Forum PCLab.pl: Nie działa klawiatura na komputerze... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie działa klawiatura na komputerze... Okno powitalne Plyty i nic więcej..

#1 Użytkownik jest niedostępny   jajopolak Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 679
  • Dołączył: So, 07 Sty 06

Napisany 27 Maj 2009 - 23:36

Witam, kupiłem dziś komputer. Oto jego parametry:
Płyta: MicroStar P31 Neo-F
Procesor: Pentium Core Duo E5200 BOX

I chciałem zainstalować windowsa. Włozyłem płytke do napedu. Resetuje, ale płytki nie chce bootować. Pogrzebałem w biosie ustawiłem by tylko bootował CD ale nic ani rusz. Pozmieniałem kilka tam opcji ale chyba coś sknociłem ;/ i teraz w ogole nie działa mi klawiatura i nie moge wejść do biosu. Cały czas wyświetla sie ekran powitalny plyty głownej. Co w takim wypadku zrobić? Myslałem by wyciagnąć baterie ale jakos jej nie da się wyciągnać. Poradzicie jak to zrobic by wejsc do biosu ( by klawiatura zaczeła działać na nowo :( ) ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   R4zen Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1759
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 28 Maj 2009 - 08:45

Pewnie coś namieszałeś w biosie, wyłącz komputer z zasilania i następnie wyciągnij zowrke clear CMOS ( u ciebie znajduje się obok baterii) i włóż ją ponownie po ok 5s. Włącz komputer i wejdz do biosu i poszukaj opcji z USB kaybord i daj ją na Enabled. Jeśli jednak masz klawiature pod PS2 to raczej klawiatura ci padła.

#3 Użytkownik jest niedostępny   jajopolak Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 679
  • Dołączył: So, 07 Sty 06

Napisany 28 Maj 2009 - 09:05

Na USB mam. Ale dziś sprobuje z klawiatura na PS2 i moze bedzie działac. :) A jak zrobic by mi czytało bootowanie z CD? Skoro ustawilem w biosie by mi to bootowało.

#4 Użytkownik jest niedostępny   R4zen Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1759
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 28 Maj 2009 - 09:46

Jeśli Klawiatura ci nie działa i nie możesz wejść do biosu, to nie uruchomisz instalacji windowsa bez nacisnięcia jakiegokolwiek klawisza, sprawdziłeś już z tym clear cmos?

#5 Użytkownik jest niedostępny   jajopolak Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 679
  • Dołączył: So, 07 Sty 06

Napisany 28 Maj 2009 - 09:51

jestem narazie w robocie. No na USB mi nie dziala. sprawdze dzis jak wroce do domu z klawiatura na PS2 i zobaczymy czy bedzie dzialac. ale chyba powinna ta na PS2 dzialac nie? A jak by nie działała to co zrobic ? Jak zresetowac biosa :P czy przez ten Clear CMOS ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel Ikona

  • "Lightning... It flashes bright, then fades away... "
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4045
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 28 Maj 2009 - 09:52

C_MOS i wszystko powinno grac. Inna sprawa, jak nie wiesz co zmieniasz to po kiego grzyba grzebac w tych ustawieniach ? o.O

EDIT: Zworka od C_MOS jest na lewo od baterii. Wyjmij ja na chwilke i wloz spowrotem.

Ten post był edytowany przez Qrdel dnia: 28 Maj 2009 - 09:54


#7 Użytkownik jest niedostępny   R4zen Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1759
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 28 Maj 2009 - 09:58

Zobacz postQrdel, o 28 Maj 2009, 10:52, napisał(a):

C_MOS i wszystko powinno grac. Inna sprawa, jak nie wiesz co zmieniasz to po kiego grzyba grzebac w tych ustawieniach ? o.O

EDIT: Zworka od C_MOS jest na lewo od baterii. Wyjmij ja na chwilke i wloz spowrotem.


Heh być może chce się czegoś nauczyć, usamodzielnić? i po co mnie powtarzasz, już o tym pisałem...

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 28 Maj 2009 - 09:59


#8 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel Ikona

  • "Lightning... It flashes bright, then fades away... "
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4045
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 28 Maj 2009 - 10:04

Cytuj

i po co mnie powtarzasz, już o tym pisałem...

po to:

Cytuj

A jak by nie działała to co zrobic ? Jak zresetowac biosa czy przez ten Clear CMOS ?


Moze i chce sie czegos nauczyc, ale nie musi od razu edytowac wszystkich opcji skoro szuka tylko tych zwiazanych z USB/Keyboard ewentualnie BOOT Sequence... >.<.

'Jak jestem na obcym terytorium to robie male kroczki a nie O/C na czuja...'

#9 Użytkownik jest niedostępny   jajopolak Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 679
  • Dołączył: So, 07 Sty 06

Napisany 28 Maj 2009 - 20:04

Dobra klwiatura na PS2 dziala. ale nie moge uruchomic bootowanie plyty ;| ,,

#10 Użytkownik jest niedostępny   kelsohmm Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Cz, 05 Mar 09

Napisany 28 Maj 2009 - 20:34

Windows rozumiem oryginalny? Musiałeś coś sknocić w tej sekcji botowania.

#11 Użytkownik jest niedostępny   jajopolak Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 679
  • Dołączył: So, 07 Sty 06

Napisany 28 Maj 2009 - 20:57

No tak oryginalny. No nic. Przywrociłem ustawienia domysle no i dupa.. poustawiałem 1st na CD 2nd CD i 3rd CD ;/ i dupa

#12 Użytkownik jest niedostępny   mrjinx Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Pn, 08 Wrz 08

Napisany 28 Maj 2009 - 23:22

Może po prostu płyta cd siadła.. sprawdź na innym kompie jak możesz

#13 Użytkownik jest niedostępny   jajopolak Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 679
  • Dołączył: So, 07 Sty 06

Napisany 29 Maj 2009 - 06:06

na innym dziala

#14 Użytkownik jest niedostępny   Rey_ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 09

Napisany 29 Maj 2009 - 06:08

Powiedz mi, czemu trzymasz ta klawiature na komputerze? Poloz na biurku, miejsca brak?

Teraz powaga:
Przy probie bootowania - co sie dzieje?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel Ikona

  • "Lightning... It flashes bright, then fades away... "
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4045
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 29 Maj 2009 - 06:36

Pojawia sie wogole ten komunikat: "Dowolny klawisz powoduje rozruch z dysku CD..." ? Jezeli nie to namieszales w tasmach albo biosie. Innej opcji nie widze. Skoro plyta bootuje na innym kompie to i boot sector ma.

Ten post był edytowany przez Qrdel dnia: 29 Maj 2009 - 06:46


#16 Użytkownik jest niedostępny   jajopolak Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 679
  • Dołączył: So, 07 Sty 06

Napisany 29 Maj 2009 - 16:24

1. Składali mi kompa w PcProjekcie
2. Dałem zeby wczytało mi ustawienia domysle w biosie.
3. Ten komunikat sie w ogole nie wyswietla

#17 Użytkownik jest niedostępny   R4zen Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1759
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 31 Maj 2009 - 17:18

Zobacz postjajopolak, o 29 Maj 2009, 17:24, napisał(a):

1. Składali mi kompa w PcProjekcie
2. Dałem zeby wczytało mi ustawienia domysle w biosie.
3. Ten komunikat sie w ogole nie wyswietla

Jeśli ustawiłeś domyślne to niekoniecznie musi się przestawić na bootowanie z CD-romu, najlepiej zrób zdjęcia z opcji biosu to ci powiemy co i gdzie zmienić.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych