Forum PCLab.pl: Podłączenie laptopa do TV kablem HDMI - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podłączenie laptopa do TV kablem HDMI

#1 Użytkownik jest niedostępny   Feminflore Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 16:07

Mam pytanie. Chciałabym z telewizora zrobić tak jakby drugi monitor (żeby oglądać filmy itp) ale jak podłączam laptopa do telewizora przez kabel HDMI, to wyświetla mi się komunikat "Tryb niedostępny". Patrzyłam w podłączonych urządzeniach i w zakładce "Ekran zewnętrzny" jest komunikat, że podłączone, w ustawieniach dźwięku również mam ekran pokazany... Ale na TV pulpitu laptopa nie widać

#2 Użytkownik jest niedostępny   seraf20 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Cz, 01 Paź 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 18:26

Zobacz postFeminflore, o 3 Styczeń 2010, 16:07, napisał(a):

Mam pytanie. Chciałabym z telewizora zrobić tak jakby drugi monitor (żeby oglądać filmy itp) ale jak podłączam laptopa do telewizora przez kabel HDMI, to wyświetla mi się komunikat "Tryb niedostępny". Patrzyłam w podłączonych urządzeniach i w zakładce "Ekran zewnętrzny" jest komunikat, że podłączone, w ustawieniach dźwięku również mam ekran pokazany... Ale na TV pulpitu laptopa nie widać

System podaj, bo nie wiem jak to wygląda w Xp, ja w W7 używam skrótu "Windows"+P i wyświetlają mi się tryby połączenia z Ekranem zewnętrznym.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Feminflore Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 18:31

System Windows Vista Home Premium (z tego co pamiętam)

#4 Użytkownik jest niedostępny   seraf20 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Cz, 01 Paź 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 18:49

Zobacz postFeminflore, o 3 Styczeń 2010, 18:31, napisał(a):

System Windows Vista Home Premium (z tego co pamiętam)

I co próbowałeś tymi klawiszami Winkey +P ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Feminflore Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 03 Styczeń 2010 - 22:58

Nie działa. Ciągle widać komunikat na telewizorze "Tryb niedostępny" :( Laptop bez problemów wyłapuje telewizor bo mam w panelu sterowania karta graficzną nawet wykryty nowy monitor, no ale co z tego jak TV nie reaguje? ehh

#6 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3410
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 03 Styczeń 2010 - 23:03

to albo na TV musisz ustawić odpowiedni kanał
albo jak masz ten przycisk koło Ctrl nazywa się "Fn" to jego kliknij i któraś z liczb 1-9 :E
to na pewno to

#7 Użytkownik jest niedostępny   P.U. Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 753
  • Dołączył: So, 10 Gru 05

Napisany 04 Styczeń 2010 - 00:25

Zobacz postAlexandre09, o 4 Styczeń 2010, 00:03, napisał(a):

albo jak masz ten przycisk koło Ctrl nazywa się "Fn" to jego kliknij i któraś z liczb 1-9 :E
to na pewno to

Nie liczb tylko któryś klawiszy funkcyjnych F1-F12 (najczęściej jest to klawisz z ikona ekranu).
Czasami tez po podłączeniu laptopa przez HDMI, trzeba wyłączyć i włączyć ponownie TV by wszystko zadziałało.

#8 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 Ikona

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 7681
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 04 Styczeń 2010 - 00:33

Zmniejsz rozdziałkę ekranu zanim przełączysz się na TV.

#9 Użytkownik jest niedostępny   darek3322 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pt, 01 Sie 08

Napisany 04 Styczeń 2010 - 08:15

Cytuj

albo jak masz ten przycisk koło Ctrl nazywa się "Fn" to jego kliknij i któraś z liczb 1-9


U mnie w HP-ku jest Fn+F4 :szczerbaty: Ogólnie Fn+ klawisz z ikonką ekraniku i powinno hulać :-D

#10 Użytkownik jest niedostępny   koven Ikona

  • Trybik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1439
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 02

Napisany 04 Styczeń 2010 - 09:49

Zobacz postagent_x007, o 4 Styczeń 2010, 00:33, napisał(a):

Zmniejsz rozdziałkę ekranu zanim przełączysz się na TV.

!!!!
Lub zmień rozdziałkę i odświeżanie na obsługiwaną przez TV (instrukcja?)

Ten post był edytowany przez koven dnia: 04 Styczeń 2010 - 09:51


#11 Użytkownik jest niedostępny   seraf20 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Cz, 01 Paź 09

Napisany 04 Styczeń 2010 - 19:14

Zobacz postkoven, o 4 Styczeń 2010, 09:49, napisał(a):

!!!!
Lub zmień rozdziałkę i odświeżanie na obsługiwaną przez TV (instrukcja?)

to chyba nie to, bo na lapie ja mam np 75 Hz, na TV 60 Hz, więc to raczej nie robi.Jedyne co tu by było to ta rozdziałka, bo jesli zrobi obraz lustrzany to bedzie taki sam jak na kompie, jeśli Tv jako główny monitor to on już sam sobie dopasuje.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2752
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 08

Napisany 04 Styczeń 2010 - 19:20

Tryb nie obsługiwany oznacza, że taka rozdzielczość nie jest obsługiwana. W panelu kontrolnym karty graficznej zmień rozdzielczość dla TV.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Feminflore Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 05 Styczeń 2010 - 00:36

Jak nacisnęłam raz Fn+F4, pokazał mi się na TV komunikat "Brak sygnału", za drugim razem jak to zrobiłam, pokazał się komunikat "Tryb niedostępny" i jak weszłam w kartę, to rozdzielczość laptopa i telewizora była taka sama, po naciśnięciu trzeci raz zniknął mi obraz monitora (na laptopie), a na TV pozostał komunikat "Tryb niedostępny", więc nacisnęłam go jeszcze raz i powróciłam do punktu wyjścia. Weszłam w kartę graficzną i pokazuje mi się takie coś:

Dodaj obrazek

a po przejściu na ikonkę z telewizorem:

Dodaj obrazek

Błagam, pomóżcie bo ja już nie mam pojęcia co robić... :(

P.S. Laptopa mam HP Pavilion, a telewizor Samsung 24 cale.

Ten post był edytowany przez Feminflore dnia: 05 Styczeń 2010 - 00:44


#14 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 05 Styczeń 2010 - 00:47

Może po prostu nie możesz mieć 2 ekranów.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Feminflore Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 05 Styczeń 2010 - 00:58

Więc dlaczego i laptop i telewizor reagują na kabelek i laptop "widzi" TV? Jeśli nie było by takiej możliwości czy nie wyświetlał by się tylko komunikat "Brak sygnału"? Dodam, że jest to jeden z nowszych telewizorów, więc nie powinno być z tym żadnego problemu :(

#16 Użytkownik jest niedostępny   darek3322 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pt, 01 Sie 08

Napisany 05 Styczeń 2010 - 08:20

Instrukcje TV do ręki i sprawdź w jakiej rozdzielczości pracuje twój TV i taką ustaw. Możesz też zmniejszyć jakość kolorów do 16-tu bitów.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2752
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 08

Napisany 05 Styczeń 2010 - 09:10

Spróbujemy krok po kroku ;)
Wyłącz laptopa i telewizor, podłącz kabel HDMI, włącz telewizor i ustaw źródło sygnału na złącze HDMI, to do którego podpięty jest laptop (możesz mieć więcej złączy HDMI niż jedno, dlatego ważne jest wybrać właściwe), włącz laptopa.
W tym momencie powinien już być obraz na TV, jeśli nie ma to lecimy dalej ;)
Wejdź do panelu ustawień karty graficznej tak jak pokazałaś na zdjęciu nr 2 i zmień rozdzielczość telewizora na mniejszą o jeden poziom, jeśli ciągle wyświetla "Tryb niedostępny" to zmień o jeszcze jeden i tak dalej do skutku. Pzdr.

#18 Użytkownik jest niedostępny   kamilek1 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 08

Napisany 25 Maj 2012 - 23:53

mam ten sam problem. szkoda ze nigdzie nie idzie znaleźć podpowiedzi jak rozwiązać ten problem. wszędzie tylko pseudo znawcy wypisują rzeczy oczywiste. skoro ktoś pisze ze podłączył kablem hdmi wykryło telewizor to powinien wskoczyć obraz na oba ekrany.
ja osobiście wiele razy tak robiłem i nigdy nie było problemu, teraz jak chciałem rodzinie zapreezentować filmik nagle nie odbiera i koniec kropka . kilka godzin zmieniania wszystkiego na różne sposoby. ewidentnie laptop widzi telewizor bo wyskakuje jako samsung....
a to że radzicie Fn + których z F1-F12 to logiczne ze ktoś kto ma z tym problem próbował to, a to jedynie skrót do tego co mozna zrobić w opcjach więc to żadna podpowiedź.
nawet wywyaliłem firewalla Mcafe czy jak tosie zwało bo myslalem ze to on blokuje, wyskakuje mi tylko idiotyczne sone center żeebym coś konfigurował i tyle, szkoda tylko ze w konfiguracji niema nic mądrego. bo tam juz zakłada ze obraz sie na Tv wyświetla a u mnie jak pisało tryb niedostepny tak pisze i niczym tego zmienić nie idzie;/

#19 Użytkownik jest niedostępny   NigdyWiecejIntela Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 08 Lis 11

Napisany 26 Maj 2012 - 20:08

Zobacz postFeminflore, o 03 Styczeń 2010 - 16:07, napisał(a):

Mam pytanie. Chciałabym z telewizora zrobić tak jakby drugi monitor (żeby oglądać filmy itp) ale jak podłączam laptopa do telewizora przez kabel HDMI, to wyświetla mi się komunikat "Tryb niedostępny". Patrzyłam w podłączonych urządzeniach i w zakładce "Ekran zewnętrzny" jest komunikat, że podłączone, w ustawieniach dźwięku również mam ekran pokazany... Ale na TV pulpitu laptopa nie widać


2 opcje: 1 - kiepskiej jakości kabel (idź do sąsiada i porzycz jakiś porządny i przetestuj)
2 - kombinuj z rozdzielczościami, wcale nie musi byc niska - czasami musi byc wysoka ustawiona

Pisz jak tam postępy!!!

#20 Użytkownik jest niedostępny   kamilek1 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 08

Napisany 27 Maj 2012 - 18:47

lol a co ma do tego kiepskiej jakości kabel. albo kabel jest sprawny albo nie jest. a gdyby nie był to by komp nie wykrywał tv.
a rozdzielczość to pierwsze co sie ustawia

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych