Forum PCLab.pl: PPPoA vs. PPPoE - wady iz alety protokołów ADSL. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

PPPoA vs. PPPoE - wady iz alety protokołów ADSL.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 21 Grudzień 2009 - 12:51

Sluchajcie ja na mojej centrali, z ktorej mam Neostrade moge korzystac zarówno z PPPoA VC-Mux jak i PPPoE LLC i moje pytanie z ciekawosci, ktory lepszy bo panowie na infolini technicznej twierdzą iz nowoczesniejszy jest PPPoA VC-Mux i stosowany przy cyfrowych centralach. Dlatego chcialbym, abyscie ci mniej i bardziej znajacy sie an sieci wypowiedzieli, ktory protokol lepszy i jakie te protokoly maja wady iz alety jeden nad drugim oraz, ktory lepiej stosowac?? Dodam, ze korzystamz routera ADSL jak w sygnaturce.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Clean Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1413
  • Dołączył: Nd, 29 Lip 07

Napisany 21 Grudzień 2009 - 13:04

Nie dopatrzyłem się najmniejszej różnicy w działaniu, ustawiłem PPoA Vc-Mux, tak jak określił operator.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 21 Grudzień 2009 - 13:43

Zobacz postsoloviev, o 21 Grudzień 2009, 13:04, napisał(a):

Nie dopatrzyłem się najmniejszej różnicy w działaniu, ustawiłem PPoA Vc-Mux, tak jak określił operator.

No, ale ustawiales PPPoE LLC, ze nie dopatrzyles sie roznicy?? ProbowaleS??

#4 Użytkownik jest niedostępny   djmarcin87 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1000
  • Dołączył: Wt, 17 Sty 06

Napisany 21 Grudzień 2009 - 14:18

ja zawsze ustawiam tak zeby działało i nie kombinuje zeby sprzetu nie zawalić.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 21 Grudzień 2009 - 14:22

Zobacz postdjmarcin87, o 21 Grudzień 2009, 14:18, napisał(a):

ja zawsze ustawiam tak zeby działało i nie kombinuje zeby sprzetu nie zawalić.

A to tym mozna sprzet zwalic?? :kwasny: :kwasny:

#6 Użytkownik jest niedostępny   Clean Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1413
  • Dołączył: Nd, 29 Lip 07

Napisany 21 Grudzień 2009 - 14:30

Zobacz postGrzegorz_J, o 21 Grudzień 2009, 13:43, napisał(a):

No, ale ustawiales PPPoE LLC, ze nie dopatrzyles sie roznicy?? ProbowaleS??


Jakbym nie sprawdzał, to bym tu teraz nie pisał. :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 21 Grudzień 2009 - 14:34

No dobra to moglby mi jaki fahman sieciowy z forum wytlumaczyc podstawowa roznice miedyz tymi protokolami i, ktory lepiej protokol stosowac an dluzsza mete skoro centrala daje wybor??

Na Wikipedi czytalem jakby co, ale nie wiele zaczailem z tego co pisza tam o tych protokolach i zadnego wniosku wstanie nie jestem wyciaganc z Wikipedi.

#8 Użytkownik jest niedostępny   tedef Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 03 Paź 07

Napisany 21 Grudzień 2009 - 14:41

hmmm, z tego co wiem to PPPoE oznacza w Point-to-Point Protocol over Ethernet – protokół używany przy dostępie do sieci lokalnej LAN poprzez kartę sieciową Ethernet lub bezprzewodową
PPPoA natomiast PPPOA lub PPPoA, Point to Point Protocol over ATM – protokół sieciowy służący do enkapsulacji ramek PPP w warstwę adaptacyjną ATM AAL5 (ang. ATM Adaptation Layer 5). Używany głównie do komunikacji modemów z siecią ATM w usługach DSL oraz ADSL

A od strony praktycznej - kiedyś neostrada była na modemach ethernetowych podłączanych bezpośrednio do karty sieciowej, modemy te miały tendencje do nadmiernego wieszania się (chyba, że użyło sie CFOS-a ale to inna historia). Te modemy pracowały w trybie PPPoE, który ustawiało się z poziomu windowsa.

W przypadku obecnej neostrady obecnie stosuje się modemy PPPoA bo są tańsze. Ponadto nie można ich podłączyć bezpośrednio pod ethernet, natomiast da się je podłączyć pod USB.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 21 Grudzień 2009 - 14:44

Zobacz posttedef, o 21 Grudzień 2009, 14:41, napisał(a):

hmmm, z tego co wiem to PPPoE oznacza w Point-to-Point Protocol over Ethernet – protokół używany przy dostępie do sieci lokalnej LAN poprzez kartę sieciową Ethernet lub bezprzewodową
PPPoA natomiast PPPOA lub PPPoA, Point to Point Protocol over ATM – protokół sieciowy służący do enkapsulacji ramek PPP w warstwę adaptacyjną ATM AAL5 (ang. ATM Adaptation Layer 5). Używany głównie do komunikacji modemów z siecią ATM w usługach DSL oraz ADSL

A od strony praktycznej - kiedyś neostrada była na modemach ethernetowych podłączanych bezpośrednio do karty sieciowej, modemy te miały tendencje do nadmiernego wieszania się (chyba, że użyło sie CFOS-a ale to inna historia). Te modemy pracowały w trybie PPPoE, który ustawiało się z poziomu windowsa.

W przypadku obecnej neostrady obecnie stosuje się modemy PPPoA bo są tańsze. Ponadto nie można ich podłączyć bezpośrednio pod ethernet, natomiast da się je podłączyć pod USB.

Nareszcie zetelna odpowiedz :)

Wiec jak mam router to lepiej zostac i jechac na PPPoE czy przelaczyc sie an PPPoA??

EDIT:

Nie bardzo rozumiem to ATM AAL5 mogłbys bardziej tak zwyczajnie to wytlumaczyc z mniejsza iloscia fachowego technicznego slownictwa?? ;)

Ten post był edytowany przez Grzegorz_J dnia: 21 Grudzień 2009 - 14:55


#10 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 21 Grudzień 2009 - 17:05

Przelaczylem sie na PPPoA VC-Mux narazie wszystko smiga. Pierwsza rzecz jaka zauwazylem to routerek szybciej zlapal syncgronizacje i szybciej sie polaczyl :)

Jezeli to ma cos wspolnego z protokolem tym :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 21 Grudzień 2009 - 19:16

Wrocilem na PPPoE LLC z takiego powodu, ze na tym protokole mam transfer przy pobieraniu an Neo 1 megabit od 122-130 KB/s, na PPPoA mam tak samo jak na BabyBOXie rozpedza sie do 122KB/s i skacze 121-122KB/s. Jedynm slowem transfer gorszy na PPPoA moze dlatego, ze centrala twierdzi iz moja linia jest podlaczona do protokolu PPPoE, a PPPoA jest gdybym uzywal ich sprzetu tzn TP.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Szczota Ikona

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6099
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 21 Grudzień 2009 - 23:37

Generalnie jest to praktycznie to samo. Przy PPPoA jest wiekszy wklad w sprawdzanie ramek bo jest typowo uzywany pod lacza ADSL. PPPoE jest stosowany wszedzie i tyle. PPPoA juz nikt nie uzywa. Jedynie TPSA przy czym i tak na PPPoE sie polaczy. Generalnie i tak wszystko jest oparte o Ethernet

Juz wieksza jest roznica miedzy VCUMX a LLC ale to tylko dla komunikacji router-DSLAM

#13 Użytkownik jest niedostępny   209458 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9700
  • Dołączył: Wt, 15 Sty 08

Napisany 21 Grudzień 2009 - 23:47

Zobacz posttedef, o 21 Grudzień 2009, 14:41, napisał(a):

Ponadto nie można ich podłączyć bezpośrednio pod ethernet, natomiast da się je podłączyć pod USB.


Jakoś nie wydaje mi się to prawdopodobne. Przecież w przypadku ADSL-a najpierw mamy sam ADSL, na to puszczony Ethernet+PPPoE lub ATM+PPPoA, A wewnątrz PPP lecą pakiety IP. I nie widzę żadnego teoretycznego problemu, żeby te ramki przepakować na wyjściu w ethernet, niezależnie od tego co leży poniżej PPP.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 22 Grudzień 2009 - 16:47

Zobacz postSzczota, o 21 Grudzień 2009, 23:37, napisał(a):

Generalnie jest to praktycznie to samo. Przy PPPoA jest wiekszy wklad w sprawdzanie ramek bo jest typowo uzywany pod lacza ADSL. PPPoE jest stosowany wszedzie i tyle. PPPoA juz nikt nie uzywa. Jedynie TPSA przy czym i tak na PPPoE sie polaczy. Generalnie i tak wszystko jest oparte o Ethernet

Juz wieksza jest roznica miedzy VCUMX a LLC ale to tylko dla komunikacji router-DSLAM

Mozesz mi dokladniej wyjasnic roznice miedzy VXC-Mux, ktore jest stosowane glownie przy PPPoA. a LLC, ktore jest stosowane glownie przy PPPoE. Czemu przy PPPoA uzywa sie VC-MUX, a nie LLC??

#15 Użytkownik jest niedostępny   tedef Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 03 Paź 07

Napisany 23 Grudzień 2009 - 11:09

Zobacz postGrzegorz_J, o 22 Grudzień 2009, 16:47, napisał(a):

Jakoś nie wydaje mi się to prawdopodobne. Przecież w przypadku ADSL-a najpierw mamy sam ADSL, na to puszczony Ethernet+PPPoE lub ATM+PPPoA, A wewnątrz PPP lecą pakiety IP. I nie widzę żadnego teoretycznego problemu, żeby te ramki przepakować na wyjściu w ethernet, niezależnie od tego co leży poniżej PPP.

Pisałem o modemach do neostrady Thomsonach i Sagemach - tylko pod USB, które nie mają wyjścia ethernet więc nie da się ich przepakować nie stosując sprzętowego roziwązania.
Tak na marginesie mając Router z możliwością ręcznego ustawienia trybu pracy u mnie ASMAX z ciekawości poustawiałem wszystkie możliwe tryby. I o dziwo w każdym trybie działał bez problemów. W chwili obecnej mam internet osiedlowy i router ethernetowy. Pod względem funkcjonalności jest o wiele bardziej bezproblemowy niż wszystko z czym miałem do czynienia pod ADSL.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Clean Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1413
  • Dołączył: Nd, 29 Lip 07

Napisany 23 Grudzień 2009 - 12:33

Zobacz posttedef, o 23 Grudzień 2009, 11:09, napisał(a):

Pisałem o modemach do neostrady Thomsonach i Sagemach - tylko pod USB, które nie mają wyjścia ethernet więc nie da się ich przepakować nie stosując sprzętowego roziwązania.

W programie konfiguracyjnym Sagema można zmienić tryb pracy na PPoE (VC-Mux, LLC) i ustawić mu w Windowsie połączenie PPoE, zamiast połączenia modemowego (PPoA).

#17 Użytkownik jest niedostępny   SweetDreams Ikona

  • biomedical engineer ^^
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9077
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:23

Zobacz postGrzegorz_J, o 21 Grudzień 2009, 16:34, napisał(a):

Na Wikipedi czytalem jakby co, ale nie wiele zaczailem z tego co pisza tam o tych protokolach i zadnego wniosku wstanie nie jestem wyciaganc z Wikipedi.

Bo pewnie czytałeś w polskiej Wikipedii w której praktycznie nic na ten temat nie ma ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Pppoe
http://en.wikipedia.org/wiki/Pppoa

#18 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 23 Grudzień 2009 - 15:25

Slaby jestem z anglika, ale dzieki za checi ;)

Wolalbym po polsku pozadne wytlumaczenie gdzies w internecie i bede wdzieczny jak takie cos podrzucisz :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13962
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 27 Grudzień 2009 - 15:41

Czy mozecie mi wytlumaczyc czemu jak moj linksys WAG120N jest wlaczony na PPPoE to kontrolka internet mryga przy transferze, a jak wlacze PPPoA nie mryga?? To jakis wymysl Linksysa??

Dlaczego na PPPoA mam stale 121-122KB/s, a na PPPoE do 126KB/s??

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych