Forum PCLab.pl: Nie moze pobrac adresu sieciowego - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie moze pobrac adresu sieciowego

#1 Użytkownik jest niedostępny   marcin8787 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 08 Lis 09

Napisany 01 Luty 2010 - 20:10

Witam,

Mam w domu siec wi-fi. Dzisiaj po wlaczeniu laptopa zaczelo sie laczyc z siecia, ale nie moze pobrac adresu sieciowego. Zasieg jest ok, sygnal sieci jest wykryty jako bardzo dobry ale nie moze wlasnie nadac adresu sieciowego. Probowalem funkcji "napraw" i dalej to samo. Dodam, ze na drugim laptopie wszystko jest ok tzn. normalnie laczy i internet dziala, wiec musi byc cos nie tak z tym pierwszym laptopem.Prosze o pomoc!!!!

p.s. mam neostradę

Ten post był edytowany przez marcin8787 dnia: 01 Luty 2010 - 21:44


#2 Użytkownik jest niedostępny   SweetDreams Ikona

  • biomedical engineer ^^
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9027
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 01 Luty 2010 - 20:21

Jaki system operacyjny? (SP)

#3 Użytkownik jest niedostępny   marcin8787 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 08 Lis 09

Napisany 01 Luty 2010 - 20:24

XP pro SP3, dodam tylko, ze od kilku miesiecy wszystko dzialalo ok, tylko dzisiaj pojawil sie ten problem.

Ten post był edytowany przez marcin8787 dnia: 01 Luty 2010 - 20:35


#4 Użytkownik jest niedostępny   SweetDreams Ikona

  • biomedical engineer ^^
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9027
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 01 Luty 2010 - 21:36

Wejdź we właściwości połączenia sieciowego i wpisz parametry ręcznie (adres IP, maskę, bramę oraz DNS - może być taki sam jak brama)
Napisz czy masz połączenie

#5 Użytkownik jest niedostępny   marcin8787 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 08 Lis 09

Napisany 01 Luty 2010 - 21:44

Spróbowałem tak jak piszesz, spisałem wszystkie te informacje z drugiego laptopa i wklepałem na tym co nie łączy z netem. Wyskoczyło mi info że istnieje konflikt i 2 komputery mają takie samo ip, ale na tym komputerze gdzie mam problem z netem cały czas łączy(odnawia adres ip) i nic z tego.

#6 Użytkownik jest niedostępny   SweetDreams Ikona

  • biomedical engineer ^^
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9027
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 01 Luty 2010 - 21:48

Wpisz adres Ip o jeden większy - 2 komputery w sieci nie mogą mieć tego samego adresu IP

#7 Użytkownik jest niedostępny   marcin8787 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 08 Lis 09

Napisany 01 Luty 2010 - 21:52

Zrobiłem tak jak piszesz i....INTERNET ZADZIAŁAŁ :) Pytanie tylko czy będzie działał cały czas czy trzeba zmieniać ten adres ip? Bo w neostradzie nie jest to adres stały.

#8 Użytkownik jest niedostępny   agravator Ikona

  • jestem hejterem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3957
  • Dołączył: Cz, 22 Paź 09

Napisany 01 Luty 2010 - 21:56

zewnętrzny adres IP czyli 83.xxx.xxx.xxx nie jest stały, ale tu jest mowa o wewnętrznym adresie (coś a'la 192.168.1.x) więc może tak zostać

#9 Użytkownik jest niedostępny   SweetDreams Ikona

  • biomedical engineer ^^
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9027
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 01 Luty 2010 - 21:58

Nie, adres IP jaki dostajesz z Neostrady nie ma tu żadnego znaczenia
Problem w tym, że jeśli będziesz chciał się połączyć z inną siecią niż Twój router będziesz na nowo musiał wpisywać odpowiednie parametry połączenia
W Windows XP z SP3 jest jakiś błąd (który objawia się "niemożliwością" pobrania adresu poprzez DHCP), którego Microsoft nie chce/nie potrafi naprawić od blisko 2 lat :hmm: Opublikowana łatka najzwyczajniej w świecie nie działa...

Ten post był edytowany przez SweetDreams dnia: 01 Luty 2010 - 21:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   marcin8787 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 08 Lis 09

Napisany 01 Luty 2010 - 22:00

SweetDreams i agravator wielkie dzięki za pomoc!
Zastanawia mnie tylko że do tej pory wszystko było ok, a nagle dzisiaj nie potrafiło przypisać tego adresu automatycznie....


Jeszcze raz dziękuję! ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   agravator Ikona

  • jestem hejterem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3957
  • Dołączył: Cz, 22 Paź 09

Napisany 01 Luty 2010 - 22:03

Zobacz postmarcin8787, o 1 Luty 2010, 22:00, napisał(a):

SweetDreams i agravator wielkie dzięki za pomoc!
Zastanawia mnie tylko że do tej pory wszystko było ok, a nagle dzisiaj nie potrafiło przypisać tego adresu automatycznie....


Jeszcze raz dziękuję! ;)

u mnie też się tak zdarza niekiedy,restart routera pomaga :D

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych