Forum PCLab.pl: Jak sformatowac dysk w windows 7 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak sformatowac dysk w windows 7 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   sysrq0912 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: So, 28 Lis 09

Ikona postu  Napisany 03 Grudzień 2009 - 07:27

Witam, jak mam sformatowac dysk C - systemowy, z windowsem 7 x64, co konkretnie musze kliknac, - posiadam plyte win 7.


p.s. Czy normalnie komputer odczytuje mi pamiec? - http://img19.imagesh.../windowsss.png/

(wczoraj od wlozenia kumpla dysku, wymienienia sie filmami itp -komp sie czasem resetuje, i raz byl niebieski ekran i memory, cos tam cos tam..)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum, nie od Kościoła.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12174
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 03 Grudzień 2009 - 07:30

Wrozka sie pyta jaki masz komputer??

Podaj dokladny konfig komputera wlacznie z zasilaczem.

Format partycji systemowej zrobisz w instalatorze Win 7 jak mas zpo polsku to bedziesz widzial gdzie to sie robi.

#3 Użytkownik jest niedostępny   sysrq0912 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: So, 28 Lis 09

Napisany 03 Grudzień 2009 - 07:47

Intel i5
ram 4gb cl9 g.skil ripjaws 1600
karta graf 4890
zasilacz modxstream 500w
od wczoraj odkad wlozylem dysk kumpla to sie dzeieje, a teraz wlasnie w fifie, mialem czasem "artefakty" jak wy to mowicie...czyli jakies niezidentyfikowane kwadraty na ekranie....
(kompa mam z tydzein czasu, i od wczoraj wieczorem problemy...)

Pl jezyk.., widze instaluj, po czym potem jest opcja instaluj / napraw, i w napraw widze tylko zaladuj sterowniki cos takiego, przy rozruchu z dysku cd, nigdzie nie widze opcji formatuj.......................

Ten post był edytowany przez sysrq0912 dnia: 03 Grudzień 2009 - 07:38


#4 Użytkownik jest niedostępny   Boro666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 44349
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 02

Napisany 03 Grudzień 2009 - 08:15

Zawsze w instalatorze Windowsa opcja formatowania byla dopiero w momencie uruchomienia instalacji systemu. Przechodzilo sie dalej i podczas wybierania partycji pojawialy sie opcje. Watpie by w Win7 sie to zmienilo.

#5 Użytkownik jest niedostępny   sysrq0912 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: So, 28 Lis 09

Napisany 03 Grudzień 2009 - 08:18

tak, zmienilo sie to, nie widze nigdzie formatuj itp...mozna jedynie USUNAC DYSK.


p.s. na windowsie xp formata robilem setki razy

Ten post był edytowany przez sysrq0912 dnia: 03 Grudzień 2009 - 08:18


#6 Użytkownik jest niedostępny   Boro666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 44349
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 02

Napisany 03 Grudzień 2009 - 08:21

A jak pojdziesz dalej to wykryje ci pewnie ze cos na dysku jest i da opcje formatowania

#7 Użytkownik jest niedostępny   sysrq0912 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: So, 28 Lis 09

Napisany 03 Grudzień 2009 - 08:26

nie wiem, wole nie probowac - moge miec 2x wind 7 na jednym dysku, wiec wole sie upewnic co i jak kliknac, lub jak rozwiazac moj problem , co to moze byc - porobilem porzadku przed chwila na kompie- czysto.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bellial1987 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 24 Maj 11

Napisany 24 Maj 2011 - 18:26

tez nie wiedzialem jak sobie z tym poradzic i do dzis nie wiem ale zrobilem format z plyty win xp i przed rozpoczeciem instalacji reset kompa
a nastepnie instalacje win7 aha partycja widziana przez win 7 jako c nie jest nia system tworzy dodatkowa partycje widziana ktora widac np w trakcie instalacji na potrzeby win7

#9 Użytkownik jest niedostępny   glauks Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7984
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 24 Maj 2011 - 23:48

w naprawie komputera wybierz wiersz polecenia, wpisz polecenie

diskpart

list partition

select partition 1

format fs:ntfs

po każdym poleceniu enter

#10 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2747
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 24 Maj 2011 - 23:52

Zobacz postsysrq0912, o 03 Grudzień 2009 - 09:18, napisał(a):

tak, zmienilo sie to, nie widze nigdzie formatuj itp...mozna jedynie USUNAC DYSK.


p.s. na windowsie xp formata robilem setki razy

Podczas insytalacji, klikasz nowa intslacja(nie uaktualnienie) potem wybierasz opcje zawansowane dysku czy jakos tak i tam na 100% jest formatowanie.

Zobacz postglauks, o 25 Maj 2011 - 00:48, napisał(a):

w naprawie komputera wybierz wiersz polecenia, wpisz polecenie

diskpart

list partition

select partition 1

format fs:ntfs

po każdym poleceniu enter

Tylko po co? Jak bedzie stawiał system od nowa. A w instalatorze na 100% jest opcja usuwania partycji, Zakladania oraz formatowania.

Do autora.
http://www.youtube.c...h?v=5DxBlTG1d6o

Ten post był edytowany przez smietans dnia: 24 Maj 2011 - 23:55


#11 Użytkownik jest niedostępny   glauks Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7984
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 25 Maj 2011 - 23:51

Zobacz postsmietans, o 25 Maj 2011 - 00:52, napisał(a):

Podczas insytalacji, klikasz nowa intslacja(nie uaktualnienie) potem wybierasz opcje zawansowane dysku czy jakos tak i tam na 100% jest formatowanie.


Tylko po co? Jak bedzie stawiał system od nowa. A w instalatorze na 100% jest opcja usuwania partycji, Zakladania oraz formatowania.

Do autora.
http://www.youtube.c...h?v=5DxBlTG1d6o


też tak sądzę, ale nie znam instalatora 7, bo mam xp - po prostu diskpart to alternatywa dla tych, którzy nie mogą mimo wszystko znależć opcji formatowania, bo chyba ms dołożył starań, żeby ją "zakamuflować" (ms chyba ma coraz gorszą opinię o użytkownikach systemu, skoro tak oczywistą opcję oferuje tylko "zaawansowanym")

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych