Forum PCLab.pl: Wirtualny Tunel Aerodynamiczny - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga, uwaga! To już ostatnie dni konkursu Seagate, w którym wygrać można trzy atrakcyjne nagrody! Weź udział

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wirtualny Tunel Aerodynamiczny Czyli jaki software Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   0G0R3K-15 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Luty 2010 - 23:33

Panowie, Koledzy z forum. Poszukuję oprogramowania stworzonego do przeprowadzania prub w tunelu aerodynamicznym.

Znalazłem jeden taki program lecz cena $699 za licencję jakoś mnie nie satysfakcjonuje. Najlepiej by oprogramowanie było darmowe. Nie zalerzy mi na jakiś zaawansowanych funkcjach jako iż nie jestem profesjonalistą w tej dziedzinie a interesuje mnie tylko opływowość różnych przedmiotów a także konstrukcji które wykonujemy w szkole.
Było by dobrze gdyby była możliwość importowania modeli 3D z programów jak AutoCad czy Google SketchUp.

Z góry dziękuję

#2 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• kot kreskowy
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2010 - 14:12

Ten post to jest żarcik, nie? ;)
(niedługo będą ludzie tutaj szukać freeware do konstruowania statków dalekomorskich)

Masz jakieś naukowe podstawy do oceny pracy takiego programu?

Jeżeli nie, to może wystarczy jakieś techdemo CUDA - jest jakieś prawdopodobieństwo, że istnieje coś w tym stylu.
Bardziej realne rozwiązanie to software do modelowania/animacji 3D z rozbudowanymi fluidami, fizyką itd. Powinna być możliwość przypisania geometrii "owiewanej" i generatora cząstek, które będą "owiewać" daną geometrię.

Możesz spróbować znaleźć coś takiego w darmowym Blenderze...jeżeli nie Blender, to wybacz, ale 600$ to chyba mało na takie specjalistyczne zastosowania. Cena=0 wywołuje napad śmiechu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   0G0R3K-15 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2010 - 16:56

Nie musi być pełna wersja chodzi tutaj o prosty tunel aerodynamiczny. Wiadomo im więcej opcji tym lepiej ale i tak wszystkich nie użyję. Zalerzy mi na opływowości przedmiotów i tym jaki opór stawiają.

#4 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• kot kreskowy
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2010 - 17:33

Zdajesz sobie, że to wymaga naprawdę skomplikowanych obliczeń?

Może inaczej: do czego potrzebujesz takiego programu? W jakim formacie masz otrzymywać dane?

#5 Użytkownik jest niedostępny   0G0R3K-15 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2010 - 19:22

W szkole zajmujemy się czymś takim jak tworzeniem prototypowego pojazdu o bardzo opływowym krztałcie tak by stawiał jak najmniejszy opór wiatru. Pojazd jest zasilany kilkudziesięcioma akumulatorami motocyklowymi (jak na razie silnik) I jesteśmy w trakcie projektowania całej reszty lecz nie mamy na to dofinansowania ze szkoły sporego i właśnie wydatek $600 odpada jako iż większą z tego część musielibyśmy opłacić cami.

Nie ważne w jakim formacie otrzymam dane bo nie znam się na tym. Znaczy na programach aerodynamicznych. Chodzi o to iż mamy kilka różnych prototypowych konstrukcji na komputerze i teraz w wyborze przeszkadza nam jedynie to iż nie jesteśmy do końca pewni która z tych "dziwacznych" konstrukcji będzie najwydajniejsza.

#6 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• kot kreskowy
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2010 - 21:10

Hmm, szczerze mówiąc, bardzo ciężko mi uwierzyć, że na wiarygodny software do liczenia takich rzeczy wystarczy 600$ - stawiałbym raczej na cenę z min. 2 zerami więcej.

Moim zdaniem, jedyne co ci zostaje, to wizualizacja "w miarę dokładna" procesu "okrążania" przez cząstki (zapomnij o powietrzu) jakiejś bryły.
Być może, jak będziesz miał szczęście, będziesz w stanie wprowadzić jakiekolwiek wartości fizyczne ośrodka. Będzie bez problemu możliwe sterowanie wektorem prędkości itd generowanych cząstek.

Wszystko to można spróbować zrobić w wersji trial software 3D - Maya jest dobra w fluidowe klocki, więc to jeden z kandydatów. Osobiście, jako sprawdzonego, mogę polecić Lightwave 3D.

Oczywiście: zapomnij o czymkolwiek więcej, niż tylko wizualizacja. Liczyć cokolwiek tu nic nie będzie.

Możesz przy okazji sobie poczytać o czymś z sąsiedniej działki: aerodynamiki lotniczej - profile laminarne itd się kłaniają.

Inna droga...to samodzielne obliczenia. Wprawdzie jest to solidnie pracochłonne, ale zeszyt zapisany wzorami również może zrobić wrażenie :E

Ten post był edytowany przez jagular dnia: 09 Luty 2010 - 21:10

#7 Użytkownik jest niedostępny   0G0R3K-15 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2010 - 17:02

Pobawie się z tymi dwoma programami co podałeś może akurat to wystarczy.
No jeśli nic innego nie pozostanie to zaciągnę chłopaków to liczenia może im wyjdzie a jak nie to tylko wizualizacja i "na oko" określić który lepszy.
Fikuśne kształty to i tak to co zporo obniży aerodynamikę.

Na początku staraliśmy się stworzyć coś na styl myśliwca B2 ale było by to za szerokie i tylko jedno osobowe, niestety na drugą osobę miejsca brak.
Teraz mamy coś pomiędzy Audi R10 (mniejsze oczywiście) a Myśliwcem SR-71. Taka dziwaczna konstrukcja ale cóż na to poradzić. Kolejna bardziej przypomina jakiś futurystyczny pojazd z filmów SF.

No ale cóż jak będzie to się okaże

#8 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• kot kreskowy
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2010 - 17:25

Nie możecie po prostu użyć przekroju kropli wody? Ewentualnie sobie ściągnąć jakiś przekrój lotniczy - to powinno, przykładowo, dodać nieco siły nośnej przy większych prędkościach=mniejsze obciążenie podwozia, mniejsza powierzchnia styku z podłożem=mniejsze zużycie paliwa.

#9 Użytkownik jest niedostępny   0G0R3K-15 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2010 - 17:28

Zobacz postjagular, o 10 Luty 2010, 16:25, napisał(a):

Nie możecie po prostu użyć przekroju kropli wody? Ewentualnie sobie ściągnąć jakiś przekrój lotniczy - to powinno, przykładowo, dodać nieco siły nośnej przy większych prędkościach=mniejsze obciążenie podwozia, mniejsza powierzchnia styku z podłożem=mniejsze zużycie paliwa.

W tym wypadku było by mniejsze zurzycie energii. Teoretyczna prędkość maksymalna to ok 1000km/h co przy wadze własnej ok 220-250kg + kierowca i ewentualnie pasażer obawiał bym się że mógłby jeszcze odlecieć.

A tak na seio to przy wybojach (bo jak wiadomo drogi równe nie są) ta siła nośna mogła by wybić przód do góry co z kolei mogło by się skończyć wypadkiem. Już się śmiałem że jak mu skrzydła z tektury przylepię to nam odleci :D

#10 Użytkownik jest niedostępny   wroobel Ikona

• ?!?
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2010 - 21:27

O ile dobrze zrozumiałem poszukujecie softu do CFD. Może tutaj coś znajdziecie (OpenFOAM?).

#11 Użytkownik jest niedostępny   0G0R3K-15 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2010 - 22:56

Dzięki na pewno sprawdzę :)

Strona 1 z 1