Forum PCLab.pl: Asus P5B Premium/Vista - Ważne informacje/FAQ <Aktualizacja 17.11.2009> - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus P5B Premium/Vista - Ważne informacje/FAQ <Aktualizacja 17.11.2009> FAQ - również dla posiadaczy Asus P5B /Deluxe/Commando/-E Plus

#101 Użytkownik jest niedostępny   carflex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 11 Marzec 2010 - 14:35

Witam.

Zabrałem się za podkręcanie E8400 rev E0, na płycie asus p5b deluxe (p965).
Strasznie słabo się kręci 3,5 Ghz, cpuz pokazuje 1,416 V, w biosie ustawione 1,4625.
Macie jakieś pomysły o co to chodzi?

memory 2.15
cpu 1.4625Vw biosie, mierzone miernikiem 1.415(masa molexa i nóżka cewki , wskazanie takie jak w cpuz)
fsb 1.4
nb 1.45
sb 1.60
ich 1.215

ramy na 780MHz, pci clock synch 33.33, pci express 100, c1e i tym podobne na disable,
napięcia dałem wysokie i miałem zamiar zchodzić na jak najniższe po podkeceniu.

Pamięć Corsair XMS2 2x2048MB 1066MHZ
zasilacz modecom mc-400
grafa gtx260

buda otwarta,
na procku scythe mugen,

A może ten chipset(p965)za stary?

Ten post był edytowany przez carflex dnia: 11 Marzec 2010 - 14:38


#102 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3325
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 12 Marzec 2010 - 00:38

a próbowałeś takich ustawień?

CPU ratio - 8.5
C1E - [Disabled]
Spread spectrum - [Disabled]
PCI-E freq - 102Mhz
FSB freq - 450Mhz
Memory Freq - 900Mhz
cpuV - 1.4500V
memoryV - 2.15V
fsb V - 1.3V lub jeśli nie wstanie to 1.4V
nb V - 1.45V
sb V -1.50V
ich V - [auto]
Timingi 5,5,5,15,6,42,10,10,10,10
static read control - [Disabled]

#103 Użytkownik jest niedostępny   carflex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 12 Marzec 2010 - 07:14

Takich nie próbowałem (przecież miałem wyższe napięcia i nie chodził), ale spróbóje.
Na razie doszedłem do 4,3 GHz :cool: podnosząc nb do 1.55V i timingi na 6.6.6 (tylko nie wiem na pewno czy musiałem zmieniac obie te rzeczy, jeszcze sprawdzę)

#104 Użytkownik jest niedostępny   wojsiech 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wt, 28 Kwi 09

Napisany 15 Marzec 2010 - 13:49

Witam serdecznie.
Piszę w tym temacie, gdyż wczoraj dostałem niezłych palpitacji serca. Ale od początku.
Od pół roku byłem szczęśliwym posiadaczem zestawu komputerowego zbudowanego na tej płytce (e5200, p5b premium, amacrox 500W, 6 gb ram patriot, HD 4870), nie bawiłem się w podkręcanie proca, karty czy ramu. Wszystko działało dla mnei lux na fabrycznych ustawieniach. Wczoraj przeszedłem na win7 i doszedłem do wniosku (teraz bardzo tego żałuję) że zrobię też updejt biosa. Plik znalazłem w tym temacie, ściągnałem .ROM na dysk i przy użyciu programu do update (Asus update) załadowałem ten plik. Erase przeszedł bez problemu, wgranie też, ale pod sam koniec wyskoczył błąd. Komputer wymusił reset po czym dostałem komunikat, że BIOS jest uszkodzony i zaczęła się procedura wyszukiwania brakującego pliku: najpierw z floppy, potem z cd, następnie z usb. Umieściłem płytę cd (którą dostałem razem z mobo) i udało się wgrać ten brakujący plik. Szczęśliwy że udało się już wszystko uratować, zresetowałem komputer. I w tym momencie zamarłem...Mogłem włączyć komputer na 2 sekundy, po czym następował reset, 2 sek i kolejny reset i tak w kółko. Odpalały się tylko wentylatory po czym po ok. 2 sek komp dostawał bzika i automatycznie kolejny raz się automatycznie resetował.
Próbowałem przestawić zworkę, wyjąć baterię z płyty, w końcu poodłączałem komponenty zostawiając samą płytę z procem i zasilaniem. Po wyjęciu ramu speaker milczał.
Czy ktoś kiedykolwiek miał do czynienia z takim problemem? Czy oznacza to, że płyta główna nadaje się na śmietnik?

#105 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3325
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 15 Marzec 2010 - 17:18

Zobacz postwojsiech, o 15 Marzec 2010, 13:49, napisał(a):

doszedłem do wniosku (teraz bardzo tego żałuję) że zrobię też updejt biosa. Plik znalazłem w tym temacie, ściągnałem .ROM na dysk i przy użyciu programu do update (Asus update)

przecież wyraźnie napisałem jak należy aktualizować bios w na płycie P5B Premium! Należy to robić poprzez EZ Flash 2 w biosie i nawet do tego nie potrzebny jest ani stacja dyskietek, cd/dvd rom czy nawet pendrive, wystarczy wrzucić tylko rom na ASAP(wbudowaną pamięć flash w płycie). Nigdy nie należy aktualizować bios'ów z pod systemu windows na obojętnie jakiej płycie głównej!
Heh... odepnij komputer z zasilania, Zworkę CMOS przestaw z powrotem na oryginalne miejsce ( nie na reset/clear), wyciągnij baterie z biosu na 15 min po czym włóż ja z powrotem. Podłącz wszystko i uruchom komputer, powinien zadziałać. Jeśli użyłeś płyty dołączonej przez producenta to wgrała ci się pierwsza wersja biosu dla p5b premium, mimo to wykrywa ona e5200 ale niepoprawnie bo jako 1 rdzeni-owca, dlatego jeśli już uda ci się uruchomić płytę to będziesz musiał znów zaktualizować bios do najnowszej wersji, więc tym razem zrób to tak jak opisałem w FAQ.

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 15 Marzec 2010 - 18:24


#106 Użytkownik jest niedostępny   carflex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 22 Marzec 2010 - 16:58

Procek stoi stabilnie na 4.2GHz i 1.4V po pencil-modzie, ale zaczynają się schody jeśli chodzi o ram, więcej niż 940Mhz nie chcą iść nawet po podniesieniu napięcia do 2.4V, pamięci to (Corsair XMS2 1066 5.5.5.15 2.1V).
Jest na nie jakiś sposób, podnosić jakieś inne wartości?

#107 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3253
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 17 Maj 2010 - 12:37

moze ma ktos do sprzedania płytkę z tej serii? cieszyłbym się gdyby byla jeszcze na gwarancji :)

#108 Użytkownik jest niedostępny   to_much 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 27 Maj 2010 - 19:23

p5b premium vista edition
- jak temperatura dla tej płyty powinna wyglądać? spoczynek/stress

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez to_much dnia: 10 Czerwiec 2010 - 21:37


#109 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 11 Wrzesień 2010 - 11:36

Panowie, da radę zainstalować pilot na p5b premium i win7 x64 ? Bios 1201, ale chyba nie ma to znaczenia.
Nie mogę znaleźć Ai Remote dla tego systemu.

#110 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3325
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 14 Wrzesień 2010 - 19:41

Zobacz postSzmit, o 11 Wrzesień 2010 - 12:36, napisał(a):

Panowie, da radę zainstalować pilot na p5b premium i win7 x64 ? Bios 1201, ale chyba nie ma to znaczenia.
Nie mogę znaleźć Ai Remote dla tego systemu.

Są od dawna, wystarczyło je zainstalować ze zgodnością z windows Vista, lecz tutaj wrzuciłem najnowsze, które już tego nie wymagają (dodam je do FAQ bo widzę, że się to przyda):
1. AI_Remote_V10021_2K03XPVistaWin7.rar (5.15 MB)
http://www.przeklej....ar-0020nlbe11dc

Zobacz postto_much, o 27 Maj 2010 - 20:23, napisał(a):

p5b premium vista edition
- jak temperatura dla tej płyty powinna wyglądać? spoczynek/stress

mam 6-8 stopni niższa w stresie i w spoczynku, ale i tak 46*C, nawet 56*C to i tak nie jest wysoka temperatura na MB

#111 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 15 Wrzesień 2010 - 18:05

Dzięki bardzo R4zen, działa.

Do FAQ owszem, można by je dodać :-).

#112 Użytkownik jest niedostępny   JustMe# 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 738
  • Dołączył: Pt, 12 Wrz 08

Napisany 17 Październik 2011 - 23:35

Przepraszam za roczny odkop, ale mam pytanie co zrobić, zmienić zapewne w BIOSie aby nie wyświetlały mi się komunikaty "CPU fan error" oraz "No IDE masters HDD detected" Wentylator jest podłączony pod gniazdo ch fan czyli chyba prawidłowo, a ten drugi komunikat dotyczy taśmy od cd-romu [?] który również jest prawidłowo podłączony.

Komunikaty można zignorować poprzez naciśnięcie F1 :) Ale nada mnie irytują...

#113 Użytkownik jest niedostępny   MoronPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Wed, 07 Wrz 11

Napisany 14 Listopad 2011 - 22:10

Witam. Jakiś rok temu wziąłem się za podkręcanie mojego Q6600 i wyszedłem na stabilne 3.4 GHz postanowiłem go downgrade'ować z powodu wysokich temperatur i wtedy zaczęły się czary z moim P5B Premium. Na początku był chaos, czarny ekran nic nie ładowało i tylko wiatraki działały, potem wszystko zaczęło "piskać". Piski sygnalizowały po kolei błąd z procesorem, grafiką, ramem i samą płytą(Części były nawet sprawdzane na innej płycie i też piskały więc to przemawia na niekorzyść mojej nadzeji). Pogrążony w żałobie odłożyłem kompa do szafy ale coś mnie tknęło i po trzech dniach wyjąłem go i o dziwo działał w pełni sprawnie!(oczywiście na stock'owych zegarach). Od tamtej pory nigdy podkręcania się nie tykałem w przekonaniu że moja płyta w każdej chwili może strzelić ostatecznego focha. Od czasu do czasu moja karta graficzna przestawia się na PCI-Ex1 zamiast x16(Co ciekawe inna karta przełożona do mojej płyty działała w x16 a moja w innej płycie nadal x1). Przypadkiem wpadłem dziś na ten temat i okazuje się że to wszystko normalne :o Niewytłumaczalne pozostaje jednak to że części które przestawały działać na P5B Premium utrzymywały swój status na innych płytach by po jakimś czasie wrócić do normalności. Czy Mobo może wpłynąć na podzespoły tak by działały tak samo na innej płycie? Jeśli wszystko to co opisałem wyżej okaże się normalne to czy warto spróbować jeszcze OC?

  • (6 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych