Forum PCLab.pl: LG Flatron W2343T-PF - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (14 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

LG Flatron W2343T-PF

#1 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 10 Maj 2009 - 19:35

Dodaj obrazek

Od nie dawna mam ten sprzęcik w domu. Do przesiadki z CRT 19" przymierzałem się z pół roku jak nie więcej, bo czekałem aż LCD'ki potanieją, a tu jeszcze kryzys nadszedł ;). Monitor kupiłem w Agito, kosztował mnie 696zł (687zł + 9zł za dostawę do Katowic). Myślę że fullHD 16:9 (1920x1080) to lepszy wybór niż 16:10 (1680x1050). Nie porównuję z 1920x1200 bo to inna półka cenowa. Gwarancja to 3lata + 30dni na badpiksele/subpiksele.

Na początek trochę suchych danych technicznych żeby wszystko było w jednym miejscu:

Przekątna ekranu 23"
Technologia wykonania TFT TN
Maks. rozdzielczość obrazu 1920x1080
Dopuszczalne rozdzielczości pracy 1920x1080
Maksymalna częstotliwość odchylania poziomego 30 ~ 83 kHz
Maksymalna częstotliwość odchylania pionowego 56 ~ 75 Hz
Kąt widzenia poziomy 170 stopni
Kąt widzenia pionowy 160 stopni
Jasność 300 cd/m2
Współczynnik kontrastu 30000:1
Czas reakcji matrycy 2 ms
Wbudowane głośniki Nie
Liczba wyświetlanych kolorów 16.7mln
Kolor obudowy czarny-połysk
Pobór mocy tryb normalny/czuwanie/wyłączony 40W /-/ 1W
Rodzaj złącza wideo D-Sub DVI-D
Obrotowy ekran [pivot] Nie
Waga [kg] 4,4 kg
Wymiary (szer. x wys. x głeb.) 556 x 419 x 198 mm

W zestawie z monitorem dostajemy kable: Dsub, DVI i zasilający popakowane w strunowe woreczki, płytę ze sterownikami i instrukcją (nie ma drukowanej) i trochę papierów.

No to teraz lecimy z fotkami :-)

Dodaj obrazek

Pudło

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Obudowa wykonana jest z błyszczącego czarnego plastiku, przez co zostają widoczne odciski palców przy każdym dotknięciu. Gdzieś przeczytałem że przyciski od OSD są z tandetnego plastiku, ja tak nie uważam więc jest to subiektywne odczucie. Nawigacja nimi w ciemnościach jest dość trudna. Przycisk "kropla" ;) do włączania i wyłączania monitora na zdjęciu wyszedł pomarańczowy ale w rzeczywistości świeci się na czerwono. Jeśli komuś przeszkadza to jego podświetlenie można wyłączyć w OSD.

Dodaj obrazek

Oto co potrafi. Klej pod naklejką jest tragiczny, myślałem że zdejmę ją szybko, łatwo i przyjemnie a okazało się że pod spodem jest bardzo mocny klej. Odrywałem powoli a i tak zostało sporo kleju który było ciężko usunąć bez porysowania monitora.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Kąty są bardzo dobre. jedynie przy patrzeniu od dołu można mieć zastrzeżenia.

Dodaj obrazek

Złącza. Na białej nalepce z lewej strony oczywiście "Assembled in Poland" :Up_to_s:

Dodaj obrazek

Word przy full HD od razu otwiera dwie strony na ekranie. Przy Outlooku spokojnie zmieścimy listę maili i pełny podgląd wybranego maila (tutaj brak fotki). Świetna sprawa

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Monitor podpinałem także przez Dsuba. Widać sporą różnicę w porównaniu z DVI. Litery w niektórych miejscach są lekko rozmyte i niejako pogrubione. Konkretnie to jakby obraz podzielić na około 5 pionowych pasów, to drugi i czwarty jest najbardziej rozmyty (mam nadzieję że ktoś zrozumie :D) . Chciałem to zobrazować na fotkach ale średnio mi to wyszło. Z lewej Dsub a z prawej DVI.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Monitor posiada regulację przechyłu. Jak producent podaje w instrukcji "Zakres przechylenia: -5°~15°". Ja mam ustawiony maksymalnie do przodu (-5°) bo mam biurko, że tak nazwę "dwupoziomowe" (jak się przyjrzycie to widać na fotkach o co chodzi). Myślę że przydały by mi się jeszcze ze 2-3° ale przeżyję. Czego tutaj można się przyczepić: przy przechylaniu monitor skrzypi jak stara wersalka i tylko myślimy czy to aby zaraz nie odpadnie :E. To nie wielka wada bo chyba każdy ustawia raz jak chce i zostawia tak na długi czas.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

OSD. Jak widać pełne PL. 4:3 w panoramie myślę że każdy wie jak wygląda i do czego służy. Dodam tylko że zmiana z 16:9 na 4:3 odbywa się błyskawicznie bez żadnego myślenia monitora, czyli "pstryk" i już jest. W Photo Effect mamy do wyboru Normalny, Sepia, Czarno-biały i Plama Gaussa, ot taki bajer. Opcje "Zegar" i "Faza" dostępne są tylko przy podłączeniu przez Dsub. Dzięki fEngine możemy szybko zmienić obraz na taki jaki potrzeba w danej chwili, przy podglądzie zmienia się tylko połowa obrazu żeby mieć porównanie.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Trailer z Diablo3, tylko to miałem pod ręką z video w przyzwoitej jakości :-). Z lewej fEngine "Film" z prawej "Normalny".

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
Na koniec gierka "Gears of War".

Podsumowując jak za tą cenę to jestem zadowolony w każdym calu. Recka może nie jest zbyt profesjonalna bo nie miałem wcześniej za dużo do czynienia z LCDkami, ale może pomoże komuś w wyborze.
Jeśli ktoś chce wiedzieć coś jeszcze to proszę pytać, w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć.

Ten post był edytowany przez Szmit dnia: 14 Maj 2009 - 15:26


#2 Użytkownik jest niedostępny   kkorniak 

  • motohipster
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2457
  • Dołączył: So, 25 Paź 08

Napisany 11 Maj 2009 - 12:48

Fajna recenzja fajny monitor :)
Pierwsze pytanie: na stronie producenta jest owszem napisane, że monitor posiada VESA 100, ale już na takim arest.pl jest napisane, że ów opcji nie ma. Wiadomo, że producent lepiej wie ale lepiej się zapytać :) Czy ma możliwość powieszenia na ścianie? Jak tak to czy jest to VESA 100?

#3 Użytkownik jest niedostępny   akodo_ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1762
  • Dołączył: Nd, 20 Kwi 08

Napisany 11 Maj 2009 - 14:12

no właśnie, napisz jak z montażem na ścianie, napisz więcej swoich odczuć, czy jakieś smużenie widać? Jak oceniasz czerń i podświetlenie? Jak kolory? Czy nasycone? Ostrość obrazu?

No i dzięki za recenzję, wreszcie coś więcej można się dowiedzieć niż z ofert sklepu :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 11 Maj 2009 - 14:13

Tak, jest możliwość powieszenia na ścianie. Na zdjęciu ze złączami widać 3 z czterech dziurek :-). Odległość od jednej do drugiej to 10cm więc chyba będzie to VESA 100.

Jeszcze stronka z instrukcji
Dodaj obrazek

Smużenia brak, chyba że będziemy się wpatrywać w okno i szybko przesuwać je po ekranie to wtedy można coś dojrzeć. Podświetlenie w porządku, kiedyś czytałem o innych monitorach że na czarnym tle można dojrzeć nierównomierne podświetlenie, u siebie tego nie zaobserwowałem. Kolory bdb z tym że jeszcze nie eksperymentowałem zbytnio z ustawieniami. Ostrość na DVI wyśmienita (porównuję ze starym CRT, a tam miałem tak rozmyte że każdy kto chciał na nim coś przeczytać mówił "ja tu nic nie widzę" :E).

Ten post był edytowany przez Szmit dnia: 14 Maj 2009 - 15:27


#5 Użytkownik jest niedostępny   Shabovel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 336
  • Dołączył: Pn, 21 Mar 05

Napisany 11 Maj 2009 - 16:52

Jakieś wady?

Jak wygląda praca w MS Office i necie? Obrabiałeś już jakieś fotki - jak z odwzorowaniem kolorów.

Osobiście mam wątpliwości czy ta rozdziałka nie obciąży za mocno mojej karty graficznej.....

No i jak ma się sprawa gdy włączysz gry w niższej rozdzielczości np 1240 na 1020.... (czy jakoś tak)

Poza tym fajna recka:)

Dla mnie 16:9 to wada wolałbym 16:10:) ale marudzę....

#6 Użytkownik jest niedostępny   ee wiket 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 403
  • Dołączył: Wt, 17 Mar 09

Napisany 11 Maj 2009 - 20:38

moglbys sprawdzic skalowanie rozdzielczosc, jak juz kolega@up pisal? ;))

sam chcialbym kupic ten monitor, nie ukrywam, Twoja recenzja wiele juz pomogla ;)

ale odpalic jakas gre zamiast 1920x1080 to w 1024/768 (4:3), 1280/1024, 1680/1050 itp

#7 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 12 Maj 2009 - 06:11

Cieszę się że recka się podoba :-). O Wordzie i Outlooku już pisałem, Excel też ładnie wygląda, widać dużo komórek więc nie musimy za często przesuwać ekranu.

To skalowanie sprawdzę, ale nie obiecuję że dziś, jutro na pewno.

Dodam jeszcze że dla mnie 1600dpi w myszce przy takiej rozdziałce to minimum (dotychczas jechałem na 1200dpi).

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ledoke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Wt, 29 Kwi 08

Napisany 12 Maj 2009 - 14:43

Dzięki za reckę, miałem kupować w2261v ale chyba jednak wezmę tego, różnią się praktycznie jedynie HDMI, a w2343T jest nie dość że większy to jeszcze tańszy.

BTW, jest gdzieś lista programów które obsługują "otwieranie dwóch stron na ekranie"? Word to nie wszystko i przydało by się jeszcze coś do czytania pdfów czy jakaś wtyczka do firefoxa ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   mehiel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: So, 09 Maj 09

Napisany 12 Maj 2009 - 19:22

Właśnie dzisiaj wysłałem ten monitor do serwisu RAGZ w Łodzi. Miał jakieś dziwne problemy z białym kolorem u mnie. Tzn. biel na lewej stronie monitora różnił się odcieniem od strony prawej, miał lekkie różowe zabarwienie. Strasznie to irytowało, zwłaszcza podczas korzystania z internetu. Poza tym na łączeniu przedniej i tylnej części obudowy w jednym miejscu odszedł plastik i powstało delikatne 1cm wybrzuszenie. Mam nadzieję, że coś z tym zrobią.
A tak poza tym to monitor godny polecenia, gdyby nie powyższe wady :) Dałem za niego 704 zł w Agito...

#10 Użytkownik jest niedostępny   Vandaal 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 01 Kwi 07

Napisany 12 Maj 2009 - 20:04

Pisałeś, że Tobie skrzypi monitor przy ustawianiu, ja natomiast tego nie mam ;) Wszystko cichutko i bezproblemowo ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Fydrych 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 25 Kwi 09

Napisany 13 Maj 2009 - 14:55

u mnie tez skrzypi ;p ale monitor bardzo fajny :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 13 Maj 2009 - 17:59

Okazuje się że mamy na forum kilku użyszkodzników tego monitora a żadnemu nie chciało się nic naskrobać na temat tego monitorka :-P

Dzisiaj sprawdziłem to skalowanie. Odpaliłem Gears of War i Company of Heroes w 1680x1050 i 1280x1024 i stwierdzam że nie widzę absolutnie żadnej różnicy w ostrości w porównaniu z 1920x1080. Aż się sam zdziwiłem :-D. Ustawiałem także 1024x768 to nie wygląda już za ciekawie, ale wynika to oczywiście z fizycznych rozmiarów monitora. Inaczej sprawa wygląda z pulpitem, tutaj ustawiając 1680x1050 obraz jest już mocno rozmyty, ale tutaj chyba każdy będzie używał fullHD.

#13 Użytkownik jest niedostępny   akodo_ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1762
  • Dołączył: Nd, 20 Kwi 08

Napisany 13 Maj 2009 - 18:13

to dlatego, że jednak pixel w tych monitorach jest dość mały a elektronika w nowych LCD skaluje ładnie, dlatego ja też nie narzekam na gry w nienatywnej rozdzielczości, nawet mam taki antyaliasing za darmo :) na pulpicie oczywiscie natywna z pełną ostroscia

#14 Użytkownik jest niedostępny   ee wiket 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 403
  • Dołączył: Wt, 17 Mar 09

Napisany 13 Maj 2009 - 18:52

a jak tam z mnogoscia funkcji w osd?

no, jak skalowanie super to ja zamawiam dzisiaj ten monitor;)
dzieki

#15 Użytkownik jest niedostępny   mehiel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: So, 09 Maj 09

Napisany 13 Maj 2009 - 19:11

Wprawdzie mój jest obecnie w serwisie, ale pytanko mam. Czy wy też nie macie na płytce dołączonej do monitora Forte managera? Wygląda to tak, jakby ten model nie obsługiwał tego programu...

#16 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 13 Maj 2009 - 19:34

Cytuj

a jak tam z mnogoscia funkcji w osd?


Myślę że osd opisałem na tyle że już nie ma tu nic do dodania :-).

Cytuj

Czy wy też nie macie na płytce dołączonej do monitora Forte managera?


Nic takiego nie znalazłem, a co to właściwie za program ?

Cytuj

BTW, jest gdzieś lista programów które obsługują "otwieranie dwóch stron na ekranie"? Word to nie wszystko i przydało by się jeszcze coś do czytania pdfów czy jakaś wtyczka do firefoxa


To mogłoby być ciekawe, jak ktoś coś wie na ten temat to proszę pisać

#17 Użytkownik jest niedostępny   Fydrych 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 25 Kwi 09

Napisany 13 Maj 2009 - 19:55

Ja tego monitora nie mam w ogóle podpiętego do kompa, więc z recką by było średnio ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   mehiel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: So, 09 Maj 09

Napisany 13 Maj 2009 - 20:29

Fortemanager - program służący do ustawienia różnych parametrów w monitorach lcd od Lg. Pozwala ustawić kolory, odcienie itp...Zazwyczaj każdy nowszy monitor lcd od Lg ma ten program dołączony do płyty.

Ten post był edytowany przez mehiel dnia: 13 Maj 2009 - 20:29


#19 Użytkownik jest niedostępny   akodo_ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1762
  • Dołączył: Nd, 20 Kwi 08

Napisany 13 Maj 2009 - 21:18

Zobacz postSzmit, o 13 Maj 2009, 20:34, napisał(a):

..........



To mogłoby być ciekawe, jak ktoś coś wie na ten temat to proszę pisać


mysle ze wszystkie programy dzialajace w oparciu o system operacyjny korzystaja z dodatkowego miejsca, taki adobe acrobat reader oczywiscie otwiera dwie strony obok siebie, przeglądarka oraz niektore strony potrafia korzystac z pelnej szerokosci (smiesznie wyglada forum gdzie wiekszosc wypowiedzi miesci sie w jednym wierszu :) a jak nie to otwierasz dwie przegladarki obok siebie, tak samo Outlook super sprawa na polowie maile ksiazka adresowa a na drugiej polowie podglad calego maila - bajka!

a ja czasami pracuje duzo w Excelu i wtedy to juz poezja, otwieram okna obok siebie, kopiowanie i ogarniecie wzrokiem wszystkiego naraz - najwygodniejsza praca jaka mozna sobie wyobrazic, bez przelaczania okien scrolowania itp.

i jeszcze sie znajdzie miejsce na malutki podgląd z tunera TV i GG :)

nie ma to jak wysoka rozdzielczosc :P

#20 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 14 Maj 2009 - 06:07

No to nie wiem, mam acrobata 8.0 i otwiera jedną stronę.

Ten post był edytowany przez Szmit dnia: 14 Maj 2009 - 06:08


  • (14 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych