Forum PCLab.pl: Rozmowy o moddingu, LC itp. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (745 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 740
  • 741
  • 742
  • 743
  • 744
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rozmowy o moddingu, LC itp. ABC moddingu, zestawy LC Oceń temat: ****- 21 Głosów

#14821 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3899
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 17 Lipiec 2019 - 13:31

Zobacz postczolgista778, o 16 Lipiec 2019 - 19:45, napisał(a):

E tam, stary szajs z czasów Nehalema i FXów jeszcze często widać na sprzedaż. Zawsze przed końcem gwarancji możesz sfajczyć pompke na zasilaczu regulowanym i dostaniesz nowy cooler ;)

ha tfu na cebulactwo robactwo.

Zobacz postduniek, o 16 Lipiec 2019 - 22:44, napisał(a):

niestety duzego coolera gpu miedzianego raczej nie znajde, a kingpina gpu nie bede kupował bo mi az taka moc nie potrzebna

jakiegoś Thermaltake'a starego albo Ninję Cu?

Ten post był edytowany przez huudy dnia: 17 Lipiec 2019 - 13:32


#14822 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10028
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 17 Lipiec 2019 - 18:01

Zobacz posthuudy, o 17 Lipiec 2019 - 14:31, napisał(a):

ha tfu na cebulactwo robactwo.


jakiegoś Thermaltake'a starego albo Ninję Cu?


CPU mam wszywtkie miedziane ever chyba

ale na GPU są chyba dwa i wyglądowo nie pasują

mam Mk26 i dziabnałbym na miedziany tylko jak nie bedzie wygladac jak miedź to troche lipa

#14823 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9322
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 19:51

Pytanko.
Czy ma znaczenie w jakiej pozycji jest chlodnica?
Dokładniej opisując, mam AIO, przewody które wychodzą z chłodnicy mają być na górze czy to nie ma znaczenia? jeśli będzie ona zamontowana pionowo a nie poziomo.
Dodaj obrazek

tak jak na tym zdjeciu, "góra" chłodnicy jest na górze ;) czy coś zmieni jeśli obróciłbym ją o 180 stopni?
Czy chłodnica zawsze musi być nad blokiem czy może być poniżej? Tylko czy wtedy jest łatwiej zapowietrzyć pompę?

Ten post był edytowany przez Dominix1910 dnia: 17 Lipiec 2019 - 19:52


#14824 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7445
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 17 Lipiec 2019 - 19:55

Orientacja chłodnicy nie ma znaczenia, to w jakiej kolejności wszystko połączysz też nie ma znaczenia. Jedyne co się liczy to to, że rezerwuar musi znajdować się nad pompą i być bezpośrednio z nią połączony, co w przypadku układu combo (jak u Ciebie) tez nie ma znaczenia :P.

Jeśli montujesz sobie kranik do spuszczania cieczy, to pamiętaj, że jego najlepiej dać w najniższym punkcie pętli, bo wtedy znaczna część cieczy sama sobie ładnie zleci.

#14825 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13765
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Lipiec 2019 - 20:00

Ale on ma AIO :)

W AIO sprawa jest trudniejsza bo nie ma rezerwuaru. W układzie zawsze jest powietrze i trzeba to tak montować, żeby mogło się gdzieś to spokojnie zbierać.

Czyli np daje się chłodnicę na TOP wężami skierowanymi do dołu. Wtedy zapowietrza się chłodnica a nie pompka.

Jak poziomo to najlepiej chłodnicę dać odwrotnie jak na zdjęciu. Tak żeby wlot i wylot był na dole. Powietrze będzie zbierało się w górnej części i będzie spoko działać.



Przy LC nie ma to znaczenia, szczególnie z D5/DDC bo te pompy jak pierdzielną przepływem, to z miejsca całe powietrze przepychają do rezerwuaru i nic się nie zapowietrza.


Jeszcze jedna ciekawostka, dobrze jest użyć cooler zwykły na CPU na czas montażu aio. Chłodnicę zamontować tak jak napisałem a blokopompką pracuyjącą manipulować RPM machać nią prawo lewo ale bez chłodnicy :) Chłodnica ma robić za rezerwuar ;)

Tu jest jeszcze taki pseudo poradnik o gównie w AIO:
https://www.youtube....h?v=JT_u_eLVoIc

Ale tak nie machaj bo to losowanie jak w lotto macie. AirBubels nie znikną. Muszą gdzieś się zebrać i najważniejsze jest, aby zbierały się w chłodnicy a nie w pompie ;D

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 17 Lipiec 2019 - 20:03


#14826 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7445
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 17 Lipiec 2019 - 20:02

A no tak, AiO, tylko po co ta myląca fotka :E.

Jesli masz Core P5, to raczej zostanie orientacja wężami do góry, bo przy wężach do dołu może się okazać, że są one za krótkie.

#14827 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13765
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Lipiec 2019 - 20:09

-----------------------

A teraz z innej beczki, miał to już ktoś w ręku i może potwierdzić, że mocowanie jest standardowe jak w AIO Aseteków ?
https://www.corsair....p/CX-9010004-WW

Miałem EVO wrzucić na Ryzena, ale najpierw w EK nie mieli backplate. Teraz mają a ja już zamówiłem Corsaira :D Więc walić EK i ich wsparcie. Myślę że te bloki Corsaira będą najłatwiejsze w ogarnięciu w przyszłości bo rynek wchłonął już tego miliony.


Interesuje mnie czy przypadkiem ten Corsair nie podpasuje też do NZXT G10/G12 ? :)

Zobacz postzawisztheblack, o 17 Lipiec 2019 - 21:02, napisał(a):

A no tak, AiO, tylko po co ta myląca fotka :E.

Jesli masz Core P5, to raczej zostanie orientacja wężami do góry, bo przy wężach do dołu może się okazać, że są one za krótkie.


Racja, w takim wypadku wolałbym nie montować tego AIO :D Szturchnie pracujący komputer i zapowietrzone. Za rok dwa pewnie będzie pompka ciągle bzyczeć zapowietrzona.

#14828 Użytkownik jest niedostępny   karmeIek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 83
  • Dołączył: Cz, 26 Sty 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 21:42

Zamawiał ktoś sprzęt z shop.bitspower.com?

W połowie czerwca wyszedł mój upragniony monoblock na Maximus XI Gene (BP-MBASMXIG) i od tego momentu nie ma go nigdzie indziej.

A na tej ich oficjalnej stronce to nawet ceny podanej nie ma.

#14829 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7004
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 21:49

Ale lipnie ten blok Corsaira wygląda, wypisz wymaluj ściągneli blok z Aseteka AiO. Montaż wygląda na 100% identyczny.

Uchwyt wygląda na Gen4, w H150i (Gen6) blaszka jest płaska, na Gen4 wyłoczona.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 17 Lipiec 2019 - 21:49


#14830 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9322
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:22

fotka była tylko pokazowa do zobrazowania "problemu"
dzieki za pomoc, x62 z g12 na 2080ti juz smiga, fakt p5 core nie jest do tego przystosowana ale pewna modyfikacja i chlodnica jest zamocowana (bede musial za odpowiednim mocowaniem rozejrzec, bo TT ma cos takiego)

niebo a ziemia, wczesniej ponad 80C, teraz po OC tak z 55C w stresie ;)

#14831 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13765
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:35

W tych TT można montować na adapterach chłodnicę odwrócone o 90*. Na aliexpress jest tego sporo ;)

Zobacz postczolgista778, o 17 Lipiec 2019 - 22:49, napisał(a):

Ale lipnie ten blok Corsaira wygląda, wypisz wymaluj ściągneli blok z Aseteka AiO. Montaż wygląda na 100% identyczny.

Uchwyt wygląda na Gen4, w H150i (Gen6) blaszka jest płaska, na Gen4 wyłoczona.




Wiem, o to chodzi :P

Planuję to później przerzucić na GPU z czasem. Nie będzie w przyszłości żal dupę ściskał przy zmianie GPU tak jak teraz..


A na CPU pewnie trafi coś nowego, dedykowanego pod przesunięte jądra Dodaj obrazek


Cytuj


Cytuj

Hello.Is EK going to create news inserts for CPU block (or news błocka) with core on side and edges note in the center like it was before .
I think tis is oportunyty to enter on market with Zen2 optimalized blocks.


Jul 17, 09:42 CEST

Hello Kamil,

thank you for contacting us.
Unfortunately, we do not have any information about the new block or update for the current one.
At the moment we are in the testing phase.
More will be known soon, so stay tuned to our social media for more.

Best regards,
Gasper

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 17 Lipiec 2019 - 22:35


#14832 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7004
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:40

Ja to nie mam szczescia do coolerów :E Wywalam tego ML360R bo po tygodniu dalej bulgocze.
Wybór jest dosc mizerny....rdzewiejace Enermaxy, NZXT odpada bo CAM...H150i juz mam, musialbym kupic nowy.
Thermaltake drogi i nieznana konstrukcja, wentylatory mnie kompletnie nie interesuja bo i tak montuje Noctuy.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 17 Lipiec 2019 - 22:41


#14833 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13765
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:44

Alphacool vpp755 zintegrowany z chłodnica st30 280mm plus węże i blok.

#14834 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7004
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:56

Czyli ten Eisbaer 280 Extreme? :E

#14835 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9322
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 23:11

Zobacz postMinciu, o 17 Lipiec 2019 - 22:35, napisał(a):

W tych TT można montować na adapterach chłodnicę odwrócone o 90*. Na aliexpress jest tego sporo ;)






A możesz powiedzieć dokładnie jak to się tam nazywa?
Szukałem Core P5 AIO Bracket, ale nie ma, jedynie w stanach, ale z wysyłką to będzie tak z 5x tyle ile to warte ;0


na ten moment zrobiłem to w taki sposób: https://www.youtube....h?v=VG2bAgud-_M

Ten post był edytowany przez Dominix1910 dnia: 18 Lipiec 2019 - 02:03


#14836 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7004
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 01:18

Gdzie dostane takie śrubki do mocowania wentylatorów jak w prawym dolnym rogu? Super sprawa bo można je zarkęcać palcami.

Dodaj obrazek


#14837 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13765
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Lipiec 2019 - 03:14

Zobacz postDominix1910, o 18 Lipiec 2019 - 00:11, napisał(a):

A możesz powiedzieć dokładnie jak to się tam nazywa?
Szukałem Core P5 AIO Bracket, ale nie ma, jedynie w stanach, ale z wysyłką to będzie tak z 5x tyle ile to warte ;0


na ten moment zrobiłem to w taki sposób: https://www.youtube....h?v=VG2bAgud-_M

 wentylator/wsporniki chłodnicy,

https://pl.aliexpres...6c-4a0858012365



https://pl.aliexpres...cB&gclsrc=aw.ds

Zobacz postczolgista778, o 18 Lipiec 2019 - 02:18, napisał(a):

Gdzie dostane takie śrubki do mocowania wentylatorów jak w prawym dolnym rogu? Super sprawa bo można je zarkęcać palcami.



http://angela.pl/k857,chlodzenie-ciecza-chlodnice-sruby-i-podkladki.html

http://angela.pl/k857,chlodzenie-ciecza-chlodnice-sruby-i-podkladki,2.html

Rozmiar gwintu i długość dobrze dobierz.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 18 Lipiec 2019 - 03:11


#14838 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9322
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 12:06

Dzieki za linki, tylko nie wiem czy na tym 280 założę, ale już wiem czego szukać :)

#14839 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18373
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:21

Gimbaza będzie mieć radochę X:E

https://www.purepc.p...m_wyswietlaczem

#14840 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7004
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:28

......
......
......
HAHA BENIZ NA OBUDOWIE


Dodaj obrazek

  • (745 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 740
  • 741
  • 742
  • 743
  • 744
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. ernorator