Forum PCLab.pl: Instalacja radia w samochodzie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja radia w samochodzie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pawlo023 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 24 Kwi 09

Napisany 24 Kwiecień 2009 - 18:47

Postanowiłem zmienić w samochodzie oryginalne radio na nowe. I po wyjęciu nie wiem co dalej robić. Po wyjęciu radia pozostała kostka z kabelkami, a do nowego radia dołączona jest podobna kostka z kabelkami. Czy takie ich połączenie, jakie zrobiłem, jest poprawne?
Dodaj obrazek
Z kabelkami do głośników większych problemów nie mam, gorzej z zasilaniem. Takie jest rozstawienie kabelków na starej kostce:
Dodaj obrazek
Do podłączenia mam czerwony (zapłon), żółty (akumulator (+) ), niebieski (zasilanie anteny), różowy (ściemniacz), czarny (masa (-) ), wydaje mi się że pierwszy kabelek podłączyłem dobrze, a nad czerwonym powienien być czarny, czy tak? Prosiłbym o odpowiedzi i wyrozumiałość

Ten post był edytowany przez Pawlo023 dnia: 24 Kwiecień 2009 - 20:01


#2 Użytkownik jest niedostępny   Yeanfire Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Wed, 22 Kwi 09

Napisany 24 Kwiecień 2009 - 18:48

To jest raczej pytanie do speców z elektrody :D

#3 Użytkownik jest niedostępny   Jacks Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1273
  • Dołączył: So, 26 Kwi 03

Napisany 24 Kwiecień 2009 - 18:52

Zobacz postPawlo023, o 24 Kwiecień 2009, 19:47, napisał(a):

Na samym początku przyznam się, że jestem całkiem zielony. Postanowiłem zmienić w samochodzie oryginalne radio na nowe. I po wyjęciu nie wiem co dalej robić. Po wyjęciu radia pozostała kostka z kabelkami, a do nowego radia dołączona jest podobna kostka z kabelkami. Czy takie ich połączenie, jakie zrobiłem, jest poprawne?
Dodaj obrazek
Z kabelkami do głośników większych problemów nie mam, gorzej z zasilaniem. Takie jest rozstawienie kabelków na starej kostce:
Dodaj obrazek
Do podłączenia mam czerwony (zapłon), żółty (akumulator (+) ), niebieski (zasilanie anteny), różowy (ściemniacz), czarny (masa (-) ), wydaje mi się że pierwszy kabelek podłączyłem dobrze, a nad czerwonym powienien być czarny, czy tak? Prosiłbym o odpowiedzi i wyrozumiałość

czarny masa,dokladnie tak i jesli na kostce gdzie masz przewody z inst.samochodowej jest wszystko ok to powinno hulac.najwyzej przygotuj nowy bezpiecznik..:)

#4 Użytkownik jest niedostępny   pawel1710 Ikona

  • Pij piwo, będziesz wielki...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4464
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 07

Napisany 24 Kwiecień 2009 - 19:27

Nie ten dział. To raczej do działu Motoryzacja się nadaje.

#5 Użytkownik jest niedostępny   speed250 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 06

Napisany 24 Kwiecień 2009 - 20:51

czerwony zmostkuj z żółtym na jedno wyjdzie

#6 Użytkownik jest niedostępny   RaQ Ikona

  • !!-!! RaQ !!-!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2473
  • Dołączył: Wed, 25 Sty 06

Napisany 26 Kwiecień 2009 - 17:44

A stara kostka nie pasuje do nowego radia? Napisz mi jaką masz kostke w radiu a jaką w samochodzie, to damy radę, a jak nie wiesz to poszukaj w instrukcji radia, a jeśli chodzi o kostkę w samochodzie zrób fotkę, najlepiej 2 z kablami ;])

pzdr,

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pawlo023 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 24 Kwi 09

Napisany 27 Kwiecień 2009 - 06:24

OK, udało się podłączyć w sposób jaki opisałem :D Jest jeszcze tylko problem z podłączeniem anteny (dwa różne wejścia).
Postaram się zrobić zdjęcia i przesłać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   speed250 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 06

Napisany 27 Kwiecień 2009 - 14:01

co to za radio?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Pawlo023 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 24 Kwi 09

Napisany 29 Kwiecień 2009 - 15:30

Radio to LG LAC2800R. Radio posiada takie wejście:
Dodaj obrazek
a kabel z samochodu ma taki wtyk:
Dodaj obrazek
Czy jest może jakaś przejściówka? Jeśli nie to jaki nowy wtyk kupić?

Przed chwilą znalazłem coś takiego na Allegro.
http://allegro.pl/it...wy_iso_din.html
Czy dzięki temu podłącze radio?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Guluz Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 355
  • Dołączył: Wed, 03 Paź 07

Napisany 29 Kwiecień 2009 - 16:00

Tak właśnie, są do tego mniej więcej takie przelotki jak wysłałeś linka, najlepiej podjedź do jakiegoś sklepu z car audio i przymierz :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Sancho P. Ikona

  • Rabin w SS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5011
  • Dołączył: Cz, 04 Sty 07

Napisany 29 Kwiecień 2009 - 16:09

Tą przejściówkę aby podłączyć antenę dostaniesz w każdym sklepie z akcesoriami elektronicznymi, osobiście płaciłem za nią 4zł.

#12 Użytkownik jest niedostępny   RaQ Ikona

  • !!-!! RaQ !!-!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2473
  • Dołączył: Wed, 25 Sty 06

Napisany 29 Kwiecień 2009 - 18:13

A ja osobiście taką dostałem z radiem, popatrz może też masz.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Pawlo023 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 24 Kwi 09

Napisany 30 Kwiecień 2009 - 19:23

Przejściówkę kupiłem, radio działa :D

#14 Użytkownik jest niedostępny   Pawlo023 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 24 Kwi 09

Napisany 07 Lipiec 2009 - 20:25

Kolejny problem z radiem. Po każdym włożeniu i wyłożeniu kluczyka ze stacyjki radio ulega zresetowaniu. Jaki może być tego powód?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Dylu Ikona

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26167
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 07 Lipiec 2009 - 20:29

Zobacz postPawlo023, o 7 Lipiec 2009, 21:25, napisał(a):

Kolejny problem z radiem. Po każdym włożeniu i wyłożeniu kluczyka ze stacyjki radio ulega zresetowaniu. Jaki może być tego powód?

masz nie podłączony BackUp, czyli stałe 12V na radiu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   speed250 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 06

Napisany 07 Lipiec 2009 - 21:43

tak jak pisałem wyżej ale mnie nie posłuchałeś , zmostkuj czerwony przewód z żółtym i będzie ci pamiętać stacje

#17 Użytkownik jest niedostępny   RaQ Ikona

  • !!-!! RaQ !!-!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2473
  • Dołączył: Wed, 25 Sty 06

Napisany 07 Lipiec 2009 - 22:36

Daj napięcie od aku na żólty kabel i ma być git! A n czerwony napięcie po przekręceniu kluczyka. Chyba że masz tylko jeden kabel doprwadzony, wtedy nie wykorzystujesz opcji grania radia po przekreceniu, tylko mostkujesz jak pisze kolega @Up i gra Ci nawet na postoju.

pzdr,

#18 Użytkownik jest niedostępny   Pawlo023 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 24 Kwi 09

Napisany 08 Lipiec 2009 - 09:01

Zobacz postspeed250, o 7 Lipiec 2009, 21:43, napisał(a):

tak jak pisałem wyżej ale mnie nie posłuchałeś , zmostkuj czerwony przewód z żółtym i będzie ci pamiętać stacje


Co masz na myśli, mówiąc, żebym zmostkował czerwony z żółtym. Podłączyć oba tam, gdzie powinien być czerwony czy tam gdzie powinien być żółty? Czy wtedy jak pisze kolega RaQ będzie grał nawet bez kluczyka w stacyjce?

#19 Użytkownik jest niedostępny   ntt_system Ikona

  • ____________________
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2820
  • Dołączył: Wt, 17 Sty 06

Napisany 08 Lipiec 2009 - 11:13

dokładnie Pawlo023 tak jak piszą wyżej koledzy , zmostkuj te dwa przewody a radio będzie grało bez kluczyka w stacyjce i będzie pamiętało stacje

Ten post był edytowany przez ntt_system dnia: 08 Lipiec 2009 - 11:14


#20 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak Ikona

  • ..............................
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46173
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 08 Lipiec 2009 - 11:29

Zobacz postPawlo023, o 7 Lipiec 2009, 20:25, napisał(a):

Kolejny problem z radiem. Po każdym włożeniu i wyłożeniu kluczyka ze stacyjki radio ulega zresetowaniu. Jaki może być tego powód?

Mam to samo w swoim pionku :P Muszę w końcu go wyciągnąć i zmostkować te kable ;)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych