Forum PCLab.pl: Crossfire x16/x4 vs. x8/x8 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Crossfire x16/x4 vs. x8/x8 czyli o ograniczaniu kart słów kilka - mini recenzja

#21 Użytkownik jest niedostępny   hubertos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: Cz, 19 Cze 08

Napisany 18 Luty 2010 - 22:20

Czyli do mojego 9800GTX za jakiś czas kupuję drugiego :) P5B Deluxe

#22 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12233
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 18 Luty 2010 - 22:25

Zobacz posthubertos, o 18 Luty 2010, 22:20, napisał(a):

Czyli do mojego 9800GTX za jakiś czas kupuję drugiego :) P5B Deluxe

strata kasy :exclam: :exclam:
PS.dobrze wspominam ta płytkę.

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 18 Luty 2010 - 22:25


#23 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13981
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 18 Luty 2010 - 22:33

I nerwów.
Szkoda, że P5B Deluxe nieobsługuje oficjalnie SLI oraz trybu x8/x8. :(

#24 Użytkownik jest niedostępny   Rapture 

  • tits or gtfo!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1874
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 09

Napisany 19 Luty 2010 - 03:16

jeszcze jest chyba EVGA P55 Classified 200 i EVGA P55 FTW 200.

#25 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12233
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 19 Luty 2010 - 04:21

EVGA P55 FTW
1 x PCIe x16 mode
2 x PCIe x16/x8 mode
1 x PCIe x8 mode
wychodzi że tylko MSI ma pełne 16X dla dwóch.

EVGA P55 Classified 200
3 x PCI-E x16 slots, running at x16/x8
2 x PCI-E x16 slots, running at x8
1 x PCI-E x16 slot, running at x4
http://www.evga.com/...502/classified/
5x8 i 1x4

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 19 Luty 2010 - 04:25


#26 Użytkownik jest niedostępny   Aurora570 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 503
  • Dołączył: So, 02 Sty 09

Napisany 19 Luty 2010 - 08:05

Zobacz posthubertos, o 18 Luty 2010, 22:20, napisał(a):

Czyli do mojego 9800GTX za jakiś czas kupuję drugiego :) P5B Deluxe



Lepiej sprzedaj to co masz i kup jedna mocną kartę. To wywalona kasa jeśli zapakujesz się w SLI.

#27 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13522
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 19 Luty 2010 - 10:02

Porobiłem trochę testów na podkręconych kartach, i wyniki wzrosły, więc wniosek nasuwa się taki, że x8/x8 nie ogranicza 5770 - gdyby były ograniczane, po zwiększeniu zegarów wynik powinien być taki sam (tak na chłopski rozum ;) )

edit
następna ciekawostka - w układzie x16/x4 w becie BF Bad Company 2 woda migała na szaro-biało , przy x8/x8 wszystko jest ok - czyżby zła synchronizacja linii 16/4 w tym tytule?

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 19 Luty 2010 - 12:40


#28 Użytkownik jest niedostępny   T0TEK 

  • DoCoMo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1392
  • Dołączył: Cz, 05 Lut 09

Napisany 20 Luty 2010 - 20:22

Na jakims zagranicznym forum był test HD5870 i w tabelkach porównano m.in. wydajność miedzy 8x a 16x i we wszystkich grach różnice były marginalne.

A tutaj bardzo ciekawy test skalowania -> :E

Ten post był edytowany przez T0TEK dnia: 20 Luty 2010 - 20:22


#29 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13522
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 20 Luty 2010 - 20:36

tak , tylko według testu wyszło im , że x4 2.0 ogranicza 5 % ogólnie i to 5870 - nie twierdze, że nie , sama karta może i tak jest ograniczana, gdy pracuje w singlu w slocie x4, jednak po testach , które przeprowadziłem widać, jak x4 pracuje w crossfire - wogóle nie opłacalne ;) (jedynie jakbyś drugą kartę dostawał gratis :) )

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 20 Luty 2010 - 20:37


#30 Użytkownik jest niedostępny   Hyuga 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 09

Napisany 27 Marzec 2010 - 21:56

Dzięki za ten artykuł.

#31 Użytkownik jest niedostępny   jungleismassive 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Wt, 20 Kwi 10

Napisany 01 Maj 2010 - 16:02

Apropo cf, jaką panowie polecą płytkę pod LGA775, minimum 2 porty pci-e 2.0 (myślę o cf x16 + x8 lub x8 + x8 bo to chyba najlepsze opcje)? Chętnie Gigabyte ale niekoniecznie.

Ten post był edytowany przez jungleismassive dnia: 01 Maj 2010 - 16:02


#32 Użytkownik jest niedostępny   ENERGIZER1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Nd, 22 Lis 09

Napisany 01 Maj 2010 - 16:05

Zobacz postjungleismassive, o 1 Maj 2010, 16:02, napisał(a):

Apropo cf, jaką panowie polecą płytkę pod LGA775, minimum 2 porty pci-e 2.0 (myślę o cf x16 + x8 lub x8 + x8 bo to chyba najlepsze opcje)? Chętnie Gigabyte ale niekoniecznie.


ASUS MAXIMUS X38 lub ASUS RAMPAGE X48

#33 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 09 Maj 2010 - 15:39

Jednak lepiej jest zrobić CF (jak się ma taką płytkę) niż kupować nową dużo szybszą kartę.

Przykład:
HD4850 512MB DDR3 i dokupić drugie za 300zł (łączna wartość 600zł).
Radeon HD5850 1GB DDR5 kosztuje zaś 1000zł. Tak więc różnica w cenie spora.
Wydajnościowo zaś na podobnym poziomie (znaczy: CF 2xHD4850 = 1xHD5850).

Dlaczego tego nie napiszecie?

Ten post był edytowany przez Igorius dnia: 09 Maj 2010 - 15:39


#34 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiak_PL_GDA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3849
  • Dołączył: Nd, 09 Wrz 07

Napisany 09 Maj 2010 - 16:04

Nie do końca się z tobą z zgodzę z tym CF
Sam się o tym boleśnie przekonałem
Mając w CF HD4770 gry się cięły gorzej niż na jednej karcie
np Crysis lepiej chodził na jednym HD4770 niż na CF
To samo było z MW2 sypał się czasami do momenty gdy zacząłem go uruchamiać na jednym HD4770
Tak wiem to tylko 2 gry ale to akurat dwie gry które grałem od początku roku

A jeszcze jedno potrzebna moc i nie chodzi mi tu o cenę za prąd tylko o ilość wydzielanego ciepłą przez kompa
HD 4770 - 80W
HD 4850 - 110W
HD 4870 - 160W
HD 4890 - 190W

Przy CF mnożymy razy dwa

A taki jeden HD5850 - 170W

Więc w upalne dni w małym pokoju przy dwóch hd4870 można się ugotować

#35 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 09 Maj 2010 - 16:51

Jest wielu ludzi, którzy twierdzą, że nie ma znaczących przycięć przy 2xHD4850 w CF.
Problemem jest tu raczej moc procesora. Jak czytałem na tym forum( i w innych miejscach)
przy CF wymagane jest taktowanie w granicach 3.5Ghz. (u mnie akurat taka prędkość jest
możliwa na BOX'owym chłodzeniu przy ustawieniu samym mnożnikiem). Możliwe zatem, że
za mikroprzycięcia odpowiada fakt, iż procesor zbyt wolno podaje dane do kart graficznych
(i na odwrót - zbyt wolno je odbiera). Zdarza się też, ze dwie karty renderują jednocześnie
ta samą klatkę - zamiast klatki naprzemiennie. To nie jest jak dotąd w pełni rozwiązane.

http://forum.pclab.pl/t399340.html
http://forum.pclab.pl/t582264.html
http://forum.pclab.p...hp?t547967.html
http://maxforces.com..._...&rowstart=0

W sprawie ciepła powiem tak: zawsze on będzie, mniejsze lub większe. Ilość ciepła bowiem
zależy od sprawności danego układu, nie ma w 100% sprawnego. Karty graficzne są
sprawne na poziomie 40-65% Niemniej jednak dobre wentylowanie budy powinno rozwiązać problem...

#36 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiak_PL_GDA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3849
  • Dołączył: Nd, 09 Wrz 07

Napisany 09 Maj 2010 - 17:01

Zobacz postIgorius, o 9 Maj 2010, 17:51, napisał(a):

Niemniej jednak dobre wentylowanie budy powinno rozwiązać problem...


Tylko ja nie pisałem o obudowie tylko o pomieszczeniu w którym komp stoi :Up_to_s:

#37 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13522
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 09 Maj 2010 - 17:01

no ja bawiłem się w trochę więcej niż 2 gry, na 5770, i na 10.2 o ile było trochę mikroprzycięć, o tyle na sterach 10.3 prawie wogóle ich nie zauważałem - co już pisałem kiedyś, jak gra w trybie CF osiąga przyzwoitą liczbę klatek , praktycznie dla osoby nie wiedzącej co siedzi w kompie nie do zorientowania się czy to single czy multi gpu - ale to przy >60fps - przy Crysisie w very high dx10 miałem od 25-do 40 klatek w zależności od miejsca i zadymy, i tutaj czasami były jakieś błedy, ale nie tragedia

Dodam jeszcze, że nie ma sensu robic CF z 512mb kart do rozdzielczości >=1680x1050 - zauważalny spadek przy włączeniu AA i AF w stosunku do wersji z 1gb (testowane na UH Benchmark, FarCry2 i Call of Prypiat)

#38 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 09 Maj 2010 - 17:10

@Krzysiek
Air conditioning się założy i po sprawie ;)

@kochan4
Czyli do 1280x1024 - tak, do 1600x1200 oraz 1680x1050 - nie?
A co powiesz o 1360x760 i 1440x900?
Mam monitor panoramiczny 20-calowy iiyama ProLite E2003WS,
Jakie rozdzielczości polecasz przy pojedynczej a jakie przy CF?

#39 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13522
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 09 Maj 2010 - 17:16

Igorius, do 1680x1050 też super śmigało (2 asusy 512mb 5770) tylko , że po włączeniu AAx4 w UH np leciały fpsy w dół , czego nie miałem przy 1gb , co dla niektórcyh może być denerwujące - ja cały ten szum z AA mam w 4 literach , bo grając w 1680x1050 nawet lubię jak mam czasami ostrzejsze konturki :), ale niektórym to przeszkadza, co potrafię zrozumieć i dlatego też przestrzegam, że nie wszystkie nowe tytuły przy 512 ram mimo CF będą chodziły w full detalach

#40 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 09 Maj 2010 - 17:58

Ale teraz masz tylko jedna kartę HD5770 1GB, prawda?
Gry chodzą zatem gorzej, co nie?

Jednak skusze się na CF 2x4850 512MB DDR3
(nie stać mnie na HD5850 1GB DDR5 :( )
Masz jakież uwagi co do tego?
Czy muszą to być identyczne Radki (od tego samego producenta)?
Czy muszą mieć równe taktowania?

Ten post był edytowany przez Igorius dnia: 09 Maj 2010 - 17:59


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych