowała z MB

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez stitoo dnia: 11 Kwiecień 2009 - 11:54


#14 Użytkownik jest niedostępny   Dukes 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: So, 05 Lip 08

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 18:12

Wentylatorki mam zamontowane tak:

Dodaj obrazek

Wygięcie siatki pokazywałem już w moim temacie, niżej fotka:

Dodaj obrazek

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kyniek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 20:34

Jeśli przesunięcie o te 3cm o których mówisz umożliwiło by montaż chłodnicy o grubości 6cm to doskonała alternatywą jest Feser 240 - u mnie ta chłodnica z 2 wentylami 120mm ma wydajność BIX'a z 6 (układ kanapka) więc widać że ma wielki potencjał. Jednak jeśli nie da rady to raczej najrozsądniejsze wydają się powyższe propozycje - tylko pamiętaj by wentyle wydmuchiwały powietrze do góry - prąd powietrza związany z konwekcją jest minimalny ale zawsze coś ;) po za tym niech gorące powietrze jak najszybciej opuści budę.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Dukes 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: So, 05 Lip 08

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 20:59

Dzisiaj wymyśliłem taki montaż grubszej chłodnicy. Wystarczy wyciąć jedną dziórkę i wejdzie tam nawet TC lub Feser :)
Warunek - jeden napęd i HDD.
Kolory odpowiadają następującym oznaczeniom:
Niebieski - wentylatory dmuchające na chłodnice
Żółty (pomarańczowy?) - chłodnica
Czerwony - wentylatory wydmuchujące powietrze z chłodnicy
Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   stitoo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 06

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 22:10

Zobacz postDukes, o 11 Kwiecień 2009, 20:59, napisał(a):

Dzisiaj wymyśliłem taki montaż grubszej chłodnicy. Wystarczy wyciąć jedną dziórkę i wejdzie tam nawet TC lub Feser :)
Warunek - jeden napęd i HDD.


Tez nad tym myślałem no ale ja ma RAID wiec odpada :( 30mm chłodnica plus FAN to się jeszcze zmieści ale jak tak dziś pomierzyłem to 46mm plus FAN to już odpada bo bym kolidowała z blokiem na CPU i radiatorami od RAMU :(

Mama pewna koncepcje :) Podwieszana chłodnica z wentylami od spodu :) Miną święta przyjdzie paczka to będziemy dalej działać :) Na pewno zapodam jakieś fotki :) To całe WC (LC) wciąg i to strasznie :D

#18 Użytkownik jest niedostępny   ~raw 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 681
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 22:28

Zobacz postDukes, o 11 Kwiecień 2009, 20:59, napisał(a):

Dzisiaj wymyśliłem taki montaż grubszej chłodnicy. Wystarczy wyciąć jedną dziórkę i wejdzie tam nawet TC lub Feser :)
Warunek - jeden napęd i HDD.
Kolory odpowiadają następującym oznaczeniom:
Niebieski - wentylatory dmuchające na chłodnice
Żółty (pomarańczowy?) - chłodnica
Czerwony - wentylatory wydmuchujące powietrze z chłodnicy


wcale nie taka jedna - trzeba by roznitować oba koszyki - zarówno ten od HDD (do usunięcia całkowicie) no i zatoki 5.25' - usuniecie tej postawy łączącej go z koszykiem 3.5' spowodowałoby ze nie nadawał by się on do niczego (latałby na prawo i lewo). Z drugiej strony jednak chyba mało kto używa dziś CD / DVD, a wydajne LC (2x120) w RC-690 to smakowity kąsek ;)

#19 Użytkownik jest niedostępny   Dukes 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: So, 05 Lip 08

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 22:43

Wcale nie :)
Wystarczy wyciąć tylko kawałek w który wejdzie chłodnica+wentylator czyli praktycznie kwadrat 12cm x (2.5cm + grubość chłodnicy). Przed chwilą mierzyłem i nitów nawet się nie ruszy więc koszyk HDD może spokojnie zostać.

#20 Użytkownik jest niedostępny   ~raw 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 681
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 11 Kwiecień 2009 - 22:49

A no chyba ze tak :) A te "wypusty" na gwinty nie bedą wadzić o pierwsza zatoke?

  • (20 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych