Forum PCLab.pl: Rozmowy o moddingu, LC itp. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (625 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rozmowy o moddingu, LC itp. ABC moddingu, zestawy LC Oceń temat: ****- 21 Głosów

#41 Użytkownik jest niedostępny   jarux 

  • Anty kle kle
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 13235
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 07

Napisany 08 Wrzesień 2009 - 22:24

Zasilającą czy sygnałową?

Zobacz post`KazuT, o 8 Wrzesień 2009, 21:43, napisał(a):

A ja mam takie pytanie... Opłaca się montować WC tylko na proca? Na dodatek s478. :E
Na tej płycie nic innego do zwodowania nie ma. Wbudowana karta graficzna i takie tam. :P

Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam. Jeżeli LC miało by być też do przyszłego kompa to czemu nie.

#42 Użytkownik jest niedostępny   Turek 

  • Legia Warszawa
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3399
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 06

Napisany 08 Wrzesień 2009 - 22:24

Zobacz postjarux, o 8 Wrzesień 2009, 22:22, napisał(a):

Zasilającą czy sygnałową?


najlepiej tą i tą. Zawsze się przyda.

#43 Użytkownik jest niedostępny   jarux 

  • Anty kle kle
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 13235
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 07

Napisany 08 Wrzesień 2009 - 22:29

Zobacz postTurek, o 8 Wrzesień 2009, 22:24, napisał(a):

najlepiej tą i tą. Zawsze się przyda.

Do sygnałowej znalazłem poradnik na mod-planet. Do zasilania gdzie widziałem sposób ale nie wiem gdzie.

Jeżeli wtyczka jest podobna do tej:
Dodaj obrazek
To dość łatwo ją rozebrać. Sposób jest identyczny jak przy wtyczkach floppy.


Jeżeli zaś jest podobne do tej wtyczki:
Dodaj obrazek
to nie wiem jak ją rozebrać. Można spróbować rozpołowić ją w miejscu zgrzewu.

Ten post był edytowany przez jarux dnia: 08 Wrzesień 2009 - 22:35


#44 Użytkownik jest niedostępny   rhqq 

  • rebus in angustis facile est contemnere vitam
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2758
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 05

Napisany 08 Wrzesień 2009 - 22:58

One są zalane. nie opłaca się. lepiej kupić nowe składane i wtedy porozcinać dopiero.

#45 Użytkownik jest niedostępny   jarux 

  • Anty kle kle
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 13235
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 07

Napisany 08 Wrzesień 2009 - 23:02

W tym tygodniu postaram się zrobić poradnik jak rozebrać pierwszą wtyczkę. Tylko muszę "pożyczyć" od brata zasilacz :E

#46 Użytkownik jest niedostępny   stitoo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 06

Napisany 08 Wrzesień 2009 - 23:07

OOO :cool: Zajebista sprawa jarux :thumbup: :thumbup:
PS to już wiem coś się mnie tak na PW wypytywał :)

Teraz wszystko jest w jednym miejscu. przydało by się jeszcze przykleić temat!!

#47 Użytkownik jest niedostępny   Skorek_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Pt, 23 Sty 09

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 06:27

Ech, dołącze się do tematu, bo wkońcu jest o moddingu 8).
Ile kasy muszę mieć i co muszę kupić, żeby w mojej obudowie było niebiesko? :E Widziałem, że niektórzy mają niebieskie rurki które fajnie świecą i ja też takie chce :<. Chyba to nie wydziela super dużo ciepła i nie pobiera prądu.

Ten post był edytowany przez Skorek_ dnia: 09 Wrzesień 2009 - 06:27


#48 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17431
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 07:37

Ja mam takie laikowate pytanie o chłodzeniu cieczą... teraz mam wężyki 8/10... czy jeśli zmieni węże na grubsze to zwiększy się wydajność?
Chłodnica 3x120 + 3xFander, pompka Laing DCC, bloki: Kyniek's Prison na CPU i Chipsecie, EK WaterBlocks na GPU...

#49 Użytkownik jest niedostępny   seba84_2005 

  • PC Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5630
  • Dołączył: Wt, 11 Gru 07

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 08:32

Zobacz postSkorek_, o 9 Wrzesień 2009, 07:27, napisał(a):

Ech, dołącze się do tematu, bo wkońcu jest o moddingu 8).
Ile kasy muszę mieć i co muszę kupić, żeby w mojej obudowie było niebiesko? :E Widziałem, że niektórzy mają niebieskie rurki które fajnie świecą i ja też takie chce :<. Chyba to nie wydziela super dużo ciepła i nie pobiera prądu.


Żeby mieć takie rurki trzeba mieć chłodzenie cieczą, a nie jest to tania impreza.... najtańszy zestaw można kupić już od 350zł taki cena/wydajność.

Zobacz postbadman, o 9 Wrzesień 2009, 08:37, napisał(a):

Ja mam takie laikowate pytanie o chłodzeniu cieczą... teraz mam wężyki 8/10... czy jeśli zmieni węże na grubsze to zwiększy się wydajność?
Chłodnica 3x120 + 3xFander, pompka Laing DCC, bloki: Kyniek's Prison na CPU i Chipsecie, EK WaterBlocks na GPU...


między wężem 8/10 a 13/19 nie ma różnicy w wydajności.... prędzej ograniczy flow złączka, czy to blok lub chłodnica niż wąż. Dla wyglądu owszem można pokusić się o zmianę ;)

#50 Użytkownik jest niedostępny   Screamer 

  • Liquid Cooling & Rock'n'Rolling
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6653
  • Dołączył: Pt, 29 Sie 08

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 08:39

Zobacz postseba84_2005, o 9 Wrzesień 2009, 09:32, napisał(a):

Żeby mieć takie rurki trzeba mieć chłodzenie cieczą, a nie jest to tania impreza.... najtańszy zestaw można kupić już od 350zł taki cena/wydajność.

Wydaje mi się, że chodziło mu o niebieskie świecące katody a nie węże :]
Skorek_, zajrzyj tutaj... 30zł i będzie niebiesko

#51 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17431
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 08:54

Zobacz postseba84_2005, o 9 Wrzesień 2009, 09:32, napisał(a):

między wężem 8/10 a 13/19 nie ma różnicy w wydajności.... prędzej ograniczy flow złączka, czy to blok lub chłodnica niż wąż. Dla wyglądu owszem można pokusić się o zmianę ;)


W jaki sposób złączki ograniczają wydajność? Złączki kątowe są złe? Bo mam dwie albo trzy w układzie...

Siostra wróciła z aparatem z wakacji więc pokażę wam niedługo mój "tymczasowy" układzik... a mobas z bloczkami od hilfiger'a już powinien być gdzieś na poczcie :]

Mam jeszcze pytanie dotyczące bloczków na CPU - który będzie wydajniejszy Prison Pro V2 czy Enzotech Sapphire :]

Ten post był edytowany przez badman dnia: 09 Wrzesień 2009 - 08:54


#52 Użytkownik jest niedostępny   Skorek_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Pt, 23 Sty 09

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 12:51

Zobacz postScreamer, o 9 Wrzesień 2009, 08:39, napisał(a):

Wydaje mi się, że chodziło mu o niebieskie świecące katody a nie węże :]
Skorek_, zajrzyj tutaj... 30zł i będzie niebiesko

Dokładnie chodziło o katody. Nie wiedziałem jak się to zwało, dzięki za info :).

#53 Użytkownik jest niedostępny   seba84_2005 

  • PC Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5630
  • Dołączył: Wt, 11 Gru 07

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 13:34

Zobacz postbadman, o 9 Wrzesień 2009, 08:54, napisał(a):

W jaki sposób złączki ograniczają wydajność? Złączki kątowe są złe? Bo mam dwie albo trzy w układzie...

Siostra wróciła z aparatem z wakacji więc pokażę wam niedługo mój "tymczasowy" układzik... a mobas z bloczkami od hilfiger'a już powinien być gdzieś na poczcie :]

Mam jeszcze pytanie dotyczące bloczków na CPU - który będzie wydajniejszy Prison Pro V2 czy Enzotech Sapphire :]



i to jeszcze jak.... Polskie złączki mają w środku mniejszą średnice ~6mm a waż 8mm do tego kąt 90*.... ciecz spotyka opór na ściance złączki

co do bloków poszukaj testów i porównań do innych.

Ten post był edytowany przez seba84_2005 dnia: 09 Wrzesień 2009 - 13:35


#54 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17431
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 13:56

Zobacz postseba84_2005, o 9 Wrzesień 2009, 14:34, napisał(a):

i to jeszcze jak.... Polskie złączki mają w środku mniejszą średnice ~6mm a waż 8mm do tego kąt 90*.... ciecz spotyka opór na ściance złączki

co do bloków poszukaj testów i porównań do innych.


W takim razie wywalę te kontowe złączki :]

#55 Użytkownik jest niedostępny   Ench 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1096
  • Dołączył: So, 25 Kwi 09

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 16:05

Kiedyś Seba dawał linki do holderków ;) Może komuś się przyda
http://multisort.pl/...ucts/644/1.html

Osobiście zamówiłem sobie 20 sztuk o średnicy 9mm i 11,5mm jednak sobie je darowałem bo w 690-tce bez wiercenia nie ma bata żeby ładnie poukładać. Do holderka o średnicy 11,5mm wejdzie (ale bardzo ciężko) 12 kabli z wiązki ATX. Do 9mm wejdzie coś około 5 kabli. Ogromnym plusem sklepu jest to, że bez względu czy weźmiesz wysyłkę pocztą czy kurierem płacisz 13zł i nie doliczają nic za pobranie ;)

#56 Użytkownik jest niedostępny   FilipSosna 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 874
  • Dołączył: So, 28 Paź 06

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 17:17

Zobacz postbadman, o 9 Wrzesień 2009, 13:56, napisał(a):

W takim razie wywalę te kontowe złączki :]

Konto zakładasz? :E


EOT

#57 Użytkownik jest niedostępny   rayfe 

  • ♫ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3430
  • Dołączył: Nd, 12 Paź 08

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 17:42

Dodam coś i ja:

http://www.tabal.pl/

Cieli mi bok budy,fotki pod linkiem w sigu o chłodzeniu,coś 20zł dałem za otwór pod 120kę i 4 dziurki pod śrubki kaliber 4mm :E

#58 Użytkownik jest niedostępny   jacenty101 

  • They say jump, You say how high.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1719
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 19:57

jarux, przydałoby się też trochę linków do różnych sklepów z obudowami.

#59 Użytkownik jest niedostępny   jarux 

  • Anty kle kle
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 13235
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 07

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 20:46

Pamiętam, że madtech miał sporo obudów ale jak nazywa się jego oddział zajmujący się sprzedażą dla prywatnych klientów?

#60 Użytkownik jest niedostępny   Cinem1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Wed, 25 Mar 09

Napisany 09 Wrzesień 2009 - 20:50

http://www.yooki.pl/
:)

Ten post był edytowany przez Cinem1 dnia: 09 Wrzesień 2009 - 20:51


  • (625 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych