Forum PCLab.pl: Jak to jest z aktualizacją do Windows 7 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak to jest z aktualizacją do Windows 7 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Lamborghini17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1958
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 08

Napisany 06 Październik 2009 - 14:08

Cześć.
Mam Windowsa Vistę 32 bit. Chciałbym kiedyś go zmienić na Windowsa 7 ale też nie chcę musieć jeszcze raz instalować niektórych programów bo nie mam do kilku instalek a ściągać nie będę. Słyszałem że bęzie aktualizacja do Windows 7 z Visty i wtedy nie bezie trzeba wszystkiego instalowac jeszcze raz. Czy to prawda? Czy bezie mozna taka kupić czy bedzie dodawana tylko do komputerów? Ile by kosztowała?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30453
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 06 Październik 2009 - 14:19

Jeśli będziesz aktualizował do wersji 32bit, to nie powinno być problemów.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Lamborghini17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1958
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 08

Napisany 07 Październik 2009 - 07:08

A do 64bit będą? Jakoś to przeżyję. A jak będzie można dostać taką aktualizację?

#4 Użytkownik jest niedostępny   ziben91 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 473
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Ikona postu  Napisany 07 Październik 2009 - 08:07

Zobacz postLamborghini17, o 7 Październik 2009, 08:08, napisał(a):

A do 64bit będą? Jakoś to przeżyję. A jak będzie można dostać taką aktualizację?

To i tak będziesz musiał ściągnąć instalki do tych programów które masz,niebędziesz chyba jechał na jednym windowsie aż do śmierci?!(komputera:)) śmieci masz pełno już pewnie :P

#5 Użytkownik jest niedostępny   _stach_ Ikona

  • Podyplomowany Informatyk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1190
  • Dołączył: Wed, 12 Wrz 07

Napisany 07 Październik 2009 - 09:57

Zobacz postLamborghini17, o 6 Październik 2009, 14:08, napisał(a):

Cześć.
Mam Windowsa Vistę 32 bit. Chciałbym kiedyś go zmienić na Windowsa 7 ale też nie chcę musieć jeszcze raz instalować niektórych programów bo nie mam do kilku instalek a ściągać nie będę. Słyszałem że bęzie aktualizacja do Windows 7 z Visty i wtedy nie bezie trzeba wszystkiego instalowac jeszcze raz. Czy to prawda? Czy bezie mozna taka kupić czy bedzie dodawana tylko do komputerów? Ile by kosztowała?


Prosisz i masz:

Ceny Windows 7 wersja upgrade:
Home Premium 350 zł
Professional 835 zł
Ultimate 880 zł

Ceny Windows 7 wersja pełna
Home Premium 660 zł
Professional 970 zł
Ultimate 1010 zł

Czyli tyle co za Viste... Oszczedzasz tylko przy wersji pelnej Home Premium - 90 zl (Win 7 tanszy niz Vista).

Dodam jeszcze ze podobno w przedsprzedaży bedzie mozna kupic wersje Home Premium za 220 zl i Professional za 440 zł (szacowane ceny). I na WinXP nie da sie zrobic upgrade do Windows 7. A i jeszcze cos! Bedzie wersja Windows 7 E - bez Internet Explorera :-O

Ten post był edytowany przez _stach_ dnia: 07 Październik 2009 - 10:06


#6 Użytkownik jest niedostępny   anglik666 Ikona

  • Zawsze gotowy do RAPORTU
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2384
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 07 Październik 2009 - 15:14

Nie można dokonać upgrade'u lub reinstalacji systemu 64bit na 32bit w żadnym Windowsie, w tym i 7. Niestety.
Aktualizacja programowa 7 dotyczy tylko Visty, z XP tylko czysta instalka. Jeśli chodzi o licencje to ma być upgrade z XP do 7. Za dwa tygodnie zobaczymy...

Nie można dokonać upgrade'u lub reinstalacji systemu 64bit na 32bit w żadnym Windowsie, w tym i 7. Niestety.
Aktualizacja programowa 7 dotyczy tylko Visty, z XP tylko czysta instalka. Jeśli chodzi o licencje to ma być upgrade z XP do 7. Za dwa tygodnie zobaczymy...

#7 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 07 Październik 2009 - 15:57

Zobacz post_stach_, o 7 Październik 2009, 09:57, napisał(a):

A i jeszcze cos! Bedzie wersja Windows 7 E - bez Internet Explorera :-O

Nie aktualne. Microsoft się z tego wycofał.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Lamborghini17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1958
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 08

Napisany 08 Październik 2009 - 15:09

Więc normalnie będę mógł sobie kupić w jakimś sklepie internetowym/allegro upgrade do Win 7 i będę mógł moją Vistę zaktualizować?

#9 Użytkownik jest niedostępny   _stach_ Ikona

  • Podyplomowany Informatyk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1190
  • Dołączył: Wed, 12 Wrz 07

Napisany 08 Październik 2009 - 16:40

Zobacz postLamborghini17, o 8 Październik 2009, 14:09, napisał(a):

Więc normalnie będę mógł sobie kupić w jakimś sklepie internetowym/allegro upgrade do Win 7 i będę mógł moją Vistę zaktualizować?

niestety dowiedzialem sie jeszcze czegos - ale sprawdz, moze to nieprawda. Podobno upgrade bedzie mozliwy tylko na komputerach kupionych z vista po czerwcu 2009. Jezeli masz starszy komp i system na nim to z upgrade nici... :( Nie wiem jak upgrade to sprawdzi... :question:

Zobacz postdendrytus, o 7 Październik 2009, 14:57, napisał(a):

Nie aktualne. Microsoft się z tego wycofał.

pewnie nie wiedzieli jak zrobic taki Windows... :E tyle lat robia i zawsze wszechobecny IE ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Dermi Ikona

  • Child of the wilderness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1153
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 02

Napisany 08 Październik 2009 - 18:07

Zobacz post_stach_, o 8 Październik 2009, 17:40, napisał(a):

niestety dowiedzialem sie jeszcze czegos - ale sprawdz, moze to nieprawda. Podobno upgrade bedzie mozliwy tylko na komputerach kupionych z vista po czerwcu 2009. Jezeli masz starszy komp i system na nim to z upgrade nici... :( Nie wiem jak upgrade to sprawdzi... :question:

Mieszasz dwie sprawy. To, o czym piszesz, to microsoftowy program marketingowy, gdzie możesz za darmo* przejść z Visty, kupionej po czerwcu 2009, na Win 7 (znaczy, że możesz zamówić sobie nośnik z 7 i dostać klucz licencyjny). Drugą sprawą jest zwykły upgrade systemu, który będziesz mógł normalnie wykonać przy instalacji siódemki, ale system będziesz musiał kupić sobie sam i nie dostaniesz go za darmo*.

*oczywiście trzeba ponieść opłaty manipulacyjne, koszty nośnika, itp. ;) Zdaje się, że wychodzi to w przeliczeniu ok. 100 zł, ale głowy za to nie dam ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Lamborghini17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1958
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 08

Napisany 09 Październik 2009 - 15:55

Tak jak napisałem kupiłbym windowsa 7 ale czy taką zwykłą wersją będę mógł sobie zaktualizować Vistę i nie stracę wszystkich programów czy będę musiał wszystko instalować od nowa.

#12 Użytkownik jest niedostępny   anglik666 Ikona

  • Zawsze gotowy do RAPORTU
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2384
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Październik 2009 - 18:01

Tak jak napisałem wcześniej:
Nie można dokonać upgrade'u lub reinstalacji systemu 64bit na 32bit w żadnym Windowsie, w tym i 7. Niestety.


#13 Użytkownik jest niedostępny   Lamborghini17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1958
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 08

Napisany 10 Październik 2009 - 11:11

Ale mi chodzi o 32bit na 32bit.

#14 Użytkownik jest niedostępny   anglik666 Ikona

  • Zawsze gotowy do RAPORTU
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2384
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Październik 2009 - 11:52

Jak najbardziej zrobisz aktualizację, może to troszkę potrwać ale zrobisz.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Lamborghini17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1958
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 08

Napisany 13 Październik 2009 - 17:16

Czas nie gra roli. Jednak sie zdecydowałem na 64 bit i reinstalację wszystkiego.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Bilson Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 07

Napisany 25 Styczeń 2010 - 14:57

Mam lapka samsung R720. Oryginalnie kupilem go z Vistą, dzisiaj przyszła mi paczka z updatem do Win7.

Pytanko. Czy istnieje ryzyko, ze podczas updatu znikną mi dane z dysku D: (nie systemowego). Mam tam m.in. z 30gb zdjęć i nie chcialbym ich stracic.

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez Bilson dnia: 25 Styczeń 2010 - 14:57


#17 Użytkownik jest niedostępny   Zdebik Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 607
  • Dołączył: Wed, 24 Wrz 08

Napisany 31 Styczeń 2010 - 17:09

@ up

Ryzyko zawsze istnieje jesli to wazne zdjecia zrob backup. 30GB to nie jest jakas straszna ilosc danych a utrata moze kosztowac sporo nerwow.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Zeth Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 394
  • Dołączył: Wt, 22 Wrz 09

Napisany 31 Styczeń 2010 - 17:23

Zobacz postBilson, o 25 Styczeń 2010, 14:57, napisał(a):

...
Pytanko. Czy istnieje ryzyko, ze podczas updatu znikną mi dane z dysku D: (nie systemowego). Mam tam m.in. z 30gb zdjęć i nie chcialbym ich stracic.


Mając ważne dane bez backup'u możesz je stracić w dowolnym momencie, nie tylko przy uaktualnianiu windowsa do nowej wersji.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych