Forum PCLab.pl: iexplore.exe - błędne koło - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

iexplore.exe - błędne koło Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 28 Październik 2009 - 20:18

Witam
Od dwóch tygodni mój komputerek sprawia niespodzianki. Mimo, że był w serwisie (ostatni tydzień gwarancji) niewiele pomogło. Owszem "chodzi" trochę lepiej ale zauważyłam, że nie przeprowadza zaplanowanych aktualizacji. smilies/sad.gif

Wymuszana kończy się komunikatem:
"Wystąpił problem z aplikacją IEXPLORE.EXE i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.
AppName: iexplore.exe AppVer: 6.0.2900.2180 ModName: kernel32.dll
ModVer: 5.1.2600.2180 Offset: 0000a2c8" smilies/mad2.gif

Przez kilka dni czytałam różne fora, próbowałam korzystać z porad, ale niewiele to pomogło.
Przeskanowałam dwoma antywirusami - ArcaVir 2009(który stale pilnował mnie przez 2 lata) a także Avirą AntiVirem. Niczego nie znalazły.
Obawiam się, że ilość pojawiających się komunikatów z błędami się zwiększa.

Oczywiście z Internet Explorer korzystać nie mogę (komunikat j.w. czyli błędne koło) więc nie mogę prowadzić żadnej aktualizacji - zaznaczam, że oprogramowanie mam legalne.

Próby porozumienia się za pomocą Mozilli Firefoxa z Microsoftem kończą się niepowodzeniem.

Mam Win XP home SP2 i tak się zastanawiam, czy mogę ponownie pobrany stąd:
http://www.instalki...._Windows_XP.php

ponownie zainstalować i czy Waszym zdaniem coś to pomoże (zakładam optymistycznie, że się uda)?

Liczę na pomoc smilies/smile.gif

P.S. do tej pory ograniczałam się do czytania porad i nie wiem czy mój post spełnia wymogi modów

#2 Użytkownik jest niedostępny   glauks Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8636
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 28 Październik 2009 - 21:02

reinstaluj - wpisz albo wklej do uruchom

rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection DefaultInstall 132 %windir%\Inf\ie.inf

możesz spróbować innej IE8, np tej , ale jak sie instaluje, czy odinstalowuje starą, itd, nie wiem, nie używam IE

jak naprawic lub reinstalowac IE - klik

#3 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 28 Październik 2009 - 21:40

Zobacz postglauks, o 28 Październik 2009, 21:02, napisał(a):

reinstaluj - wpisz albo wklej do uruchom

rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection DefaultInstall 132 %windir%\Inf\ie.inf

możesz spróbować innej IE8, np tej , ale jak sie instaluje, czy odinstalowuje starą, itd, nie wiem, nie używam IE

jak naprawic lub reinstalowac IE - klik

Wielkie Dzięki,

wkleić się nie dało ale wpisałam włożyłam płytę i poszłoooooooo .......

jest przeglądarka IE jednak próba zainstalowania IE8 nie powiodła. Pokazał się komunikat, że nie powiodła się instalacja wymaganej aktualizacji ;(
Nacisnęłam "pobierz"
skutek, to komunikat: "Instalator nie może uruchomić domyślnej przeglądarki sieci web"

Natomiast próba "Windows update" zakończyła się komunikatem:
"Wymagany klucz wyszukiwania nie został odnaleziony w żadnym aktywnym kontekście aktywacji"

Na koniec korzystanie/szukanie z przeglądarki IE spowodowało powrót do sytuacji początkowej.
Czyli:
"Wystąpił problem z aplikacją IEXPLORE.EXE i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.
AppName: iexplore.exe AppVer: 6.0.2900.2180 ModName: kernel32.dll
ModVer: 5.1.2600.2180 Offset: 0000a2c8"

;((
tak więc "błędne koło"

#4 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Ikona postu  Napisany 29 Październik 2009 - 20:46

Zobacz postglauks, o 28 Październik 2009, 21:02, napisał(a):

jak naprawic lub reinstalowac IE - klik


Witam
Skorzystałam z rad w "kliku" jednak wszelkie poczynione próby napraw kończyły się podobnie tzn. komunikatami o błędach np.:
- "Wystąpił problem z aplikacją IEXPLORE.EXE i zostanie ona zamknięta" lub
- "Instalator nie może uruchomić domyślnej przeglądarki sieci web" lub
- "Wystąpił błąd podczas ładowania C:\Program Files\Common Files\Paretologic\UUS2\UUS.dll
Nie można odnaleźć określonego modułu."

oczywiście próby przejścia z IE6 na IE7 czy IE8 bez rezultatu ;(
ręczne wprowadzenie pobranych aktualizacji winXP SP2 kończyło się j.w.

Co ciekawe, przeglądarka IE6 uruchamia się na dokumentach HMTML i w tym formacie korzysta z linków w sieci, ale normalna próba uruchomienia kończy się komunikatem pierwszym.

Czekam na nowe pomysły :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   tehawanka Ikona

  • Niedostępny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6867
  • Dołączył: Pn, 21 Lip 08

Napisany 29 Październik 2009 - 21:24

A możesz wejść za pomocą innej przeglądarki na stronę Microsoftu, strony producentów programów antywirusowych?
Pobierz i uruchom OTL
Zaznacz opcje Scan All Users, LOP Check, Purity Check i kliknij Run Scan
Log umieść tutaj i podaj link.
Dodatkowo log z Gmer (Download EXE).

#6 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Ikona postu  Napisany 29 Październik 2009 - 21:31

Zobacz posttehawanka, o 29 Październik 2009, 21:24, napisał(a):

A możesz wejść za pomocą innej przeglądarki na stronę Microsoftu, strony producentów programów antywirusowych?
Pobierz i uruchom OTL
Zaznacz opcje Scan All Users, LOP Check, Purity Check i kliknij Run Scan
Log umieść tutaj i podaj link.
Dodatkowo log z Gmer (Download EXE).


Dzięki dzisiaj to trochę nie mam czasu ale skorzystam z rady i dam znać o efektach :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Ikona postu  Napisany 29 Październik 2009 - 23:35

log z OTL tu:
log OTL

Extras


nie bardzo wiem czy dobrze wkleiłam linki (?)

a gmeracz gmera dalej..


janinat napisał(a):

nie bardzo wiem czy dobrze wkleiłam linki (?)

widzę, że jednak nie, bo w adresie linku trzeba wyciąć:"&quot/;http://" i daje się czytać :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   wiegul Ikona

  • Tytuł / Ranga użytkownika
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 21572
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 02

Napisany 29 Październik 2009 - 23:48

Masz legalny OS i w nim IE 6.0? Wolne żarty?

Edit: Poprawiłem linki.

#9 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 30 Październik 2009 - 00:11

Zobacz postwiegul, o 29 Październik 2009, 23:48, napisał(a):

Masz legalny OS i w nim IE 6.0? Wolne żarty?

bo? możesz trochę jaśniej?
log

#10 Użytkownik jest niedostępny   tehawanka Ikona

  • Niedostępny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6867
  • Dołączył: Pn, 21 Lip 08

Napisany 30 Październik 2009 - 00:35

W logach nie ma nic szkodliwego.

#11 Użytkownik jest niedostępny   darolo1 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6458
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 30 Październik 2009 - 15:46

Zobacz postjaninat, o 30 Październik 2009, 02:11, napisał(a):

bo? możesz trochę jaśniej?


Pyta się czy masz legalnego (oryginalnego) Windowsa i Internet Explorer 6.

#12 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 30 Październik 2009 - 20:30

Zobacz postdarolo1, o 30 Październik 2009, 15:46, napisał(a):

Pyta się czy masz legalnego (oryginalnego) Windowsa i Internet Explorer 6.


wcale się nie pyta.

Miałam wrażenie, że wątpi - o czym świadczy txt. "wolne żarty?"

Widać nie przeczytał pierwszego postu. Wolałabym/prosiłabym, żeby doświadczony moderator wypowiedział się merytorycznie.

P.S. na maila mogę przesłać obraz faktury. Ponadto IE6 jest integralną częścią win XP Home PL OEM.


Zobacz postwiegul, o 29 Październik 2009, 23:48, napisał(a):

Edit: Poprawiłem linki.


dzięki :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 02 Listopad 2009 - 20:29

Zobacz posttehawanka, o 30 Październik 2009, 00:35, napisał(a):

W logach nie ma nic szkodliwego.

Dziękuję za info :)

Chciałaby dodać, co zauważyłam dzisiaj, że teraz moja drukarka straciła ochotę na drukowanie ;-(
Od powrotu komputera z serwisu nie miałam potrzeby jej używania.

Próby odinstalowania i ponownego jej instalowania niczego nie zmieniły. Czyżby to był kolejny etap degradacji?

Przeglądałam dzisiaj "Podgląd zdarzeń" z czasu pobytu w naprawie/serwisie gwarancyjnym, po tym jak mnie "ta maszyna" uraczyła czarnym ekranem i zauważyłam parę zdarzeń.
Np.
"Typ zdarzenia: Ostrzeżenie
Źródło zdarzenia: WinMgmt
Identyfikator zdarzenia: 5603
Użytkownik: ZARZĄDZANIE NT\SYSTEM
Opis:
Dostawca, OffProv10, został zarejestrowany w obszarze nazw WMI, Root\MSAPPS10, ale nie określił właściwości HostingModel. Ten dostawca będzie działał za pomocą konta LocalSystem. To konto jest uprzywilejowane i dostawca może spowodować naruszenie zabezpieczeń, jeśli niepoprawnie spersonifikuje żądania użytkownika. Upewnij się, że dostawca został sprawdzony pod względem bezpieczeństwa i zaktualizuj właściwość HostingModel rejestracji dostawcy z kontem o możliwie najmniejszych uprawnieniach dla wymaganej funkcjonalności."

chciałam większy wyciąg umieścić na "wklej.org" ale teraz jest pewnie zablokowany.

Macie dla mnie jakieś rady?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Prezydent Elektryk Ikona

  • Here's Johnny!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1736
  • Dołączył: Wt, 15 Wrz 09

Napisany 03 Listopad 2009 - 09:41

janinat
Instalujesz Firefoxa i postępujesz tak, jak na obrazku. Odznaczasz jedno niepotrzebne pole, a FF i IE się pogodzą.
http://img140.images...91/21499807.jpg
I tam, gdzie pojawi się Firefox, zaznaczasz kropkę Firefoxa.
Od tego momentu używasz, FF, a IE idzie na zawsze w zapomnienie.

Drukowanie: za mało informacji, ale zrób Start-uruchom i wpisz: C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
I powiedz, co się stało/czy drukarka drukuje.

Ten post był edytowany przez Prezydent Elektryk dnia: 03 Listopad 2009 - 09:48


#15 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 03 Listopad 2009 - 19:04

Prezydent Elektryk dziękuję za zainteresowanie się :)

Niestety Firefox nie zawiera wsparcia np. dla zapisywania stron w postaci plików MHTML, moim zdaniem bardzo wygodny i funkcjonalny sposób archiwizowania dokumentów w postaci pojedynczego pliku kompletnych stron WWW.
W IE takie wsparcie jest.

Ponadto, od dawna korzystam z Firefoxa i rzadko kiedy z przeglądarki IE, ale jej zupełny brak przy systemie winaXP, to np.:
- koniec automatycznych aktualizacji win XP,
- niemożliwość skorzystania z „Kaspersky Online Scanner” – przynajmniej tak dotychczas było.


Zobacz postPrezydent Elektryk, o 3 Listopad 2009, 09:41, napisał(a):

Drukowanie: za mało informacji, ale zrób Start-uruchom i wpisz: C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
I powiedz, co się stało/czy drukarka drukuje.


Niestety brak pożądanych sukcesów, bo dalej:
klik a próbowałam różnych sposobów jej przechytrzenia ;)

Ponadto co jakiś czas pojawia się:

klik

#16 Użytkownik jest niedostępny   poszłybuty Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 357
  • Dołączył: So, 13 Cze 09

Napisany 03 Listopad 2009 - 19:31

Zobacz postjaninat, o 3 Listopad 2009, 19:04, napisał(a):

Prezydent Elektryk dziękuję za zainteresowanie się :)

Niestety Firefox nie zawiera wsparcia np. dla zapisywania stron w postaci plików MHTML, moim zdaniem bardzo wygodny i funkcjonalny sposób archiwizowania dokumentów w postaci pojedynczego pliku kompletnych stron WWW.
W IE takie wsparcie jest.

Ponadto, od dawna korzystam z Firefoxa i rzadko kiedy z przeglądarki IE, ale jej zupełny brak przy systemie winaXP, to np.:
- koniec automatycznych aktualizacji win XP,
- niemożliwość skorzystania z „Kaspersky Online Scanner” – przynajmniej tak dotychczas było.




Niestety brak pożądanych sukcesów, bo dalej:
klik a próbowałam różnych sposobów jej przechytrzenia ;)

Ponadto co jakiś czas pojawia się:

klik


Tyle dni się z tym ..., jak masz bajzel w systemie to postaw go od nowa, to w sumie 1,5h.

Ten post był edytowany przez poszłybuty dnia: 03 Listopad 2009 - 19:39


#17 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 03 Listopad 2009 - 21:16

Zobacz postposzłybuty, o 3 Listopad 2009, 19:31, napisał(a):

Tyle dni się z tym ..., jak masz bajzel w systemie to postaw go od nowa, to w sumie 1,5h.

z formatowaniem?

to masz na myśli?

P.S. na samym początku moje własne dziecko powiedziało, że taki będzie finał tego wątku :)
Czyżby miało rację?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Prezydent Elektryk Ikona

  • Here's Johnny!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1736
  • Dołączył: Wt, 15 Wrz 09

Napisany 04 Listopad 2009 - 10:47

Ja mam wyłączonego IE, tak jak w obrazku i mam automatyczne aktualizacje XP. Dzisiaj nawet miałem aktualizację do IE 6, :finger: ale ją oczywiście pominąłem. Zatem powinno Ci się wszystko aktualizować, chyba, że w HOME panują inne zasady... ale w to wątpię. Poza tym ja bym tak szybko się nie poddawał. Z nie takich opresji się wychodziło obronną ręką.
Pierwszy Twój link to problem z IE, bądź z samym internetem. Przydałby się log z programu combofix.

Ale najpierw dwa linki:
1. do usunięcia wadliwych wpisów zw. z internetem z rejestru i generalnie naprawienie połączenia: http://www.softpedia...inSockFix.shtml
2. do usunięcia szpiegów/trojanów/itp (często antywirus to pomija): http://download.cnet...i...&tag=button


Drugi Twój link: start-wszystkie programy-akcesoria-narzędzia systemowe-zaplanowane zadania (i tam znajdujesz ParetoLogic, czy coś podobnego) Usuwasz to.

MHTML w FF: https://addons.mozil...don/212?src=api

Ten post był edytowany przez Prezydent Elektryk dnia: 04 Listopad 2009 - 11:06


#19 Użytkownik jest niedostępny   janinat Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 09 Listopad 2009 - 20:03

Dziękuję pięknie szczególnie za:

Zobacz postPrezydent Elektryk, o 4 Listopad 2009, 10:47, napisał(a):



Po dokładnym przyglądnięciu się, widzę, że bez IE można funkcjonować.

Sprawdziłam czy są automatyczne aktualizacje i okazuje się, ze chyba tak. Choć ostatnia miała miejsce 29.10. czyli już po rozpoczęciu się kłopotów z dostępem do IE. Inna drukarka zainstalowana drukuje, więc chyba to jest problem samej drukarki Lexmark 3200, która jest co prawda zabytkiem ale nigdy nie zawodziła.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych