Forum PCLab.pl: ASROCK a790GMH/128M - mini recenzja - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASROCK a790GMH/128M - mini recenzja mATX z AMD 790GX + 128MB SidePort Memory update: COD4 MW

#1 Użytkownik jest niedostępny   Smurfteam 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 06

Napisany 07 Maj 2009 - 10:48

Witam,
Wreszcie odebrałem płytę ze sklepu. Czekałem na nią z wielką niecierpliwością. Płyta jest już dostępna w sprzedaży od kilku tygodni, ale niestety w moim mieście tylko na zamówienie. Chciałbym tutaj napisać moją pierwszą recenzję. Zacznę od podstawowych rzeczy, a z czasem będę dopisywał nowe. Postaram się również odpowiadać na pytania - być może powstanie małe FAQ. Myślę, że jest to przyszłościowa płyta, ponieważ umieszczony został na niej najlepszy obecnie chipset AMD GX790 + SB750 z najsilniejszą zintegrowaną grafiką - radeon hd 3300 + 128MB pamięci umieszczonej na laminacie oznaczonej jako SidePort memory. MoBo jest przystosowana pod procesory z TDP 125W! Obsłuży również nowe phenomy na podstawkę AM3. Tutaj szczegółowy CPU support list. Tutaj jest podana dokładna specyfikacja płyty.

Zanim ją kupiłem, zastanawiałem się nad ASUS'em M3A78-EM i Gigabyte'm GA-MA74GM-S2H. Za ASUS'em przemawiała jakość wykonania, a za Gigabyte'm prostota, dobre wyniki OC oraz oczywiście dostępność. Dlaczego akurat A790EMH? Szukałem czegoś małego z dobrymi parametrami w niskiej cenie. Mam zaufanie do ASROCK'a. Jest to moja 3 płyta tego producenta. Z każdej byłem bardzo zadowolony. Ponadto w ASROCK'u podoba mnie się ułożenie wyjść na tylnym panelu oraz ułożenie elementów. Wspomniany wyżej ASUS ma bogatszy tylny panel, ale z kolei nie lubię brązowego koloru laminatu, a poza tym ASUS'y na chipsetach AMD nie dają możliwości mocnego dovoltowania pamięci. Z tego co się orientuję to w modelu M3A78-EM najwyższa wartość napięcia dla RAM wynosi 1,9 V.

Muszę przyznać, że z wielkim podnieceniem otwierałem pudełko. W sumie nie było powodów, bo zawartość pudełka nie była powalająca. Po prostu myślałem o parametrach i możliwościach płyty, które z czasem będę dokładniej opisywał. Na sam początek kilka zdjęć z komentarzami.

1. Zawartość pudełka.

Dodaj obrazekDodaj obrazek

Do płyty producent dołączył dwa kable SATA, jedną przejściówkę do zasilania, jedną taśmę ATA, zaślepkę, instrukcję obsługi (nie ma niestety tłumaczenia na język polski) oraz dwie płyty CD ze sterownikami i oprogramowaniem. Dziwi mnie, że ASROCK dał dwie płytki CD, a nie jedną DVD tak, jak to robi np. ASUS.

2. Montaż.

Dodaj obrazek

Kolega zdążył napisać, że rozmieszczenie elementów jest kiepskie. Ja tak nie uważam. W porównaniu do mojego poprzedniego ASROCKA (ALiveNF7G-HDREADY) ten układ wydaje mnie się bardziej sensowny. Nie miałem problemów z zamontowaniem czegokolwiek. Bohater dzisiejszej recenzji jest nieco krótszy niż mój starszy ASROCK. Obecną płytę przykręciłem na sześć śrub, kiedy poprzednia wymagała aż ośmiu.

Sekcja zasilania:

Dodaj obrazek

Okolice południowego mostka:

Dodaj obrazek

Spód płyty:

Dodaj obrazek

Tylny panel:

Dodaj obrazek

Tak wygląda wnętrze obudowy po złożeniu wszystkiego w całość. Nie jestem zapalonym graczem, dlatego też wyposażenie jest ubogie. Na płycie gości 2x1GB Kingmax 1066MHz i Sempron x2 2100 1800 MHz.

Dodaj obrazek

3. Pierwsze uruchomienie.

Po uruchomieniu komputera na ekranie zobaczyłem dość ładne logo. Poprzednie MoBo nie miało takiego bajeru, więc uznaję to za nowość w płytach ASROCK'a.

Dodaj obrazek

Teraz kilka zdjęć BIOSu:

Tak wygląda ekran główny:

Dodaj obrazek

Oczywiście godzinę ustawiłem prawidłową dopiero po zrobieniu zdjęcia. Płyta prawidłowo wykryła procesor oraz pamięć RAM.

Jak już wcześniej wspomniałem, na laminacie umieszczono 128MB pamięci dedykowanej dla zintegrowanej karty graficznej. Na zdjęciu widać trzy możliwości przydzielenia pamięci dla mGPU.

Dodaj obrazek

Dodatkowo można ustawić częstotliwość jej pracy oraz napięcie.

Dodaj obrazekDodaj obrazek

Bardzo, naprawdę bardzo cieszy mnie wysoki over voltage pamięci RAM. Przyda się przy podkręcaniu.

Dodaj obrazek

BIOS daje możliwość zwiększenia taktowania oraz napięcia zintegrowanego układu graficznego. Nie wiem na ile przydatna będzie ta opcja, ale skoro jest to może z niej skorzystam.

Dodaj obrazekDodaj obrazek

W sekcji Hardware Monitor możemy ustawić prędkość obrotową wentylatora w zależności od maksymalnego progu temperatury, jaki ustawimy.

Dodaj obrazek

Również nowością dla mnie w płytach ASROCK'a jest zapisanie swoich ustawień w postaci profili.

Dodaj obrazek

4. Uruchomienie systemu i instalacja sterowników.

System uruchomił się bez problemu. W tym miejscu muszę zaznaczyć, że przed wymianą płyty nie odinstalowałem starych sterowników nVidii. Po zalogowaniu Vista automatycznie i prawidłowo zainstalowała większość sterowników. Jedyny problem wystąpił z kartą sieciową oraz graficzną, toteż sterowniki te zainstalowałem z dołączonej płyty. Po ponownym uruchomieniu wszystko gra i buczy.

5. Wrażenia z użytkowania.

5.1. Dźwięk.

Moim subiektywnym zdaniem dźwięk ze zintegrowanego układu VIA VT1708S brzmi lepiej niż z Realteka RTL888 na starej płycie. Przede wszystkim odczułem lepszą separację kanałów. Dźwięk wydaje się bardziej przestrzenny. Bardzo obawiałem się czy czasem układ VT1708S nie będzie wydawał gorszych dźwięków. Jak się okazało jest lepiej.

Bardzo przypadł mi do gustu menedżer Via HD Audio Deck. W trybie podstawowym nie mamy wiele opcji do ustawienia.

Dodaj obrazek

Po włączeniu trybu eksperta mamy bardziej rozbudowany panel niż w przypadku menedżera Realteka. Mamy możliwość np. ustawienia odległości głośników od słuchacza. Bardzo ciekawa opcja, której Realtek nie posiadał.

Dodaj obrazekDodaj obrazek

5.2. Grafika.

Dodaj obrazek

Obecnie nie mam wiele czasu na zrobienie dokładnych testów. Czekam na ewentualne propozycje softu, którym będę mógł przetestować układ graficzny. Na pewno uruchomię 3D Mark Vantage.
Dodatkowa pamięć jest umieszczona pod radiatorem, obok mostka północnego. Jest to kość elixir. Nie jestem tym zachwycony, zwłaszcza, że po włączeniu tej pamięci test Visty nie wykazał znaczącego wzrostu wydajności. Oto wyniki testu Visty z poszczególnymi trybami (dla aero/3D):

UMA 32MB (grafika korzysta tylko z pamięci RAM): 3,3 / 3,4
UMA 32MB + SidePort: 3,3 / 3,5
SidePort: 2,0 / 2,5

Jak widać, najlepszym wyjściem jest włączenie trybu UMA+SidePort, jednak wtedy nie mamy co liczyć na wysokie OC. HTT powyżej 250 MHz skutkuje pojawianiem się artefaktów. Nasuwa się takie pytanie: po co walczyć o wydajność zintegrowanej grafiki, jeśli gracze kupią osobną kartę graficzną, a do biura czy HTPC wydajność nie ma większego znaczenia? Zapewne taka integra sprawi radość tym, którzy nie chcą wydawać dużo pieniędzy na osobną kartę, a chcą pograć w starsze gierki.

5.2.1 GRID.

Od tego typu kart graficznych nie można oczekiwać zbyt wiele. Sprawdziłem wydajność układu w GRIDzie. Wyłączyłem całkowicie wygładzanie. Przy rodzielczości 800x600 uzyskałem średnio 10 FPS po OC, a przy 640x480 12 FPS. Podkręcenie układu nie poskutkowało zauważalnym wzrostem wydajności w grze. Jedynie w menu fraps pokazał większą liczbę klatek na sekundę. Test wykonywany przy użyciu UMA 128MB + SidePort. Przy wyłączonym SidePort nie zauważyłem różnicy w wydajności. Dla porównania GF 7050PV uzyskiwał przy tych samych ustawieniach średnio 2 FPS'y. Frustrujące było nawet poruszanie się po menu.

Dodaj obrazek

Bawiąc się jeszcze chwilę ustawieniami gry i BIOSu udało się osiągnąć średni wynik 32FPS przy 1024x768 na ultra niskich detalach. 1280x1024 zmniejszało liczbę klatek do ok. 14.

5.2.2. 3DMark06.

Oto wyniki testu 3DMark 06:

mGPU: 700 MHz, SidePort+32MB UMA

Dodaj obrazek

mGPU: 1000 MHz, SidePort+32MB UMA

Dodaj obrazek

5.2.3. Need For Speed Underground.

Jest to stara gierka i miałem okazję sprawdzić wydajność zintegrowanego układu w tym tytule. Poniżej przedstawiam ustawienia detali:

Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek

Podczas gry zmieniałem rozdzielczość: 800x600, 1024x768, 1280x960 oraz typ przydzielanej pamięci dla układu graficznego: UMA 32MB lub UMA+SidePort 160MB.

Dodaj obrazekDodaj obrazek

Oto średnie wyniki:

800x600:
UMA: 74 FPS
UMA+SidePort: 82 FPS

1024x768:
UMA: 55 FPS
UMA+SidePort: 62 FPS

1280x960:
UMA: 32 FPS
UMA+SidePort: 38 FPS

Jak widać włączenie SidePort zwiększa wydajność grafiki. Przy najwyższej rozdzielczości tryb UMA powodował zauważalne przycinanie w grze, natomiast po włączeniu SidePort problem ustąpił.

Dodaj obrazekDodaj obrazek

Po mieście i w większości wyścigów bez problemu można grać w rozdzielczości 1280x960. Dopiero w dalszej części gry musiałem zmniejszać rozdzielczość przy dragach, ponieważ FPSy drastycznie spadały. Dopiero przy 800x600 gra nabierała płynności.

5.2.4. Call of Duty 4: Modern Warfare.

Miałem okazję sprawdzić wydajność grafiki w w/w tytule. Odnosząc się do porównania z moim poprzednim ASRockiem i układem GF7050PV - na GF7050PV Przy identycznych ustawieniach miałem poniżej 25 FPS. Na A790GMH mam średnio utrzymywane 40-50 FPS. Miejscami skacze do 80 FPS, a np. przy rozdzielni prądu (3 screen) miałem tylko 12 FPS.

Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek

5.3. Dekodowanie HD i użycie procesora.

Odtworzyłem kilka klipów (w nawiasie podane średnie użycie procesora):

Transformers 1080p Blu-ray Rip WMV-HD (68%)
Wyścig Śmierci 720p Lektor.mkv (41 %)
Girls.Aloud.-.[Love.Machine].(Live.@.TMF.Music.Awards.2005.Belgium).(HDTV.1920x1088).mpeg (58 %)

Jakość obrazu w moim odczuciu jest bardzo dobra czy to z plików wideo czy tunera telewizyjnego. W porównaniu do GF 7050PV dostrzegłem niewielką różnicę w ostrości. Radeon HD3300 generuje mniej szumów.

5.4. USB.

Raczej ciężko mówić o samych portach USB, ale dzięki WD Passport 160GB zauważyłem, że obecna płyta ma słabsze zasilanie portów USB. Po podłączeniu zewnętrznego dysku do tylnych portów USB dysk nie chciał wystartować. Na poprzednim asrocku nie spotkałem się z takim problemem. Na szczęście mam Hub USB z zasilaczem, więc z "paszportu" nadal mogę korzystać.

Odkryłem dziwną zależność między ustawieniem zworki od zasilania portów USB i PS/2 z 5V VSB, a działaniem paszportu. Jeśli ustawię zworkę tak, aby napięcie na porty było zawsze (nawet przy wyłączonym komputerze) to dysk widocznie ma za mało prądu i nie chce wystartować. Kiedy zworka jest w drugiej pozycji dysk odpala bez problemu. Być może taka informacja przyda się użytkownikom innych płyt.

5.5. Temperatury.

Względem starego układu MCP68 lub jak kto woli GeForce 7050PV temperatura 790GX podczas słuchania muzyki czy przeglądania internetu jest zauważalnie niższa. Everest niestety nie odczytuje jej z czujników, ale sprawdzając paluchem da się odczuć różnicę. Na mostku południowym zamocowano bardzo malutki radiator (btw taki sam miałem na poprzednim ASROCK'u z MCP68), jednak ten też jest chłodny.

5.6. Wydajność.

Tak przedstawia się wydajność mojego sprzętu:

Dodaj obrazek

Pewnie gdybym miał pamięci bardziej nadające się od OC to wynik byłby lepszy. Na poprzednim ASROCK'u przy identycznych ustawieniach wyniki były takie same.

5.7. Dołączone oprogramowanie oraz funkcje.

5.7.1. InstantBoot

Firma ASRock W najnowszych modelach płyt zafundowała nam funkcję InstantBoot. Jest to rozwiązanie pochodne od ExpressGate znanego z płyt głównych ASUSa. Różnica polega na tym, że ExpressGate pozwala na uruchomienie okrojonego systemu na bazie linuxa. Dzięki temu mamy szybki dostęp do przeglądarki internetowej, skype oraz odtwarzacza multimediów. InstantBoot potrafi uruchomić zainstalowany system na dysku twardym w 4 sekundy!! Pewnie spytacie: czym to się różni od trybu STR (wstrzymanie do pamięci) lub hibernacji? Otóż hibernacja czy STR po uruchomieniu komputera ładują system z ostatniego stanu, czyli przywraca wszystkie otwarte okna, programy itd. Dzięki InstantBoot po 4 sekundach mamy "czysty" system, tak jakby normalnie uruchomić komputer.

Do wyboru mamy dwa tryby (co widać na obrazku): Fast Mode i Regular Mode. Pierwszy z nich wymaga włączonego zasilania komputera (działa na zasadzie STR). W tym trybie mamy system gotowy do pracy w ciągu 4 sekund. Przy wyborze drugiego trybu możemy wyłączyć całkowicie zasilanie komputera, jednak uruchomienie systemu trwa 20-22 sekund.

Dodaj obrazek

Jaka jest użyteczność tej funkcji? Hibernując system z biegiem czasu odczuwamy obniżenie wydajności, a tym samym spada komfort pracy. InstantBoot pozwala uruchomić system o wiele szybciej niż normalnie i do tego możemy cieszyć się "świeżymi" okienkami.

Tutaj możecie zobaczyć film, który ukazuje znaczącą różnicę miedzy InstantBoot, a tradycyjnym rozwiązaniem.

Chciałbym zaznaczyć, że InstantBoot to zwykły bełkot marketingowy, który ma trafić do nieświadomych użytkowników. Owszem, wszystko co napisałem wyżej jest zgodne z prawdą. W zasadzie to każdy sam może sobie zrobić taki InstantBoot bez pomocy programu. Kiedy mamy aktywny profil InstantBoot po wciśnięciu "zamknij system" komputer uruchamia się ponownie. Wielu pewnie zdziwi taka akcja. Mnie na początku też dziwiła. Po ponownym uruchomieniu komputera i załadowaniu systemu mamy świeże okienka. Następnie po całkowitym załadowaniu wszystkich usług InstantBoot włącza tryb STR lub zwykłą hibernację i komputer się wyłącza. Po wciśnięciu POWER komputer ładuje "świeży" system albo z podtrzymywanej zasilaniem pamięci RAM albo z dysku twardego (hibernacja).

InstantBoot zadziałał i przeciętny użytkownik uznaje, że tak to ma się odbywać. To, że InstantBoot to tylko pic na wodę, nie ma dla niego większego znaczenia.

5.7.2. Intelligent Energy Saver

Kolejny programowy ulepszacz działania komputera od ASRock'a. Tym razem mamy do czynienia z oszczędzaniem energii. Dzięki zarządzaniu faz zasilających procesor możemy znacznie obniżyć pobieraną energię podczas bezczynności. Rozwiązanie to działa tylko z procesorami Phenom. Taką informację zobaczyłem po uruchomieniu programu. Jak widać na dołączonym obrazku program pokazuje chwilowy pobór prądu, ilość działających faz, czas działania funkcji, zużytą energię, napięcie zasilania oraz częstotliwość procesora. Zainteresował mnie pomiar mocy. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale wynik wydaje się być prawidłowy lub bardzo bliski prawidłowego. Pod obciążeniem wskazał 52W, a w stanie bezczynności 8-10W.

Dodaj obrazek

6. Podkręcanie.

a) przy zabawie z OC należy wyłączyć SidePort Memory, ponieważ przy wyższych ustawieniach HTT pojawiają się artefakty.

b) bawiąc się mnożnikiem HT oraz procesora doszedłem do stabilnego ustawienia HTT=400MHz. Jeśli brać pod uwagę brak możliwości zmiany napięcia HTT, jest to bardzo dobry wynik. Na co dzień korzystam z ustawienia 300 MHz - wtedy mój Sempron pracuje z częstotliwością 2700MHz, a pamięci 900 MHz. Przy włączonym C'n'Q praca na takim sprzęcie jest bardzo komfortowa.

c) specjalnie dla grida podkręciłem zintegrowany układ graficzny. BIOS oferuje ustawienie 500-1000 MHz. Ustawiłem oczywiście maksimum. Napięcie mGPU zostawiłem bez zmian, a na radiator zamocowałem wiatrak 40x40 mm dla bezpieczeństwa. Komputer uruchomił się bez problemu, gra również. Nie zauważyłem objawów niestabilności.

d) BIOS płyty daje nam możliwość niezłego dovoltowania pamięci, procesora i zintegrowanego układu graficznego.

CPU: 0,6 - 1,6625 V
mGPU: 1,10 - 1,45 V
MEM: 1,8 - 2,72 V

e) jeśli przesadzimy z taktami funkcja B.F.G. (Boot Failure Guard) przywróci bezpieczne ustawienia. Działa ona różnie. Czasami trzeba dwa razy wyłączyć i włączyć ponownie komputer, czasami ustawienia zostaną automatycznie przywrócone przy następnej próbie bootowania, a czasami trzeba po prostu użyć zworki.

7. Opinia.

Po kilku godzinach pracy jak na razie jestem zadowolony z płyty. Dobra jakość dźwięku oraz obrazu i niskie temperatury mostków sprawiają, że płyta jest idealna do Media Center. Wysokie HTT pozwoli na dobrą zabawę początkującym Overclockerom, a stosunek ceny do oferowanych możliwości powoduje, że zakup płyty staje się przyjemniejszy.

Zalety:
-wysokie OC
-bardzo dobry dźwięk i obraz
-niska temperatura podczas pracy
-bezproblemowy montaż i instalacja sterowników
-dobry stosunek cena/możliwości
-małe wymiary
-płyta przystosowana pod procesory na podstawkę AM2, AM2+, AM3 z TDP do 125W

Wady:
-słabe zasilanie portów USB
-SidePort utrudnia podkręcanie
-B.F.G. nie zawsze działa tak, jak byśmy tego chcieli

8. Pytania i odpowiedzi:

1) Chłodzenie na procu to jest radiator z BOX-a + wentylator od Arctic Cooper Silent 3?

Odp. Radiator z BOXa, natomiast wentylator to Arctic Cooling Fan 3 TC. Różnica polega na tym, że Fan 3 TC ma termistor, który reguluje obroty w zależności od temperatury otoczenia.

2) Zamiast wyłączać SidePort na czas podkręcania, ustaw mu najniższe taktowanie.

Odp. Tak też zrobiłem. Ustawiłem 400Mhz efektywnie i HTT 300 MHz dało się osiągnąć. Jednak przy większym OC na pewno trzeba będzie wyłączyć SidePort.

3) jestem ciekawy, jak wyjdzie z prądożernością całego kompa w stosunku do hybrid CF, jak podczas grania, a jak podczas spoczynku, czy da się całkiem wyłączyć HD4770

Odp. Kolego, hybrid CrossFire działa tylko z najsłabszymi kartami: HD3450, HD3470 i HD2400 PRO. Z tego co czytałem to nie ma możliwości całkowitego wyłączenia dodatkowej karty i korzystania tylko z integry kiedy tylko chcesz.

4) Ja nie mam problemu z zasilaniem USB. Niezaleznie od ustawienia zworki wszystko dziala. Podpiete sa:
- przekaznik od klawiatury logitech EX100,
- czytnik kart pamieci (noname),
- dysk maxtora 320GB, a czasem takze lacie 160GB.
Bez dodatkowych zasilaczy. Kwestia zasilacza w skrzynce, czy ten WD-ek taki pradozerny?

Odp. Jak już pisałem wcześniej - na poprzednim asrocku nie miałem problemów z zasilaniem, więc zasilacz raczej odpada. Albo ten WD rzeczywiście jest prądożerny albo mój egzemplarz ma problemy z zasilaniem. Oprócz klawiatury i mychy mam podpięte urządzenie wielofunkcyjne i od czasu do czasu telefon, żeby się ładował. Wszystko oprócz dysku i kombajnu podłączone jest przez HUBa.

Jest też kwestia kabla zasilającego. Niektórzy producenci dodają kabel z dwoma wtykami USB typu A, dzięki czemu dysk dostaje więcej prądu.

Dodaj obrazek

Ja mam niestety z pojedyńczą wtyczką, 40 cm długi. Z jednego portu USB możemy uzyskać ok. 500 mA, a z tego co czytałem to mój WD wymaga nie mniej jak 650 mA. Niby różnica niewielka, ale jednak nie pozwala na prawidłową pracę dysku.

5. Natomiast ustawienie pamieci na "sideport" powoduje przycinki i pokaz slajdow (Ogladalem tylko "Planet Earth").

Odp. Niestety muszę się zgodzić, że pamięć SidePort czasami utrudnia pracę na komputerze. Fakt, że dzięki niej wzrasta wydajność grafiki, ale do codziennej pracy (net, muzyka) proponuję wyłączyć SidePort i przydzielić 32MB z pamięci RAM. W tym miejscu odniosę się do rady luk1999. Ustawienie większego mnożnika dla SidePort (2,66 i więcej, czyli 667 MHz) powoduje zniekształcenie obrazu, póki układ dobrze się nie zagrzeje. Widać to przy starcie komputera lub przy wybudzaniu go. Ustawiłem na 533 MHz i z takim ustawieniem działa dobrze.

6. Js ten Sempron X2 sie prezentuje wydajnościowo na codzień?
To taki plagiat Athlona X2 3600+ tylko ze z 512KB L2 zamiast 1MB ??

Lepszy do Celerona E1xxx ???

Odp. Mam tego procka już ok. roku i praktycznie od początku chodzi na 2.7 GHz. Mnie w zupełności wystarcza. Z żadną grą nie miałem problemów (kiedy miałem radeona 3850), Vista działa bardzo szybko. Teraz zainstalowałem Windows 7 RC i zobaczę jak tutaj będzie się sprawdzał. Ocena Visty to 5,2.
Wg testów jest troszkę wolniejszy od E1200, ale tak jak napisałem wcześniej - na 2,7 idzie bez problemu bez zmiany napięć, czyli C'n'Q jest aktywne. Chłodzenie tak jak widać na zdjęciach:
-przy otwartej obudowie 28 stopni w idle i 45 w stresie.
-przy zamkniętej obudowie 38 stopni w idle i max 58-63 stopni zależnie od temperatury w pokoju. Muszę dodać, że buda stoi przy kominie, w którym codziennie jest ciepło, a z lewej strony styka do biurka, także jak na te warunki to procesor ma całkiem niskie temperatury.
W super PI 1M miał ok. 33 sekund przy 2,7 GHz.

7. Ja mam pytanie te 128MB pamięci to :dd2 czy ddr3??

Odp. Niestety jest to ddr2 i odważę się napisać, że słabo się podkręca.

Ten post był edytowany przez Smurfteam dnia: 30 Lipiec 2009 - 19:36


#2 Użytkownik jest niedostępny   kadajo 

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13418
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 07 Maj 2009 - 10:55

Kiepskie rozlozenie elementow, pewnie ze wzgledu na male rozmiary plyty.

#3 Użytkownik jest niedostępny   electro-house 

  • KKS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1124
  • Dołączył: Nd, 03 Sie 08

Napisany 07 Maj 2009 - 16:30

Do recki właściwie nie można się przyczepić, ale nie powala. Wszystko napisane przejrzyście i w prostym języku.

P.S. Chłodzenie na procu to jest radiator z BOX-a + wentylator od Arctic Cooper Silent 3?

#4 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 10 Maj 2009 - 22:10

Zamiast wyłączać SidePort na czas podkręcania, ustaw mu najniższe taktowanie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28255
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 10 Maj 2009 - 22:25

też mam zamiar zbudować na niej kompa, ale z x3 710 i hd4770 (ta płyta głównie dlatego, że cały komp ma być miniATX w budzie CM 341 - mało miejsca w mieszkaniu 32m2) - jestem ciekawy, jak wyjdzie z prądożernością całego kompa w stosunku do hybrid CF, jak podczas grania, a jak podczas spoczynku, czy da się całkiem wyłączyć ( :hmm: ) HD4770

#6 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 14 Maj 2009 - 10:00

Zobacz postSmurfteam, o 7 Maj 2009, 10:48, napisał(a):

2) Zamiast wyłączać SidePort na czas podkręcania, ustaw mu najniższe taktowanie.

Odp. Tak też zrobiłem. Ustawiłem 400Mhz efektywnie i HTT 300 MHz dało się osiągnąć. Jednak przy większym OC na pewno trzeba będzie wyłączyć SidePort.

Niekoniecznie - tak naprawdę, to taktowanie SidePortu jest zależne od HTT, a taktowania SidePortu w BIOS to w rzeczywistości mnożniki (400 to 2x, 533 to 2,66x itp.). Tak więc przy HTT 300 MHz i dzielniku DDR 400 SidePort jest efektywne taktowany 600 MHz. Możesz spróbować wyższych ustawień - jeśli na twojej płycie zastosowali tę samą kość Elixira, co na A780GXH/128M, to jest spora szansa, że komp będzie ci działał poprawnie przy SidePorcie ustawionym na DDR 667.

#7 Użytkownik jest niedostępny   P_M_ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2460
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 04

Napisany 24 Maj 2009 - 18:55

Postawilem kompa na tej plycie dla mojej malzonki. Mialo byc tanio, zeby lepszy CPU kupic. Grafika dobra i zintegrowana, a rozmiar mATX. Wszystko ladnie w skrzyneczce gigabyte'a GZ-m1 (calkiem fajna, polecam).
Plyta robi bardzo dobre wrazenie i spisuje sie bez zarzutu. Jest solidna i nie wygina sie. Dobrze rozplanowana.
Zadnego OC nie probowalem. Odblokowania PII 720 tez nie. Nie chce mi sie. Zazwyczaj jednak obnizam taktowania, zeby bylo ciszej. Nie wykluczam jednak OC, kiedy potrzeba bedzie mocy do konwersji nagran z kamery.
Ja nie mam problemu z zasilaniem USB. Niezaleznie od ustawienia zworki wszystko dziala. Podpiete sa:
- przekaznik od klawiatury logitech EX100,
- czytnik kart pamieci (noname),
- dysk maxtora 320GB, a czasem takze lacie 160GB.
Bez dodatkowych zasilaczy. Kwestia zasilacza w skrzynce, czy ten WD-ek taki pradozerny? Ciekawe.
Reszta jest taka, jak kolega opisal. Nie mam zaufania do asrocka, ale po przeczytaniu dobrych opinii, zdecydowalem sie ta plyte kupic i nie zaluje.

PS. Wyglada na to, ze kupilismy w tym samym czasie.

Edit:
Nie uzywam kabli USB z trzema wtyczkami. Aczkolwiek musze ci napisac, ze rozne rzeczy juz widzialem. U mojego brata nie moge swojego dysku podpiac przez przedluzacz, bo jest kicha. Musze wlazic pod biurko. Moze to byc kabel, kiepski styk albo pradozerny dysk (w to nie bardzo wierze).
Dopisze jeszcze, ze zintegrowana grafika spisuje sie niezle z dolaczonym PowerDVD. Uzycie procesora przy BR jest znikome (pII X3 720). Natomiast ustawienie pamieci na "sideport" powoduje przycinki i pokaz slajdow (Ogladalem tylko "Planet Earth").
Jak cos jeszcze wypatrze, to dopisze.
Pozdrawiam.
PM

Ten post był edytowany przez P_M_ dnia: 28 Maj 2009 - 19:20


#8 Użytkownik jest niedostępny   Slash0r 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Cz, 21 Maj 09

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 17:48

I tak wątpie, że ktoś mnie przekona do AsRocków :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   jawor121 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1507
  • Dołączył: Pn, 20 Sie 07

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 17:57

A ja jak tylko dozbieram kasę i będę kupował kompa to na pewno wezmę coś od Asrocka ponieważ ostatnimi czasy wydaję się on najbardziej optymalny jeśli chodzi o cene/jakość.

#10 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 06 Czerwiec 2009 - 23:17

Js ten Sempron X2 sie prezentuje wydajnościowo na codzień?
To taki plagiat Athlona X2 3600+ tylko ze z 512KB L2 zamiast 1MB ??

Lepszy do Celerona E1xxx ???

Ten post był edytowany przez adonim dnia: 06 Czerwiec 2009 - 23:18


#11 Użytkownik jest niedostępny   maxxxx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 391
  • Dołączył: Pt, 15 Sie 08

Napisany 26 Lipiec 2009 - 19:52

Ja mam pytanie te 128MB pamięci to :dd2 czy ddr3??

#12 Użytkownik jest niedostępny   Gangrena 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 03 Październik 2009 - 08:52

Zobacz postSmurfteam, o 7 Maj 2009, 10:48, napisał(a):

7. Ja mam pytanie te 128MB pamięci to :dd2 czy ddr3??

Odp. Niestety jest to ddr2 i odważę się napisać, że słabo się podkręca.


Mam A780GXH i moja kostka to DDR3.

#13 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 03 Październik 2009 - 09:46

A jakiej firmy masz kość?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Gangrena 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 03 Październik 2009 - 10:26

Zobacz postluk1999, o 3 Październik 2009, 10:46, napisał(a):

A jakiej firmy masz kość?


Jeśli dobrze pamiętam to Nanya.
Teraz tego nie sprawdzę, kompa pożyczyłem rodzince i siedzę przy innym.

#15 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 03 Październik 2009 - 11:18

Ciekawe. Możesz kiedyś spróbować ustawić sideport na 1066, a następnie przetestować jak wysoko pójdziesz z HTT (testując w jakimś 3DMarku)?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Smurfteam 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 06

Napisany 19 Listopad 2009 - 11:54

Niestety teraz już nie sprawdzę, bo kupiłem lapka, a pieca się pozbyłem. Pamiętam, że przy SidePort=1066MHz i HTT powyżej 230 MHz komp już nie wstawał. Przy SidePort=400MHz HTT ponad 400 MHz nie było problemem. Doszedłem do 410 i dalej już nie chciałem próbować.

Co do pamięci to Gangrena ma rację - jest to nanya.

Tak jak pisałem wcześniej - przy zabawie z OC lepiej wyłączyć SidePort. Pierwsza grupa Overclockerów podkręca dla zabawy, satysfakcji i nie potrzebuje tych kilku fpsów w grze. Druga grupa podrkęca dla wydajności, więc oni kupią wydajną kartę graficzną, którą również podkręcą.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych