Forum PCLab.pl: Liquid Cooling by MiB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Liquid Cooling by MiB Stacker & LC Oceń temat: ***** 3 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mib 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Wt, 21 Lut 06

Napisany 31 Maj 2009 - 00:10

W zeszłe wakacje nabyłem CM Stacker ST01 wersję Black z przeznaczeniem na WC/LC.
Zaczęło się niewinnie.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


W całości wyglądało to tak:
Dodaj obrazek

Sprzecik to:
DFI P35T2R, e6300@3GHz, 4GB D9, X1950pro
Bloki by RN, LIang i chlodnica 2*120mm
Dawało to radę i calkiem ładnie śmigało.

Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia wiec Stacker przeszedł szereg modyfikacji :]
Rev2 polegała na wycieciu otworu na chłodnica 3*120mm, pomalowaniu budy na czarno.

Przymiarka
Dodaj obrazek

Szkic
Dodaj obrazek

Nastepnie było cięcie.... i tu się zaczeły problemy. Otwór wyszedł średnio, ale i tak w planach był grill.
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Następnym etapem było malowanie.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Tak zakończyła się rewizja numer 2.
Niestety w międzyczasie padła mobo, zmiana grafy potem procka wygrana innej mobo i tak jakoś Stacker stał w osamotnieniu czakjąc na lepsze czasy.

Ten post był edytowany przez Mib dnia: 31 Maj 2009 - 00:12


#2 Gość_menshealth_*

  • Grupa: Goście

Napisany 31 Maj 2009 - 00:21

No już każdego zdjęcia nie musiałeś podpisywać ;) Ogólnie to nic szczególnego

#3 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26124
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 31 Maj 2009 - 00:24

a właśnie, że zapowiada się ciekawie, jestem ciekaw rozwoju sytuacji :glodny:

#4 Użytkownik jest niedostępny   Mib 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Wt, 21 Lut 06

Napisany 31 Maj 2009 - 08:08

Spoko następne zmiany w budzie powinny być ciekawsze :]

W tej chwili zrobiłem lub zrobię:

1. Fillport.
2. Malowanie part 2. :]
3. Oploty na kable.
4. Cięcie i gięcie (dosłownie).
5. Zmiana wyglądu bloków.

Fotki części wrzucę niedługo.
Sprzęcik też się zmienił (DFI X48 T3R, Q6600, 4850)

Ten post był edytowany przez Mib dnia: 31 Maj 2009 - 08:22


#5 Użytkownik jest niedostępny   Starachowski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 345
  • Dołączył: Nd, 29 Mar 09

Napisany 31 Maj 2009 - 10:03

No zapowiada się ładne LC :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   XGwizdekX 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4484
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 31 Maj 2009 - 12:25

Zobacz postStarachowski, o 31 Maj 2009, 10:03, napisał(a):

No zapowiada się ładne LC :)


Mam taką nadzieję. :)

A czy kolega malował tą bude w domu? :o

#7 Użytkownik jest niedostępny   rayfe 

  • ♫ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3434
  • Dołączył: Nd, 12 Paź 08

Napisany 31 Maj 2009 - 14:16

Mi też się podoba ;) Ale ja nie zniósłbym tak wyglądającej po cięciu blachy (pod chłodnicę) nawet pomimo zakrycia.Estetyka wszędzie,nawet tam gdzie nie widać.W końcu na pewno zdarzy się ją rozebrać,na zewnątrz będzie jak ta lala (żeby Ci się udało życzę) a jak się zdejmie grilla zonk... :( Mogłeś na wodę pójść z tą blachą,zapłaciłbyś trochę ale byłoby pięknie :P No,ale jeszcze może być i będzie nie? :thumbup:

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mib 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Wt, 21 Lut 06

Napisany 31 Maj 2009 - 15:50

Zobacz postXGwizdekX, o 31 Maj 2009, 13:25, napisał(a):

A czy kolega malował tą bude w domu? :o


Tak bylo to malowane w domu a dokładniej w garażu z pylącą podłogą. Niestety powłoka byla dość miękka i sie na maxa rysowała. W tej chwili na budzie jest inny patent :]

Taka mała próbka. :]
Dodaj obrazek

Zobacz postrayfe, o 31 Maj 2009, 15:16, napisał(a):

Mi też się podoba ;) Ale ja nie zniósłbym tak wyglądającej po cięciu blachy (pod chłodnicę) nawet pomimo zakrycia.Estetyka wszędzie,nawet tam gdzie nie widać.W końcu na pewno zdarzy się ją rozebrać,na zewnątrz będzie jak ta lala (żeby Ci się udało życzę) a jak się zdejmie grilla zonk... :( Mogłeś na wodę pójść z tą blachą,zapłaciłbyś trochę ale byłoby pięknie :P No,ale jeszcze może być i będzie nie? :thumbup:


W tej chwili góra wygląda dużo lepiej. Poprawiłem na ile się dało krawędzie. Lepeij to wygląda. Od początku i tak wiedziałem że na góre dam grill. A co do cięcia wodą to jakoś nie mogłem znalezdz zakładu który by to zrobił.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ench 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1096
  • Dołączył: So, 25 Kwi 09

Napisany 31 Maj 2009 - 16:34

Ta próbka wygląda strasznie. Mam nadzieję, że dobrze myślę i tak tego nie zostawisz. To mi przypomina jakąś zardzewiałą blachę pomalowaną na czarno.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Mib 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Wt, 21 Lut 06

Napisany 31 Maj 2009 - 16:42

Zobacz postEnch, o 31 Maj 2009, 17:34, napisał(a):

Ta próbka wygląda strasznie. Mam nadzieję, że dobrze myślę i tak tego nie zostawisz. To mi przypomina jakąś zardzewiałą blachę pomalowaną na czarno.


Hmmmmmmm.......
chciałem uzyskać taki efekt (zdjęcie z XS temat SNiiPE'a
Dodaj obrazek

Efekt jest fajny. BTW to blacha pokryta rdza kompletnie inaczej wygląda :P

#11 Użytkownik jest niedostępny   Ench 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1096
  • Dołączył: So, 25 Kwi 09

Napisany 31 Maj 2009 - 17:12

Ja skojarzyłem to sobie z lekką rdzą. Na tym zasilaczu wygląda to troszkę lepiej lecz i tak do mnie to nie trafia. Kwestia gustu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qbek84 

  • :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1563
  • Dołączył: Wed, 02 Lis 05

Napisany 31 Maj 2009 - 18:03

Mam nadzieję, że ten Stacker zemści się na Tobie za to w jaki sposób wypatroszyłeś mu tę dziurę na topie :mad2:

#13 Użytkownik jest niedostępny   manieeq 

  • Ten tego.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1524
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 08

Napisany 31 Maj 2009 - 18:09

Zobacz postQbek84, o 31 Maj 2009, 19:03, napisał(a):

Mam nadzieję, że ten Stacker zemści się na Tobie za to w jaki sposób wypatroszyłeś mu tę dziurę na topie :mad2:

Łoj przeżywasz :E . Co do tego malowania, to mam mieszane uczucia. Chyba bym pomalował normalnie i się nie bawił :D .

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qbek84 

  • :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1563
  • Dołączył: Wed, 02 Lis 05

Napisany 31 Maj 2009 - 18:14

Zobacz postmanieeq, o 31 Maj 2009, 18:09, napisał(a):

Łoj przeżywasz :E . Co do tego malowania, to mam mieszane uczucia. Chyba bym pomalował normalnie i się nie bawił :D .

Nie przeżywam, tylko nie lubię fuszerek. Gdyby to jeszcze na jakimś Tracerze robił to pół biedy. Ogólnie po pewnych doświadczeniach mam takie założenie, żę jeżeli się zabierasz do jakiś przeróbek to najpierw zaopatrz się w odpowiednie narzędzia, bo otwieraczem do puszek i nożyczkami za dużo się zdziałać nie da ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Mib 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Wt, 21 Lut 06

Napisany 31 Maj 2009 - 18:32

Zobacz postmanieeq, o 31 Maj 2009, 19:09, napisał(a):

Co do tego malowania, to mam mieszane uczucia. Chyba bym pomalował normalnie i się nie bawił :D .

Znam co najmniej 2-3 Stackery pomalowane na czarny kolor proszkowo. Co to za radocha oddać do zakładu i tyle. Właśnie w tej zabawie jest zabawa. Efekt który wyszedl jest naprawdę ciekawy.

Zobacz postQbek84, o 31 Maj 2009, 19:14, napisał(a):

Nie przeżywam, tylko nie lubię fuszerek. Gdyby to jeszcze na jakimś Tracerze robił to pół biedy. Ogólnie po pewnych doświadczeniach mam takie założenie, żę jeżeli się zabierasz do jakiś przeróbek to najpierw zaopatrz się w odpowiednie narzędzia, bo otwieraczem do puszek i nożyczkami za dużo się zdziałać nie da ;)


No cóż bałem się tego ciąć bo wiedziałem że będą problemy. Teraz mam troszkę pewniejszą rękę w robieniu takich rzeczy.
Teraz wiem jak to zrobić. Zainwestowałbym w piłe włośnicową albo wyżynarkę. Poza tym i tak jest to niewidoczne.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qbek84 

  • :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1563
  • Dołączył: Wed, 02 Lis 05

Napisany 31 Maj 2009 - 18:44

Zobacz postMib, o 31 Maj 2009, 18:32, napisał(a):

No cóż bałem się tego ciąć bo wiedziałem że będą problemy. Teraz mam troszkę pewniejszą rękę w robieniu takich rzeczy.
Teraz wiem jak to zrobić. Zainwestowałbym w piłe włośnicową albo wyżynarkę. Poza tym i tak jest to niewidoczne.

Kółka pięknie się wycina otwornicą do metalu ... + WD40 jako środek smarny. Ja w swoim Kandalfie zrobiłem parę w tacce na mobo.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Mib 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Wt, 21 Lut 06

Napisany 31 Maj 2009 - 18:45

Zobacz postQbek84, o 31 Maj 2009, 19:44, napisał(a):

Kółka pięknie się wycina otwornicą do metalu ... + WD40 jako środek smarny. Ja w swoim Kandalfie zrobiłem parę w tacce na mobo.


Kółka 120mm też?? Pokaż mi otwornicę o takiej średnicy.
Ja to zrobilem w taki sposób i tyle.
EOT

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qbek84 

  • :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1563
  • Dołączył: Wed, 02 Lis 05

Napisany 31 Maj 2009 - 18:49

Zobacz postMib, o 31 Maj 2009, 19:45, napisał(a):

Kółka 120mm też?? Pokaż mi otwornicę o takiej średnicy.

W Castoramie są otwornice marki DEDRA o średnicach bodajże od 16mm do 140mm. Podałbym Ci link do ich strony z katalogiem, ale chwilowo nie działa.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Mib 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Wt, 21 Lut 06

Napisany 31 Maj 2009 - 18:51

Zobacz postQbek84, o 31 Maj 2009, 19:49, napisał(a):

W Castoramie są otwornice marki DEDRA o średnicach bodajże od 16mm do 140mm. Podałbym Ci link do ich strony z katalogiem, ale chwilowo nie działa.


Tak mają o ile dobrze pamiętam 125mm i kosztuje to całkiem niemałą kasę.

#20 Użytkownik jest niedostępny   lewy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3524
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 31 Maj 2009 - 18:53

Zobacz postQbek84, o 31 Maj 2009, 19:14, napisał(a):

Nie przeżywam, tylko nie lubię fuszerek. Gdyby to jeszcze na jakimś Tracerze robił to pół biedy. Ogólnie po pewnych doświadczeniach mam takie założenie, żę jeżeli się zabierasz do jakiś przeróbek to najpierw zaopatrz się w odpowiednie narzędzia, bo otwieraczem do puszek i nożyczkami za dużo się zdziałać nie da ;)

Spokój.

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych