Forum PCLab.pl: Nie pokazuje temperatury dysku. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie pokazuje temperatury dysku. Coś z czujnikiem? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kszyrztow Ikona

  • HAWP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7671
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 26 Wrzesień 2009 - 20:06

Witam.Ostatnio postanowiłem sobie sprawdzić temperature swojego dysku.Ale jest mały problem.Żaden program jej nie pokazuje.Próbowałem różnych programów.Everest,HDDLife,HD Tune.Żaden nie pokazuje temperatury.Jak sięgne pamięcią,to kiedyś problemów z tym nie miałem.Nie jestem jakimś ekspertem,może trzeba coś w BIOS'ie ustawić?Daje wam screena.Aha.I nie moge zrobić odczytu SMART.Nie wiem w czym problem.Prosze o pomoc;-)

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kszyrztow Ikona

  • HAWP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7671
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 28 Wrzesień 2009 - 17:46

Teraz wiem,że chodzi o SMART.Zainstalowałem program Ashampoo HDD Control i wyświetla mi komunikat,że SMART jest wyłączony,w każdym razie funkcja SMART nie działa.Co mam zrobić?Włączyć funkcje SMART w BIOS'ie?Czy przyczyna może leżeć gdzie indziej?Prosze o pomoc.Pozdrawiam.

Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   arturnk79 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Pn, 11 Sie 08

Napisany 31 Styczeń 2010 - 23:15

Dołączam się do tematu, mam podobny problem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   edeks Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1304
  • Dołączył: Pn, 11 Sty 10

Napisany 01 Luty 2010 - 19:08

spróbuj crystal disk choc niewiem czy coś z tego będzie pogoglowałem i był gdzieś podobny temat dysk wd i biosy stery ahci cuda niewidy sprawdzane zmieniane i "dupa"

#5 Użytkownik jest niedostępny   orygano Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: So, 17 Lis 07

Napisany 20 Luty 2010 - 11:28

mam ten sam proble, po update BIOSU żaden program nie podaje mi temperatury dysku...


Co się mogło stać...?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Szczota Ikona

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6076
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 20 Luty 2010 - 11:47

Banalna sprawa. Przelacznie w biosie tryb pracy dysku z AHCI/RAID na IDE i juz macie dostep do smarta

#7 Użytkownik jest niedostępny   orygano Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: So, 17 Lis 07

Napisany 20 Luty 2010 - 12:36

wlaśnie miałem ustawione RAID Mode na IDE ale ja mam dysk SATA i zmieniłem jak miałem przed update BIOS na AHCI i nadal programy nie wykrywają. Być może teraz jest błąd po stronie systemu...?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Szczota Ikona

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6076
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 20 Luty 2010 - 15:14

Masz miec na IDE ustawione i tyle. W innym trybie pracy nie ma dostepu do smarta

#9 Użytkownik jest niedostępny   orygano Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: So, 17 Lis 07

Napisany 20 Luty 2010 - 16:01

zmieniłem na IDE, ale nadal nie pokazuje nic, może teraz coś stery do hdd lub coś innego...?

#10 Użytkownik jest niedostępny   SpliT Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 966
  • Dołączył: Wt, 30 Gru 09

Napisany 20 Luty 2010 - 16:04

Zobacz postorygano, o 20 Luty 2010, 16:01, napisał(a):

zmieniłem na IDE, ale nadal nie pokazuje nic, może teraz coś stery do hdd lub coś innego...?


Zapisałeś zmiany w BIOSie ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4141
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 20 Luty 2010 - 16:09

W biosie włącz smart. A w trybie ahci można czytać smart:
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Przynajmniej na intelu. Victoria czyta ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   orygano Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: So, 17 Lis 07

Napisany 20 Luty 2010 - 16:31

w BIOS nie mam takiej opcji włączenia SMART

moja płyta głowna MSI Eclipse, wersja BIOS' AMI.


przed aktualizacją BIOS'u wszystko działało i pokazywało SMART i temperaturę hdd


a teraz nie


może jest błąd w najnowszej wersji bios który wgrałem

#13 Użytkownik jest niedostępny   arturnk79 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Pn, 11 Sie 08

Napisany 20 Luty 2010 - 16:42

Jak można wyżej zauważyć przyłączyłem się do tematu kiedy miałem ten sam problem po update Biosu. Zainstaluj najnowszy sterownik chipsetu i jak ręką odejmie;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   orygano Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: So, 17 Lis 07

Napisany 20 Luty 2010 - 17:29

czyli wystarczy wgrac sterownik do chipsetu i bedzie dzialac.


czy nie trzeba odinstalować starych sterowników, czy od razu można zainstalować nowe...?

Ten post był edytowany przez orygano dnia: 20 Luty 2010 - 19:12


#15 Użytkownik jest niedostępny   arturnk79 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Pn, 11 Sie 08

Napisany 20 Luty 2010 - 19:51

Zwyczajnie zainstaluj nowe sterowniki ze strony producenta płyty. Możesz nadpisać.

#16 Użytkownik jest niedostępny   orygano Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: So, 17 Lis 07

Napisany 20 Luty 2010 - 20:01

ok THX

Szykuje się do instalowania Windows 7 więc bedę musiał zainstalować stery do płyty głównej. Ale jest pewien problem, bo tego nigdy nie robiłem i nie chce żeby mi się coś skopało z tymi sterownikami, ściągam sterowniki i normalnie instaluje

#17 Użytkownik jest niedostępny   orygano Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: So, 17 Lis 07

Napisany 22 Luty 2010 - 13:52

w Windows 7 i po zainstalowaniu sterów do chipsetu też nie wykrywa SMART i temperatury

#18 Użytkownik jest niedostępny   arturnk79 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Pn, 11 Sie 08

Napisany 22 Luty 2010 - 15:57

Zobacz postorygano, o 20 Luty 2010, 20:01, napisał(a):

ok THX

Szykuje się do instalowania Windows 7 więc bedę musiał zainstalować stery do płyty głównej. Ale jest pewien problem, bo tego nigdy nie robiłem i nie chce żeby mi się coś skopało z tymi sterownikami, ściągam sterowniki i normalnie instaluje


Zrobiłeś update biosu, ale nigdy nie instalowałeś sterowników płyty głównej?!?


Zobacz postorygano, o 22 Luty 2010, 13:52, napisał(a):

w Windows 7 i po zainstalowaniu sterów do chipsetu też nie wykrywa SMART i temperatury


Ściągnąłeś te sterowniki ze strony producenta, czy zainstalowałeś te z dołączonej płyty CD?

#19 Użytkownik jest niedostępny   orygano Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: So, 17 Lis 07

Napisany 22 Luty 2010 - 16:42

ściągnąłem ze strony MSI i odpaliłem instalkę w Windows 7...?


nie wiem czy dobrze to zrobiłem

dzieją mi się teraz dziwne rzeczy z systemem

http://forum.pclab.pl/t564057.html

#20 Użytkownik jest niedostępny   kanek7 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 09

Napisany 22 Luty 2010 - 19:43

U mnie pod w7 wszystko pokazuje CRYSTALDISKINFO temperature i smart mam dysk sata w biosie tez ustawienia na sata.
W programie wchodzimy w funkcje- adwanced futures ustawiamy wartość raw na dec i smart staje się jasny dla nas.

Ten post był edytowany przez kanek7 dnia: 22 Luty 2010 - 20:33


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych