Forum PCLab.pl: Biostar TA790GXB A2+ - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Biostar TA790GXB A2+ Moja pierwsza recka. :]

#1 Użytkownik jest niedostępny   XGwizdekX 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4484
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 26 Kwiecień 2009 - 18:06

Specyfikacja Biostar TA790GXB A2+

Jak wiecie zakupiłem nowe MOBO (Biostar TA790GXB A2+) za okazyjną cene 319zł + 19zł przesyłką, razem 338zł. :E

Więc jak to było, namawiałem Mamę ^^ przez całe święta na zakup nowej MOBO, jak możecie się domyślać zgodziła się. xD
Podekscytowany pozwoleniem mamy na zakup od razu wbiłem na alledrogo.pl i kupiłem, no to sobie czekam, czekam...

20 kwietnia 2009 roku.
Jak zawsze w poniedziałek idę na 8:40 do obozu, tzn. szkoły oczywiście podekscytowany tym, że przyjdzie nowe MOBO nie mogłem pracować na lekcji, ani ćwiczyć na w-f'ie czekałem te 6 godzin aż skończy się męczarnia na matmie i wrócę do domu. :E :E
Przychodzę do domu oczywiście zmieniam ubranie i tak wchodzę do pokoju i patrzę paczka...~!!!!!!111!!!!

Otaka... :)
Dodaj obrazek

Noto zabrałem się za rozpakowywanie i oto co mi się ukazało. :D
Dodaj obrazek

A tu tył.
Dodaj obrazek

Tutaj mamy takie "dźwiczki" z przegrodą. :]
Dodaj obrazek

Zawartość pudełka, czyli: 2 kable SATA (jeden krótki, drugi dłuższy), zaślepka na tył, kabel ATA, przejściówka z molex'a na zasilanie dysku SATA i instrukcja MOBO, płyta ze sterownikami (do mobo).
Dodaj obrazek

Tutaj bohater recki. :P
Dodaj obrazek

Poza przytulnym pudełeczkiem. ^^
Dodaj obrazek

Tył MOBO.
Dodaj obrazek


To teraz montaż. :D Brakuje chłodzenia na sekcję zasilania, na płytę intela by to dali. Phi...~!!!!11!!1! ;<
Dodaj obrazek

Tutaj już zamontowany procek z Karakiem i ramami. :)
Dodaj obrazek

Tutaj już całość zamontowana.
Dodaj obrazek

Jak zrobić Clear CMOS i jak włączyć komputer bez metod naciśnięcia guzika na obudowie i metodą śrubokręt i piny. :E
Dodaj obrazek (Uwaga rozdzielczość jak dla NASA :E )

Plusy:
+ Nie wadzi chłodzenie o ramy i chłodzenie NB
+ Dobre umiejscowienie baterii
+ Dobre umiejscowienie wejść SATA i diody sygnalizujące działanie dysku, ale tylko pierwszego i drugiego. :(
+ Regulacja obrotów wiatraczka od CPU w BIOS'ie
+ 2x PCI-E x1
+ Power Switch i Reset Switch, dla tych którzy nie posiadają obudowy
+ Zintegrowana karta graficzna


Minusy:
- Karta dźwiękowa, max tam można podłączyć zestaw 2.1. :(
- Brak chłodzenia na sekcję zasilania, może to i niepotrzebne ale fajnie by było gdyby je dali. :/
- BIOS trochę pogmatwany, ale da się dojść co do czego.


Wynik w podkręcaniu mojego Athlona 6000+ jaki mi się stabilnie udało uzyskać to 3.22GHz
Dodaj obrazek

Tutaj drugi wynik, podkręcanie AMD Phenom II X3 720 Black Edition napięcie 1.40V, a jak na razie udało mi się uzyskać 3.5GHz
Dodaj obrazek

Odpowiedzi na Wasze pytania:
1. Jak zmienimy tak powiedzmy ze 4 opcje i damy F10 to komputer uruchamia się ponownie i jak nie zapamiętał to informuje nas o tym i jeszcze raz resetuje się. (wszystkie opcję są poprawnie zachowane)
2. Temperatury dobrze wskazuje, ale napięcia źle chyba pokazuje, bo np. w CPU-Z pisze 1.36V a mam ustawione 1.40V, a taki np. Core Temp pokazuje już te 1.40V.
3. Zworka jest podpisana JCMOS1, koło baterii.
4. Sprawdzę jak będę mieć czas. :]
5. Zrobię jak kupię nowego procka, bo teraz one są "schowane"
6. Ok, jak będę mieć więcej czasu. :D

Generalnie jestem zadowolony z zakupu, tym bardziej że kosztowała 319zł i to nie ja płaciłem. :E
Płyta nie robi żadnych "cyrków", jest stabilna ale to okaże się jak zakupię nowy procesor (AMD Phenom II X3 720 BE), w miarę zimna i dość dobrze poukładane elementy na MOBO tak że sobie nie przeszkadzają.
Przyszedł więc mój nowy procesor AMD Phenom II X3 720 Black Edition 2.8GHz Heka C2 45nm, jak on "chodzi" na tej MOBO powiem wam jak zakupię nowy procesor graficzny (Sapphire Radeon 4870 1GB VAPOR-X). Będą testy w grach, sMarkach i takie tam inne.
Jako że moje MOBO potrzebowalo updatu BIOSU, to powiem wam że bardzo łatwo to zrobić z poziomu systemu, ja korzystałem z Windows XP SP3. Zrobiłem to za pomocą programu BIOS Flash Utylity, który znajdował się na płycie z oprogramowaniem do MOBO.

To tyle, jak przyjdzie karta graficzna na pewno zaktualizuje recke.

Recęzja będzie aktualizowana.

Ten post był edytowany przez XGwizdekX dnia: 12 Czerwiec 2009 - 23:41


#2 Użytkownik jest niedostępny   Loofah 

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9685
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 26 Kwiecień 2009 - 18:12

Spoko, widzę ze przynajmniej backplate jest z porządnego plastiku i na śrubki - tak mi się wydaje.
Chłodzenie na sekcje mało potrzebne to nie intele gdzie trzeba miliona faz i chłodzenia ich ciekłym helem... (taki żarcik)
Mógłbyś zrobić kilka rzeczy:
1) Zmiana wieeeelu opcji w biosie na raz i zapisanie tego - nie które płyty lubię się zawieszać wtedy lub nie zapisywać ustawień.
2) Wzkazania temepratur różnymi programami + trzymanie napięć (czy dorbze wzkazuje)
3) Gdzie jest zworka do resetu dokładnie?
4) max tzw FSB (Bus speed, jak kto woli - wiadomo o co chodzi) czyli obniżasz mnożnik proca do minimum, ram do 1:1 i wszystko jak najmniej i kręcisz... i czy dobije 300 czy 350 czy 400 ;]
5) zdjęcia biosu i jakie tam są funkcje
6) ogólnie trochę więcej tekstu pisanego - jak się sprawuje, jakie zrobiła problemy, co ci się nie podoba, dlaczego, jak ;]

Ten post był edytowany przez Loofah dnia: 26 Kwiecień 2009 - 18:14


#3 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 26 Kwiecień 2009 - 19:58

porób testy w syntetykach sandra, everest, pcmark

#4 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 27 Kwiecień 2009 - 19:42

ładnie kolorystyczna płyta.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Black Bull 

  • wskocz na byka!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4816
  • Dołączył: Pn, 11 Lut 08

Napisany 27 Kwiecień 2009 - 20:48

Zobacz postadonim, o 27 Kwiecień 2009, 20:42, napisał(a):

ładnie kolorystyczna płyta.

Zalatuje mi tu trochę Gigabytem.

Recka OK, ale trochę mało informacji ;). Osobiście nie jestem w temacie AMD, także nie będę zbędnie truł.

Ten post był edytowany przez Black Bull dnia: 27 Kwiecień 2009 - 20:51


#6 Użytkownik jest niedostępny   .bart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4224
  • Dołączył: Nd, 16 Gru 07

Napisany 27 Kwiecień 2009 - 21:00

Recka jak najbardziej OK :thumbup:
Krótka , zwięzła i na temat , napisana miłym , luźnym językiem , good job Gwizdunia :E

#7 Użytkownik jest niedostępny   XGwizdekX 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4484
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 27 Kwiecień 2009 - 21:01

Zobacz postBlack Bull, o 27 Kwiecień 2009, 21:48, napisał(a):

Zalatuje mi tu trochę Gigabytem.

Recka OK, ale trochę mało informacji ;) . Osobiście nie jestem w temacie AMD, także nie będę zbędnie truł.


Tutaj raczej zalatuje Asusem, Gigabyte i trochę MSI ten BIOS tak trochę dziwnie wygląda.
Poukrywane opcje np. FSB procesora tzn. pod inną nazwą jest. :P

#8 Użytkownik jest niedostępny   mekk 

  • EdytaMAN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 672
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 28 Kwiecień 2009 - 15:01

Zobacz postXGwizdekX, o 27 Kwiecień 2009, 22:01, napisał(a):

Tutaj raczej zalatuje Asusem, Gigabyte i trochę MSI ten BIOS tak trochę dziwnie wygląda.
Poukrywane opcje np. FSB procesora tzn. pod inną nazwą jest. :P


:-) dobry plagiat nie jest zły :-)

mi ostatnio się layout przestał super-podobać, bo ani zalman-owski radiator na mostek południowy nie wejdzie, ani pod ręką miałem tylko długie śruby...
chodzi o umiejscowienie SB względem slotu PCI-e - u mnie jest zupełnie w linii tego złącza, Biostar jest lepiej co do tego aspektu zaprojektowany :D

ja swoją recenzję nadal szlifuję/aktualizuję/uzupełniam :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 30 Kwiecień 2009 - 21:20

Zobacz postXGwizdekX, o 26 Kwiecień 2009, 18:06, napisał(a):

- Brak ACC. :(
Skąd wiesz, skoro nie testowałeś na Phenomie?

#10 Użytkownik jest niedostępny   XGwizdekX 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4484
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 01 Maj 2009 - 11:40

Zobacz postluk1999, o 30 Kwiecień 2009, 22:20, napisał(a):

Skąd wiesz, skoro nie testowałeś na Phenomie?


Hmm... Prawdopodobnie przez stary BIOS i nic nie było na necie o ACC w tej MOBO, no chyba że źle szukałem

#11 Użytkownik jest niedostępny   mergol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2154
  • Dołączył: Pt, 10 Kwi 09

Napisany 03 Maj 2009 - 22:06

Chyba źle szukałeś bo ACC jest.


http://www.trustedre...-TA790GX-A2-/p2

#12 Użytkownik jest niedostępny   XGwizdekX 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4484
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 30 Maj 2009 - 21:06

Widzę że bardzo dużo ludzi interesuje się moją recką. :E :E :E
W czerwcu wrzucę próby podkręcania AMD Phenom II X3 720 BE i może jak mi się uda to wrzucę coś na temat AMD Fusion (Platforma Dragon). :)

PS. Chcecie coś na temat integry Radeon HD3300? :E

EDIT. Recka została już zaktualizowana.

Ten post był edytowany przez XGwizdekX dnia: 04 Czerwiec 2009 - 16:30


#13 Użytkownik jest niedostępny   SAVA_ON 

  • PCLAB
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5897
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 07

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 13:32

co do plyty jest ok

tylko te oc phenoma to nie jest zadawalajace

#14 Użytkownik jest niedostępny   XGwizdekX 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4484
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 17:16

Zobacz postSAVA_ON, o 6 Czerwiec 2009, 14:32, napisał(a):

co do plyty jest ok

tylko te oc phenoma to nie jest zadawalajace


No wiem, ale to jeszcze nie koniec SAVA. :)
Jak przyjdzie Radzio to zrobię formatka, wgram Viste i pobawię się w OC. :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   Slash0r 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Cz, 21 Maj 09

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 17:44

Jak wyciągniesz z niego 4GHz na tej płycie to graty :P

#16 Użytkownik jest niedostępny   .bart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4224
  • Dołączył: Nd, 16 Gru 07

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 20:40

No muszę przyznać, że ładnie wykręciłeś tego Penka ;D Graty Gwizdunia i życzę 4ghz !

#17 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 23:13

3.5GHz. Oj slabo coś slabo bym rzekł.

#18 Użytkownik jest niedostępny   XGwizdekX 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4484
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 23:26

Robił max 3.5GHz jednak... :E

Ten post był edytowany przez XGwizdekX dnia: 25 Grudzień 2013 - 01:09


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych