Forum PCLab.pl: Staż z urzędu na studiach dziennych - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Staż z urzędu na studiach dziennych czy jest taka możliwość ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Evertras Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Ikona postu  Napisany 19 Lipiec 2009 - 20:46

Wysłałem list motywacyjny do firmy z zapytaniem czy mógłbym odbyć staż. Generalnie chodziło mi o to czy mogę u nich popracować, ale nie na praktykach, bo chciałbym otrzymać za to jakąś kaskę. Nie jest to żadna robota fizyczna dla każdego tylko specjalistyczne usługi, więc nie miałem zamiaru robić tego za darmo. Otrzymałem odpowiedź, że chętnie mnie przyjmą, ale na staż z urzędu, bo oni nie chcą ponosić żadnych kosztów. Z tego co wyczytałem to staż taki (z urzędu) przysługuje tylko zaocznym lub wieczorowym, albo absolwentom. No i tu jest mój problem, bo ja jestem na dziennych studiach i nie stać mnie żeby iść na zaoczne tylko po to, żeby móc odbywać staż z urzędu, za który i tak pewnie płacą grosze, ale zdobywa się cenne doświadczenie i jest co wklepać do CV :)

Spotkaliście się może z taką sytuacją ? A może udało wam się w jakiś sposób odbyć staż z urzędu będąc na dziennych ? Jutro będę dzwonił jeszcze do urzędu i dowiem się więcej na ten temat bo szczerze mówiąc ta firma ma dość silną pozycję w branży i siedziby w całej polsce, dlatego nie chciałbym przepuścić takiej okazji biorąc pod uwagę, że zgodę na staż mam tylko, że musi to być staż z urzędu :(

#2 Użytkownik jest niedostępny   Colicab Ikona

  • Congratulations forever
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42334
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 19 Lipiec 2009 - 20:50

Nie przeskoczysz. Powiesz w ciągu dnia szefowi "ide na zajęcia" albo "dzis se nie przyjdę"?

#3 Użytkownik jest niedostępny   waris Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 514
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2009 - 21:20

byłam w tej samej sytuacji, będąc na dziennych zainteresowałam się stażem z urzędu pracy. powiedziano mi że trzeba być absolwentem zarejestrowanym jako bezrobotny, dopiero wówczas można starać się o staż.
no to się doczekałam że jestem już po studiach i teraz staram się na nowo o odbycie stażu :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   rwiazek_zadziecki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3696
  • Dołączył: Nd, 16 Kwi 06

Napisany 19 Lipiec 2009 - 21:55

Zobacz postwaris, o 19 Lipiec 2009, 22:20, napisał(a):

byłam w tej samej sytuacji, będąc na dziennych zainteresowałam się stażem z urzędu pracy. powiedziano mi że trzeba być absolwentem zarejestrowanym jako bezrobotny, dopiero wówczas można starać się o staż.
no to się doczekałam że jestem już po studiach i teraz staram się na nowo o odbycie stażu :)

To niech Ci udowodni, że już nie studiujesz, albo że Ciebie nie wylali. Niech Ci wskaże rodzaj studiów i gdzie studiowałeś, bo jakąś podstawę musi mieć.

Możesz iść na staż, nie mówiąc nic urzędnikom i wyrejestrować się w dniu 30 września.
Tylko nic nie mów urzędnikom powiatowego urzędu pracy. Jest to jedyny urząd, który załatwia swoje sprawy oraz utrudnia bezrobotnym na "gębę", a później kombinuje, jakie pisma podrzucić by się zgadzało z ich urojeniami. Znam przypadek, który przez 10 pism wskazywał uchybienia, a w żadnym (mimo pisemnych próśb) nie wskazał podstawy do takiego formułowania. Wszystkie "instancje" załatwia się w jednej placówce lub po porozumieniu z pierwotną placówką.
Najbardziej "samowolkowy" urząd. Urzędnicy pracują tam tak, jakby za każdą nieprawidłowość dostawali równoważne premie.

Ten post był edytowany przez karol2808 dnia: 19 Lipiec 2009 - 21:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   waris Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 514
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2009 - 22:22

Zobacz postkarol2808, o 19 Lipiec 2009, 21:55, napisał(a):

To niech Ci udowodni, że już nie studiujesz, albo że Ciebie nie wylali. Niech Ci wskaże rodzaj studiów i gdzie studiowałeś, bo jakąś podstawę musi mieć.

przedstawienie zaświadczenia o studiowaniu bądź zakończeniu studiów leży po stronie interesanta. czyli w przypadku stażu to ja mam dostarczyć od dziekanatu do urzędu papier na to że ukończyłam studia.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Switch Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10028
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 03

Napisany 19 Lipiec 2009 - 23:22

Zobacz postColicab, o 19 Lipiec 2009, 21:50, napisał(a):

Nie przeskoczysz. Powiesz w ciągu dnia szefowi "ide na zajęcia" albo "dzis se nie przyjdę"?

Do takiej sytuacji nigdy nie dojdzie. Nie w tym rzecz.

Aby móc iść na staż trzeba być bezrobotnym. Nie zarejestrujesz się jako bezrobotny będąc na studiach dziennych.

I kolejny problem, który dotyczył mnie miesiąc temu. W moim PUPie skończyły się środki na organizacje stażu. I w wielu regionach jest tak samo.

Zobacz postkarol2808, o 19 Lipiec 2009, 22:55, napisał(a):

To niech Ci udowodni, że już nie studiujesz, albo że Ciebie nie wylali. Niech Ci wskaże rodzaj studiów i gdzie studiowałeś, bo jakąś podstawę musi mieć.

Dostajesz dokument do podpisania z warunkami, które są wymagane do przejścia na bezrobocie. Jeśli ich nie spełniasz to nie możesz podpisać.

#7 Użytkownik jest niedostępny   caveman Ikona

  • KING LEE
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8357
  • Dołączył: Cz, 05 Maj 05

Napisany 19 Lipiec 2009 - 23:31

Na dniach będę się starał o staż. Trzeba być absolwentem, lub na studiach zaocznych (wieczorowe nie wchodzą w grę - info z pierwszej ręki od znajomej pracującej pup'ie :D ). Jeśli pracowałeś/aś do tej pory (umowa na zlecenie/dzieło) musisz przedstawić kwitek. Ofc trzeba się najpierw zarejestrować jak bezrobotny, staż zostaje przyznany z dwóch tak jakby źródeł (nie pamiętam ich nazwy), ważne że jeśli przydzielą Ci staż z pierwszego źródła to odtrzymasz zwrot poniesionych kosztów za transport publiczny do miejsca obycia stażu, a z drugiego źródła takiej rekompensaty nie uzyskasz. :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Switch Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10028
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 03

Napisany 19 Lipiec 2009 - 23:56

Zobacz postcaveman, o 20 Lipiec 2009, 00:31, napisał(a):

Jeśli pracowałeś/aś do tej pory (umowa na zlecenie/dzieło) musisz przedstawić kwitek.

Nic takiego przedstawiać nie musiałem.

#9 Użytkownik jest niedostępny   M4rud3R Ikona

  • Czasem cos powiem, czasem pomarudze...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1909
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 20 Lipiec 2009 - 00:25

@Caveman: te jedno zrodlo to pieniadze PUP na staze, a te drugie zrodlo to EFS (Europejski Fundusz Spoleczny bodajze tak to sie nazywa ).

Do zarejestrowania sie jako bezrobotny jak juz wspomniano nie mozesz byc na studiach dziennych. Ja musialem pokazac indeks z wpisem ze zrezygnowalem z nauki pomimo ze do szkoly nie chodzilem, a bylem tylko zapisany. Jezeli pracowales dluzej niz bodajze 6 miesiecy na staz mozesz sie nie dostac. Z tego co zrozumialem z rozmowy w PUP to po szkole sredniej mozna ubiegac sie o odbycie stazu do 25 roku zycia , po ukonczeniu studiow/szkoly wyzszej jest tylko rok na podjecie stazu. Jezeli zaczynasz staz, i przerywasz go bo masz takie widzi mi sie czy cos, zwracasz kase jaka dostales na stazu + koszty badan, dojazdow itp ( w wypadku finansowania stazu z EFS , jak to wyglada gdy staz finansuje PUP - nie wiem ), jezeli nie chcesz zwracac kasy to musisz znalezc prace na umowe zlecenie , umowe o prace ( nie wiem czy umowa o dzielo wchodzi w gre ). Po kazdym przepracowanym pelnym miesiacu stazu przysluguja Ci 2 dni wolne ;-), okres rozliczeniowy maja od 1 kazdego miesiaca do 30/31. Za staz z EFS wychodzi ~650zl na reke jak masz przepracowany pelen miesiac.

Ten post był edytowany przez M4rud3R dnia: 20 Lipiec 2009 - 00:42


#10 Użytkownik jest niedostępny   rwiazek_zadziecki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3696
  • Dołączył: Nd, 16 Kwi 06

Napisany 20 Lipiec 2009 - 01:22

Zobacz postwaris, o 19 Lipiec 2009, 23:22, napisał(a):

przedstawienie zaświadczenia o studiowaniu bądź zakończeniu studiów leży po stronie interesanta. czyli w przypadku stażu to ja mam dostarczyć od dziekanatu do urzędu papier na to że ukończyłam studia.

Ale gdzie się zaznacza, że się studiuje? Zaznaczasz "bezrobotny" i masz spokój.
Chce ktoś świadectwo kończące szkołę, daje to z liceum. Niech mi urzędnik udowodni, że 1-2 lata studiowałem - mogłem przecież pracować, być za granicą itd.

Tylko zakończyć to trzeba wypisując się z "bezrobocia" bez podania przyczyny albo z przyczyną ustną "już nie chce być bezrobotnym", "wyjeżdżam", "idę do pracy".

Zobacz postSwitch, o 20 Lipiec 2009, 00:22, napisał(a):

Aby móc iść na staż trzeba być bezrobotnym. Nie zarejestrujesz się jako bezrobotny będąc na studiach dziennych.

Dostajesz dokument do podpisania z warunkami, które są wymagane do przejścia na bezrobocie. Jeśli ich nie spełniasz to nie możesz podpisać.

Sęk w tym, że oni Ci tego nie udowodnią, że Ty studiujesz, chyba, że ktoś Ciebie podkabluje.

To tak jakbyś miał podpisać, czy kiedyś przechodziłeś przez pasy na czerwonym świetle; jeżeli nie masz mandatu - nikt Ci tego nie udowodni.

Ten post był edytowany przez karol2808 dnia: 20 Lipiec 2009 - 01:26


#11 Użytkownik jest niedostępny   Switch Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10028
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 03

Napisany 20 Lipiec 2009 - 02:19

Z tymi światłami nikt nie udowodni racja, ale to zły przykład. Inne urzędy posiadają już na kogoś takiego haka :D Nie wiem jaki oni mają obieg dokumentów, być może kiedyś jak się bardziej zinformatyzują to pewne rzeczy wyjdą i może być nie ciekawie. Ja byłem na umowie zleceniu i z niej zrezygnowałem, bo nawet nie chciałem myśleć o konsekwencjach i wolałem być uczciwy.

A inna sprawa, że zostałem zrobiony potem przez PUP w hu** :P

#12 Użytkownik jest niedostępny   M4rud3R Ikona

  • Czasem cos powiem, czasem pomarudze...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1909
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 20 Lipiec 2009 - 07:29

Zobacz postkarol2808, o 20 Lipiec 2009, 02:22, napisał(a):

Ale gdzie się zaznacza, że się studiuje? Zaznaczasz "bezrobotny" i masz spokój.
Chce ktoś świadectwo kończące szkołę, daje to z liceum. Niech mi urzędnik udowodni, że 1-2 lata studiowałem - mogłem przecież pracować, być za granicą itd.


A mi sie wydaje ze idac na studia swiadectwo ukonczenia szkoly sredniej zostawialem w szkole wyzszej. Hmmmm. Ostatnio jak skladalem papiery do szkoly na studia to tez zostawialem tam swiadectwo ukonczenia szkoly sredniej.

Ten post był edytowany przez M4rud3R dnia: 20 Lipiec 2009 - 07:31


#13 Użytkownik jest niedostępny   caveman Ikona

  • KING LEE
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8357
  • Dołączył: Cz, 05 Maj 05

Napisany 20 Lipiec 2009 - 07:48

Zobacz postSwitch, o 20 Lipiec 2009, 00:56, napisał(a):

Nic takiego przedstawiać nie musiałem.


Jak bum cyk cyk wczoraj mi o tym mówiła znajoma, chyba że sama nie wie... Takich to mamy urzędników. :E

Zobacz postM4rud3R, o 20 Lipiec 2009, 01:25, napisał(a):

@Caveman: te jedno zrodlo to pieniadze PUP na staze, a te drugie zrodlo to EFS (Europejski Fundusz Spoleczny bodajze tak to sie nazywa ).

Do zarejestrowania sie jako bezrobotny jak juz wspomniano nie mozesz byc na studiach dziennych. Ja musialem pokazac indeks z wpisem ze zrezygnowalem z nauki pomimo ze do szkoly nie chodzilem, a bylem tylko zapisany. Jezeli pracowales dluzej niz bodajze 6 miesiecy na staz mozesz sie nie dostac. Z tego co zrozumialem z rozmowy w PUP to po szkole sredniej mozna ubiegac sie o odbycie stazu do 25 roku zycia , po ukonczeniu studiow/szkoly wyzszej jest tylko rok na podjecie stazu. Jezeli zaczynasz staz, i przerywasz go bo masz takie widzi mi sie czy cos, zwracasz kase jaka dostales na stazu + koszty badan, dojazdow itp ( w wypadku finansowania stazu z EFS , jak to wyglada gdy staz finansuje PUP - nie wiem ), jezeli nie chcesz zwracac kasy to musisz znalezc prace na umowe zlecenie , umowe o prace ( nie wiem czy umowa o dzielo wchodzi w gre ). Po kazdym przepracowanym pelnym miesiacu stazu przysluguja Ci 2 dni wolne ;-), okres rozliczeniowy maja od 1 kazdego miesiaca do 30/31. Za staz z EFS wychodzi ~650zl na reke jak masz przepracowany pelen miesiac.


:thumbup:

#14 Użytkownik jest niedostępny   Grz3g0rz Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 172
  • Dołączył: Cz, 26 Cze 03

Napisany 20 Lipiec 2009 - 07:58

Ehhh ... neoktorzy musza plaic firme za to ze odbywaja u nich staz, a tu prosze - odwrotna sytuacja.

#15 Użytkownik jest niedostępny   rwiazek_zadziecki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3696
  • Dołączył: Nd, 16 Kwi 06

Napisany 20 Lipiec 2009 - 09:56

Zobacz postSwitch, o 20 Lipiec 2009, 03:19, napisał(a):

Z tymi światłami nikt nie udowodni racja, ale to zły przykład. Inne urzędy posiadają już na kogoś takiego haka :D Nie wiem jaki oni mają obieg dokumentów, być może kiedyś jak się bardziej zinformatyzują to pewne rzeczy wyjdą i może być nie ciekawie. Ja byłem na umowie zleceniu i z niej zrezygnowałem, bo nawet nie chciałem myśleć o konsekwencjach i wolałem być uczciwy.

A inna sprawa, że zostałem zrobiony potem przez PUP w hu** :P

Nie Urząd Pracy, nie w Polsce.
Kara to zwrot środków przyznanych, na bezrobotnego nie mogą nałożyć dodatkowe kary.

Zobacz postGrz3g0rz, o 20 Lipiec 2009, 08:58, napisał(a):

Ehhh ... neoktorzy musza plaic firme za to ze odbywaja u nich staz, a tu prosze - odwrotna sytuacja.

Za naukę-staż ze szkoły się płaci, za staż-pracę otrzymuje się wynagrodzenie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Magda Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1988
  • Dołączył: So, 31 Mar 07

Napisany 20 Lipiec 2009 - 10:44

To może ja skorzystam z wątku przy okazji ;) Orientuje się ktoś czy można odbyć staż w innym mieście, niż to, w którym się jest zarejestrowanym jako bezrobotny? Do urzędu i tak sie przejdę dopytać, ale może ktoś jest w temacie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   waris Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 514
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2009 - 10:48

Zobacz postM4rud3R, o 20 Lipiec 2009, 01:25, napisał(a):

Za staz z EFS wychodzi ~650zl na reke jak masz przepracowany pelen miesiac.

a prawda to że oprócz tego wynagrodzenia urząd zwraca jeszcze część kosztów dojazdu do miejsca odbywania stażu?

#18 Użytkownik jest niedostępny   M4rud3R Ikona

  • Czasem cos powiem, czasem pomarudze...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1909
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 20 Lipiec 2009 - 10:53

Zobacz postwaris, o 20 Lipiec 2009, 11:48, napisał(a):

a prawda to że oprócz tego wynagrodzenia urząd zwraca jeszcze część kosztów dojazdu do miejsca odbywania stażu?

To zalezy. Jezeli Twoj dojazd to dojazd autobusem komuinkacji miejskiej to nie zwraca. Jezeli dojezdzasz PKS/PKP to po okazaniu biletu tak.

#19 Użytkownik jest niedostępny   rwiazek_zadziecki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3696
  • Dołączył: Nd, 16 Kwi 06

Napisany 20 Lipiec 2009 - 11:15

Zobacz postMagda, o 20 Lipiec 2009, 11:44, napisał(a):

To może ja skorzystam z wątku przy okazji ;) Orientuje się ktoś czy można odbyć staż w innym mieście, niż to, w którym się jest zarejestrowanym jako bezrobotny? Do urzędu i tak sie przejdę dopytać, ale może ktoś jest w temacie.

tak. To Ty masz status bezrobotnego, a nie jedna placówka przygarnęła Ciebie.
Tylko, że znając życie to dużo papierów do załatwienia, o ile w ogóle nie trzeba zwieź dokumentów. Pewnie zależy jeszcze, czy to samo województwo.
Zadzwoń na infolinię.

Zobacz postM4rud3R, o 20 Lipiec 2009, 11:53, napisał(a):

To zalezy. Jezeli Twoj dojazd to dojazd autobusem komuinkacji miejskiej to nie zwraca. Jezeli dojezdzasz PKS/PKP to po okazaniu biletu tak.

1. Z poza miasta,
2. Za okazaniem biletów.

#20 Użytkownik jest niedostępny   karol_cia Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Wt, 14 Lip 09

Napisany 20 Lipiec 2009 - 11:52

A nie jest tak , że można odrabiać staż w ty mieście w którym się studiuje??

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych