Forum PCLab.pl: Podkręcenie AMD Athlon 4400+ 64 dual (2x 2,31), a płyta Gigabyte. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcenie AMD Athlon 4400+ 64 dual (2x 2,31), a płyta Gigabyte.

#1 Użytkownik jest niedostępny   IDK Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Cz, 14 Sie 08

Napisany 12 Kwiecień 2009 - 22:48

Witam, chciałbym uzyskać opinie na temat podkręcenia mojego procesora i czy w ogóle jest to opłacalne na tymi sprzęcie.
Procesor: AMD Athlon 4400+ 64 dual (2x 2,31GHz)
Płyta główna: Gigabyte GA-M57SLI-S4
Zasilacz: Chieftec 500W
Pamięć: 2x 1GB Goodram

Jak już pisałem, czy da się go podkręcić na takiej płycie, czy jest to opłacalne, a jeżeli tak to o ile mogłbym zwiększyć cpu.

Temperatura procesora:
cpu#1 42 cpu#0 51

W stresie:
cpu#1 do 55 cpu#0 do 67


mnożnik procesora: 11,5

#2 Użytkownik jest niedostępny   Macior89 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Nd, 08 Mar 09

Napisany 13 Kwiecień 2009 - 02:28

nasze szklane kule nie sa w stanie ocenic twojego procka na odleglosc.
jak ccesz sie dowiedziec na ile go wykrecisz to wyslij mi go zapodam do swojego mobo i ci orientacyjnie powiem ile potrafi :lol2:

a tak na powaznie to kazdy proc sie inaczej kreci, metodą prob i błedow dojdziesz do takiego taktowania na jakim procek bedzie smigal bez problemow.
ja mialem X2 4200+ Brisbane to latal na 3,0GHZ a plyta to Abit AN52 czyli nForce 520 :P

#3 Użytkownik jest niedostępny   IDK Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Cz, 14 Sie 08

Napisany 13 Kwiecień 2009 - 08:38

Bardziej mnie interesuje co z plytą, ponieważ czytalem, ze na Gigabytach zle sie ogolnie kreci, nawet sam z bratem probowalem to pozniej plyta prawie nie dzialala. Ale tak to jest jezeli sie jeszcze malo na ten temat wie. Bo jezeli nie bedzie problemow to przynajmniej te symboliczne do 2,5GHz na rdzen mozna podkrecic, zawsze cos.

Ten post był edytowany przez IDK dnia: 13 Kwiecień 2009 - 08:48


#4 Użytkownik jest niedostępny   Macior89 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Nd, 08 Mar 09

Napisany 13 Kwiecień 2009 - 11:21

no to kręć a nie na forum sie produkujesz :E

Ten post był edytowany przez Macior89 dnia: 13 Kwiecień 2009 - 11:22


#5 Użytkownik jest niedostępny   IDK Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Cz, 14 Sie 08

Napisany 13 Kwiecień 2009 - 13:12

Na forum mi malo zalezy bo i tak tu jestem z trzeci raz od 8 miesiecy, a bardziej na tym zeby mi sprzet smigal. Jak mowisz, sprobuje, ale wolalem sie najpierw zapytac bo ludzie tutaj sie dobrze na tym znaja.

#6 Użytkownik jest niedostępny   adonim Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 14 Kwiecień 2009 - 22:30

Do zrobienia jest w granicach 3.1-3.4.
Miałem kiedyś X2 4400 Brisbane G2.
Stabilne 3.3GHz

Ten post był edytowany przez adonim dnia: 14 Kwiecień 2009 - 22:30


#7 Użytkownik jest niedostępny   szybki132 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1132
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 15 Kwiecień 2009 - 12:42

Ja mam podobnego procka tylko na innej płycie(też Gigabyte)

http://forum.pclab.p...o...t&p=6407368


masz tam tabelke z ustawieniami na jakich jechalem(patrz na zegar i pamieci)

Ja na codzień latam na 3 Ghz ale 3.3 jest osiągalne :P

#8 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30204
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 15 Kwiecień 2009 - 12:56

Zobacz postszybki132, o 15 Kwiecień 2009, 12:42, napisał(a):

Ja mam podobnego procka tylko na innej płycie(też Gigabyte)
http://forum.pclab.p...o...t&p=6407368
masz tam tabelke z ustawieniami na jakich jechalem(patrz na zegar i pamieci)
Ja na codzień latam na 3 Ghz ale 3.3 jest osiągalne :P

Porównujesz możliwości o/c dwóch różnych płyt, w dodatku opartych o chipsety różnych klas, że o producentach nie wspomnę.

Do autora:
http://www.google.pl...o...mp;aq=f&oq=
Poczytaj poradnik jaki znajdziesz w linkach podanych przez google. Wtedy sam spróbuj ile wyciśniesz z procesora.

#9 Użytkownik jest niedostępny   davids80 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 379
  • Dołączył: Pn, 14 Lip 08

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 13:07

Od mnie mały poradnik na przykładzie OC mojego procka, który wysyłałem juz paru osobom:

OC ATHLON X2 64 4400+ na płycie GIGABYTE GA-MA69G-S3H

Najważniejszym elementem podkręcania jest cierpliwość i sporo wolnego czasu... Jeśli takowy mamy to mozemy zaczynać.
W pierwszej kolejności trzeba zainstalować kilka programików do diagnostyki: (CPU-Z, SpeedFan, Everest Ultimate Edition, Orthos). Gdy to zrobimy -sprawdzamy bieżące ustawienia, temperatury, napięcia, stabilność po czym wszystko zapisujemy.
Pamiętajcie, że temperatura proca nie powinna przekraczać 65*C w Stresie! Dodatkowo sprawdzamy, w którym miejscu znajduje się zworka CMOS u NAS na płycie (potrzebna do resetu, gdy z czymś przedobrzymy)...

Za pomocą programu CPU-Z odczytuje wartości sprzętu przed OC. U wygląda to mniej więcej tak (przybliżone wartości):
W zakładce CPU (dla Brisbane):
- Core Speed: 2300
- HT Link: 1000
W zakładce MEMORY:
- DRAM frequency: 383,33 (766,67 - taktowanie efektywne)

No to zaczynam:
1 - Wchodzę do BIOS-u i wyłączam funkcję: AMD K8 Cool & Quiet Control
2 - zmniejszam mnożnik HT (HT Frequency) (teraz jest Auto)
W BIOS-ie taktowanie HT jest przedstawione za pomocą MHz lub cyfr 1-5 tak więc:
HT x5 = 1000 MHz
HT x4 = 800 MHz
HT x3 = 600 MHz
HT x2 = 400 MHz
HT x1 = 200 MHz
Ja zmniejszam na HTx4 (chyba że u kogoś najwyższa to x4. Jeśli tak to zmniejszacie na x3)
3 - zmieniam dzielnik pamięci (MemClock) na 667- (teraz jest Auto). Dodam, że najczęsciej występujące na płytach dzielniki to: (800MHz, 667MHz, 533MHz, 400MHz)

Po tym wbijam do Windowsa i za pomoca CPU-Z odczytuje wartości. U mnie wygląda to mniej więcej tak:
W zakładce CPU:
- Core Speed: 2300
- HT Link: 800
W zakładce MEMORY:
- DRAM frequency: 328,57MHz (657,14)

4 - wchodzię do BIOS-u, mnożnika nie ruszam (u mnie 11,5) i od razu podnoszę HTT na 230 (teraz mam Auto =200MHZ). Zapisuje ustawienia, przechodzę do Winowsa, odczytuje wartości CPU-Z:
W zakładce CPU:
- Core Speed: 2645
- HT Link: 920
W zakładce MEMORY:
- DRAM frequency: 377,9MHz (755,7)
Odpalam SpeedFan-a i EVERESTA i kontroluje temperatury. Włączam ORTHOS-a (tak na około 40 min) i sprawdzam stabilność. Należy być ostrożnym i na bierząco monitorować temperaturę procesora. Temperatura w maksymalnym stresie (Orthos) nie powinna przekraczać 65 stopni. Jesli wszystko jest O.K. Orthos nie wygenerował błędów, temperatury się trzymają to podkręcam dalej (teraz co 10 MHz).
5 - postępuje dokładnie tak samo jak wyżej. Wchodzę do BIOS-u, mnożnika nie ruszam (przypomnę - u mnie 11,5) HTT ustawiam na 240. Zapisuje ustawienia, przechodzę do Winowsa, odczytuje wartości CPU-Z:
W zakładce CPU:
- Core Speed: 2760
- HT Link: 960
W zakładce MEMORY:
- DRAM frequency: 394,3MHz (788,6)

Jeśli przy jakimś ustawieniu HTT (obojętnie czy to będzie 230, 240 czy 250 itd.) nie odpali się Windows, Orthos pokaże błędy, będą działy się cuda nie widy, krzaczki -przechodzicie do BIOS-u i podnosicie napięcie na procesor o najmniejszą dostępną wartość (zapewne będzie to 0,025V). Przechodzicie do Windowsa i postępujesz dalej jak w punkcie 4,5 (możecie zwiększać HTT co 5 MHz) KONTROLUJĄC na bieżąco temperatury. Jesli nie uda się przejśc do BIOS-u to trzeba go zresetować zworką CMOS. Po ewentualnym resecie musicie jeszcze raz wykonać czynności zawarte w punkcie 1,2,3.
PRZY PODNOSZENIU NAPIĘCIA NALEŻY ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ I ROZSĄDEK. Nie zaleca się podnosić napięcia o więcej niż 15-20% domyślnego napięcia. Należy być ostrożnym i zwiększać napięcie stopniowo i na bierząco monitorować temperaturę procesora. Przypomnę - Temperatura w maksymalnym stresie (Orthos) nie powinna przekraczać 65 stopni.
Należy trzymać się zasady "możliwie największa moc na jak najmniejszym napięciu". Przykładowo jeśli procesor jest stabilny przy napięciu 1.401V mając czestotliwość 2600 MHz, a do 2650 MHz trzeba już 1.451V to radzę zostawić go na 2600 MHz i 1.401V.

Ja musiałem podnieść napięcie na procka przy HTT = 250. W późniejszym etapie zmieniłem też mnożnik na 11.
Przy swoim sprzęcie stabilnie uzyskałem:
- Core Speed: 3030,5
- HT Link: 1102
W zakładce MEMORY:
- DRAM frequency: 432,9 (865,9 - taktowanie efektywne)

Dodam, że u mnie program CPU-Z pokazuje HTT z przecinkiem (275,5). U Was też może tak być...
Czasem trzeba podnosić napięcie na RAM, czasem na chipset płyty głównej.
Można też bardziej szczegółowo sprawdzić MAX OC dla poszczególnych komponentów, ale na to trzeba więcej czasu. Dla zainteresowanych:

1. Test max FSB Płyty głównej - szukasz jak największej stabilnej wartości FSB (u mnie 370MHz)
Zmniejszasz mnożnik procesora (np. z 11,5 do dajmy na to - 7) -zwiększając jednocześnie (CPU Frequncy MHz -stadardowe to 200MHz) do takiego stanu, aż komp będzie się zawieszał albo w ogóle się nie włączy. Najpierw ustawiacie na 280Mhz, i jak komp się włączy to jedziecie wyżej, ale już co 10MHz. W ten sposób szybciej znajdzie się maxymalne ustawienia. Wszystko to bez podnoszenia napięcia na CPU. Jeśli zacznie się coś dziać to zmieniasz napięcie proca (o 0,025V - najbliższe temu, które było przed O/C, ewnetulanie nie większe niz 15-18% od stadardowego). Jeśli to nie pomoże to jest to juz koniec FSB płyty.
2. Test max RAM -szukacie jak największej wartości MHz dla pamięci.
Zmniejszacie mnożnik procesora (np. na 9), dzielnika RAM-u nie ruszacie (u mnie 800MHz)- idziecie do góry z FSB na timingach pamieci CL5 (u mnie domyślne) i patrzycie przy jakich wartościach komp nie wstaje. Lecicie co 10MHz. Po (Najlepiej przeprowadzać test programem MemTest86+) - gdy komp się włączy sprawdzacie za pomocą CPU-Z wartość pamięci.
3. Test procesora
Zmniejszacie dzielnik pamięci (z 800 na 533), mnożnika procesora nie ruszacie - lecicie do góry z FSB.

Ten post był edytowany przez davids80 dnia: 19 Kwiecień 2009 - 13:07


#10 Użytkownik jest niedostępny   glina Ikona

  • Użyszkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1667
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 21:50

Zobacz postIDK, o 13 Kwiecień 2009, 09:38, napisał(a):

Bardziej mnie interesuje co z plytą, ponieważ czytalem, ze na Gigabytach zle sie ogolnie kreci, nawet sam z bratem probowalem to pozniej plyta prawie nie dzialala. Ale tak to jest jezeli sie jeszcze malo na ten temat wie. Bo jezeli nie bedzie problemow to przynajmniej te symboliczne do 2,5GHz na rdzen mozna podkrecic, zawsze cos.

Ja mam torchę okrojoną wersje twojej płyty, czyli GA-M55S-S3 i pomimo opinii, że nie nadaje sie ona do o/c to przy moim procku X2 5000+ 2.6GHz podkręcenie do 3.1 GHz to nie problem, z osiągnięciem większej ilości MHz już gorzej. Pytasz się czy się opłaca podkręcać - 0.5GHz (w moim przypadku) robi już jakąś różnicę, no nie? Więc chyba warto spróbować.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych