Forum PCLab.pl: Router Wi-Fi do dalekiego zasięgu (150-200m) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Router Wi-Fi do dalekiego zasięgu (150-200m)

#1 Użytkownik jest niedostępny   Jur_N16 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 02 Wrz 09

Napisany 18 Wrzesień 2009 - 19:06

Witam. Mam totalną pustkę w głowie (czym więcej czytam tym większą) :hmm: w sprawie wyboru routera.
Otóż mam internet z TEJ FIRMY Jest to zwykły ADSL (1Mbit) i potrzebuję sięgnąć z tym netem do laptopa oddalonego o jakieś 200m. Anteny mogą się widzieć, jeżeli była by to dodatkowa zewnętrzna antena do routera. Oczywiście komp "domowy" chciał bym aby został jak jest, czyli na kabelku. Z lapka korzystał bym również w domu, ale to zasięg 10-20m.
Proszę o radę, czy w ogóle da się coś takiego zrobić (w rozsądnych pieniądzach) czy działanie jednak będzie tylko na terenie mieszkania ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 18 Wrzesień 2009 - 19:26

Zobacz postJur_N16, o 18 Wrzesień 2009, 20:06, napisał(a):

Witam. Mam totalną pustkę w głowie (czym więcej czytam tym większą) :hmm: w sprawie wyboru routera.
Otóż mam internet z TEJ FIRMY Jest to zwykły ADSL (1Mbit) i potrzebuję sięgnąć z tym netem do laptopa oddalonego o jakieś 200m. Anteny mogą się widzieć, jeżeli była by to dodatkowa zewnętrzna antena do routera. Oczywiście komp "domowy" chciał bym aby został jak jest, czyli na kabelku. Z lapka korzystał bym również w domu, ale to zasięg 10-20m.

Anteny muszą się widzieć, to gwarantuje prawidłowy zasięg.

Cytuj

Proszę o radę, czy w ogóle da się coś takiego zrobić (w rozsądnych pieniądzach) czy działanie jednak będzie tylko na terenie mieszkania ?

co to znaczy :hmm:

Na tym forum było to milion razy wystarczy użyć SZUKAJ. Jest w prawym górnym rogu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Jur_N16 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 02 Wrz 09

Napisany 18 Wrzesień 2009 - 19:34

Zobacz postdendrytus, o 18 Wrzesień 2009, 20:26, napisał(a):

co to znaczy :hmm:

Na tym forum było to milion razy wystarczy użyć SZUKAJ. Jest w prawym górnym rogu.


Bardzo śmieszne :kwasny: Jam bym znalazł na szukajce to bym nie pytał.
Pytania są takie:
1. Czy możliwy jest do uzyskania taki zasięg?
2. czy wystarczy zwykły router z możliwością dołączenia zewnętrznej antenki?
3. Jeżeli tak to czy antenka ma być jakaś panelowa czy inna? nie mam pojęcia jaka

W ogóle nie miałem wcześniej do czynienia z radiówkami,a tylko DSL stąd moje pytania.
Np. TAKI router wystarczy ? czy potrzebny jakiś droższy ? i jaka do niego antenka?

#4 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 18 Wrzesień 2009 - 20:26

1. Tak. Możliwy jest zasięg nawet kilka kilometrów, pod warunkiem widzialności optycznej anten i pustej strefy Fresnela
http://pl.wikipedia....Strefa_Fresnela
2.Tak.
3. Może być panelowa.

Nie nadaje się. Musi być z jedną antenką.
Poszukaj Tplinka. Mają mocne anteny i na ogół moc wyjściową 18 dB.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Jur_N16 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 02 Wrz 09

Napisany 19 Wrzesień 2009 - 06:19

Zobacz postdendrytus, o 18 Wrzesień 2009, 20:26, napisał(a):

Musi być z jedną antenką.


Hmm. Zakodowałem sobie z jakiegoś powodu, że żeby mieć w jednym kierunku daleki zasięg jest potrzebna 1 antenka zewnętrzna, a do łączności w mieszkaniu potrzebuję drugiej tej na routerze :hmm:
Jak widać źle to wymyśliłem.

Czyżby TAKI + TA antena rozwiązały mój problem ?

Ten post był edytowany przez Jur_N16 dnia: 19 Wrzesień 2009 - 06:38


#6 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 19 Wrzesień 2009 - 07:10

Zobacz postJur_N16, o 19 Wrzesień 2009, 07:19, napisał(a):

Hmm. Zakodowałem sobie z jakiegoś powodu, że żeby mieć w jednym kierunku daleki zasięg jest potrzebna 1 antenka zewnętrzna, a do łączności w mieszkaniu potrzebuję drugiej tej na routerze :hmm:
Jak widać źle to wymyśliłem.

W nie których starszych modelach tak było. Jedna była od trybu b a druga od trybu g. W tej chwili zmiana jednej anteny na zewnętrzną spowoduje raczej żę wifi praktycznie przestanie działać.

Cytuj

Czyżby TAKI + TA antena rozwiązały mój problem ?

Tak może być. Tylko upewnij się, że wtyki pasują. Nie widzę aby w zestawie był przewód z końcówkami. Z przewodem nie przesadzaj jakieś 5m maksymalnie 7m jeśli to jakiś tani przewód.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Jur_N16 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 02 Wrz 09

Napisany 19 Wrzesień 2009 - 07:19

O kabelku pamiętam ;) a będzie go 3-4m (tyle co za okno).
Komp domowy będzie na ok 10 m UTP.
Dzięki za przypomnienie o wtykach, kupił bym jak leci i był by zonk.
Ogólnie dzięki za pomoc. Mam nadzieję że nie będzie problemów z konfiguracją sprzętu.
Pozdro.

#8 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 19 Wrzesień 2009 - 08:17

Zobacz postJur_N16, o 19 Wrzesień 2009, 08:19, napisał(a):

Komp domowy będzie na ok 10 m UTP.

To akurat nie problem.

Cytuj

Dzięki za przypomnienie o wtykach, kupił bym jak leci i był by zonk.

Oczywiście masz zaciskarkę do wtyków.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Jur_N16 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 02 Wrz 09

Napisany 19 Wrzesień 2009 - 15:55

Zaciskarki nie mam ale dam radę ;)
Albo gotowy kupię, albo ktoś mi zaciśnie.
Bardziej się martwię tym zasięgiem wi-fi w domu.
Czy taka panelowa antena sieje na tyle w tył i na boki, że da radę przez ścianę, czy dwie i to na ukos do tyłu ?

Może antenkę jakąś inną nie panelową.
Obawiam się o ten zasięg na boki i do tyłu :kwasny:

Ten post był edytowany przez Jur_N16 dnia: 19 Wrzesień 2009 - 18:09


#10 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 19 Wrzesień 2009 - 22:07

Zobacz postJur_N16, o 19 Wrzesień 2009, 15:55, napisał(a):

Czy taka panelowa antena sieje na tyle w tył i na boki, że da radę przez ścianę, czy dwie i to na ukos do tyłu ?

Może antenkę jakąś inną nie panelową.
Obawiam się o ten zasięg na boki i do tyłu :kwasny:

Przy odrobinie szczęścia. :)
Jeśli nie musisz dokupić AP i wszystko będzie na pewno działać.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Jur_N16 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 02 Wrz 09

Napisany 21 Wrzesień 2009 - 17:52

A może jednaj jakaś inna antenka, która będzie siała bardziej na boki ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 21 Wrzesień 2009 - 19:30

Zobacz postJur_N16, o 21 Wrzesień 2009, 18:52, napisał(a):

A może jednaj jakaś inna antenka, która będzie siała bardziej na boki ?

Każda antena sieje na boki, dlatego napisał ci że przy odrobinie szczęścia.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Jur_N16 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 02 Wrz 09

Napisany 21 Wrzesień 2009 - 20:28

Ok zamawiam.
Myślałem że jakieś modele sieją bardziej ;)
Dzięki za pomoc.

#14 Użytkownik jest niedostępny   lukaszfr Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 366
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 22 Wrzesień 2009 - 13:26

http://www.allegro.p...cm.html#gallery

Ta by starczyla zasieg do 1KM :D

#15 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 22 Wrzesień 2009 - 13:33

Zobacz postlukaszfr, o 22 Wrzesień 2009, 13:26, napisał(a):

http://www.allegro.p...cm.html#gallery

Ta by starczyla zasieg do 1KM :D

Na pewno nie. Ładna zabawka dla amatorów tanich rozwiązań i spędzania czasu na różnych forach. :lol2:
Nawet nie za bardzo wiem co można by z tego zrobić. Ale jedno wiem na pewno kłopoty wliczone w cenę :lol2:
Wystawienie tego za okno na pewno spowoduje, że z czasem przestanie to działać.
Poszukaj zwykłej anteny panelowej lub typu yagi.

Ten post był edytowany przez dendrytus dnia: 22 Wrzesień 2009 - 13:35


#16 Użytkownik jest niedostępny   Jur_N16 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 02 Wrz 09

Napisany 22 Wrzesień 2009 - 18:28

Zobacz postlukaszfr, o 22 Wrzesień 2009, 13:26, napisał(a):

http://www.allegro.p...cm.html#gallery

Ta by starczyla zasieg do 1KM :D


No bez jaj :lol2: to się nie nadaje na zewnątrz.
W zasięg 200m też nie wierzę.

PS. sprzęt zamówiony (tp-link+panel) i zobaczymy co będzie z zasięgiem i konfiguracją ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych