Forum PCLab.pl: Gigabyte P35-DS3R vs P41-ES3G (ICH9R vs ICH7) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte P35-DS3R vs P41-ES3G (ICH9R vs ICH7)

#1 Użytkownik jest niedostępny   walass 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 09

Napisany 04 Luty 2010 - 00:27

jako ze mialem przyjemnosc znowu zmienic sobie za free (no wychodze na duzy plus ;) ) plyte glowna - postanowilem udowodnic ze nowe nie znaczy lepsze i na odwrot - ogolnie mid/hi-end nie musi byc mocniejszy niz low-end ;)

testy wykonalem na szybko - kilka prostych programow ktore conieco pokazaly

Dodaj obrazek
http://www.gigabyte....?ProductID=3224

nazwa mylaca - to nie jest P41 lecz G41 z zintegrowana grafika lecz - wylaczona, to ze jest zintegrowana stwierdzilem przy wymianie pasty na NB - wielkosc chipa wieksza od P31

Dodaj obrazek
http://www.gigabyte....a-p35-ds3r.html

dobrze znana plyta , przedstawiac nie trzeba ;)

testy robione na identycznych ustawieniach - FSB 333 x10 =3,3GHz 1,2V ddr2 800 5-4-4-12

super pi 1m
p35=18,109
g41=17,735
Dodaj obrazekDodaj obrazek


everest odczyt pamieci
p35=6765
g41=7159
Dodaj obrazekDodaj obrazek

everest zapis pamieci
p35=7037
g41=7053
Dodaj obrazekDodaj obrazek

everest cpu queen
p35=14123
g41=14113
Dodaj obrazekDodaj obrazek

everest julia
p35=4792
g41=4959
Dodaj obrazekDodaj obrazek

hdtach (ICH7 vs ICH9R)
ICH9R=ICH7
Dodaj obrazekDodaj obrazek




wnioski :)

ICH7 i ICH9R w trybie IDE pracuja idealnie identycznie
sam chipset nie przyspiesza w zaden sposob procesora
G41 ma nowszy kontroler pamieci niz P35 dzieki czemu odczyt pamieci wyraznie wzrosl (razem z wynikiem SPI)

:)

ciekawostka:
P41-ES3G posiada gigabajtowy system oszczedzania energii ktory bardzo fajnie sie sprawuje , jak sie okazuje e3200@3,3 1,2V nie jest zbyt prądożernym procesorem :)
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez walass dnia: 04 Luty 2010 - 00:40


#2 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5733
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 04 Luty 2010 - 00:37

Nie powinno dziwić bo od czasu P965 wielkich zmian w chipsetach intela nie było.Ogólnie P35 jest lepsze od P41 bo to potworny kastrat.
Powiedz czy nie masz problemu z samo resetującym się biosem w P35 ? Miałem EP35 i co reset przywracał mi deafult-y, od nowości.

#3 Użytkownik jest niedostępny   walass 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 09

Napisany 04 Luty 2010 - 00:42

Zobacz postczolgista778, o 4 Luty 2010, 00:37, napisał(a):

Nie powinno dziwić bo od czasu P965 wielkich zmian w chipsetach intela nie było.Ogólnie P35 jest lepsze od P41 bo to potworny kastrat.
Powiedz czy nie masz problemu z samo resetującym się biosem w P35 ? Miałem EP35 i co reset przywracał mi deafult-y, od nowości.

nie mam problemu z resetami

taki kastrat wygrywa z pełnym p35 :P

#4 Użytkownik jest niedostępny   Ajdaho_Pl 

  • SLI FAN
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2412
  • Dołączył: Wed, 30 Gru 09

Napisany 04 Luty 2010 - 20:56

to weź procek pokroju e7xx , e8xx i zrób na tym kastracie fsb rzędu 500+mhz , powodzenia

#5 Użytkownik jest niedostępny   walass 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 09

Napisany 04 Luty 2010 - 20:59

Zobacz postAjdaho_Pl, o 4 Luty 2010, 20:56, napisał(a):

to weź procek pokroju e7xx , e8xx i zrób na tym kastracie fsb rzędu 500+mhz , powodzenia

a po co mi to?

wez sobie q8200 i zrob 4GHz na czymkolwiek - sztuka dla sztuki

#6 Użytkownik jest niedostępny   Ajdaho_Pl 

  • SLI FAN
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2412
  • Dołączył: Wed, 30 Gru 09

Napisany 04 Luty 2010 - 22:56

to tylko po to abyś zrozumiał że płyt na takich kastratach się nie kupuje , max fsb które z tego wyjmiesz to będzie kole 425mhz , kiedyś przestanie Ci celeron starczać , będziesz chciał lepszego proca i oc , to i płytę będziesz zmieniał , a z tą na p35 pewnie by stykło

#7 Użytkownik jest niedostępny   walass 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 09

Napisany 05 Luty 2010 - 00:09

Zobacz postAjdaho_Pl, o 4 Luty 2010, 22:56, napisał(a):

to tylko po to abyś zrozumiał że płyt na takich kastratach się nie kupuje , max fsb które z tego wyjmiesz to będzie kole 425mhz , kiedyś przestanie Ci celeron starczać , będziesz chciał lepszego proca i oc , to i płytę będziesz zmieniał , a z tą na p35 pewnie by stykło

jak przestanie to sie zmieni reszte ale ze jeszcze nie to po co? zle rozumujesz bo komputer jest dla czlowieka a nie odwrotnie

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ajdaho_Pl 

  • SLI FAN
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2412
  • Dołączył: Wed, 30 Gru 09

Napisany 05 Luty 2010 - 00:46

no właśnie on ma służyć Tobie a nie Ty jemu i jak przestanie Tobie starczać procesor to sprzęt cie zmusi do wymiany , zresztą Twoja kasa Twój problem

#9 Użytkownik jest niedostępny   Mglisty 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2278
  • Dołączył: Wt, 18 Kwi 06

Napisany 05 Luty 2010 - 00:58

Tak, będziemy się bawić dalej w LGA 775, podczas gdy dużo szybsze i5/i7 tanieją z dnia na dzień :P Srsly, śmiać mi się chce z takich ludzi. Ustawię sobie 4GHz no i co? Będzie głośno, będzie sporo prądu żarło, nie mówiąc o biednym zasilaczu... Sztuka dla sztuki.

#10 Użytkownik jest niedostępny   walass 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 09

Napisany 05 Luty 2010 - 11:37

ja nie wiem co sie tak stresujesz
3,3GHz
stres= 1600RPM , 45W
idle= 600-700RPM, 14W

i to Twoim zdaniem duzo? nie rozsmieszaj

a zasilacz mam taki ze bys bal sie komputer majac takowy wlaczac - mam 250W - fortron :)
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   gruby33 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 758
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 07

Napisany 12 Luty 2010 - 23:09

Jeśłi oddałeś P35-DS3R i wziąłeś to na P41 to ci życzę powodzenia w życiu i ogólnie robieniu interesów....

DS3R biję ją na łeb i mów co chcesz i tka ten P41 w porównaniu do tej P35 jest nie warty zamiany. A co do twoich testów, że lepszy P41. Ile da ci to w grach 1 czy może 2 FPS więcej?

DS3R kręci niesamowicie. FSB spokojnie w okolicach 500 Mhz a nawet niektóre lepiej. 6 fazowe zasilanie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   walazz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1141
  • Dołączył: Wed, 19 Kwi 06

Napisany 14 Luty 2010 - 16:51

Zobacz postgruby33, o 13 Luty 2010, 00:09, napisał(a):

Jeśłi oddałeś P35-DS3R i wziąłeś to na P41 to ci życzę powodzenia w życiu i ogólnie robieniu interesów....

DS3R biję ją na łeb i mów co chcesz i tka ten P41 w porównaniu do tej P35 jest nie warty zamiany. A co do twoich testów, że lepszy P41. Ile da ci to w grach 1 czy może 2 FPS więcej?

DS3R kręci niesamowicie. FSB spokojnie w okolicach 500 Mhz a nawet niektóre lepiej. 6 fazowe zasilanie.

dla mojego e3200 nie ma zadnej roznicy

bede zmienial platforme to wezme sobie i3/i5 i wtedy P35-DS3R i tak na nic sie nie zda

poza tym bede potrzebowal duze FSB to sobie spowrotem kupie taka co duze FSB robi - czesto zmieniam sprzet i nie kupuje tego co jest COOL a szukam okazji na allegro i nigdy nie trace na sprzecie

#13 Użytkownik jest niedostępny   Papryka244 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2388
  • Dołączył: Pt, 03 Paź 08

Napisany 11 Marzec 2010 - 23:27

Tylko czy...Ustawiłeś dokładnie takie same , WSZYSTKIE timingi dla pamięci?
Bo jeżeli coś zostawiałeś na AUTO to G41 może po prostu mocniej zaciskać niektóre parametry i stąd te wyniki ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   walazz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1141
  • Dołączył: Wed, 19 Kwi 06

Napisany 11 Marzec 2010 - 23:34

wszystkie najwazniejsze - 5-4-4-12 - reszta taka jak ma def. - z samych timingow taka roznica to by nie wyszla..............

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych