Forum PCLab.pl: Asus P5B Premium/Vista - Ważne informacje/FAQ <Aktualizacja 17.11.2009> - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus P5B Premium/Vista - Ważne informacje/FAQ <Aktualizacja 17.11.2009> FAQ - również dla posiadaczy Asus P5B /Deluxe/Commando/-E Plus

#21 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3253
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 29 Czerwiec 2009 - 15:43

witam, potrzebuje szybko alternatywy dla p5b premium - we wszystkich sklepach wyprzedane, produkcja zakonczona, a dotychczas bylem zdecydowany wlasnie na nią. Najlepiej zeby mobas byl z esc, ale nie koniecznie, oczywiscie w zblizonej cenie. CPU to e8400 i docelowo kręcony do okolo 4GHz, 2x2gb OCZ reaper, hd4830

#22 Użytkownik jest niedostępny   maroo_wakowski 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pn, 29 Cze 09

Napisany 29 Czerwiec 2009 - 17:46

Witam.

Jezdem nowy tutaj to czecho na prawo i lewo :P

Mam tego mobasa - dawno nic z o/c nie działałem, mój e8200 zakończył na ~3200MHz stabilnie a koniec był gdzieś przy 3350MHz. Ale nie sądzę by był to koniec E8200 lub koniec mobasa bo nie takie hace robią userzy inni. Ostatnio doczytałem o takich cudach na kiju jak VTT AGTL lub GTL. Co mi powiecie na ten temat? Wiem co i na ile ale ta mobaska nie ma takich drobiazgowych ustawień jak słynne Party od DFI.

A co do samego mobo - hmm, fajna, nawet bardzo fajna. Choć nie mogę przeboleć że ABIT już nie siedzi w branży - po ostatniej NF7-S jak zobaczyłem bios P5B to jakoś żal mi się zrobiło że gorzej znacznie. Sama płyta zaś - co zaobserwowałem
*wkurzające dwustarty czasem,
*czasem po zamknięciu systemu wstaje sobie jakby nigdy nic - zamiast zamilknąć,
*dźwiękówka to jednak lekka padaka - ale mi styknie w tym konfigu,
*zdjąłem chłodzenie mostka i faz bo h....o wg mnie poskładane - wyznaję zasade że często ale to często fabrykę koniecznie trzeba poprawić - tak samo jak mojego 8800GTX - zgroza jak ten dwuslotowy system chłodzacy był założony - teraz mam ponad 7stC mniej przy tych samych warunkach.
*tak ogólnie to bardzo stabilna, fajna płytka -ktoś pisał że zwora C_Cmos tak zakopana - ale po co skoro po przeholowaniu wystarczy mobo wyłaczyć i załączyć - ja wyłączam na zasiłce i załączam trzymając power - zawsze wstanie.

Ok, na start to tyle - od paru dni niestety kompek w odstawce - po ostatnich zdjęciach w niebie zasiłka kaput - trzeba czekać.

Ps. Ooo, a właśnie - nie ma ktoś pożyczyć gwarancji na Amacrox AX500-60GLN??? Zgubiłem papiery a na gwarancji jeszcze był :(. Przydała by się bo sporo kasiury poszło z dymem :(.

Ten post był edytowany przez maroo_wakowski dnia: 29 Czerwiec 2009 - 20:20


#23 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3324
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 29 Czerwiec 2009 - 22:17

Zobacz postmaroo_wakowski, o 29 Czerwiec 2009, 18:46, napisał(a):

*wkurzające dwustarty czasem,
*czasem po zamknięciu systemu wstaje sobie jakby nigdy nic - zamiast zamilknąć,
*dźwiękówka to jednak lekka padaka - ale mi styknie w tym konfigu,
*tak ogólnie to bardzo stabilna, fajna płytka -ktoś pisał że zwora C_Cmos tak zakopana - ale po co skoro po przeholowaniu wystarczy mobo wyłaczyć i załączyć - ja wyłączam na zasiłce i załączam trzymając power - zawsze wstanie.

Po 1 czy ty w ogóle czytałes FAQ?...
*To normalne dla niektórych asusów i nietylko, zawsze tak się dzieje gdy odłączysz komputer od zasilania.
*ponowny start jest z powodu uruchamiania przez USB, opisane jest jak rozwiązać ten problem przy AI remote w FAQ
*Dzwięk poprawią najnowsze stery, linki podane w FAQ
*Przeczytaj dokładniej FAQ w którym jest to również wyjaśnione -_-...

#24 Użytkownik jest niedostępny   Arek93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 03 Sie 08

Napisany 30 Czerwiec 2009 - 08:45

Zobacz postR4zen, o 22 Czerwiec 2009, 13:07, napisał(a):

Ustawienia jakie polecam zmienić to:
- Jeśli macie 4 GB ramu (lub więcej) a w biosie, a w systemie wykrywa tylko 3GB to należy wejść do:
Advanced --> Chipset --> North Bridge Configuration --> Memory Remap Feature na [Enabled]


U mnie to nie działa i nadal wykrywa 3GB. Co mam zrobić?

#25 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3253
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 30 Czerwiec 2009 - 10:00

Zobacz postArek93, o 30 Czerwiec 2009, 08:45, napisał(a):

U mnie to nie działa i nadal wykrywa 3GB. Co mam zrobić?

żeby system wykorzystywal cale 4gb to zmien dgo na cp 64bit albo viste.

#26 Użytkownik jest niedostępny   Arek93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 03 Sie 08

Napisany 30 Czerwiec 2009 - 10:33

Zobacz posta_corum, o 30 Czerwiec 2009, 10:00, napisał(a):

żeby system wykorzystywal cale 4gb to zmien dgo na cp 64bit albo viste.


Wiem, ale na starej płycie miałem 3,25gb a teraz pisze 3gb.

#27 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3324
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 30 Czerwiec 2009 - 11:18

Zobacz postArek93, o 30 Czerwiec 2009, 11:33, napisał(a):

Wiem, ale na starej płycie miałem 3,25gb a teraz pisze 3gb.

Po prostu XP 32bit na tym chipsecie/płycie nie wykrywa więcej niż 3GB ramu, mi na P31 wykrywal 3.5GB, ale i tak xp potrafi wykorzystać maksymalnie jedynie 3.25GB. Wiec jeśli posiadasz 4 GB ramu, to aż wskazane jest zmienić system na 64 bit, najlepiej windows 7 RC. Nie ma z nim żadnych problemów ze sterownikami na tej płycie, a sterowniki do karty dźwiękowej i sam dzwięk jest o niebo lepszy na Viście i win 7 niż na XP.

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 30 Czerwiec 2009 - 11:20


#28 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3253
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 30 Czerwiec 2009 - 14:05

czym się róznic premium od deluxe i ktora jest lepsza?

#29 Użytkownik jest niedostępny   .GHUL 

  • Pozdrawiam
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2191
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 30 Czerwiec 2009 - 14:59

Ja mam ta płytę P5B Premium. Polecam. Tylko już jest ciężko dostępna.

#30 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3324
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 30 Czerwiec 2009 - 21:51

Zobacz posta_corum, o 30 Czerwiec 2009, 14:05, napisał(a):

czym się róznic premium od deluxe i ktora jest lepsza?

Premium bo ma nieco lepszą sekcje zasilania (nie chodzi o ilość faz) i posiada wbydowana pamięć flash 512mb ASAP. A tak to nie ma żadnych innych różnic.

#31 Użytkownik jest niedostępny   alall 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 227
  • Dołączył: Pn, 26 Sty 04

Napisany 01 Lipiec 2009 - 08:04

W związku z złą współpracą pamięci OCZ Technology, otóż posiadam taki model: OCZ Technology 2x2GB CL5 800mhz Vista Upgrade, oraz płytkę Asus P5B Premium...

Współpraca jest tragiczna, dlaczego?
Pamięci w ogóle nie chcą się kręcić! Mogłem kupic jakieś GoodRamy!
Próbowałem juz podwyższać napięcie z 1,8V na 2,0V. Częstotliwość na 960mhz. NIC, płytka nie wstaje.
Próbowałem timingi zmienić (w lekkim stopniu) i NIC, płytka wstaje lecz przy boot`owaniu nastepuje zwis, na komunikacie "Initializing USB devices..." (również nie mogę sobie z tym poradzić).

Aj, załuje, że kupiłem akurat te pamięci, nie miałem pojęcia o tak złej współpracy tych podzespołów wcześniej.

#32 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3324
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 01 Lipiec 2009 - 08:18

Zobacz postalall, o 1 Lipiec 2009, 08:04, napisał(a):

W związku z złą współpracą pamięci OCZ Technology, otóż posiadam taki model: OCZ Technology 2x2GB CL5 800mhz Vista Upgrade, oraz płytkę [b]Asus P5B Premium[/
Próbowałem juz podwyższać napięcie z 1,8V na 2,0V. Częstotliwość na 960mhz. NIC, płytka nie wstaje.

z wziązku z tym, że są CL5 800Mhz to zapewne potrzebują dużo większego napięcia niż 2.0v, sprawdź na napięciu 2.2v i 2.3v. częstotliwość 950-960Mhz

#33 Użytkownik jest niedostępny   kepak 

  • Neo kids and emo killer.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1332
  • Dołączył: Pn, 17 Lip 06

Napisany 09 Lipiec 2009 - 16:35

Zobacz posta_corum, o 29 Czerwiec 2009, 15:43, napisał(a):

witam, potrzebuje szybko alternatywy dla p5b premium - we wszystkich sklepach wyprzedane, produkcja zakonczona, a dotychczas bylem zdecydowany wlasnie na nią. Najlepiej zeby mobas byl z esc, ale nie koniecznie, oczywiscie w zblizonej cenie. CPU to e8400 i docelowo kręcony do okolo 4GHz, 2x2gb OCZ reaper, hd4830


Witam
Mam taki sam problem. Zależy mi na płycie głównej do 250 zł którą będę mógł w miarę dobrze rozbudować. Chciałem dziś kupować p5b premium ale wcześniej źle spojrzałem na stronę sklepu internetowego i było już wyprzedane.
Proszę o pilną pomoc !!!

#34 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6424
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 09 Lipiec 2009 - 17:09

Zobacz postkepak, o 9 Lipiec 2009, 17:35, napisał(a):

Witam
Mam taki sam problem. Zależy mi na płycie głównej do 250 zł którą będę mógł w miarę dobrze rozbudować. Chciałem dziś kupować p5b premium ale wcześniej źle spojrzałem na stronę sklepu internetowego i było już wyprzedane.
Proszę o pilną pomoc !!!


Musisz polować na Allegro na używkę P5B Deluxe, bo alternatywy w tej cenie po prostu nie ma i nie będzie.

#35 Użytkownik jest niedostępny   Nomad 

  • لم ينظر عقد
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1399
  • Dołączył: Wed, 11 Mar 09

Napisany 09 Lipiec 2009 - 17:32

żałuje potwornie że nie zdecydowałem sie na zakup premiuma bo płyta bdobra a i cena wspaniała, teraz tylko patroluje allegro i inne serwisy w poszukiwaniu używki ;(

#36 Użytkownik jest niedostępny   kepak 

  • Neo kids and emo killer.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1332
  • Dołączył: Pn, 17 Lip 06

Napisany 09 Lipiec 2009 - 18:35

Co myślicie o p5k ( http://allegro.pl/it...5_gw_intel.html ) ma wszystko co mi trzeba (właściwie najważniejsze są 4 sloty ramu). Właściwie praktycznie nie bawiłem się w oc i nie zamierzał bym otrzymywać jakiś super wyników (na pentium dual core).

Ten post był edytowany przez kepak dnia: 09 Lipiec 2009 - 18:36


#37 Użytkownik jest niedostępny   Santog 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pn, 29 Cze 09

Napisany 09 Lipiec 2009 - 22:18

kupiłem właśnie P5B-Premium i mam pytanie płyta ma starszy bios niż 1102 w którym dodano obsługę e5200 i chciałbym wiedzieć co się stanie jeśli zainstaluje tego proca na starszym biosie? :Up_to_s:

#38 Użytkownik jest niedostępny   -marcineq- 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1015
  • Dołączył: Wed, 06 Sie 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 10:32

Zobacz posta_corum, o 30 Czerwiec 2009, 14:05, napisał(a):

czym się róznic premium od deluxe i ktora jest lepsza?


imo commando>p5b deluxe>p5b premium

#39 Użytkownik jest niedostępny   Boxster 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wed, 10 Sie 05

Napisany 10 Lipiec 2009 - 14:24

Mam mały problem. Zakupiłem P5B Premium (bios: 1102 - default) + E8400 + Goodram Pro 1100 2x2GB i od samego początku są ostre problemy ze stabilnością komputera. Potrafi zawiesić się nawet podczas majstrowania w biosie nie wspominając już o dłuższych próbach zabawy w Win7(x64). Czasami łapie freeza, a innym razem sypnie niebieskim ekranem.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i uwagi.

#40 Użytkownik jest niedostępny   naxt 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1623
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 06

Napisany 10 Lipiec 2009 - 16:37

Zobacz postBoxster, o 10 Lipiec 2009, 14:24, napisał(a):

Mam mały problem. Zakupiłem P5B Premium (bios: 1102 - default) + E8400 + Goodram Pro 1100 2x2GB i od samego początku są ostre problemy ze stabilnością komputera. Potrafi zawiesić się nawet podczas majstrowania w biosie nie wspominając już o dłuższych próbach zabawy w Win7(x64). Czasami łapie freeza, a innym razem sypnie niebieskim ekranem.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i uwagi.

Ostatnio kupiłem tą płyte i mialem ten sam problem,po kilku minutach pracy w windowsie komputer sie wylaczał,potem nawet nie dało sie wejsc do biosu,płyta w serwisie :mad2:

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych