Forum PCLab.pl: Windows 7 i XP mode - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 i XP mode Brak dźwięku i karta graficzna wbudowana w programie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Matysek07 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 15 Wrzesień 2009 - 17:23

Witam,

Używam obecnie Win 7 RC jednakże mam już na płytach Win 7 RTM x86 i x64. {Student z Polibudy ma dostęp do MSDNAA, więc już od miesiąca można mieć te wersje systemu Windows}.
Moja sprawa jest taka, że chcę zainstalować na swoim komputerze wersję 64bitową, żeby system wykorzystywał więcej ramu niż 3.25GB.
Jednakże, mam tak starą drukarkę, skaner oraz kartę sieciową od internetu, że nie działają na wersji 64bit i dlatego zainstalowałem XP Mode.

Wszystko byłoby pięknie, ale nie działa:

- dźwięk. W tym programie dźwięk jest znaleziony jako karta Creative Soundblaster, a ja mam Realteka. Jest tam zainstalowany WMP, więc dźwięk powinno się gdzieś ustawić.

- karta graficzna jest taka jaką wykorzystuje wbudowany program. Musi być gdzieś możliwość stosowania mojej karty graficznej.

Dlatego się pytam, czy wie ktoś może jak mi pomóc bądź czy jest taka w ogóle możliwość.

Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   Kujtek Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3265
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 15 Wrzesień 2009 - 17:28

w wirtualnej maszynie są emulowane podzespoły, nic w niej nie będzie z twojego podstawowego kompa

#3 Użytkownik jest niedostępny   Matysek07 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 15 Wrzesień 2009 - 17:31

Ok dzięki za informacje. Cóż szkoda, że nie może być nawet dźwięku. Wiesz może jak zwiększyć pamięć do wirtualnej maszyny?? XP ma ustawione od razu 512MB i nie mogę nigdzie zmienić, żeby było przynajmniej 1GB.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Coultrain Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 258
  • Dołączył: Pn, 23 Wrz 02

Napisany 15 Wrzesień 2009 - 19:59

Jak wejdziesz na wirtualną maszynę powinieneś zobaczyć komunikat, że powinieneś zainstalowć dodatkowy pakiet programów - Dzwięk powinien pojawić się.
Żeby mieć 1Gb ramu na wirtualnej maszynie musisz ją skonfigurować.
Na dobreprogramy jest prezentacja działania Virtual Pc. Zobacz może coś ci zaświta.

#5 Użytkownik jest niedostępny   revcorey Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9123
  • Dołączył: Pn, 01 Sty 07

Napisany 15 Wrzesień 2009 - 22:12

to jest lipa jak chce się stare gry w 2d odpalać np. kozaków. Uruchomiliśmy z kumplami kozaków poprawnie dopiero na virtualbox+guest addition a na vpc lipa, po za tym od razu można łatwo zarządzać całą maszyną.

#6 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4267
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 08:12

do win 7 jest poza virtual pc, cale srodowisko xp do zaisntalowania, plik ma kolo 700mb ale nie wiem jak dziala bo nie korzystam z win7, jakby ktos chcial sprawdzic to niech napisze jak to sie sprawuje.
do pobrania na microsofcie

#7 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 08:31

Ten dodatek w Win7 jest po to aby stare programy np. księgowe chodziły. Nie dotyczy to gier i programów wykorzystujących karty graficzne i muzyczne.
W końcu można mieć dwa systemy zainstalowane. Tak jak wtedy gdy wchodził XP, najlepiej było zainstalować też win98

#8 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4267
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 10:54

to po diabla to zajmuje prawie giga , skiny tam wrzucili ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5689
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 10:59

Zobacz postT_G, o 16 Wrzesień 2009, 11:54, napisał(a):

to po diabla to zajmuje prawie giga , skiny tam wrzucili ?

lol?
czytałeś co właściwie pobrałeś od MS?
podpowiem; pobrałeś maszynę wirtualną ważącą około 7MB oraz system Windows XP zajmujący około 700MB - po instalacji systemu i softu idzie w gigabajty. jest tam nawet plik tekstowy z jego numerem seryjnym (w pełni legalnym)

#10 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4267
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 11:35

nie pobralem tego, zrezygnowalem jak zobaczylem ile wazy, nie mam takiego parcia na win7, jak dla mnie to kolejny badziew po vista (jak do tej pory)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5689
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 11:42

Zobacz postT_G, o 16 Wrzesień 2009, 12:35, napisał(a):

nie pobralem tego, zrezygnowalem jak zobaczylem ile wazy, nie mam takiego parcia na win7, jak dla mnie to kolejny badziew po vista (jak do tej pory)

dla mnie Vista jest badziewiem - nie była w stanie odciągnąć mnie od XP.
siódemce się udało...

ale co kto woli - XP Mode jest dla mnie wystarczającym argumentem za przesiadką - jak jakiś program mi nie zadziała na 7, zadziała na XP Mode - tyczy się to też wielu urządzeń podpinanych do komputera (jak 15 minut temu centrala Platan Sigma, obsłużona przez XP Mode :)

ale cóż, w 2001 roku to samo mówili fani Windowsa 98 - XP to badziew...

#12 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4267
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 12:11

ja do tej pory mam system do korekcji materialu video w czasie rzeczywistym na NT4.0

#13 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5689
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 12:22

Zobacz postT_G, o 16 Wrzesień 2009, 13:11, napisał(a):

ja do tej pory mam system do korekcji materialu video w czasie rzeczywistym na NT4.0

teraz się nie dziwię, że W7 to dla Ciebie badziew :)
u mnie w pracy dwóch programów da się używać tylko w MSDOSie, specjalnie trzymamy do tego maszynę z W98 - dla usera tej maszyny XP i Vista to też badziewie :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Matysek07 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 16:09

Udało się uaktywnić dźwięk, lecz nie da się w nic zagrać. Icy Tower się nawet tnie a działa dobrze na Win 7.
Na oddzielnym dysku mam Win XP, ale nie lubię na niego wchodzić, bo Win 7 jest szybszy od XP po formacie xD

Akurat w XP w maszynie wirtualnej, nie można ustawić więcej niż 512MB, bo jest opcja zablokowana. Ważne żeby sterowniki działały.
Nie chcę przełączać się, na inny system tylko po to by coś zeskanować xD

Co do Visty to ona jest gorsza od Win 7. U brata na lapku z Wi-Fi Vista nie wykrywała urządzenia i komputer był zamulony, a jak zainstalowałem mu Win 7 to od razu zainstalowało Wi-Fi.
Teraz mu system bardzo szybko działa. Ja bym nie przekreślał Win 7.

Ten post był edytowany przez Matysek07 dnia: 16 Wrzesień 2009 - 16:22


#15 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4267
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 21:57

"teraz się nie dziwię, że W7 to dla Ciebie badziew :)
u mnie w pracy dwóch programów da się używać tylko w MSDOSie, specjalnie trzymamy do tego maszynę z W98 - dla usera tej maszyny XP i Vista to też badziewie :) "

generalnie to zajmuje sie grafika i montazem video, poki co win7 to padaka, duzo wolniejszy od xp x64, czesto sie wyklada przy duzej ilosci dyskow,czytnikow, kart, do sporej czesci kart montazowych wogole nie ma sterownikow poki co, ten konfig co mam na nt4.0 jest wart moze 800zl caly , jakbym chcial postawic na win7 taki zestaw do korekty real time to bym wydal 3-4tys. rachunek jest prosty, nie kupuje sie mlotka bo ejst bardziej kolorowy, fajniejszy i nowszy :) ma po prostu wbijac gwozdzie

#16 Użytkownik jest niedostępny   Boro666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 44349
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 02

Napisany 16 Wrzesień 2009 - 22:16

Zobacz postMatysek07, o 16 Wrzesień 2009, 17:09, napisał(a):

Co do Visty to ona jest gorsza od Win 7. U brata na lapku z Wi-Fi Vista nie wykrywała urządzenia i komputer był zamulony, a jak zainstalowałem mu Win 7 to od razu zainstalowało Wi-Fi.
Teraz mu system bardzo szybko działa. Ja bym nie przekreślał Win 7.

LOL, system jest gorszy bo u twojego brata jakas karta sieciowa sie nie wykryla? Pretensje miej do jej producenta, a nie do systemu. Pod Win7 sa jeszcze problemy ze sterownikami i pewnie dlugo beda. Jak zauwazono wiele sprzetu w ogole ich nie bedzie mialo, bo jest stary i juz nie wspierany. To samo sie tyczy softu. Dodatkowo w wersjach x64 dochodzi problem braku bibliotek 16-bit, wiec mase oprogramowania nie odpalisz, zarowno w Viscie jak i Win7. Win7 to po prostu troche przemodelowana Vista, ale zasadniczo nic on nie wnosi dla przecietnego uzytkownika poza nowymi problemami z kompatybilnoscia. Nie znaczy to oczywiscie ze jest zlym systemem, ale na rewolucje trzeba bedzie jeszcze poczekac.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5689
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Wrzesień 2009 - 10:34

Zobacz postMatysek07, o 16 Wrzesień 2009, 17:09, napisał(a):

Akurat w XP w maszynie wirtualnej, nie można ustawić więcej niż 512MB, bo jest opcja zablokowana. Ważne żeby sterowniki działały.
Nie chcę przełączać się, na inny system tylko po to by coś zeskanować xD

dla XP Mode, czyli maszyny wirtualnej z Windowsem XP da się przydzielić dowolną dostępną ilość RAMu - to tylko kolejna maszyna wirtualna, tak samo konfigurowalna jak inne:
Dodaj obrazek

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych