Forum PCLab.pl: Jak zmniejszyć temperaturę karty graficznej? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak zmniejszyć temperaturę karty graficznej? ...bez wymiany chłodzenia na samej karcie. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ds-ds Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 16:44

EDIT:
Wrzucam zdjęcia poprawnej obudowy tak, jak pisałem:
Dodaj obrazek

Hej,
Mój komputer to:
*Asus Commando mobo
*Intel Core 2 Duo E8400 z chłodzeniem BOX
*Asus HD4850 z chłodzeniem Glaciator
*BeQuiet Dark Power P7 550W
*Kingston HyperX 2x1GB dual, 800mHz, CL3
*obudowa Aerocool Zerodegree
*1 x DVD-RW
*1 x Samsung F1 320GB
*1 x Samsung jakiś inny 250GB.

Mam problem z grzaniem się karty graficznej. Nie sprawdzałem jej temperatury, ale cała obudowa od góry (bo tutaj w obudowie Aerocool Zerodegree jest miejsce na grafę) jest bardzo mocno nagrzana. W obudowie seryjnie zamontowane są 2 dodatkowe wiatraczki. Jednak to nie wystarcza. Moje pytanie brzmi: Który z wiatraków mogę zmienić na lepszy (na jaki?) lub jakie chłodzenie dodać, aby temperatura karty graficznej była chociaż o kilka stopni niższa? JEDNAK nie chcę ruszać chłodzenia na ASUS HD4850 ponieważ nie chciałbym utracić gwarancji.

Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Dzięki.

Ten post był edytowany przez ds-ds dnia: 01 Sierpień 2009 - 23:25


#2 Użytkownik jest niedostępny   Bust3r Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Wt, 03 Mar 09

Napisany 30 Lipiec 2009 - 16:47

Sprawdź najpierw temperatury, np. programem Everest ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   ds-ds Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 17:05

Zobacz postBust3r, o 30 Lipiec 2009, 17:47, napisał(a):

Sprawdź najpierw temperatury, np. programem Everest ;)


Ściągnąłem Everest Home Edition 2.20. Jak tutaj sprawdza się temperaturę karty graficznej? "Procesor graficzny"?

Ten post był edytowany przez ds-ds dnia: 30 Lipiec 2009 - 17:08


#4 Użytkownik jest niedostępny   Bust3r Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Wt, 03 Mar 09

Napisany 30 Lipiec 2009 - 17:11

Komputer -> Czujnik

#5 Użytkownik jest niedostępny   ds-ds Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 17:13

Zobacz postBust3r, o 30 Lipiec 2009, 18:11, napisał(a):

Komputer -> Czujnik

Spoko, na starym kompie (drugim) mam temperaturę. Na właściwym (z HD4850) mam tylko wyszczególnioną temperaturę płyty głównej oraz twardych dysków.

Ten post był edytowany przez ds-ds dnia: 30 Lipiec 2009 - 17:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   Bust3r Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Wt, 03 Mar 09

Napisany 30 Lipiec 2009 - 17:18

No to innym sposobem, jak masz zainstalowane Catalyst Control Center, to w zakładce ATI Overdrive masz podaną temperaturę (możliwe że trzeba będzie ustawić w View: Advanced view)

#7 Użytkownik jest niedostępny   ds-ds Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 17:24

Zobacz postBust3r, o 30 Lipiec 2009, 18:18, napisał(a):

No to innym sposobem, jak masz zainstalowane Catalyst Control Center, to w zakładce ATI Overdrive masz podaną temperaturę (możliwe że trzeba będzie ustawić w View: Advanced view)

Przy normalnej pracy, bez grania:
Temperatura: 56 stopni C
Aktywność: 0%
Prędkość wentylatora:57 %
.....................
Odpalę Settlersów i napiszę za jakieś 3 godziny, jakie będą wskazania.

#8 Użytkownik jest niedostępny   sp4wners Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 484
  • Dołączył: Pt, 24 Lip 09

Napisany 30 Lipiec 2009 - 17:26

Zobacz postds-ds, o 30 Lipiec 2009, 17:24, napisał(a):

Przy normalnej pracy, bez grania:
Temperatura: 56 stopni C
Aktywność: 0%
Prędkość wentylatora:57 %
.....................
Odpalę Settlersów i napiszę za jakieś 3 godziny, jakie będą wskazania.


Glaciator to kiszka nie chłodzenie :/ Jeszcze nie spotkałem osoby żeby na nie nie narzekała. Albo wiecznie się psuje, albo źle chłodzi... ja polecam wymianę chłodzenia i tyle. Bo jeżeli nawet zrobisz coś żeby Ci dobrze chłodziło, to najprawdopodobniej prędzej czy później Ci padnie. Chyba najgorsze chłodzenie jakie Asus montował na kartach graficznych :/

#9 Użytkownik jest niedostępny   s!b Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1134
  • Dołączył: Wt, 15 Lip 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 17:46

Zobacz postsp4wners, o 30 Lipiec 2009, 18:26, napisał(a):

Glaciator to kiszka nie chłodzenie :/ Jeszcze nie spotkałem osoby żeby na nie nie narzekała. Albo wiecznie się psuje, albo źle chłodzi... ja polecam wymianę chłodzenia i tyle. Bo jeżeli nawet zrobisz coś żeby Ci dobrze chłodziło, to najprawdopodobniej prędzej czy później Ci padnie. Chyba najgorsze chłodzenie jakie Asus montował na kartach graficznych :/



Popieram przedmówcę widziałem glaciatory z przepalonymi pcb już nawet :E , ds-ds zobacz czy na grafie na śrubach masz jakieś naklejki czy coś, jeśli nie możesz ściągać chłodzenie( brak plomb na śrubach nie zakazuje Ci zmieniać chłodzenia)

#10 Użytkownik jest niedostępny   ds-ds Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 17:55

Dzięki chłopaki za rady. Przetestuję jeszcze przez chwilę w stresie i dam znać za jakąś godzinkę, jak wyglądają wskazania.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Luk Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 273
  • Dołączył: Wt, 03 Sty 06

Napisany 30 Lipiec 2009 - 18:44

To i ja się podepnę pod temat :P
mam asusa hd4870 oczywiscie glaciatora :E i dziś się wiatraczek wyłączył i nie wiem czy to wentylator się spalił, zatarł czy to wina wejścia jakiegoś układu na pcb... ( a nie specjalnie chce mi sie odsyłać na gwarancję do agito i czekac mies) chciałbym to sprawdzić podpinając baterię pod niego ale są tam 3 kabelki i jeden prawdopodobnie do regulacji obrotów 1 czarny 2 czerwony i 3 żółty wie ktoś które podpiąć jeśli jest walniety wentyl to luzik i kupie inne chłodzenie np. AC Twin turbo

#12 Użytkownik jest niedostępny   sp4wners Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 484
  • Dołączył: Pt, 24 Lip 09

Napisany 30 Lipiec 2009 - 18:46

Z tego co mi wiadomo, nigdy nie siadało same PCB czy też jakaś część na nim. Awaria zawsze była powodowana przez chłodzenie typu zwarcie, siadanie itp. Co do kolorów kabelka to ja Ci nie pomogę, ja nie elektryk :P Poza tym możesz przykładać kabelki po kolei. Baterie nie generują aż tak wysokiego napięcia żebyś mógł coś spalić na karcie. Ewentualnie wsadzić kabelek w gniazdko od kontaktu... :E

Ten post był edytowany przez sp4wners dnia: 30 Lipiec 2009 - 18:48


#13 Użytkownik jest niedostępny   Luk Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 273
  • Dołączył: Wt, 03 Sty 06

Napisany 30 Lipiec 2009 - 18:52

bateryjkę chciałem podpiąć do tego kabalka wypiętego juz z samej karty :P

#14 Użytkownik jest niedostępny   ds-ds Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 18:54

Zobacz postds-ds, o 30 Lipiec 2009, 18:55, napisał(a):

Dzięki chłopaki za rady. Przetestuję jeszcze przez chwilę w stresie i dam znać za jakąś godzinkę, jak wyglądają wskazania.

Kurcze, proszę załóż oddzielny temat. Mam ważną sprawę.

#15 Użytkownik jest niedostępny   s.liponoga Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1632
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 19:03

Zobacz postLuk, o 30 Lipiec 2009, 19:44, napisał(a):

chciałbym to sprawdzić podpinając baterię pod niego ale są tam 3 kabelki i jeden prawdopodobnie do regulacji obrotów 1 czarny 2 czerwony i 3 żółty wie ktoś które podpiąć jeśli jest walniety wentyl to luzik i kupie inne chłodzenie np. AC Twin turbo

Połącz gniazdo wentylatora z wtykiem 3-pin na płycie głównej. Przy odrobinie szczęścia znajdziesz gdzieś jakiś w zasięgu przewodu.

Zobacz postds-ds, o 30 Lipiec 2009, 19:54, napisał(a):

Kurcze, proszę załóż oddzielny temat. Mam ważną sprawę.

Spokojnie. Miałeś podać wskazania temperatur w stresie.

Ten post był edytowany przez s.liponoga dnia: 30 Lipiec 2009 - 19:07


#16 Użytkownik jest niedostępny   ds-ds Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 19:10

Zobacz posts.liponoga, o 30 Lipiec 2009, 20:03, napisał(a):

Połącz gniazdo wentylatora z wtykiem 3-pin na płycie głównej. Przy odrobinie szczęścia znajdziesz gdzieś jakiś w zasięgu przewodu.

Spokojnie. Miałeś podać wskazania temperatur w stresie.


Wyszło mi około 77 stopni w Settlers oraz do 85 w Heroes od Might and Magic.

Ten post był edytowany przez ds-ds dnia: 30 Lipiec 2009 - 19:10


#17 Użytkownik jest niedostępny   niuniexPL Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 230
  • Dołączył: Wt, 02 Cze 09

Napisany 30 Lipiec 2009 - 19:21

Zobacz postds-ds, o 30 Lipiec 2009, 19:10, napisał(a):

Wyszło mi około 77 stopni w Settlers oraz do 85 w Heroes od Might and Magic.


Lol to sporawo.. Chociaż to u Radzia normalne z tym chłodzeniem że tak sie grzeje... A masz jakiś program fabryczny do zwiększenia obrotów wentyla?

#18 Użytkownik jest niedostępny   ds-ds Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 19:24

Zobacz postniuniexPL, o 30 Lipiec 2009, 20:21, napisał(a):

Lol to sporawo.. Chociaż to u Radzia normalne z tym chłodzeniem że tak sie grzeje... A masz jakiś program fabryczny do zwiększenia obrotów wentyla?

Nie wiem, może tym Catalyst Control Center się da.

Ten post był edytowany przez ds-ds dnia: 30 Lipiec 2009 - 19:25


#19 Użytkownik jest niedostępny   s.liponoga Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1632
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 30 Lipiec 2009 - 19:30

Zobacz postds-ds, o 30 Lipiec 2009, 20:10, napisał(a):

Wyszło mi około 77 stopni w Settlers oraz do 85 w Heroes od Might and Magic.

Nie masz raczej powodów do zmartwień. Szału też nie ma. W Zero Degree możesz dodatkowo zamontować wentylator wysysający powietrze z tyłu obudowy. Czy to śmigło na panelu bocznym na 5V wysysa z, czy tłoczy powietrze do wnętrza obudowy?

EDIT
Wysysa

Ten post był edytowany przez s.liponoga dnia: 30 Lipiec 2009 - 19:33


#20 Użytkownik jest niedostępny   niuniexPL Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 230
  • Dołączył: Wt, 02 Cze 09

Napisany 30 Lipiec 2009 - 19:31

Zobacz postds-ds, o 30 Lipiec 2009, 19:24, napisał(a):

Nie wiem, może tym Catalyst Control Center się da.

Ja mialem zawsze tylko GF i na ATI sie mniej orientuje... Sciagnij program RIVA TUNER http://www.dobreplik...-RivaTuner.html
Tam masz zakladke tylko nie pamietam o jakiej nazwie... musi sie nazywac FAN i tam masz regulacje obrotow... :)

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych