Forum PCLab.pl: Asus P5B Premium/Vista - Ważne informacje/FAQ <Aktualizacja 17.11.2009> - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus P5B Premium/Vista - Ważne informacje/FAQ <Aktualizacja 17.11.2009> FAQ - również dla posiadaczy Asus P5B /Deluxe/Commando/-E Plus

#41 Użytkownik jest niedostępny   Boxster 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wed, 10 Sie 05

Napisany 10 Lipiec 2009 - 19:29

@naxt
Nie mam w tej chwili jak tego sprawdzić, ale dostałem cynk, że w moim przypadku chodzi o zgrzyt z pamięciami Goodram Pro 1100. Na dniach wrzucę na próbę coś innego 2x2GB lub 4x1GB i zobaczymy ile w tym prawdy.
Dodatkowo zapomniałem w biosie ustawić: Advanced - North Bridge Configuration - Memory Remap Feature - /Enabled/ - podobno też poprawia stabilność jeśli chodzi o memy.

#42 Użytkownik jest niedostępny   naxt 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1623
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 06

Napisany 10 Lipiec 2009 - 22:38

Zobacz postBoxster, o 10 Lipiec 2009, 19:29, napisał(a):

@naxt
Nie mam w tej chwili jak tego sprawdzić, ale dostałem cynk, że w moim przypadku chodzi o zgrzyt z pamięciami Goodram Pro 1100. Na dniach wrzucę na próbę coś innego 2x2GB lub 4x1GB i zobaczymy ile w tym prawdy.


Ciekawe,wiem ze z Oczami są problemy ,daj znac czy to rzeczywiscie wina pamieci.PZDR.

#43 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 11 Lipiec 2009 - 00:57

Zobacz postSantog, o 9 Lipiec 2009, 22:18, napisał(a):

kupiłem właśnie P5B-Premium i mam pytanie płyta ma starszy bios niż 1102 w którym dodano obsługę e5200 i chciałbym wiedzieć co się stanie jeśli zainstaluje tego proca na starszym biosie? :Up_to_s:

Nic się nie stanie, albo po prostu nie uruchomisz płyty z tym procesorem, albo płyta będzie się co chwile włączać i wyłączać, albo uruchomi się lecz nic więcej się nie będzie dziać (bios się nie odpali), albo uruchomi się ale wykryje procesor jako jedno-rdzeniowca i umożliwi ci swobodną aktualizacje przez ASUS EZ Flash 2, sam musisz to sprawdzić, jednak najlepiej jeśli masz możliwość to zakualizuj bios na starszym procesorze w 65nm.

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 11 Lipiec 2009 - 09:44


#44 Użytkownik jest niedostępny   peteros06 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1755
  • Dołączył: Nd, 19 Kwi 09

Napisany 14 Lipiec 2009 - 12:11

najnowszy bios to 1102?

#45 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 14 Lipiec 2009 - 17:58

Zobacz postpeteros06, o 14 Lipiec 2009, 13:11, napisał(a):

najnowszy bios to 1102?

Tak

#46 Użytkownik jest niedostępny   JustMe# 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 738
  • Dołączył: Pt, 12 Wrz 08

Napisany 16 Lipiec 2009 - 12:15

http://forum.pclab.p...=...t=0&start=0

Czy ktoś stosował już tą metodę aby poprawić dźwięk w P5B premium i czy jest to możliwe na tej płycie.
Można kontrolować obroty wentylatorów podłączonych do gniazda 3pinowego na płycie głównej ? (są oznaczone chyba fan, ale to raczej bez znaczenia)

#47 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 16 Lipiec 2009 - 22:22

Zobacz postJustMe#, o 16 Lipiec 2009, 13:15, napisał(a):

http://forum.pclab.p...=...t=0&start=0

Czy ktoś stosował już tą metodę aby poprawić dźwięk w P5B premium i czy jest to możliwe na tej płycie.
Można kontrolować obroty wentylatorów podłączonych do gniazda 3pinowego na płycie głównej ? (są oznaczone chyba fan, ale to raczej bez znaczenia)

Watpie aby ta metoda działała gdyż nawet nie u każdego z tym realtekiem to działa, ale mi się nie chce tego sprawdzać =P, ale możesz sam spróbować i zdać relacje =)
W biosie w Power--> Hardware Monitor --> Chassis Q-Fan control musisz dać na enabled i tam wybierać odpowiednie dla siebie ustawienia.

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 16 Lipiec 2009 - 22:24


#48 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 16 Lipiec 2009 - 23:01

Bajer z tym ASAP, nie wiedziałem wcześniej o tym :)

Wiecie może co zrobić aby ten mikrofon stereo działał prawidłowo na Sb Live (CT4830) ?

#49 Użytkownik jest niedostępny   Johny_B 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1983
  • Dołączył: Wt, 10 Lip 07

Napisany 17 Lipiec 2009 - 07:36

pilotem sie bawicie??:) jak wrazenia?? a ma moze ktos wersje vista z tym wyswietlaczem?? jak sie sprawdza to cudenko:P??


skladam sobie drugi zestaw, przeznaczony do zabawy na co dzien i nie widze sensu kupowania czegos drozszego skoro dyski sata i ssd moge podlaczyc, 4 gb ramu mi odpali procek z serii e8xxx tez odpali, bajer z pilotem cieszy:P ale ciezka sprawa plyt juz nigdzie nie ma...

Ten post był edytowany przez guderian dnia: 17 Lipiec 2009 - 07:43


#50 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 17 Lipiec 2009 - 07:40

Pilot świetna sprawa do filmów, z tym że ta bateria lubi często nie stykać i trzeba czasem kilka razy wyjąć i włożyć. Pierwszego dnia myślałem że to tak szybko ta bateria się wyczerpała ;-).

#51 Użytkownik jest niedostępny   DEVIL K-ce 

  • DEVILEK
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1190
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 17 Lipiec 2009 - 21:52

Dodaj to do faq bo nie widze, a moze sie przydac

ftp://ftp.asus.com/p...75/P5B Premium/

Instrukcje, biosy.

Ten post był edytowany przez DEVIL K-ce dnia: 17 Lipiec 2009 - 21:53


#52 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 17 Lipiec 2009 - 23:43

Nie chcem tego dodawać ponieważ sądze, że każdy kto kupował P5B Premium wie o tym, że na stronie producenta w dziale download od tej płyty będą znajdować się instrukcje, sterowniki, najnowszy bios (bo tylko on jest potrzebny) itp., poza tym na tym FTP'ie instrukcje są niejasno ponazywane, więc lepszym rozwiązaniem byłby już po prostu link do dzialu download.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Szmit 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 18 Lipiec 2009 - 14:25

Te, no a używa ktoś tego mikrofonu na karcie innej niż zintegrowana ?

#54 Użytkownik jest niedostępny   Arek93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 03 Sie 08

Napisany 27 Lipiec 2009 - 21:00

Mam goodramy 2x2gb 1066mhz, chodzą na 860mhz. Na moim c2d e6300 fsb na poziomie 430mhz co daje 3.01ghz. Temp. bez obciążenia - 54°C.

Mam dwa pytania dotyczące napięcia:
-Moje pamięci pracują na 2.0V - 2.2V, tak pisze na kościach. Dlaczego jak ustawiam 2.0V to jest zaznaczone na różowo a powyżej 2.0V na czerwono?
-Czy napięcie 1.336V (według cpu-z) nie jest dla mojego proca za duże?

#55 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 27 Lipiec 2009 - 22:37

Bios zawsze pokazuje czerwoną wartość wyższych napięć niż standardowych, niezależnie od tego czy fabrycznie pamięci mają je standardowo wysokie.

Dla procesorów core 2 duo w technologii 65nm dopuszczalne napięcie zalecane przez intela jest do 1.5v, więc twoje jest jak najbardziej w porządku.

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 27 Lipiec 2009 - 22:39


#56 Użytkownik jest niedostępny   naxt 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1623
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 06

Napisany 01 Sierpień 2009 - 12:13

Ja mam problem nastepujacy,działa u mnie zmiana mnoznika ale napiecia nie spadają,da sie cos z tym zrobic?

#57 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 02 Sierpień 2009 - 22:25

Aktualizowałem FAQ dodajnąc najnowsze sterowniki dla windows 7/Vista do karty dźwiękowej AD1988B ( czyli dla P5B Premum / Vista i nietylko) oraz opisałem sposób instalacji sterowników trybu SATA AHCI dla Windows 7 i Vista.

#58 Użytkownik jest niedostępny   Nomad 

  • لم ينظر عقد
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1399
  • Dołączył: Wed, 11 Mar 09

Napisany 02 Sierpień 2009 - 22:32

jakby ktoś dojżał w necie jakieś oferty tej płytki, to niech tutaj zamieści, bo to wg. mnie dalej smakowy kąsek, na który sam poluje od pewnego czasu

#59 Użytkownik jest niedostępny   naxt 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1623
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 06

Napisany 03 Sierpień 2009 - 07:37

Zobacz postAltair-Nomad, o 2 Sierpień 2009, 22:32, napisał(a):

jakby ktoś dojżał w necie jakieś oferty tej płytki, to niech tutaj zamieści, bo to wg. mnie dalej smakowy kąsek, na który sam poluje od pewnego czasu

http://www.allegro.p...5_mn_45_mn.html

#60 Użytkownik jest niedostępny   Igła 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2330
  • Dołączył: Pt, 08 Sie 08

Napisany 05 Sierpień 2009 - 10:45

Mógłby ktoś pobrać sterowniki do Chipset i wrzucić na jakiś inny serwer, bo nie wiem dlaczego, ale nie mogę pobrać ze strony Intela...

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych