Forum PCLab.pl: Creative G500 czy Logitech Z-5500 THX? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Creative G500 czy Logitech Z-5500 THX? Czy da się podłączyć Logitechy przez S/PDIF w Win Vista?

#1 Użytkownik jest niedostępny   mati319 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 01:14

Witam mieszkam w kamienicy i posiadam pokój 4,3m*6m. Obecnie posiadam głosniki Creative Inspire T6100 5.1 ale nie jestem zachwycony jakością dźwięku wydobywającego sie z nich. Posiadam również karte dzw. Creative X-fi Titanium. Czy kupując Creative G500 odczuje znaczną poprawę? zarówno G500 jak i Z-5500 nie mają dwudrożnych satelit. Inspire T6100 które obecnie mam niby mają dwudrożne przednie ale jakość i tak pozostawia wiele do życzenia. Słyszałem ze te G500 mają lepszy dźwięk od Z-5500 ale chce się jeszcze upewnić dlatego was pytam. Creative są tańsze pewnie dlatego ze nie mają bajerów typu złącze optyczne itp w sumie to mi takie bajery nei są potrzebne bo te głosniki chce podłączyc do kompa a nie kina domowego pozatym z finansami też u mnie krucho więc jeśli różnica jest znikoma to wole Creative.

Edit: zapomnialem napisac ze oprocz dzwieku w grach i filmach zalezy mi rowniez na dobrej jakosci muzyki (rock, metal, klasyczna)

Ten post był edytowany przez mati319 dnia: 19 Kwiecień 2009 - 19:55

#2 Użytkownik jest niedostępny   nicemat Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 02:31

Zobacz postmati319, o 19 Kwiecień 2009, 02:14, napisał(a):

Creative są tańsze pewnie dlatego ze nie mają bajerów typu złącze optyczne itp w sumie to mi takie bajery nei są potrzebne bo te głosniki chce podłączyc do kompa a nie kina domowego pozatym z finansami też u mnie krucho więc jeśli różnica jest znikoma to wole Creative.

Edit: zapomnialem napisac ze oprocz dzwieku w grach i filmach zalezy mi rowniez na dobrej jakosci muzyki (rock, metal, klasyczna)

Sam sobie przeczysz, te bajery jak wejście optyczne i coax to właśnie po to żebyś miał tę dobrą jakość i mógł delektować się filmami lub muzyką w DTSie czy DD jak najbardziej z komputera, pogoogluj trochę zanim wybierzesz...pozdr

Ten post był edytowany przez nicemat dnia: 19 Kwiecień 2009 - 02:34

#3 Użytkownik jest niedostępny   D-Note Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 07:45

Zobacz postmati319, o 19 Kwiecień 2009, 02:14, napisał(a):

Witam mieszkam w kamienicy i posiadam pokój 4,3m*6m. Obecnie posiadam głosniki Creative Inspire T6100 5.1 ale nie jestem zachwycony jakością dźwięku wydobywającego sie z nich. Posiadam również karte dzw. Creative X-fi Titanium. Czy kupując Creative G500 odczuje znaczną poprawę? zarówno G500 jak i Z-5500 nie mają dwudrożnych satelit. Inspire T6100 które obecnie mam niby mają dwudrożne przednie ale jakość i tak pozostawia wiele do życzenia. Słyszałem ze te G500 mają lepszy dźwięk od Z-5500 ale chce się jeszcze upewnić dlatego was pytam. Creative są tańsze pewnie dlatego ze nie mają bajerów typu złącze optyczne itp w sumie to mi takie bajery nei są potrzebne bo te głosniki chce podłączyc do kompa a nie kina domowego pozatym z finansami też u mnie krucho więc jeśli różnica jest znikoma to wole Creative.

Bierz Z-5500 :P 100 razy lepsze :cool:

#4 Użytkownik jest niedostępny   serwal4 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 08:53

Rock, metal i klasyczna nie zabrzmią na G500 czy Z-5500 dobrze.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Darss Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 09:50

dzieki twoim tak zwanym bajerom czyli coax i optykowi masz lepszy dzwiek, ale to taki maly szczegol ... poza tym DTS dekodowany przez karte jest zalosny wiec odradzam analogi. G500 duzo lepsze od z5500 ? ciekawe. przesluchaj sobie najnowszy koncert within temptation z dts 96/24 przez dekodery z5500, a potem przez g500 to sie dowiesz ktore sa lepsze ^^

#6 Użytkownik jest niedostępny   mati319 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 12:18

Słyszałem Z5500 i graja bardzo ładnie, niestety nie mialem okazji posluchac G500 (podobno mają lepszy bas) więc jeśli jakość w G500 jest dużo gorsza to kupie te Z5500. Nie wiem jak u mnie będzie działać wyjście optyczne ponieważ mam viste. Naprawde dźwięk z Z5500 jest o tyle lepszy od G500 że opłaca sie tyle pieniędzy dołożyć?
Czy Creative X-fi titanium daje możliwość zdekodowania dźwięku np z dekodera TV Cyfry+ albo kablówki podłaczonego kablem optycznym do wejścia (karty) a następnie przesłać ten dźwięk (z karty) do głosnikow już analogowo? Mam zamiar podłączyć dekoder do kompa więc jeśli takiej opcji z dźwiękiem nie ma to będzie kolejny argument do zakupu Z5500

serwal4
"Rock, metal i klasyczna nie zabrzmią na G500 czy Z-5500 dobrze."

Ale i tak chyba lepiej zabrzmia niż na Creative Inspire T6100 prawda? głośników komputerowych na których to by grało idealnie to chyba nie ma.

#7 Gość_EvilKillaruna_*

• Grupa: Goście

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 12:44

Gdyby to był dylemat G51 vs G500 to bym się zastanawiał, ale tu bym jednak stanął za Z-5500. ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   mati319 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 19:52

Dobra jednak wybiore Logitechy, tylko boje się że będa problemy z podlaczeniem glosnikow przez kabelek optyczny. Jak w Viscie wygląda transmisja wielokanalowa przez wyjscie optyczne? podobno mozna tylko w stereo? Jeśli tak to pozostanie mi tylko polaczenie analogowe. Mam karte dzwiekowa Creative X-fi Titanium i Win Vista Ultimate x86

#9 Użytkownik jest niedostępny   Darss Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 19 Kwiecień 2009 - 21:25

vista jest tak idealnym systemem, ze prawie wszystko pod nim dziala (to byla ironia, tak na wszelki wypadek pisze, bo to forum ma roznych userow ^^) sprobuj z modyfikowanymi youp paxami, moze pojdzie na viscie przez optyka Sterowniki. Jesli nie pomoze sprobuj coax przez spdif. Tylko nie pytaj jak, opis masz w 21 stronicowym temacie o logach, watek wałkowany z 8 razy. Jesli nie pomoze, a lubisz filmy w hd albo muzyke w dd/dts to zalecam zmiane systemu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 22 Kwiecień 2009 - 00:21

Dobrze, ale tak poważnie...
Mam G500, czy opłaciłoby mi się je sprzedać i dołożyć te 800zł i zamienić na Z-5500? Odczuję różnicę jakości? Słyszałem zestaw tylko w sklepie więc rewelacji się nie dosłyszałem, jeśli ktoś testował oba zestawy to proszę o obiektywną opinię bo coś mi się wierzyć nie chce, że różnica jest tak znaczna...

#11 Użytkownik jest niedostępny   Switch Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 22 Kwiecień 2009 - 00:34

Zobacz postswist, o 22 Kwiecień 2009, 01:21, napisał(a):

Dobrze, ale tak poważnie...
Mam G500, czy opłaciłoby mi się je sprzedać i dołożyć te 800zł i zamienić na Z-5500? Odczuję różnicę jakości? Słyszałem zestaw tylko w sklepie więc rewelacji się nie dosłyszałem, jeśli ktoś testował oba zestawy to proszę o obiektywną opinię bo coś mi się wierzyć nie chce, że różnica jest tak znaczna...

Lepiej zostawić G500 do kina a za 800zł kupić dodatkowo jakieś microlaby stereo do muzyki ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   kanon7 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Kwiecień 2009 - 09:59

Jak byś miał problem co wybrać G51 vs G500 to już zależy od słuchacza, ale Z-5500 to masz klasę wyżej sprzęt i cenę też.

Ten post był edytowany przez kanon7 dnia: 22 Kwiecień 2009 - 09:59

#13 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

• Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 22 Kwiecień 2009 - 10:05

Zobacz postDarss, o 19 Kwiecień 2009, 21:25, napisał(a):

vista jest tak idealnym systemem, ze prawie wszystko pod nim dziala (to byla ironia, tak na wszelki wypadek pisze, bo to forum ma roznych userow ^^)

Dokładnie. Taki z niej ideał, że ze względu na dźwięk głównie pozostałem pod xp. :E

#14 Użytkownik jest niedostępny   brokk Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 23 Kwiecień 2009 - 16:03

Z 5500 lepsze, drożesze, lepsze :)

Strona 1 z 1