Forum PCLab.pl: Jak zrobić zdjęcie z "rozmazanym tłem" - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak zrobić zdjęcie z "rozmazanym tłem" Jak zrobić zdjęcie z "rozmazanym tłem" Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   sara.czesze Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 23 Grudzień 2009 - 11:07

Witam!
Mam pytanie. Jak zrobić portret z "rozmazanym tłem" (nie wiem jak to się nazywa) Posiadam od wczoraj aparat Kodak EasyShare Z980. I myślę że w tym aparacie taka opcja istnieje tylko nie wiem jak ustawić to i owo(nie wiem co) żeeby powstał efekt"rozmazanego tła"..
POMOCY!!

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pietrek Ikona

  • Flash & Thunder!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wed, 07 Maj 08

Napisany 23 Grudzień 2009 - 11:28

Chodzi o coś takiego?
Dodaj obrazek

To jest tzw. mała głębia ostrości, uzyskujesz ją przy długich ogniskowych, lub (i) jasnych obiektywach. Pojęcia do wygooglowania:

głębia ostrości, ogniskowa obiektywu, światłosiła, liczba przysłony.

#3 Użytkownik jest niedostępny   sara.czesze Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 23 Grudzień 2009 - 11:44

Tak doookładnie o coś takiego:)
Dziękuję bardzo. Coś spróbuję zrobić:)
DZIĘKI:)

#4 Użytkownik jest niedostępny   badman Ikona

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17086
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 23 Grudzień 2009 - 11:48

Albo "fotoszopem" :P

#5 Użytkownik jest niedostępny   sara.czesze Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 23 Grudzień 2009 - 12:11

Po co mam robić coś takiego fotoshopem skoro mam do tego apart. tyle że nie za bardzo potrafię sięnim obsługiwać-taka prawda.
Nadal nie wiem jak to zrobić...
Taki efekt potrafie uzyskaać tylko makro ,ale przecież makro nie zrobi tego na większej odległości tylko minimalnej...:(

#6 Użytkownik jest niedostępny   Pietrek Ikona

  • Flash & Thunder!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wed, 07 Maj 08

Napisany 23 Grudzień 2009 - 12:36

Zobacz postsara.czesze, o 23 Grudzień 2009, 12:11, napisał(a):

Po co mam robić coś takiego fotoshopem skoro mam do tego apart. tyle że nie za bardzo potrafię sięnim obsługiwać-taka prawda.
Nadal nie wiem jak to zrobić...
Taki efekt potrafie uzyskaać tylko makro ,ale przecież makro nie zrobi tego na większej odległości tylko minimalnej...:(

Taka prawda że kompaktem będzie ciężko. Próbuj- długa ogniskowa ("duży zum"). Próbuj trybów półautomatycznych (preselekcja przysłony) jeśli takowe posiada aprat.

#7 Użytkownik jest niedostępny   wookie85 Ikona

  • Ciasteczkowy potwór
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2833
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 07

Napisany 23 Grudzień 2009 - 12:47

Zobacz postsara.czesze, o 23 Grudzień 2009, 12:11, napisał(a):

Po co mam robić coś takiego fotoshopem skoro mam do tego apart. tyle że nie za bardzo potrafię sięnim obsługiwać-taka prawda.
Nadal nie wiem jak to zrobić...
Taki efekt potrafie uzyskaać tylko makro ,ale przecież makro nie zrobi tego na większej odległości tylko minimalnej...:(


tylko zeby aparat sie jeszcze do tego nadawal , tryb z preselekcja przyslony , zoom do polowy , przyslona najnizsza i probuj , ciasne kadry jak tu pokazany moze sie uda zrobic , ale nie licza na cuda

#8 Użytkownik jest niedostępny   sara.czesze Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 23 Grudzień 2009 - 12:52

Czemu aparat ma się na to nie nadać?
Miałeś/łaś go kiedyś w ręku?? Czy nie?

#9 Gość_PL_kolek_*

  • Grupa: Goście

Napisany 23 Grudzień 2009 - 12:54

Zobacz postsara.czesze, o 23 Grudzień 2009, 12:52, napisał(a):

Czemu aparat ma się na to nie nadać?
Miałeś/łaś go kiedyś w ręku?? Czy nie?


Bo jest to kompakcik, z czego automatycznie wynika, że jego głębia ostrości jest większa. Mogę się mylić, ale to zależy od rozmiarów matrycy. Jeżeli nie wierzysz teorii, to powiem Ci że sam miałem kompakta i naprawdę tak jest :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   sara.czesze Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 23 Grudzień 2009 - 12:57

Aha

#11 Użytkownik jest niedostępny   sara.czesze Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:07

Skąd wiesz że to kompakt?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Piehursson Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 510
  • Dołączył: So, 19 Sie 06

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:11

tym aparatem nie dasz rady niestety. pozostaje Ci tylko photoshop jeśli nie uzyskasz tego efektu ustawiając światło na 2.8

Ten post był edytowany przez Piehursson dnia: 23 Grudzień 2009 - 13:13


#13 Gość_PL_kolek_*

  • Grupa: Goście

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:12

Google :E
@up
Da się moim zdaniem. Trochę się potrudzisz, ale się powinno udać

Ten post był edytowany przez PL_kolek dnia: 23 Grudzień 2009 - 13:13


#14 Użytkownik jest niedostępny   _igi Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16215
  • Dołączył: Wed, 27 Lip 05

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:19

Pominęliście bardzo ważny aspekt - im aparat będzie bliżej obiektu fotografowanego, a sam obiekt będzie bardziej oddalony od tła, tym GO będzie mniejsza. Proponuję po prostu ustawić "zoom" na maksymalną wartość, ciasno skadrować człowieczka i już. Tylko musi być oddalony od tła, jak np. będzie stać obok ściany to GO, mimo że będzie mała, nie będzie widoczna.

#15 Użytkownik jest niedostępny   sara.czesze Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:20

Aha. ok. Szkoda że to nie lustrzanka....;/

#16 Użytkownik jest niedostępny   _igi Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16215
  • Dołączył: Wed, 27 Lip 05

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:30

Zobacz postsara.czesze, o 23 Grudzień 2009, 13:20, napisał(a):

Aha. ok. Szkoda że to nie lustrzanka....;/

Do lustra, żeby "rozwalić tło" potrzebujesz osobnego obiektywu, koszt od 400 do 30,000 zł praktycznie ;)

#17 Gość_PL_kolek_*

  • Grupa: Goście

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:50

Zobacz postsara.czesze, o 23 Grudzień 2009, 13:20, napisał(a):

Aha. ok. Szkoda że to nie lustrzanka....;/

Z lustrzanką są 2 problemy:
-zaczyna się zauważać rzeczy, które wcześniej nie przeszkadzały
-jest głupio jak się ma lustrzankę a nie używa, bądź nie umie się robić ciekawych zdjęć

:E

#18 Użytkownik jest niedostępny   sara.czesze Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:54

moja nauczycielka ma zwykły obiektyw i lustrzanke i uzuskała taki efekt:

Załączone pliki



#19 Użytkownik jest niedostępny   wookie85 Ikona

  • Ciasteczkowy potwór
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2833
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 07

Napisany 23 Grudzień 2009 - 13:59

niedoswietlonego zdjecia ? dobry efekt

kompakt ma kilka razy mniejsza matryce niz pelno klatkowa lustrzanka przez co trudniej jest uzyskac plytka glebie , mozna probowac w sposob jak juz ci napisali

samo kupno lustrzanki problemu nie rozwiazuje , owszem bedzie latwiej

nie musze miec kompakta zeby wiedziec jak dziala...

#20 Użytkownik jest niedostępny   badman Ikona

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17086
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 23 Grudzień 2009 - 14:26

Zobacz postsara.czesze, o 23 Grudzień 2009, 12:11, napisał(a):

Po co mam robić coś takiego fotoshopem skoro mam do tego apart. tyle że nie za bardzo potrafię sięnim obsługiwać-taka prawda.
Nadal nie wiem jak to zrobić...
Taki efekt potrafie uzyskaać tylko makro ,ale przecież makro nie zrobi tego na większej odległości tylko minimalnej...:(

Sam sobie odpowiedziałeś?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych