Forum PCLab.pl: Car audio - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (97 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Car audio Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5004
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 12:49

Zobacz postRadexxx, o 4 Wrzesień 2009, 22:28, napisał(a):

Twoje radio to raczej niższa półka więc nie możesz zbyt dużo od niego wymagać ;) A jeżeli planujesz zmianę auta w najbliższej przyszłości to nie ładowałbym teraz sprzętu do primery, natomiast zawsze możesz powolutku odkładać kasę na sprzęt do nowego.

Dla Was pewnie najniższa, ale swego czasu radio kosztowało 1200zł, ma regulowany panel i wiele innych bajerów ale zdaje sobie sprawę, że na dzisiejsze czasy to niska klasa.

Jesli to wina radia to je sprzedam, stąd to pytanie.

#42 Użytkownik jest niedostępny   Kowal 

  • ¯\_(ツ)_/¯
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54068
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 13:06

Zobacz postMateuszTbg, o 5 Wrzesień 2009, 13:49, napisał(a):

Dla Was pewnie najniższa, ale swego czasu radio kosztowało 1200zł, ma regulowany panel i wiele innych bajerów ale zdaje sobie sprawę, że na dzisiejsze czasy to niska klasa.

Jesli to wina radia to je sprzedam, stąd to pytanie.

Nie bajery powodują, że radio dobrze gra..


Zapewne radio nie daje rady, ale sprzedawać nie ma sensu, nie myśl, że kupisz inne i nagle zdoła ono napędzić 4 głośniki tak żeby przy większej głośności dźwięk był czysty i przy tym było dużo basu..

#43 Użytkownik jest niedostępny   Radexxx 

  • O.o
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5846
  • Dołączył: Cz, 02 Wrz 04

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 13:26

Mam wrażenie że MateuszTbg ciągle nie rozumie, że jakie by radio nie kupił to nie będzie miało wystarczającej mocy aby zapewnić "ciśnienie" w aucie ;)

#44 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5004
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 14:20

Widziałem u kolegi , że radio JVC KD-g333 dawało radę z seryjnymi głośnikami w Hyundai'u nawet na 65% głośnosci i średnim basie grało to dosyc ładnie.
U mnie już przy 38-40% zaczyna się pierdzenie, nawet przy b.małym basie, jak dam moc tlyko na 1 głosnik to łądnie gra nawet przy 70% głośnosci i średnim basie.

#45 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4089
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 16:01

Zobacz postByku, o 4 Wrzesień 2009, 20:15, napisał(a):

Rockford to nie tuba, nie obrażaj go :E
Ja te taśmy przy naklejaniu jeszcze grzałem opalarką i przykleiły się jak wścieknięte :E zobaczymy tylko, czy nie popękają w zimie :P W sumie nie wiem ile dało wytłumienie bo nie mam porównania z wytłumieniem i bez :P Wewnętrzną stronę drzwi też masz wytłumioną, czy tylko z zewnątrz?

rowniez uzywałem opalarki (Makita) :P przykleiło sie na 150 :D ta mata nie popęka w zimie masz to jak w banku... ogolnie w moim Del Solu blacha jest cienka strasznie wieć wykleiłem od strony wewnetrznej jak i zewnetrznej :) efekt mnie zadowala :) teraz tylko wzmak i tuba :thumbup:

#46 Użytkownik jest niedostępny   Radexxx 

  • O.o
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5846
  • Dołączył: Cz, 02 Wrz 04

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 16:03

Ale jemu to gra na seryjnych głośnikach... a Ty masz jeszcze jakieś 6x9, które zapewne potrzebują więcej mocy i tutaj zaczyna się problem bo brakuje pałeru dla tych 4 głośników. Kurcze ciągle Ci to tłumaczymy... zawsze możesz podłączyć jego radio pod Twoje głośniki, może będzie odrobinę lepiej ale w cuda nie wierze.

Swoją drogą przeczytałem co nie co o Twoim radiu na elektrodzie i tam też paru gości miało problem z charczeniem spowodowanym tym, że te radia są zwyczajnie słabe. Rozwiązaniem był mały wzmak 4 kanałowy. Dodatkowo na Twoim miejscu wywaliłbym te jaja z tylnej półki i wsadził skrzynie do bagażnika.

Ten post był edytowany przez Radexxx dnia: 05 Wrzesień 2009 - 16:05


#47 Użytkownik jest niedostępny   klewus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 04 Wrz 09

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 16:35

Witam, niedawno kupił samochód, był w nim również zamontowany mikrofon, ale niestety bez radia. Więc dokupiłem radio blaupunkt hamburg mp57 bluetooth, tylko bez żadnych kabli. Jest możliwość rozmawiania poprzez to radio tylko niestety nie wiem jak podłączyć mikrofon, końcówka od mikrofonu to najmniejszy jack.

#48 Użytkownik jest niedostępny   Radexxx 

  • O.o
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5846
  • Dołączył: Cz, 02 Wrz 04

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 16:48

Dokup oryginalny mikrofon blaupunkta pasujący do tego radia, nie jest to majątek, a nie będziesz musieć kombinować

http://www.allegro.p..._mp68_mp57.html

#49 Użytkownik jest niedostępny   klewus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 04 Wrz 09

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 18:18

ale z tego co widzę mój mikrofon ma taką samą końcówkę co blaupunkt

#50 Użytkownik jest niedostępny   Radexxx 

  • O.o
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5846
  • Dołączył: Cz, 02 Wrz 04

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 18:23

no to musi pasować hehe... :) A nie masz w instrukcji schematu co gdzie ma być podłączone? Jestem pewien, że tam znajdziesz rozwiązanie.

#51 Użytkownik jest niedostępny   skyline rider 

  • Objazdowywacz :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2604
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 20:21

Jako ze w sprawie Car Audio jestem zupelnie zielony, a moje glosniczki w Escorcie strasznie pierdza juz w 1/3 skali radia to postanowilem je zmienic, nie potrzebuje niczego mocnego bo i radio nie jest jakies mega, JVC z koncowka mocy 2x20W(RMS)/50W(PMPO) czyli standard.
Czy te Magnaty beda dobre?

#52 Użytkownik jest niedostępny   21mateuszek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1794
  • Dołączył: Pn, 01 Sty 07

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 21:05

Wytłumaczcie mi jedną rzecz, mianowicie mają podpięty wzmacniacz pod radio (cinch-cinch) to głośnością steruje się radiem, w takim razie czy ten wzmacniacz cały czas oddaje maksimum czy jak?

#53 Użytkownik jest niedostępny   serwal4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9207
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 07

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 22:30

@Skyline:

Zestaw może i ok w tej cenie... ale przydałyby się do niego najprostsze zwrotnice aby woofery nie grały pełnym pasmem tak samo jak gwizdki:
http://www.allegro.p...50w_fx_18a.html (przykład!):

Tak to w tej cenie ew. proste współosiówki znanych firm, ew takie kit:

http://www.allegro.p...ord_escort.html

czy

http://www.allegro.p...0w_wroclaw.html

Radio i tak nie pozwoli na wiele więc myślę, że wszystko zagra podobnie;

#54 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5004
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 05 Wrzesień 2009 - 22:47

Zobacz postRadexxx, o 5 Wrzesień 2009, 16:03, napisał(a):

Ale jemu to gra na seryjnych głośnikach... a Ty masz jeszcze jakieś 6x9, które zapewne potrzebują więcej mocy i tutaj zaczyna się problem bo brakuje pałeru dla tych 4 głośników. Kurcze ciągle Ci to tłumaczymy... zawsze możesz podłączyć jego radio pod Twoje głośniki, może będzie odrobinę lepiej ale w cuda nie wierze.

Swoją drogą przeczytałem co nie co o Twoim radiu na elektrodzie i tam też paru gości miało problem z charczeniem spowodowanym tym, że te radia są zwyczajnie słabe. Rozwiązaniem był mały wzmak 4 kanałowy. Dodatkowo na Twoim miejscu wywaliłbym te jaja z tylnej półki i wsadził skrzynie do bagażnika.



Możesz polecic jakiś tani wzmak? jakis do 100zł?

Z tyłu są głosniki 16cm nie jaja, jeden to tonsil gdn 16/15 i ten gra najlepiej gdy dam na niego całą moc, inny to oryginał z tej primery

#55 Użytkownik jest niedostępny   Radexxx 

  • O.o
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5846
  • Dołączył: Cz, 02 Wrz 04

Napisany 06 Wrzesień 2009 - 02:32

Zobacz post21mateuszek, o 5 Wrzesień 2009, 21:05, napisał(a):

Wytłumaczcie mi jedną rzecz, mianowicie mają podpięty wzmacniacz pod radio (cinch-cinch) to głośnością steruje się radiem, w takim razie czy ten wzmacniacz cały czas oddaje maksimum czy jak?


Mój wzmak ma dwa pokrętła (potencjometry?) na śrubokręt, osobno przód i tył i nimi reguluje się moc przekazywaną na głośniki. Więc ładnie można sobie wszystko ustawić... a czy inne wzmacniacze też tak mają, podejrzewam że tak ;)

Zobacz postMateuszTbg, o 5 Wrzesień 2009, 22:47, napisał(a):

Możesz polecic jakiś tani wzmak? jakis do 100zł?

Z tyłu są głosniki 16cm nie jaja, jeden to tonsil gdn 16/15 i ten gra najlepiej gdy dam na niego całą moc, inny to oryginał z tej primery


za 100 zeta to nie wiem czy się da znaleźć jakiś dobry używany wzmacniacz... wcześniej ten zaproponowałem no ale on kosztuje 200 i jest używany (co nie znaczy, że gorszy), ale musiałbyś napisać do niego czy jeszcze go ma.

A tak swoją drogą to nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale masz 4 głośniki i każdy z innej parafii?

PS pamiętaj że okablowanie do niego też kosztuje, podejrzewam że to co chcesz przeznaczyć na wzmacniacz wystarczy tylko na okablowanie. Niestety ale nie da się tego obejść, kable zasilające, 2 pary sygnałowych, kable idące od głośników do wzmacniacza...

Ten post był edytowany przez Radexxx dnia: 06 Wrzesień 2009 - 02:41


#56 Użytkownik jest niedostępny   cervandes 

  • Telefonolog nadzwyczajny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13247
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 05

Napisany 06 Wrzesień 2009 - 08:24

Zobacz post21mateuszek, o 5 Wrzesień 2009, 22:05, napisał(a):

Wytłumaczcie mi jedną rzecz, mianowicie mają podpięty wzmacniacz pod radio (cinch-cinch) to głośnością steruje się radiem, w takim razie czy ten wzmacniacz cały czas oddaje maksimum czy jak?



nie masz podpiętego wzmacniacza tylko końcówkę mocy - przedwzmacniacz jest w radiu. Dopiero połączenie przedwzmacniacz - końcówka mocy można nazwać wzmacniaczem. Dlatego zresztą na urządzeniach jest napisane POWER AMPLIFIER.

Głośnością sterujesz oczywiście z radia, potencjometry o których napisał Radexxx służą do ustawienia mocy wzmacniacza względem reszty zestawu, tak aby się dźwięk równoważył. Chodzi o to, aby ustawić optimum między wzmacnianym kanałem a pozostałymi (np w sytuacji, kiedy masz podłączone głośniki pod radio a w bagażniku końcówkę i sub) - i nie może być tak, aby sub dominował albo był ledwie słyszalny...

Dodatkowo w końcówkach masz możliwość robienia mostków, np z 2 słabszych kanałów jeden mocniejszy (właśnie do suba). Ja np mam 6-cio kanałowy wzmacniacz, i zmostkowane mam 6 kanałów na 2 + 1. 2 pod zestaw przedni i 1 na subwoofer. Oprócz tego masz możliwość ustawienia odcięć, np żeby wzmacniacz niskie pasmo puszczał tylko na sub a na przedni zestaw tylko pozostałe dźwięki bez tych, które będą odtwarzane przez sub.

#57 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5004
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 06 Wrzesień 2009 - 10:34

Zobacz postRadexxx, o 6 Wrzesień 2009, 03:32, napisał(a):

za 100 zeta to nie wiem czy się da znaleźć jakiś dobry używany wzmacniacz... wcześniej ten zaproponowałem no ale on kosztuje 200 i jest używany (co nie znaczy, że gorszy), ale musiałbyś napisać do niego czy jeszcze go ma.

A tak swoją drogą to nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale masz 4 głośniki i każdy z innej parafii?

PS pamiętaj że okablowanie do niego też kosztuje, podejrzewam że to co chcesz przeznaczyć na wzmacniacz wystarczy tylko na okablowanie. Niestety ale nie da się tego obejść, kable zasilające, 2 pary sygnałowych, kable idące od głośników do wzmacniacza...



Nie nie, tylko z tyłu jest jeden nissanowski a drugi gdn 16/15 z przodu sa 2 oryginalne pierdziawki nissana.
Możesz napisać co to za okablowanie, że aż takie drogie?
Byłbym wdzięczny gdybys dał jakieś linki np na allegro.

#58 Użytkownik jest niedostępny   Radexxx 

  • O.o
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5846
  • Dołączył: Cz, 02 Wrz 04

Napisany 06 Wrzesień 2009 - 11:50

nie jest to najlepszy pomysł mieć parę głośników z czego każdy jest inny i ma inne parametry.

Kable nie są jakieś nadzwyczajne, po prostu tyle kosztują...

Oprawka na bezpiecznik kozt 10 zeta +koszt bezpiecznika dedykowanego pod zakupiony wzmak około 5 zeta
kabel sterujący x 2 koszt 40 zeta
końcówki, jedna do aku druga uziemienie czyli 30 zeta
kalble głośnikowe 1,5mm^2 choć lepszy jest 2,5mm^2... potrzeba z 12m czyli 18 zeta
kabel zasilający idący z aku, około 5 metrów... grubość zależy od mocy wzmaka, w instrukcji jest podana wymagana grubość. Dla przykładu podałem tak średniej grubości 10mm^2... ja np mam 25mm^2 ;) ..... potrzeba około 5m czerownego + 2m czarnego czyli 35 zeta

starałem się wybrać na allegro najtańsze, oczywiście można dużo droższe kupić ale i tańsze tylko, że już wiele taniej się nie da... koszt tego co wymieniłem to prawie 150 zeta + koszty przesyłki (ja kupowałem u jednego gościa więc płaciłem za jedną przesyłkę)

Niestety, tego się nie da obejść... no chyba, że będziesz wozić wzmak w schowku ;) to trochę na kablach zaoszczędzisz :)

PS tak się zastanawiam czy sens jest kupować to wszystko aby napędzać te 4 głośniki z czego tylko 2 są do pary... ja bym sobie darował.

Ten post był edytowany przez Radexxx dnia: 06 Wrzesień 2009 - 11:56


#59 Użytkownik jest niedostępny   serwal4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9207
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 07

Napisany 06 Wrzesień 2009 - 13:51

Najpierw bym podpiął inne radio; Czy to napewno wina tego; Jeżeli na innym radiu jest tak samo/podobnie to niekoniecznie wina JVC;

Same głośniki też kwalifikują się do zmiany, ori primerowskie już napewno wiele przeszły, są popalone... pojedyczny tonsil to też nie teges...
Okablowanie które też w aucie znajduje się napewno już wiele przeszło...

Ale jeżeli nowe głośniki to zacząłbym od wymienienia w kostce ISO kabli odpowiedzialnych za głośniki (jeżeli narazie celujemy w napędzanie nowych z radia);

Znajomy zmienił radio i też mu się cuda dzieją na różnych głośnikach;
Głośniki ok (np. Helixy Dark Blue), radio też ok (prawie nowy Clarion 189)...
Więc podejrzwamy że okablowanie które jest w aucie/złączki itd są już po tych parunastu latach kompletnie do niczego;


A jeżeli już bawić się to poza nowymi głośnikami i tak (to co masz nie ma sensu wzmacniać) dochodzi koszt wzmaka:
http://allegro.pl/it..._za_grosze.html (4x60W)
http://allegro.pl/it...lasisc_360.html

Nic ekstra, ale i tak 150zł

Kit kabli, który da radę pod same głośniki bez skrzyni, czyli zasilający 10mm2 to jest 45zł za zestaw Voice Krafta, 56zł za zestaw Dietza;
z 20 mm2 zasilającym to jest 89-99zł za coś sensownego;

Więc cała operacja zaczyna trochę kosztować;

#60 Użytkownik jest niedostępny   21mateuszek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1794
  • Dołączył: Pn, 01 Sty 07

Napisany 06 Wrzesień 2009 - 16:34

Zobacz postcervandes, o 6 Wrzesień 2009, 09:24, napisał(a):

nie masz podpiętego wzmacniacza tylko końcówkę mocy - przedwzmacniacz jest w radiu. Dopiero połączenie przedwzmacniacz - końcówka mocy można nazwać wzmacniaczem. Dlatego zresztą na urządzeniach jest napisane POWER AMPLIFIER.

Głośnością sterujesz oczywiście z radia, potencjometry o których napisał Radexxx służą do ustawienia mocy wzmacniacza względem reszty zestawu, tak aby się dźwięk równoważył. Chodzi o to, aby ustawić optimum między wzmacnianym kanałem a pozostałymi (np w sytuacji, kiedy masz podłączone głośniki pod radio a w bagażniku końcówkę i sub) - i nie może być tak, aby sub dominował albo był ledwie słyszalny...

Dodatkowo w końcówkach masz możliwość robienia mostków, np z 2 słabszych kanałów jeden mocniejszy (właśnie do suba). Ja np mam 6-cio kanałowy wzmacniacz, i zmostkowane mam 6 kanałów na 2 + 1. 2 pod zestaw przedni i 1 na subwoofer. Oprócz tego masz możliwość ustawienia odcięć, np żeby wzmacniacz niskie pasmo puszczał tylko na sub a na przedni zestaw tylko pozostałe dźwięki bez tych, które będą odtwarzane przez sub.

Dzięki stary. Tak myślałem, ale pewny nie byłem.

  • (97 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych