Forum PCLab.pl: Creative X-Fi MB, czyli ulepszamy integrę. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Creative X-Fi MB, czyli ulepszamy integrę. Nowy, ulepszony poradnik oraz pełne wsparcie dla Windows 7 ;)

#1 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5543
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Ikona postu  Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:08

Witam, na wstępie zaznaczam iż nie odpowiadam za wszelakie problemy wywołane wadliwym działaniem oprogramowania, utratę bądź uszkodzenie danych czy nie umiejętne użytkowanie ww. programów, dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że jest to pewna metoda którą sam testowałem więc jeśli coś nie działa to jest to wina sprzętu, systemu bądź wasza. Jeśli takowy temat już był to przepraszam i proszę moderatora o nie usuwanie go, a jeśli nazwa jest myląca to proszę ją zmienić według uznania gdyż ja nie miałem lepszego pomysłu.

Metoda testowana na REALTEK HD AUDIO, działa również na kartach ADI oraz VIA ;)

Co zyskujemy ? Wsparcie dla EAX 3.0 i 4.0, lepsze pozycjonowanie dźwięku, upmix źródeł stereo do 8 kanałów, ogólnie mamy podstawowe oprogramowanie niczym nie odbiegające funkcjonalnością od tego, które dostajemy kupująć Audigy SE/X-Fi Extreme Audio. Na cuda się nie nastawiajce, nie zmieni to waszego kodeka w nie-wiadomo-co ;) Uzyskacie lepsze efekty, oraz co może dla nie któych ważne EAX, oraz lepsze efekty przestrzenne, jednak kosztem obciążenia CPU, na Vista i 7 dodatkowo dostanie ALchemy, czyli możliwość korzystania z EAX, na co te systemy nie pozwalają.

Proszę nie zrażać się ilością wspieranych kodeków Audio, oficjalnie wsparcie mają ALC888/ALC889A, na nich jest najprościej uzyskać efekt, a jeśli mamy płytę Gigabyte to powinno obyć się to bezproblemowo :)

Karty Realtek HD Audio


Metoda I

A więc, jeśli jesteśmy posiadaczami kart Realtek wchodzimy w ten linki:

Sterowniki (Windows XP/Vista/7):

http://download.giga...azalia_x-fi.exe

Creative X-Fi Suite:

http://download.giga...fi_mb.part1.exe
http://download.giga...fi_mb.part2.rar
http://download.giga...fi_mb.part3.rar

Pobieramy wszystko z tych linków, czyli trzy party Creative X-Fi MB oraz specjalne sterowniki.
Po pobraniu wszystkiego, odinstalowujemy nasze sterowniki Realtek (nie ważne jakie mamy, inaczej się nie da), wgrywamy te które pobraliśmy (nie przejmujemy się, że są stare śmigają na Windows 7 x86 i x64). Restratujemy system.
Potem wypakowujemy zawartość trzech partów, wchodzimy w główny katalog (czyli w wypakowane pliki), w przypadku posiadania Windows 7 (lub Windows Server 2008/R2), ustawiamy tryb zgodności z Windows Vista na pliku Setup.exe (aby zapobiec problemowi z wykrywaniem naszego Realteka przez program), sam plik setup. exe uruchamiamy z uprawnieniami Administratora. Jeśli mamy XP (64 bit również), lub Vistę to nie musimy ustawiać trybu zgodności.
Po instalacji restart, jeśli jest ok. to cieszymy się wersją Trial przez 30 dni :)

Metoda Ia

Identyczna jak w powyżej, z zaznaczeniem, że nasza karta dźwiękowa jest nieobsługiwana, w tym wypadku instalujemy te sterowniki.

Windows XP/Vista/7 - http://rapidshare.co...MB_R222_Fix.exe

Z tego co pamiętam, na XP nie było potrzeby ich instalowania, potrzebne były jedynie Drivery w wersji R2.04 lub nowszej, jesli mamy starsze to pobieramy je z linku powyżej.
Jeśli mamy już sterowniki dalej postępujemy identycznie jak w instrukcji powyżej. Nie przejmujemy się brakiem podpisu cyfrowego, sterowniki są czyste i działają bez problemu :)

W przypadku Realtek'a to by było na tyle, jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze to po sprawie ;)

Karty ADI oraz VIA


Creative X-Fi Suite:

http://dlsvr.asus.co...XpVistaWin7.zip

Jak widzicie, obsługują Windows 7, nie zrażajcie się, że to ASUS, powinno śmigać na innych płytach głównych :) Taki Gigabyte, działa na ASUS czy MSI bez problemu. Gdyby na Windows 7 coś nie grało, to na pliku setup.exe w głownym katalogu paczki ustawcie tryb zgodności z Windows Vista (najlepiej odpalać z uprawnieniami administratora).

Sterowniki ADI:
http://dlcdnet.asus....XPVistaWin7.zip

Sterowniki VIA:
http://dlcdnet.asus....io_V6017430.zip

Jeśli macie inne, tj. nowsze lub starsze sterowniki do tych kodeków, to musicie je odinstalować i wgrać te z linków wyżej.

Co do ADI i VIA, nie gwarantuję, że zadziała chociaż powinno, ASUS zamieszcza tylko te paczki i sterowniki, ale za ich działanie nie ręczę, musicie sprawdzić sami :)

Jako ciekawostkę podam, że warto przeszukać swoje Support CD od płyty głównej, ponieważ producenci coraz częściej dorzucają Creative X-Fi MB na nie ;) Np: taki ASRock, Gigabyte czy ASUS, z tego co wiem to nie tylko oni to robią, ale u nich najprędzej będą, to dla tych, którym nie chce się ściągać wszystkiego pokolei :)

Gdyby były jakieś problemy, proszę dokładnie pisać, co się dzieje, jaki system, kodek Audio, jakie sterowniki, oraz którą paczkę chcecie wgrać, ewentualnie jakie komunikaty o błędach itd. Jak będę umiał to postaram się pomóc :)

Ten post był edytowany przez mikolaj612 dnia: 15 Czerwiec 2010 - 14:49


#2 Użytkownik jest niedostępny   psp360 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2220
  • Dołączył: So, 01 Lis 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:12

Po 1 czy to działa tylko na płytach Gigabyte, bo mam Asrocka z Alc888.
po 2 co to daje ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5543
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:16

Mam płytę ASRocka właśnie na niej to robiłem wczoraj w nocy a sposób na TRIAL wymyśliłem dziś rano ;) I to jest zależne tylko od kodeka w spłycie a nie producenta samej płyty co to daje masz wyżej, lepszy dzwięk, EAX 3.0 i 4.0, wsparcie DTS, ogólnie jest widoczna spora poprawa dźwięku. Tak dla nie obeznanych to sporo firm robi taki zabieg jak Foxconn i jego Sonar X-Fi itp.

#4 Użytkownik jest niedostępny   psp360 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2220
  • Dołączył: So, 01 Lis 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:18

Ok, moze bym i zobaczył czy te cuda działają, ale jak mam ALC888 to mam pewność że nic się nie zwali ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5543
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:20

Cuda działają na 100% ;) tak masz pewność 100% że będzie śmigać ;) Poradnik jest dość konkretny więc myślę że nie będzie problemów z realizacją mojego wymysłu :D

#6 Użytkownik jest niedostępny   Micha3l 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 82
  • Dołączył: Nd, 31 Gru 06

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:21

Zużycie procesora wzrasta po tym procesie?

#7 Użytkownik jest niedostępny   psp360 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2220
  • Dołączył: So, 01 Lis 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:22

Moge wiedzieć na jakich głośnikach słyszysz tą poprawe ? I czy zeby tą poprawe miec trzeba odpalac ten programik Creativa ? bez niego jest tak samo ? Bo według mnie poprostu są jakies dodatkowe efekty i się dźwiek zdaje lepszy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   مارتشين 

  • Co ja pacze?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3339
  • Dołączył: Wed, 20 Gru 06

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:25

Czy na alc882 też będzie śmigać?

#9 Użytkownik jest niedostępny   kadajo 

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13414
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:26

Zobacz postMicha3l, o 10 Lipiec 2009, 16:21, napisał(a):

Zużycie procesora wzrasta po tym procesie?



Oczywsicie, bo to zabawa czysto software'owa ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5543
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:27

Powiem tak u mnie nie skacze bo domyślnie miałem DTS i inne cuda włączone natomiast podskoczy przy EAX 3/4 ale nie są to kosmiczne wartości, głośniki to Logitech X-540 5.1, program creativa musi być zainstalowany potem sobie ustawiasz i go wyłączasz system pamięta ustawienia i nie ma potrzeby późniejszego włączania go ale zainstalowany musi być, no mi a mam dobre ucho dźwięk jest sporo lepszy, mam identycznie ustawione wszystko jak wcześniej w panelu Realteka, tak na boku sprawdza się lepiej ten soft Creative niż oryginalne Drivery + SRS Audio Sandbox ;) Próbujcie i mówcie czy jest u Was poprawa.

Edit: Tak zadziała na ALC882 ;), zresztą zauważcie że popularne u nas Audigy SE też realizuje wszystko programowo więc nie róbcie szumu o to bo wartości będą podobne a jak ktoś chce prawdziwy EAX itp. to Audigy 2 / ZS lub najdroższe X-Fi.

Ten post był edytowany przez mikolaj612 dnia: 10 Lipiec 2009 - 15:28


#11 Użytkownik jest niedostępny   مارتشين 

  • Co ja pacze?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3339
  • Dołączył: Wed, 20 Gru 06

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:29

To super zasysam i sprawdzam, tylko szkoda, że sub mi padł w geniusach :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5543
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 15:34

Żeby uprzedzić marudy to coraz więcej firm stosuję tę metodę integra + oprogramowanie X-Fi, vide Foxconn, ASUS, Acer, Gigabyte i kilkoro innych więc chyba jest to coś warte bynajmniej u mnie czuć poprawę (głownie słucham metal / rock) i nie jest to żaden efekt placebo ;) Na Labie jest recenzja jakiegoś Foxconna na X58 i tak jest ta karta opisana (Sonax X-Fi = ALC889A).

#13 Użytkownik jest niedostępny   Palusik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3648
  • Dołączył: Pn, 21 Kwi 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 16:55

A co z specjalnie stworzoną na potrzeby Asus'a ALC 1200 (Realtek HD 1200) ? Można liczyć że zadziała?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 17:01

Matko swieta i tak wszystko na tych kodekach sie robi programowo przeciez to nie sa procesory dzwieku jak Audigy SBO090 czy Audigy 2 ZS nie wspominajac o X-Fi od Music. Programowo mozna rozne rzeczy zrobic tylko po co obciazac bardziej CPU przez co gry beda zwalnialy.

#15 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5543
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 17:11

Właśnie nie wiem, kolega jest na wakacjach i nie ma jak przetestować, myślę iż warto spróbować bo powinno działać, podobnie sprawa ma się z ASRock i ich ALC890B który jest brandowanym ALC889A myślę że podobnie ma się sprawa w przypadku ALC1200, Grzegorz nie każdy jest graczem może ktoś chce posłuchać muzyki, czy obejrzeć film ;) Jak mnie pamięć nie myli to integra i tak korzysta z CPU przy przetwarzaniu dźwięku a dużego spadku i tak nie będzie jeśli w ogóle będzie, nie każda gra obsługuje EAX a tutaj o to się rozchodzi.

#16 Użytkownik jest niedostępny   siedge 

  • I hope I die before I get old
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1361
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 17:16

Zasysam sprawdzę czy dużo skoczy obciążenie :) i tak w ogóle najnowsze sterowniki to R2.28 wiem bo dzisiaj robiłem format i instalowałem

#17 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5543
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 17:21

Ja tam mam 2.27 i nie widziałem 2.28 ;)
ADI AD2000B czyli ASUS wspiera kodeki ADI (Nazwa marketingowa SupremeFX X-FI).
Tutaj soft do nich:
http://dlcdnet.asus....V10_XPVista.zip

Wszystko przebiega pewnie identycznie jak w przypadku Realtek'a.

Najnowsze sterowniki 2.28 - Podziękowania dla siedge za info.

http://www.mediafire...Driver.2KXP.zip
http://www.mediafire...iver.ViSTA7.zip

http://rapidshare.co...Driver.2KXP.zip
http://rapidshare.co...iver.ViSTA7.zip

Ten post był edytowany przez mikolaj612 dnia: 10 Lipiec 2009 - 17:29


#18 Użytkownik jest niedostępny   siedge 

  • I hope I die before I get old
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1361
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 17:57

Zainstalowałem i obciążenie zwiększyło się o jakieś 2% a dźwięk jest lepszy

#19 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5543
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 10 Lipiec 2009 - 18:04

Ja celowo nie podawałem jakie jest obciążenie każdy PC jest inaczej wykorzystywany i w ogóle XP x64 jest rzadko używany i nie miarodajny względem normalnego XP czy Visty, jak ktoś ma ochotę niech wykona testy RMAA bo u mnie coś na XP x64 nie może ukończyć ;/ wtedy wyjdą różnice.

#20 Użytkownik jest niedostępny   مارتشين 

  • Co ja pacze?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3339
  • Dołączył: Wed, 20 Gru 06

Napisany 10 Lipiec 2009 - 18:34

Muszę wybrać jakiś jeden składnik podczas instalacji, inaczej nie idzie :) Który wybrać?

OK, nvm karaoke player tylko zaznaczyłem :P

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych