Forum PCLab.pl: Przekładanie dysku - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przekładanie dysku Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Świetlik Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 11 Sierpień 2009 - 14:54

Witam, nie bardzo wiedziałem gdzie zrobić ten temat więc przedstawie mój problem tutaj
Planowałem przełożyć dysk wraz z systemem i danymi z kompa starszego do kompa nie co nowszego . Po przełożeniu i podpięciu dysku , system ( Windows XP Home Edition ) nie chce się załadować, pokazuje się jedynie ekran w jakim trybie mamy włączyć system, po czym po wybraniu trybu komputer samoczynnie się resetuje ( nawet po wybraniu trybu awaryjnego )
Czy jest jakaś możliwość przełożenia tego dysku bez utraty danych ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8187
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 11 Sierpień 2009 - 14:57

Co prawda nie znam sie na dyskach ale na moje to wszystkie sterowniki do nowego kompa musisz wgrac a stare pousuwac

#3 Użytkownik jest niedostępny   Xain Ikona

  • Kto wie?? xD
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3873
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 06

Napisany 11 Sierpień 2009 - 15:08

To normalne ze komputer sie tak zachowuje, musisz skopiowac dane z tego dysku np na plyty dvd, pozniej go sformatowac i zainstalowac na nim system od nowa juz w nowszym komputerze.

#4 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa Ikona

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6436
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 11 Sierpień 2009 - 15:23

a moze wystarczy odpalic z cd (z winda) i dac naprawe :hmm:

bez przesady, tylko ciezkie przypadki, typu via-sis sprawialy duzo klopotow z przeniesieniem systemu na nowa plyte...

i tak, format to zawsze 'najlepsze' rozwiazanie na wszelkie bolaczki :rotfl:

#5 Użytkownik jest niedostępny   mrDark Ikona

  • Specjalista ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1644
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 05

Napisany 11 Sierpień 2009 - 15:53

Na starym komputerze odinstaluj sterowniki od płyty głównej i dysków twardych, a następnie przełóż dysk do nowego komputera.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Świetlik Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 11 Sierpień 2009 - 16:33

Zobacz postpomaranczowa alternatywa, o 11 Sierpień 2009, 15:23, napisał(a):

a moze wystarczy odpalic z cd (z winda) i dac naprawe :hmm:

bez przesady, tylko ciezkie przypadki, typu via-sis sprawialy duzo klopotow z przeniesieniem systemu na nowa plyte...

i tak, format to zawsze 'najlepsze' rozwiazanie na wszelkie bolaczki :rotfl:

Czy jak naprawie system , to wszystkie dane jakie były na dysku nie będą utracone i będą działały ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa Ikona

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6436
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 11 Sierpień 2009 - 17:01

nie, bo naprawa polega tylko na nadpisaniu sterow windowsa w juz istniejacym folderze 'windows'
tym sie rozni od instalacji, ktora nadpisuje caly folder, a nie tylko pojedyncze pliki, te od MS

odpal z plytki, zapyta sie o instalacje, kliknij enter i dalej powinien wykryc poprzednia i zaproponowac naprawe, ktora przeprowadzasz - potrzebujesz klucza, bo stary plik zostanie nadpisany (w rejestrach dopisany, reszta wpisow pozostanie)

jedynie co, to czasem moga skroty nie chodzic lub pojedyncze programy - wystarczy naprawic z panelu kontrolnego lub przeinstalowac recznie


ps. to praktycznie instalacja od nowa, ale nie boj sie, nic nie zginie (no chyba, ze sam cos namieszasz)

Ten post był edytowany przez pomaranczowa alternatywa dnia: 11 Sierpień 2009 - 17:03


#8 Użytkownik jest niedostępny   Świetlik Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 12 Sierpień 2009 - 10:27

to ostatnie pytanie, czy po naprawianiu systemu stare sterowniki zostaną automatycznie usunięte czy będzie je trzeba ręcznie usuwać i instalować nowe ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa Ikona

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6436
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 12 Sierpień 2009 - 11:50

stery musisz od nowa zapodac, przy czym wystarczy podac katalog 'windows' do wyszukania - reinstalacja polega tylko na nadpisaniu plikow systemowych, zadne inne nie sa usuwane czy kasowane, ale ze system jest nowy, to trzeba jeszcze raz wgrac sterowniki

oczywiscie moze byc tak, ze czesc skrotow pulpitu nie bedzie chodzila, wystarczy zastapic nowym skrotem

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych