Forum PCLab.pl: Jak połączyć router z routerem ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak połączyć router z routerem ? Tak by urządzenia się 'widziały' i na każdym był Internet? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tomz Ikona

  • Unknown Soldier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2660
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:01

Witam.

Mam dość nietypowy problem. Tutaj poproszę o pomoc specjalistów w dziedzinie sieci komputerowych ;)

Chcę podłączyć drugi router - do innego routera, w taki sposób by na obu działał internet i aby wszystkie urządzenia widziały się w sieci.
Podstawowym routerem który posiadam jest D-Link DI-524 - do niego do portu WAN podpięty jest internet, do kolejnych portów 1,2 - komputery, 3 - konsola i do 4- podpinam kabel który idzie do drugiego routera.
Drugi router to D-Link DIR-300 z oprogramowaniem DD-WRT, do którego podpięty jest komputer i TV (tutaj najbardziej zależy mi by udostępniać multimedia z komputera podłączonego do routera pierwszego do TV)

Początkowe podłączenie wyglądało tak kabel który idzie z routera pierwszego (z portu 4) - wchodzi do portu WAN w drugim routerze.
Dodaj obrazek
Wtedy na wszystkich komputerach podpiętych do obu routerów jest internet - zarówno po 'kablu' jak i po 'wifi' - jednak urządzenia podpięte do routera 1 nie widzą się z urządzeniami z routera 2 i vice versa.
Oba routery na 'defaultowych' ustawieniach, nic nie było konfigurowane. IP przydzielane przez DHCP. Jednakże adresy IP są z tej samej puli, bramy te same - a komputery dalej nie widzą się w sieci.

Po kilku godzinach zabawy podłączyłem tak:
Czyli kabel który idzie z routera pierwszego (z portu 4) - wchodzi do portu 1 w drugim routerze (zamiast do WAN jak w poprzednim wypadku)
Dodaj obrazek
Efekt? Komputery widzą się w sieci jednak na wszystkich urządzeniach podłączonych do routera drugiego (zarówno wifi jak i kabel) niema internetu.
Ale... oprogramowanie DD-WRT posiada multum możliwości - dlatego przestawiłem opcję w Advanced Routing z "Gateway" na "Router" i dzięki temu urządzenia podpięte bezprzewodowo do routera drugiego mają internet.
Dodaj obrazek
Teraz wszystko pięknie ładnie działa, można udostępniać multimedia przez sieć - ale urządzenia podpięte kablem do routera drugiego nie mają dostępu do Internetu.

Moje pytanie, jak to wszystko poustawiać by: na obu routerach był internet oraz by wszystkie urządzenia podpięte do obu routerów 'widziały się' w sieci.

Ten post był edytowany przez Tomz dnia: 11 Grudzień 2009 - 23:06


#2 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3410
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:07

jak już masz tyle sprzętu to nie lepiej zainwestować w duży router ?
a jak to skonfigurować to nie mam pojęcia. :(

Ten post był edytowany przez Alexandre09 dnia: 11 Grudzień 2009 - 23:07


#3 Użytkownik jest niedostępny   Tomz Ikona

  • Unknown Soldier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2660
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:13

Niestety - odpada kupno jednego 'dużego' routera.
Pierwszy router jest jednym mieszkaniu, drugi w innym więc jakoś tutaj nie widzi mi się 'ciągnięcia' tylu kabli :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3410
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:22

a jakby internet szedł kablem do rutera i z tego rutera do jeszcze 2 ruterów u Ciebie i gdzieś tam :)
i wtedy wifi i wszystko masz tylko nie wiem jak z widzeniem sie urządzeń będzie :(

#5 Użytkownik jest niedostępny   Jotel Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 301
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:27

Umówmy się router główny to 1 a drugi - 2. Proste.

Na routerze 1 masz tam jakiś zakres IP z dhcp 192.168.* albo 10.10.* albo jeszcze jakoś inaczej.
Na routerze 2 wyłączasz DHCP ustawiasz mu RĘCZNIE adres IP z puli routera 1 (np: 192.168.1.2 albo 10.10.10.2) byleby to był adres spoza DHCP
Teraz wpinasz patchcord z (1) LAN do (2) LAN i to tyle ;-)

Ten post był edytowany przez Jotel dnia: 11 Grudzień 2009 - 23:28


#6 Użytkownik jest niedostępny   Tomz Ikona

  • Unknown Soldier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2660
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:32

Takiego ustawienia również próbowałem, lecz z włączonym DHCP na obu routerach - które skonfigurowałem odpowiednio by: dla routera (1) IP było przydzielane z zakresów od 192.168.0.1 do 192.168.0.49, oraz na routerze (2) od 192.168.0.50 do 192.168.0.99) Mimo takiej konfiguracji internet działał sprawnie na obu routerach jednak komputery nie widziały się w sieci.
Oczywiście próbowałem zmieniać dynamiczne DHCP na statyczne - również bez zmian.

Ten post był edytowany przez Tomz dnia: 11 Grudzień 2009 - 23:34


#7 Użytkownik jest niedostępny   Jotel Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 301
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:37

Zobacz postTomz, o 11 Grudzień 2009, 23:32, napisał(a):

Takiego ustawienia również próbowałem, lecz z włączonym DHCP na obu routerach - które skonfigurowałem odpowiednio by: dla routera (1) IP było przydzielane z zakresów od 192.168.0.1 do 192.168.0.49, oraz na routerze (2) od 192.168.0.50 do 192.168.0.99) Mimo takiej konfiguracji internet działał sprawnie na obu routerach jednak komputery nie widziały się w sieci.


Nie widziały by były dwa serwery DHCP.

Cytuj

Oczywiście próbowałem zmieniać dynamiczne DHCP na statyczne - również bez zmian.


Żadnego DHCP ma nie być na 2,router ma mieć DHCP wyłączone, IP ma mieć statyczne, inaczej mówiąc, z drugiego routera robisz switcha, który tylko przekazuje dalej pakiety co daje efekt poszukiwany przez Ciebie - wszystkie kompy się widzą i mają Internet.

Ten post był edytowany przez Jotel dnia: 11 Grudzień 2009 - 23:42


#8 Użytkownik jest niedostępny   Tomz Ikona

  • Unknown Soldier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2660
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:44

OK, dzięki za porady Jotel.
Rano dalej pomęczę się z ustawieniami, i dam znać czy wszystko zacznie działać ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Jotel Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 301
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 11 Grudzień 2009 - 23:48

Zobacz postTomz, o 11 Grudzień 2009, 23:44, napisał(a):

OK, dzięki za porady Jotel.
Rano dalej pomęczę się z ustawieniami, i dam znać czy wszystko zacznie działać ;)


Daj znać, musi zadziałać, jak nie dasz rady to pogrzebiemy w tym DDWRT. U mnie działało przy dwóch linksysach, drugi ( powiedzmy Slave) robił za kolejny hot-spot w mieszkaniu, żeby wszyscy mieli mocny sygnał do wyboru, jednak potem zainwestowałem w jeden mocniejszy i ustawiłem go na środku mieszkania ;-)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Zeth Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 394
  • Dołączył: Wt, 22 Wrz 09

Napisany 12 Grudzień 2009 - 00:16

Spróbuj połączyć oba routery przez VPN (oczywiście oba muszą obsługiwać VPN).

Ten post był edytowany przez Zeth dnia: 12 Grudzień 2009 - 00:24


#11 Użytkownik jest niedostępny   HoZar Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12159
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 05

Napisany 12 Grudzień 2009 - 10:34

też się przymierzałem do podłączenia drugiego routera (acces pointa) i też wykombinowałem to co Jotel napisał

Cytuj

Na routerze 1 masz tam jakiś zakres IP z dhcp 192.168.* albo 10.10.* albo jeszcze jakoś inaczej.
Na routerze 2 wyłączasz DHCP ustawiasz mu RĘCZNIE adres IP z puli routera 1 (np: 192.168.1.2 albo 10.10.10.2) byleby to był adres spoza DHCP
Teraz wpinasz patchcord z (1) LAN do (2) LAN i to tyle smilies/wink.gif
, jednak jeszcze nie miałem kiedy drugiego kupić :E

ale jeszcze pytanie, czy przypadkiem nie jest tak że jak się łączy ze sobą dwa switche to trzeba to robić kablem skrosowanym ?
(bo mój router jest pod ADSL i nie ma wejścia RJ45 aby go podłączyć jak na rusunku u #1 ...ta teoria rowniez by tłumaczyła problemy Tomza na rysunku #2 ;))

Ten post był edytowany przez HoZar dnia: 12 Grudzień 2009 - 10:38


#12 Użytkownik jest niedostępny   209458 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9741
  • Dołączył: Wt, 15 Sty 08

Napisany 12 Grudzień 2009 - 10:54

Zobacz postHoZar, o 12 Grudzień 2009, 10:34, napisał(a):

ale jeszcze pytanie, czy przypadkiem nie jest tak że jak się łączy ze sobą dwa switche to trzeba to robić kablem skrosowanym ?


Teoretycznie tak. A praktycznie wiele switchy ma gniazda uplink, które potrafią same się "skrosować" w zależności od potrzeb, albo wręcz wszystkie gniazda same wykrywają rodzaj kabla i się dostosowują. Najlepiej sprawdzić w konkretnym modelu.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Tomz Ikona

  • Unknown Soldier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2660
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 12 Grudzień 2009 - 11:05

Dzięki Jotel - problem udało się rozwiązać. Jednak oprócz wyłączenia DHCP na drugim routerze dodatkowo musiałem pogrzebać trochę w ustawieniach.
Dokładnie chodziło o ustawienie Static Routing w zakładce Advanced Routing.
Destination LAN NET - tutaj wpisałem IP pierwszego routera (192.168.0.1)
Subnet Mask - standardowo 255.255.255.0
Gateway - IP pierwszego routera (192.168.0.1)
Inteface - ANY

Teraz na każdym komputerze podłączonym do routera (2) jest Internet, komputery również widzą się w sieci z komputerami z routera pierwszego.

Jest tylko jeden mały problem - nie można się zalogować do routera (2) przez przeglądarkę poprzez WiFI, a po kablu można. Ale tego jakoś specjalnie nie będę starał się naprawić, bo po co :) Znając życie - naprawiając ten problem - dojdzie znowu coś innego ;)


Zobacz postHoZar, o 12 Grudzień 2009, 10:34, napisał(a):

ale jeszcze pytanie, czy przypadkiem nie jest tak że jak się łączy ze sobą dwa switche to trzeba to robić kablem skrosowanym ?


W dzisiejszych czasach urządzenia same dostosowują się do 'podłączonego kabla'.
Więc niema znaczenia czy podłączymy router do komputera kablem zwykłym czy skrosowanym, czy podłączymy router z routerem zwykłym czy skrosowanym - zawsze będzie działać.
Jedyna reguła jest przy łączeniu komputera z komputerem - tutaj 'działa' tyko kabel skrosowany.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Jotel Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 301
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 12 Grudzień 2009 - 11:33

Zobacz post209458, o 12 Grudzień 2009, 10:54, napisał(a):

Teoretycznie tak. A praktycznie wiele switchy ma gniazda uplink, które potrafią same się "skrosować" w zależności od potrzeb, albo wręcz wszystkie gniazda same wykrywają rodzaj kabla i się dostosowują. Najlepiej sprawdzić w konkretnym modelu.


w praktyce już się takich switchy z uplinkiem nie używa, no chyba, że mówimy o uplinku ale w postaci modułu optycznego SFP

#15 Użytkownik jest niedostępny   Szczota Ikona

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6123
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 12 Grudzień 2009 - 15:17

Tomz musisz ustawic na DD-WRT mozliwosc zarzadzania z poziomu Wi-Fi. Nie wiem po co grzebales w routingu bo on i tak nie jest wykorzystywany. Zadnych danych w obecnym przypadku nie routujesz

Zeth pomysl beznadziejny. Po pierwsze musi miec routery z opcja VPN Gateway to Gateway a tego nie potrafi raczej zaden router D-linka. Dopiero Linksysy od wersji RV. Kolejny powod to taki ze zabilby po prostu te routery przy wiekszym ruchu. Do takich polaczen z duzymi predkosciami to z tanszych rozwiazan jedynie Mikrotiki z drozszych to Cisco

#16 Użytkownik jest niedostępny   Zeth Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 394
  • Dołączył: Wt, 22 Wrz 09

Napisany 12 Grudzień 2009 - 15:29

Zobacz postSzczota, o 12 Grudzień 2009, 15:17, napisał(a):

Zeth pomysl beznadziejny. Po pierwsze musi miec routery z opcja VPN Gateway to Gateway a tego nie potrafi raczej zaden router D-linka. Dopiero Linksysy od wersji RV. Kolejny powod to taki ze zabilby po prostu te routery przy wiekszym ruchu. Do takich polaczen z duzymi predkosciami to z tanszych rozwiazan jedynie Mikrotiki z drozszych to Cisco


Podałem jeden ze sposobów, niestety nie miałem czasu aby zapoznać się z manualami tych sprzętów, co pozostawiłem pytającemu.

#17 Użytkownik jest niedostępny   stuf Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 13 Gru 11

Napisany 13 Grudzień 2011 - 23:59

Jotel bądź ktoś :) mam podobny problem.. czytałem ten post kilkadziesiąt razy i nadal mi nie działa..
Spróbuję opisać problem:
Router nr. 1 ma włożony modem przez usb i daje inet. Do 1 wchodzi skrętka pod któryś z portów LAN. Ta skrętka (10 mb) biegnie do routera nr 2 (asus 530gV2) w innym domu i wchodzi do wejścia WAN. Gdy tylko w 2 wyłączę dhcp to komputery podpięte przez siec bezprzewodową do tego nr 2 nie uzyskują adresu IP. Internet działa na fabrycznych ustawieniach 2, ale np: komp podpięty pod 1 widzi jedynie w lanie kompa podpiętego pod 2 - znaczy wyświetla ze nie mam uprawnień do tych zasobów. Gdy natomiast oba kompy są bezprzewodowo do jednego routera mogę wchodzić i przeglądać zasoby.
Co chce:
Chcę aby wszystkie kompy miały internet oraz by można było niezależnie pod który router jest podpięty komp mógł przeglądać wszystkie zasoby.

Czy jest ktoś mi w stanie bardzo łopatologicznie wyjaśnić krok po kroku ?
Z góry bardzo dziękuję.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Bałtycki Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 12

Napisany 27 Styczeń 2012 - 18:35

Witam, jestem nowy.
Niestety, nie wiem co wpisać w opcję "serwer DNS"
wyrzuca error "wan net is same as lan".
Pod pierwszy router draytek podłączam na jego jeden LAN router pentagram p 6360 z wifi. Tu mam jedno wejście wan i jedno LAN (do tego podłączam się kompem). Do WAN podłączam wyjście LAN z routera nr 1 czyli draytek.
No i w konfiguracji routera pentagram właśnie ten sęk bo
w "ustawienia WAN"
robię:
tryb: Statyczne IP
Adres IP: 192.168.1.30 (czyli z puli drayteka który ma od 192.168.1.10 do góry)
Maski podsieci: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1 (czyli to IP pierwszego routera)
A w "serwer DNS" co nie wpiszę to error...
I koniec pieśni.
Instrukcja routera pentagram p 6360 (takiej nie ma, jest tylko dla 6361) nic nie mowi o ewentualnoisci konfiguracji routera jako switcha bezprzewodowego...
Szkoda gadać.

#19 Użytkownik jest niedostępny   dartho2 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 01 Lut 12

Napisany 01 Luty 2012 - 12:20

moja siec wyglada tak:

INTERNET->MODEM(polaczony mostem )--> ROUTER I ((*)) --> ROUTER II ((*))

legenda:

((*)) - dostepne polaczenie wifi/lan


Router I:

IP address: 192.168.1.1
IP Mask 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DHCP Server: ON
STATIS DNS: OFF

Router II:

ISP: STATIC IP ADDRESS (Statyczny adres musisz zaznaczyci przechodzisz do ustawiania statycznego ip)
IP address: 192.168.1.1
IP Mask 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
STATIC DNS 192.168.1.1
DHCP Server: OFF

dodatkowo wchodzisz w opcje LAN.. (u mnie jest to "interface setup/ LAN")

i tu ustawiasz sobie:

IP address: 192.168.1.12 (Wolne ip z zakresu 192.168.1.2-255 )
IP Mask 255.255.255.0
DHCP: OFF


Zeby miec dostep do konfiguracji Routera II w moim wypadku wystarczy laczac sie z nim ustawic statyczne ip 192.168.2.2 mask 255.255.255.0 i brama 192.168.2.1

Ten post był edytowany przez dartho2 dnia: 01 Luty 2012 - 13:17


#20 Użytkownik jest niedostępny   elmer3003 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 16 Sty 13

Napisany 16 Styczeń 2013 - 09:26

A jak ma się sprawa gdybym chciał połączyć dwa routery po Wi-fi ?
Mam dwa routery, Linksys E3000 (podłączonym do modemu UPC) z orginalnym oprogramowaniem i Linksys WRT54GL z oprogramowaniem Tomato-ND-1.28.5x-104-PL-VPN (do niego po kabelkach chcę podpiąć TV, odtwarzacz Bluray i kamerke IP).
Jak dokładnie połączyć WRT54 przez Wi-fi tak żeby udostępnić na nim Internet i zasoby sieci z Linksysa E3000 po kabelkach ?
I czy szyfrowanie sygnału wi-fi w E3000 będzie przeszkodą do podłączenia po wi-fi WRT54GL ?

Ten post był edytowany przez elmer3003 dnia: 16 Styczeń 2013 - 13:52


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych