Forum PCLab.pl: Jak ustawić rozdzielczość HDMI na 1366x768 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak ustawić rozdzielczość HDMI na 1366x768 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   deepcry Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pt, 18 Maj 07

Napisany 19 Listopad 2009 - 12:34

Mam podłączony do komputera telewizor LCD 32" przez HDMI.
Karta graficzna ATI 4850.

Natywna rozdzielczość monitora to 1366x768.
Niestety nie ma wyboru takiej rozdzielczości w systemie Windows.
Jest tylko zbliżona 1360x768. Przez co na wyświetlaczu pojawiają się czarne pasy (niewykorzystany obszar).
Można to rozciągnąć ale przecież nie o to chodzi, bo obraz traci wtedy na jakości.

Czy są jakieś w miarę proste sposoby na ustawienie 1366x768?

Ten post był edytowany przez deepcry dnia: 19 Listopad 2009 - 12:34


#2 Użytkownik jest niedostępny   _Robo_ Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 888
  • Dołączył: Pt, 12 Paź 07

Napisany 19 Listopad 2009 - 12:44

Zobacz postdeepcry, o 19 Listopad 2009, 12:34, napisał(a):

Mam podłączony do komputera telewizor LCD 32" przez HDMI.
Karta graficzna ATI 4850.

Natywna rozdzielczość monitora to 1366x768.
Niestety nie ma wyboru takiej rozdzielczości w systemie Windows.
Jest tylko zbliżona 1360x768. Przez co na wyświetlaczu pojawiają się czarne pasy (niewykorzystany obszar).
Można to rozciągnąć ale przecież nie o to chodzi, bo obraz traci wtedy na jakości.

Czy są jakieś w miarę proste sposoby na ustawienie 1366x768?


Ale w czym problem przy 1360x768 bo innej nie ma w Windowsie, a pracuję tak od ponad roku i gitara :D
Szukaj w menu telewizora Autodopasowanie aby wyskalować obraz pixel w pixel - w Samsungach to jest :thumbup:

Załączony plik  Przechwytywanie.JPG (63.46K)
Ilość pobrań: 34

#3 Użytkownik jest niedostępny   deepcry Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pt, 18 Maj 07

Napisany 19 Listopad 2009 - 13:03

Jest skalowanie, ale jest to zawsze utrata jakości obrazu, zauważalna.
Chcę ustawić rozdzielczość natywną.

#4 Użytkownik jest niedostępny   PlaYboy32 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2126
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 19 Listopad 2009 - 13:06

Jeśli twój telewizor nie ma natywnej.. 1366/768. to wiesz..


ale 6 pikseli to chyba zaden problem.. nieprawdaż?..

#5 Użytkownik jest niedostępny   deepcry Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pt, 18 Maj 07

Napisany 19 Listopad 2009 - 13:08

Rozdzielczość mojego telewizora to 1366x768.
6 pikseli mnie denerwuje bo robi się pas wokół i robi się z 32" telewizor 31".

Chcę ustawić w Windowsie 1366x768, ale nie ma takiej opcji.
Czy ktoś wie, jak taką rozdzielczość w miarę prosty sposób ustawić?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Soulburner Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2866
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 02

Napisany 19 Listopad 2009 - 13:10

Odpal ATI CCC, kliknij na Graphics i Dekstop Properties. Odszukaj tej rozdzielczości na liście - możliwe, że będzie w kategorii HDTV.

#7 Użytkownik jest niedostępny   deepcry Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pt, 18 Maj 07

Napisany 19 Listopad 2009 - 13:20

Niestety nie ma takiej rozdzielczości do wyboru, jest tylko 1360x768.
Na pewno są jakieś sposoby, byle Xbox360 ustawia taką rozdzielczość.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Soulburner Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2866
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 02

Napisany 19 Listopad 2009 - 13:32

Hmm, spróbuj w takim razie pogrzebać PowerStripem.
Tutaj więcej info na ten temat: http://pixelmapping....ide to 1366x768
i trochę po polsku tutaj: http://www.hdtv.com....2372#post122372 (akurat dotyczy laptopa, ale postępowanie będzie podobne).

#9 Użytkownik jest niedostępny   deepcry Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pt, 18 Maj 07

Napisany 24 Grudzień 2009 - 19:29

ok, faktycznie PowerStripem się udało. Nawet ma w sobie zaprogramowaną taką rozdzielczość, którą może dodać do systemu.

Bardzo dziękuję za pomoc :)

Ten post był edytowany przez deepcry dnia: 24 Grudzień 2009 - 19:36


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych