Forum PCLab.pl: Laptop całkowicie się zawiesza na czas nieokreślony. Przyczyny? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop całkowicie się zawiesza na czas nieokreślony. Przyczyny?

#1 Użytkownik jest niedostępny   slavkomir Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 14:26

Od jakiegoś czasu mój laptop zawiesza się. Wszystkie funkcje są wyłączone, mysz nie działa, nic się nie da zrobić tylko zresetować. Na monitorze wyświetlany jest ostatni stan komputera i tyle. Dziś pozostawiłem tak kompa na pół godziny i po powrocie nic się nie zmieniło. Jedyna opcja na chwilową naprawę jest wyłączenie i włączenie kompa i przy starcie systemu pojawia się błąd i opcje z przełączeniem na tryby awaryjne. Sytuacja ta dzieje się tylko na grach online czy np na rozmowie na gadu gadu / skype (przez kamerke). Aktualizowałem stery do karty graficznej, laptop jest regularnie odkurzany, nie grzeje się temperatury są optymalne. Robiłem skany różnymi programami i żadnych wirusów nie znalazło. Po wyjęciu baterii sytuacja jest identyczna, więc nie jest to wina baterii. Przy normalnym użytkowaniu laptopa nic się nie dzieje i w zasadzie to jest jedyny problem. Gry się nie zacinają ani nic w tym stylu po prostu jest jedno wielkie zawieszenie i nic się nie da z tym zrobić. Widziałem wiele tematów na ten temat ale w żadnym nie było konkretnej odpowiedzi więc postanowiłem sam założyć temat i opisać to najlepiej jak potrafię.

Mój laptop:

Acer Asoure 7720G
Intel Core 2 Duo procesor T5450 (1.66GHz, 667MHz FSB 2MB L2 cashe)
Up to 1024 NVIDIA GeForce 8400GS
3GB DDR2
17" WXGA+ Acer CrystalBrite LCD
160GB HDD
Windows 7 Ultimate 32-bit (Oryginalny, zarejestrowany)

W czym może być problem? Jak będą jakieś pytania pisać wszystko.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sebasmax89 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 03 Styczeń 2010 - 14:29

Zarzuć smartem dysku.

#3 Gość_Christopher91_*

  • Grupa: Goście

Napisany 03 Styczeń 2010 - 14:29

Pobierz Nagraj na płytę CD używając nero lub jego odpowiednika (oczywiście używajac opcji "nagraj obraz płyty na dysk" ) i odpal z niej laptopa jakbyśinstalowął system. Przetestuj pamięci możliwe, że to one są winne. Przetestuj także dysk programem HDtune

#4 Użytkownik jest niedostępny   Jenot21 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2113
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 03 Styczeń 2010 - 14:35

Możesz grac gry gry bez sieci?
Jak łączysz się z internetem?

#5 Użytkownik jest niedostępny   slavkomir Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 16:14

Na razie w gry bez sieci nie grałem na tym laptopie jeszcze bo używam konsoli. Mam bezprzewodowego liveboxa (neostrada 2mb). Na starym kompie nie było z tym problemu. smarta postaram się wrzucić wieczorem, bo teraz wbiłem tylko na chwilę. Czy tylko problem z dyskiem i netem przychodzi wam do głowy?

Ogólnie w programie pokazuje mi

Reallocated bad blocks : 1651
Pending bad blocks : 43

Co to oznacza? jako jedyne jest zaznaczone na czerwono. Dawno nie bawiłem się komputerami i szczerze mówiąc jestem mało w tym ogarnięty.

#6 Użytkownik jest niedostępny   RENMEi Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 526
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 03 Styczeń 2010 - 16:16

Zdecydowanie dysk do wymiany, za dużo badów.

#7 Użytkownik jest niedostępny   slavkomir Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 16:25

Hmm a z jakiego powodu komp nawala tylko przy grach online i przy rozmowach VOIP ? Przy normalnym przegladaniu stron czy jak włączam siostrzenicy gry na www.gry.pl nic się nie dzieje i jest wszystko wporządku? Programy do muzyki też nie przeszkadzają. No i tez nie od razu się zacina bo czasem pogra 5-6 godzin czasem pół godziny ..

Ten post był edytowany przez slavkomir dnia: 03 Styczeń 2010 - 16:25


#8 Użytkownik jest niedostępny   slavkomir Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 16:56

Dodaj obrazek

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sebasmax89 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 03 Styczeń 2010 - 17:39

Widocznie system próbuje odwołać się do danych zapisanych na tych uszkodzonych sektorach. Jeżeli masz taką możliwość to sprawdź na innym dysku instalując na nim system z recovery dvd (o ile takowy posiadasz). Jest też inna możliwość. Możesz sprawdzić, w którym miejscu znajdują się uszkodzone sektory i je wydzielić omijając je przy tworzeniu nowych partycji (bądź odpowiednim podzieleniu istniejących).

EDIT: Jest prosty sposób (aczkolwiek trzeba się wsłuchać) na sprawdzenie czy to dysk. W większości przypadków kiedy głowica próbuje odczytać/zapisać coś na uszkodzonym sektorze towarzyszy temu charakterystyczny odgłos stukania. Sprawdź czy u Ciebie on występuje wsłuchując się podczas tego zwisu komputera w miejsce gdzie znajduje się dysk. Jeżeli to on to powinien wydawać w/w dźwięki (jednakże nie na 100%).

Ten post był edytowany przez Sebasmax89 dnia: 03 Styczeń 2010 - 20:16


#10 Użytkownik jest niedostępny   slavkomir Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 20:22

Komputer przy zacięciu milczy całkowicie. Nie ma żadnych odgłosów a łatwo usłyszeć bo jest to bardzo cichy sprzęt. Jeśli gram np 4h i po tym czasie komp się ścina (nie robię nic innego przy komputerze, wszystkie programy oprócz avasta wyłączone) to czy to wina dysku na 100%? Bo dysk może być nawalony, ale może jest inna przyczyna takiego faktu? Nie wiem, zasilacz, sterowniki, windows? Czy dysk jest jedyną opcją? Bo na każdym forum widzę, że każdy bez namysłu rzuca "dysk dysk dysk dysk", a szkoda wywalić 200 zł na dysk nie mając pewności, czy korzystać z pomocy informatyków pochopnie.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Przy sprawdzaniu rejestru 6 z tych błędów(?) Pokazuje mi się po każdym włączeniu komputera. (z nVIDIA i Realteka- reszta to programy zainstalowane tymczasowo).

#11 Użytkownik jest niedostępny   Sebasmax89 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 03 Styczeń 2010 - 20:31

Oczywiście nie musi to być dysk (jednak zdrowy to on nie jest :) ). Jeżeli nie słychać żadnych odgłosów to na razie go skreślamy (na razie...). Teraz proponowałbym tak jak kolega w 3 poście napisał przetestować pamięć RAM. Można to zrobić w miarę dokładnie tym właśnie programem z linku (Memtest86), ale na początek można spróbować zapełnić ją "po brzegi" za pomocą np. przeglądarki www. W tym celu należy otworzyć jak najwięcej (jak "najcięższych", najlepiej z flashem lub java) zakładek monitorując jednocześnie zajętość pamięci z poziomu menedżera zadań, z zakładki "Wydajność".

Ten post był edytowany przez Sebasmax89 dnia: 03 Styczeń 2010 - 20:32


#12 Użytkownik jest niedostępny   slavkomir Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 22:14

Włączam tyle stron, że zużycie CPU dochodzi do około 96-98% a zużycie ramu maxymalnie 1.5-2gb z 3gb dostępnych .. I wszystko śmiga dobrze komputer chodzi sprawnie po 10 minutach.

A że dysk nie jest zdrowy już zdążyłem się zorientować, ale skoro na razie działa, to niech działa nie mam na nim żadnych specjalnie ważnych danych. Tylko czy od tego mogą być na przyszłość problemy z innymi częściami?

Ten post był edytowany przez slavkomir dnia: 03 Styczeń 2010 - 22:15


#13 Użytkownik jest niedostępny   slavkomir Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 07 Styczeń 2010 - 07:13

Ok dziś stało się coś nowego. Niebieski ekran z wyświetlonymi błędami o sterownikach (komputer cala noc byl w stanie wylogowania i stało się to parę minut po zalogowaniu.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sebasmax89 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 08 Styczeń 2010 - 22:23

Tak mi jeszcze przyszła do głowy jednak rzecz. Zainstaluj drugą siódemkę na innej partycji (łatwo ją potem usunąć). Będziesz miał 2 systemy. Zainstaluj wszystko to co masz na starym systemie najlepiej w tej samej wersji. Jeżeli cała sytuacja się będzie powtarzać na nowym systemie to znaczy, że to (na 99%) nie dysk. Chyba, że już przy instalacji będą się pojawiać błędy w postaci błędów zapisu na dysk. Najlepiej przeskanuj jeszcze dysk na obecność bad sektorów (tak dla formalności).

#15 Użytkownik jest niedostępny   slavkomir Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 08 Styczeń 2010 - 22:35

Ok zrobię tak, jeśli nic nie pomoże dam kompa komuś kto go sprawdzi ;) Dzięki wielkie za pomoc.

A jeszcze apropos sterowników. Jeśli na stronie Acera mam tylko 3 sterowniki pod siódemke ultimate, to spod jakiego systemu najlepiej ściągnąć resztę. Bo zanim kupiłem kompa były w nim ściągane wszystkie sterowniki i wydaje mi się, że mógł koleś ściągnąć stery pod Viste. To może mieć jakieś znaczenie?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Sebasmax89 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 08 Styczeń 2010 - 23:20

Jeżeli na stronie acera są stery pod viste to je ściągnij. Rzadko się zdarza, żeby nie były kompatybilne z 7.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych