Forum PCLab.pl: Windows 7 64-bit - FireFox 64-bit - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 64-bit - FireFox 64-bit poradnik: jak zainstalować FireFox 64-bit po polsku Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   blinnk Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Wt, 18 Lis 08

Ikona postu  Napisany 19 Grudzień 2009 - 21:34

Witam

Mały poradnik - jak zainstalować Firefox w wersji x64 z polskim językiem :P

1. Zainstalować stabilną wersję 32bit Firefox 3.5.5 (albo wyższą), do katalogu "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox"
2. Zainstalować http://wiki.mozilla-...4.installer.zip, do katalogu "C:\Program Files\Mozilla Firefox"

Uwaga kolejny zabieg jest niezbędny, gdyż (zwykłe) wgranie pakietu językowego do wersji 64-bit nie poskutkuje zmianą języka programu na polski

3. Przegrywamy pliki językowe"

"C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\chrome\pl.jar"
"C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\chrome\pl.manifest"

w miejsce:

"C:\Program Files\Mozilla Firefox\chrome\"
"C:\Program Files\Mozilla Firefox\chrome\"

usuwamy także w tym miejscu niepotrzebne już pliki "en.jar" i "en.manifest"

4. Odinstalowujemy Mozilla Firefox 32-bit

5. Cieszymy się firefoxem w wersji 64 bitowej :)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez blinnk dnia: 19 Grudzień 2009 - 22:06


#2 Użytkownik jest niedostępny   Soulburner Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2864
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 02

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:23

A jakieś zalety są? :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   gotrunks Ikona

  • Dla Ciebie mógłbym zrobić wszystko co zechesz powiedz tylko...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2262
  • Dołączył: So, 17 Kwi 04

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:27

Że nie musi 'przechodzić' przez warstwę 32bitową ;) ale nie ma 64bitowego flasha więc zmieniać nie ma sensu :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2747
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:28

Zobacz postSoulburner, o 19 Grudzień 2009, 22:23, napisał(a):

A jakieś zalety są? :E

satysfakca ze masz pl D: chyba tylko taka ma autor tematu:D

#5 Użytkownik jest niedostępny   Soulburner Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2864
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 02

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:31

64-bitowy Firefox niesie ze sobą jakieś zalety? Jakoś mi się nie wydaje, więc po co na siłę kombinować z "polskością" takiej wersji, skoro jedynym zyskiem jest... brak Flasha? :D

#6 Użytkownik jest niedostępny   gbur Ikona

  • gbur
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1242
  • Dołączył: Cz, 31 Maj 07

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:33

swoja drogą czemu nie ma firefoxa x64. Czy to jest jakieś skomplikowane od strony technicznej (nie mam o tym pojęcia) przerobić firefoxa x32 na x64? Chyba MS zapowiedział że win7 będzie ostatnim 32bitowym systemem...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Soulburner Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2864
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 02

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:35

Zobacz postgbur, o 19 Grudzień 2009, 22:33, napisał(a):

swoja drogą czemu nie ma firefoxa x64. Czy to jest jakieś skomplikowane od strony technicznej (nie mam o tym pojęcia) przerobić firefoxa x32 na x64? Chyba MS zapowiedział że win7 będzie ostatnim 32bitowym systemem...

Nie oznacza to jednak końca 32-bitowych aplikacji. Firefox x64 po prostu nie ma praktycznie żadnych zalet (jeśli jednak ma - dajcie znać) - no chyba, że kogoś gryzie *32 w menedżerze zadań...

#8 Użytkownik jest niedostępny   gotrunks Ikona

  • Dla Ciebie mógłbym zrobić wszystko co zechesz powiedz tylko...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2262
  • Dołączył: So, 17 Kwi 04

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:37

Niby przekompilować odpowiednio i powinno działać... ale trzeba to samo zrobić wszystkimi bibliotekami, pluginami itd a ewentualne efekty uboczne wyjdą w praniu.

Pisanie natywnych aplikacji x64 ma sens... procki te mają 16 rejestrów i parametry funkcji trafiają bezpośrednio do nich, nie trzeba odwoływać się do stosu... więc kod asemblerowy jest krótszy i wykonanie trochę szybsze ;) Jednak jakiś specjalnych różnic w szybkości się gołym okiem w programach użytkowych nie zauważy...


W linuxach x64 FF działa bez problemu i jest też x64 Flash :E

Ten post był edytowany przez gotrunks dnia: 19 Grudzień 2009 - 22:41


#9 Użytkownik jest niedostępny   gbur Ikona

  • gbur
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1242
  • Dołączył: Cz, 31 Maj 07

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:41

Zobacz postgotrunks, o 19 Grudzień 2009, 21:37, napisał(a):

W linuxach x64 FF działa bez problemu i jest też x64 Flash :E

he no w windzie7 x64 firefox też działa tyle że x32... i flash też jest.

#10 Użytkownik jest niedostępny   gotrunks Ikona

  • Dla Ciebie mógłbym zrobić wszystko co zechesz powiedz tylko...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2262
  • Dołączył: So, 17 Kwi 04

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:47

Zobacz postgbur, o 19 Grudzień 2009, 22:41, napisał(a):

he no w windzie7 x64 firefox też działa tyle że x32... i flash też jest.

Jak x32? bawiłem się pobranym FF x64 jako binarke ze strony rozwojowej ff i działa normalnie jako x64 ;) tylko ma ten sam problem co wbudowany IE x64 brak flasha :P

#11 Użytkownik jest niedostępny   Boro666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 44349
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 02

Napisany 19 Grudzień 2009 - 22:50

Zobacz postSoulburner, o 19 Grudzień 2009, 22:31, napisał(a):

64-bitowy Firefox niesie ze sobą jakieś zalety? Jakoś mi się nie wydaje, więc po co na siłę kombinować z "polskością" takiej wersji, skoro jedynym zyskiem jest... brak Flasha? :D

Tak. Mozesz pokazac kolegom ze masz program 64bit i jestes 1337 :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   blinnk Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Wt, 18 Lis 08

Napisany 19 Grudzień 2009 - 23:01

no niestety Flasha x64 na Windowsa nie ma.

btw. Mam do was pytanko... ile wam ramu wpieprza Windowsi 7 zaraz po uruchomieniu (mowa oczywiście o 64 bitowcu)

Ten post był edytowany przez blinnk dnia: 19 Grudzień 2009 - 23:05


#13 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2747
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 19 Grudzień 2009 - 23:01

Zobacz postBoro666, o 19 Grudzień 2009, 22:50, napisał(a):

Tak. Mozesz pokazac kolegom ze masz program 64bit i jestes 1337 :E

bo ludzie mysla ze wersja 64 bitowa bedzie szybciej i lepiej dzilac skoro "wykorzystuje te 4gb ramu i wiecej" :D to pewnie forefox odleci bo dostanie takiego kopa:D

#14 Użytkownik jest niedostępny   panyapa Ikona

  • sleepin' keep on movin'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1375
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 19 Grudzień 2009 - 23:15

Wszystko fajnie tylko w jakim celu mam instalowac ff 32 bitowego o_O skoro jest instalka 64?
http://www.start64.c...o...5&Itemid=75

IMO 64lisek chodzi ciut szybciej, ale brak flasha troche go dyskwalifikuje.

#15 Użytkownik jest niedostępny   darolo1 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6457
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 20 Grudzień 2009 - 11:06

Po to masz instalować, bo 64 jest eng, więc wpierw instalujesz 32, kopiujesz polski język, kasujesz 32, instalujesz 64, kopiujesz pliki polskiego języka i masz wersję PL.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Soulburner Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2864
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 02

Napisany 20 Grudzień 2009 - 13:21

W porządku - rozumiem, co ten wątek miał na celu pokazać, czyli możliwość skorzystania z polskiego języka interfejsu w wersji x64. Tylko zdaje się, że nie jest to nikomu potrzebne, szczególnie, że pod Windows pozbawia nas Flasha (i z tego też powodu Firefox x64 może działać szybciej - bo nie rysuje obiektów flashowych :D).

Zobacz postblinnk, o 19 Grudzień 2009, 23:01, napisał(a):

btw. Mam do was pytanko... ile wam ramu wpieprza Windowsi 7 zaraz po uruchomieniu (mowa oczywiście o 64 bitowcu)

Myślę, że nie ma to zbytniego związku z tym wątkiem ;) Sugeruję, abyś się tym zbytnio nie przejmował, a ilu userów, tyle otrzymasz odpowiedzi, w zakresie od 500MB do 1200MB.

#17 Użytkownik jest niedostępny   panyapa Ikona

  • sleepin' keep on movin'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1375
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 20 Grudzień 2009 - 16:19

Zobacz postdarolo1, o 20 Grudzień 2009, 11:06, napisał(a):

Po to masz instalować, bo 64 jest eng, więc wpierw instalujesz 32, kopiujesz polski język, kasujesz 32, instalujesz 64, kopiujesz pliki polskiego języka i masz wersję PL.


No pewnie a langpacka nie moge sciagnac lub samego pliku jezykowego, tylko musze zainstalowac 32 :lol2: Poza tym Shiretoko ma chyba ciut inny interfejs.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych