Forum PCLab.pl: Rozmowy o moddingu, LC itp. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (747 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 744
  • 745
  • 746
  • 747
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rozmowy o moddingu, LC itp. ABC moddingu, zestawy LC Oceń temat: ****- 21 Głosów

#14901 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3684
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 16:51

Chodziło mi o ten pad grafitowy i takim zmienianiu chłodzenia czy cepa dziesiątki czy setki razy.

#14902 Użytkownik jest dostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5598
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 17:16

MasterGel Maker dałem pod bloki.
Nakładanie to dramat.
Dopiero po chwili w kubku z wrzątkiem, dało się jako tako rozprowadzić.
Ale względem mx-2 szału nie ma.
Kupiłem też mx-4 i jestem ciekaw tej pasty.

#14903 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3149
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 17:20

Ja ostatnio kilka past przerobilem na zasadzie "sprawdzam"

GC-Extreme - na niej miałem przeważnie najlepsze tempy, ale mam wrażenie, że najszybciej traci właściwości. Na plus to, że łatwo się ja później usuwa - jest jakby wysuszona i pewnie dlatego najszybciej traciła właściwości.

NT H1 - taki kompromis między wydajnością, a długością działania. Do dupy się ja usuwa, mega brudzi.

MX-2 - używałem jej od zawsze. Latwo sie ja rozprowadza, usuwa troche gorzej, ale tragedii nie ma. Wydajnosc troche gorsza od GC Extreme, ale za to cenowo extra.

Kryonaut - mam ja obecnie od dwóch miesięcy. Tempy delikatnie lepsze od GC Extreme ale może to wynikać z innej aplikacji, która zastosowałem w dość problematycznym monoblocku w Waterforce. Aplikacja taka sobie. Niby jest specjalna końcówka do rozprowadzania, ale po pierwszej instalacji jest cala uwalona i ciezko ja doczyscic. Nie wiem jak z ususuwaniem, ale po tym co widziałem przy aplikacji pewnie też będzie do dupy.

Ogólnie przemyślenia mam takie, że jak mi się zacznie pasta kończyć to kupię duża tube MX-2
To są tak małe różnice między tymi pastami, że naprawdę bez większej różnicy co się kupi.
Teraz bardziej zwracam uwagę na to ile wychodzi 1g i do tego jaka jest łatwość aplikacji i usuwania i pod tym względem MX-2 jest w moim odczuciu najlepsza.

#14904 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6076
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 18:37

Heat,jak temperatury na 2080 aorus,po wymianie pasty?Rozumiem ze wczesniej nie wymieniales tylko miales fabryczna?

#14905 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3684
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 22:58

Zobacz postMarcoSimone, o 10 Wrzesień 2019 - 18:16, napisał(a):

MasterGel Maker dałem pod bloki.
Nakładanie to dramat.
Dopiero po chwili w kubku z wrzątkiem, dało się jako tako rozprowadzić.


Chwilę łopatką trzeba pomazać, ale problemu to z nią nie mam :hmm:

Dwie lewe ręce masz Pan Panie :E





Co do temperatur, to własnie dużo zależy od aplikacji i jaką warstwę się da. Najlepsza to taka idealnie równa możliwie najcieńsza bez prześwitów, ale aby taką zrobić, to trzeba sporo czasu poświęcić. Trzeba jeździć łopatką na różne sposoby i zbierać nadmiar. Najlepsze do wygładzania i zbierania nadmiaru są powolne delikatne ruchy.


mx-2 jak napisał heat, lipa trochę z usuwaniem. Nawet jak się solidnie izopropanolem potraktuje, to jeszcze jakieś bagno zostaje na ihs. Sam jej używam chyba z 6-7 lat, ale to jak coś tylko na krótki okres mam dać. Pewnie ze 30g tej pasty "zjadłem"

Jak coś na dłużej, to gelid gc extreme, a potem przeszedłem na cm mastergel maker. Kiedyś jeszcze używałem ale to bardzo dawno temu noctua nt-h1


https://www.eteknix....-nano-review/3/

http://www.enostech....l-paste-review/

https://play3r.net/r...te-performance/

https://www.hwcoolin...ds-part-1-en/2/


Ogólnie jest też sporo testów gdzie np. misiek wypada po prostu mocno przeciętnie.

#14906 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10052
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:26

Dodaj obrazek

Taki tam set kabli do psu sfx i budy sugo05

#14907 Użytkownik jest niedostępny   racesupport 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 17:52

Panowie, kupiłem potestowy blok do mojego RTX 2080ti i dostałem go bez termopadów, jakiej grubości są oryginalne termopady do bloku Corsair Hydro X Series XG7 RGB 20-SERIES GPU Water Block (2080 TI FE) lub jakiej grubości powinienem użyć żeby nie było czasem sytuacji że nie będzie mi stykał blok z rdzeniem ;)

#14908 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3684
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 18:09

No cóż.... pisz do producenta, albo szukaj jakiejś specyfikacji odnosnie zakupu i tego co jest zawarte.

#14909 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5984
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 18:31

Styk bloku można akurat sprawdzić przy zakładaniu, jak odciśnie się pasta. Ale lepiej znać fabryczną specyfikację.
Miałem kilka razy bloki od EK bez padów używane, i normalnie kupowałem uniwersalne pady docinałem i było ok. Nie zamawiałem oryginalnych za tam 30€ czy ile sobie z wysyłką liczą, bo tyle to dałem za blok :D

#14910 Użytkownik jest niedostępny   racesupport 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 18:46

No dobra, to ile kupić i jaką grubość byś polecił ? Najgorsze, że nie mam nawet odniesienia żadnego do stockowych...

#14911 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3684
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 19:34

Żadną... musisz znać dokładną specyfikację bloku pod dana kartę i jakie termopady do niego są odpowiednie. Pisz do producenta...

Gdyby to było ekwb, to by sprawa była dużo łatwiejsza.

#14912 Użytkownik jest dostępny   PatrykT 

  • misterT.design
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2157
  • Dołączył: So, 10 Lis 12

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 21:01

A nie masz dostępnej zadnej instrukcji montażu ? Tam powinny być podane jakie termopady w jakie miejsca należy zastosować

#14913 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5984
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 21:08

No powinien być manual, EK daje, i tam są grubości podane. Pady które się kupi będą się różnić np. miękkością od tych oryginalnych, ale przynajmniej grubość jest taka sama.

#14914 Użytkownik jest niedostępny   racesupport 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 21:26

Napisałem na forum corsaira zobaczymy co mi odp, napisałem też wiad do supportu.

W instrukcji Quick Guide nie ma nic o termopadach. Ten blok ma fabrycznie naklejone termopady dla ułatwienia montażu na GPU.

#14915 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14234
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 21:34

Zapytaj jelopa który je zerwał, żeby powiedział gdzie i jakiej grubości były.

Ile dałeś za ten blok? Nie lepiej było nowy z backplate od Alphacool kupić?

#14916 Użytkownik jest niedostępny   racesupport 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 07:43

450zł tylko do testów użyty. Wystarczy dokupić te termopady i tyle :)

Dostałem odp od niego ze niby 0.2mm, ale jakoś się wahał więc pewien nie jestem.

#14917 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7537
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 07:59

Nie widziałem nigdy takich padów jak 0,2mm, najcieńsze są 0,5mm :E. Nie podali Ci tego w calach? :P

#14918 Użytkownik jest niedostępny   racesupport 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 08:24

Nie nie, na 100% 0.2mm, też takich nie widziałem dlatego napisałem tutaj :D no nic, czekam na odp na Corsair community

#14919 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14234
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 09:50

420-500zl kosztują nowe z backplate.

DLa Ciebie pasuje to :
http://www.angela.pl/p14697,alphacool-eisblock-gpx-n-acetal-nvidia-geforce-rtx-2080-2080ti-m02-with-backplate.html
https://www.aquatuni...te2080TiM02.pdf




450zl za używkę bez gwarancji, z pokazu którą dostał ktoś za darmo i bez thermal padów? Drożej niż nowy kompletny. NC.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Wrzesień 2019 - 09:51


#14920 Użytkownik jest niedostępny   racesupport 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 10:26

Akurat Corsair mi się spodobał i taki się trafił, i jest też wbudowany przepływomierz którego akurat nie posiadam więc nie będę musiał dokładać :) mniejsza o to, nie w tym rzecz, blok jest sprawny, nigdy nie odsylalem bloku na gwarancję więc jakiś problemów się raczej nie spodziewam ;)

Termopady to żaden problem tylko grubość dobrać i tyle :)

  • (747 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 744
  • 745
  • 746
  • 747
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych