Forum PCLab.pl: LC/WC CM Stacker - Ban19 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

LC/WC CM Stacker - Ban19 Przerwa, Czekam na technologiczne BUM ! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 26 Listopad 2009 - 17:26

Edit: 24.12.09

LC - BAN19


Ok pół roku temu skończyłem składać komputer (opis w sygnaturce) już w tedy w planach było LC ale zapał ostygł wraz z nim przepadły pieniądze. Dopiero ostatnimi czasy gdy zacząłem uczęszczać na forum i po napatrzeniu się na te wszystkie zestawy, modyfikacje, znowu się "nakręciłem" na LC i delikatna modyfikacje budy. Jako że nie chciałem zakładać nowego tematu postanowiłem zmodyfikować istniejący. Na razie trwa kompletowanie elementów więc żadnego szalu narzazie nie będzie. Zapraszam do komentowania.

<------------------------------------------------------------------------------------------------->


Witam jako że to chyba mój pierwszy temat na PClab chicalbym sie przywitać.
Chcialbym złożyć naprawdę bardzo wydajny zestaw chłodzenia LC do mojego komputera ponieważ zamierzam pracować w ciszy a jednocześnie po delikatnym oc@4.x-ghz(24/7)
Zestaw jaki posiadam to:
Buda - CM Stacker 832
Mobo - Gigabyte GA-EX58-Extreme
Cpu - I7 920 D0
Gpu - BFG GTX 295 1pcb
Ram - Corsair Dominator GT CM3X2G1866C7GT
Psu - Tagan BZ 900w (pipe rock)

Ile mam zamiar wydać ? co ma być to będzie się zarobi :szczerbaty:


Aktualna konfiguracja mnie denerwuje komputer jest wyeksponowany i widać burdel kabli, podczas zakładania LC nie obejdzie się bez kilometra oplotu delikatnego pocięcia tacki Mobo, jakiś dobrych wentylatorów, Milo by było gdyby chlodnica była kolosalna :D (element wystroju) np. Aquacomputer Evo 1080 ale czekam na wasze sugestie, porady, jakieś ciekawe modyfikacje bo jak szaleć to już na maxa.

Lukasz.

Ten post był edytowany przez Ban19 dnia: 11 Październik 2011 - 13:48


#2 Użytkownik jest niedostępny   seba84_2005 

  • PC Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5630
  • Dołączył: Wt, 11 Gru 07

Napisany 26 Listopad 2009 - 17:31

Hi,

CPU: EK LT
GPU: EK-FC
Mobo stock block
Rad: Thermochill PA120.4 Quad albo 3x124 + 2x140
Pompka: Laing/Swif 350
Rez: EK albo inny choćby tańszy

A tak kompletny z cooling.pl

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez seba84_2005 dnia: 26 Listopad 2009 - 17:38


#3 Użytkownik jest niedostępny   PITER XXL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: So, 07 Mar 09

Napisany 26 Listopad 2009 - 17:32

jak chcesz się "ptzywitać" to cześć :kwasny:

#4 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 26 Listopad 2009 - 17:42

Zobacz postseba84_2005, o 26 Listopad 2009, 16:31, napisał(a):

CPU: EK LT
GPU: EK-FC
Mobo stock block
Rad: Thermochill PA120.4 Quad albo 3x124 + 2x140
Pompka: Laing/Swif 350
Rez: EK albo inny choćby tańszy

Teraz nasuwa sie pytanie gzy dałoby rade ułożyć wszystko w obudowie 3x124 wejdzie w zatoki kosztem DVD ;p
reszta poza obudowę ? jest jeszcze Quad ale on to juz tylko poza.



Zobacz postPITER XXL, o 26 Listopad 2009, 16:32, napisał(a):

jak chcesz się "ptzywitać" to cześć :kwasny:


.

Ten post był edytowany przez Ban19 dnia: 11 Październik 2011 - 13:49


#5 Użytkownik jest niedostępny   seba84_2005 

  • PC Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5630
  • Dołączył: Wt, 11 Gru 07

Napisany 26 Listopad 2009 - 17:45

Chciałeś wyeksponować chłodnicę, także obudowa własnoręcznie zrobiona dla Quada to coś specjalnego co nadaje się do Twojego stwierdzenia "szaleć na maxa"

or :E

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez seba84_2005 dnia: 26 Listopad 2009 - 17:48


#6 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 26 Listopad 2009 - 17:52

W cennik mamy teraz trzeba znaleźć jakiś dobry sklep na terenie UK ( może ktoś coś poleci ? )
Oczekujcie Worklog'a po nowym roku.
Dzięki Seba !

@up z tyłu za obudową już niewiele miejsca ale można by to do ściany nad obudową poziomo przykręcić :E

Ten post był edytowany przez Ban19 dnia: 26 Listopad 2009 - 17:54


#7 Użytkownik jest niedostępny   maniak997 

  • Komputerowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6064
  • Dołączył: Cz, 28 Sie 08

Napisany 26 Listopad 2009 - 17:53

Thermochill PA120.3 Triple Radiator (15mm)
349.01PLN
EK Water Blocks EK Supreme LT - Acetal+Nickel LGA775/1156/1366
179.00PLN
EK Water Blocks EK-FC GTX 295 Single PCB Acetal
549.00PLN
Swiftech pompa MCP355 12V (Laing DDC 1T + )
289.01PLN
Black Water O-Tank 250
119.90PLN

~1485zł

złączki i węże niech ktoś inny doradzi :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   seba84_2005 

  • PC Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5630
  • Dołączył: Wt, 11 Gru 07

Napisany 26 Listopad 2009 - 17:54

http://www.aquatuning.co.uk/

Możesz kupić tu to czego nie ma nigdzie bo to "złomowisko" gratów do LC jest wszytko od zaje$%$ania :cool:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 26 Listopad 2009 - 18:37

Dzieki wielkie jeszcze raz !

Ten post był edytowany przez Ban19 dnia: 24 Grudzień 2009 - 14:28


#10 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 24 Grudzień 2009 - 14:36

Oto Pierwsza z wielu dostaw elementów do mojego przyszłego zestawu LC
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   Gorn89 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 26 Cze 07

Napisany 24 Grudzień 2009 - 14:42

Niezle klocki no i ten FC ... dlaczego nie wersja niklowana ? prezentuje sie lepiej choc to kwestia gustu :Up_to_s: anyway keep going, we are watching you :cool:

#12 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 24 Grudzień 2009 - 14:50

Myślałem nad tym ale miedź do mnie bardziej przemawia :cool: a tak poza tym czy przypadkiem nikiel nie pogarsza odprowadzania ciepła ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Mib 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Wt, 21 Lut 06

Napisany 24 Grudzień 2009 - 14:54

Zobacz postBan19, o 24 Grudzień 2009, 14:50, napisał(a):

Myślałem nad tym ale miedź do mnie bardziej przemawia :cool: a tak poza tym czy przypadkiem nikiel nie pogarsza odprowadzania ciepła ?

Niklowanie polepsza oddawanie ciepła (1-1,5*C na cpu tak około).
Powierzchnia miedzi pod wpływem powietrza sie utlnenia i tlenki stawiają ciepłu duży opór. Nie wspominając tu o walorach estetycznych :]

BTW gdzie dasz 120.4 u siebie w budzie??

#14 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 24 Grudzień 2009 - 15:02

Szkoda że o tym nie wiedziałem wcześniej. :kwasny: Najwyżej oddam do niklowania, A co do 120.4 (o chłodnię chodzi ? ) to jej nie widzę w obudowie, plan jest taki aby zrobić z grubej plexi stojak dla niej obok budy.

#15 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8096
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 24 Grudzień 2009 - 15:02

wąż 10/16 odpada jak chcesz podłączyć się do bloku od Giga-Byte'a. Zbyt lużno wejdzie.
Proponuję 9.5/14.3 ale trzeba zaciski. mam również GB i te właśnie węże.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 24 Grudzień 2009 - 15:09

Co do węży mam w planach 13mm (3/8)" ale miałem się właśnie o to pytać, a bloczek gigabyte'a trzeba będzie jakoś dostosować lub do tego jednego elementu zastosować mniejszy wąż, czy nie będzie się to zbyt w oczy rzucało ?

#17 Użytkownik jest niedostępny   E.T 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 247
  • Dołączył: Pt, 02 Sty 09

Napisany 24 Grudzień 2009 - 16:09

jeżeli chodzi o angielskie sklepy to :
http://www.scan.co.uk/
http://www.watercoolinguk.co.uk/
http://www.overclockers.co.uk/
http://www.xcase.co.uk/ (wyłącznie do obudowy)

z tych kupisz wszystko, włącznie z obudowami itd.

Po primo, zmieniłbym tą budę i chłodnice wrzucił do środka, będzie ładniej, wygodniej i estetyczniej.
Po segundo spodziewaj się ładnej masakry z kablami, bo ta obudowa prawie w ogóle nie ma piwnicy, a to bardzo utrudnia - wiem z własnego doświadczenia.
Po trio nie zrób z tego choinki z lampkami w biliardach kolorów świata, bo ładny sprzęt do wykorzystania.

No i ogólnie do roboty :) też dużo mnie zaskakiwało i sprawiało nie lada problemów :szczerbaty:

no i tak na marginesie będzie kupował jakiś sterownik fanów ? jakis aquacomputer zrobisz ? Czy zwykły manual od zalmana..

#18 Użytkownik jest niedostępny   Ban19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Wed, 28 Paź 09

Napisany 24 Grudzień 2009 - 16:34

http://www.overclockers.co.uk/ - Tu złożyłem mój cały PC razem z monitorkiem i głośnikami :D sporo kasy u nich zostawiłem i nie miałem problemów z reklamacja dysku :thumbup:
http://www.watercoolinguk.co.uk/ - tu także kupowałem (oploty) konkurencyjne ceny w porównaniu do Aquatuning, będę w tym sklepie kupował sporo elementów do LC :thumbup:

Buda zostaje tania nie była :E a co do kabli to Dremel jest 36 tarcz kupiłem będą foty. ;) Fakt zasilacz choinka, ale poza nim to wylądują tam 2 katody UV. Wszystko to będzie ogarniać T-Balancer (Wentylatory, pompkę, Katody,)

#19 Użytkownik jest niedostępny   Fudster's 

  • World in My Eyes
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1029
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 24 Grudzień 2009 - 16:44

Ban19 :cool: ja swoj komp tez prawie caly zlozylem w overclockers.co.uk ale ostatnio plyte p procka kupilem w scan.co.uk bo mieli lepsza cene. :lol2:
Sam chcialem zrobic w swoim Stackerze 832 LC. A skonczylo sie jednak na zwyklym chlodzeniu ale i tak jestem zadowolony :cool: Dlatego jestem ciekawy jak Ci to wyjdzie. I napewno nie raz odwiedze Twoj watek.
Pozdrawiam serdecznie Fudster's

#20 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8096
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 24 Grudzień 2009 - 17:46

Zobacz postBan19, o 24 Grudzień 2009, 15:09, napisał(a):

Co do węży mam w planach 13mm (3/8)" ale miałem się właśnie o to pytać, a bloczek gigabyte'a trzeba będzie jakoś dostosować lub do tego jednego elementu zastosować mniejszy wąż, czy nie będzie się to zbyt w oczy rzucało ?


ale po co kombinować?
wąż TYGON 9.5/14.3 i po problemie.

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych