Forum PCLab.pl: Windows 7 i drukarka sieciowa - zaraz mnie krew zaleje - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 i drukarka sieciowa - zaraz mnie krew zaleje

#1 Użytkownik jest niedostępny   docxxx Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1315
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 23 Luty 2010 - 13:42

12 komputerow w pracy. 10 ma XP. 2 przyszly nowe, z W7. Ok, wszystko gra, oprocz drukarek sieciowych. Wszystko na XP smiga az milo. Mozna drukowal do woli na 4 drukarkach sieciowych. Przychodzi kolej na W7. Dodaje drukarke sieciowa (system wszystkie widzi!), a system za kazdym razem zegna mnie komunikatem, ze trwa wyszukiwanie sterownikow w witrynie Windows Update i... kupa. Nie odnajduje ich. Ok, mysle sobie, to zainstaluje to wszystko recznie. Sciagam i instaluje sterowniki ze stron producentow danej drukarki. Kazda z 4 drukarek ma sterownik zainstalowany. Znowu dodaje drukarke sieciowa i znowu ten komunikat o Windows Update. Juz mnie krew zalewa. Wylaczam zapore sieciowa, konto goscia wlaczone, siec i domena ustawiona jak Bozia kazala. Ni chu chu. Dalej to samo.
Czy ktos wie, jak na tym wspanialym systemie zaintalowac drukarke sieciowa?
Wykluczcie wszelkie "normalne" problemy typu: firewall, wirus itp. To juz wszystko zostalo sprawdzone.
ps. Dodam, ze w koncu przytaszczylem kompa do kazdej drukarki i zaisntalowalem je lokalnie. Wszystko ok, ale ja chce drukowac sieciowo!

Ten post był edytowany przez docxxx dnia: 23 Luty 2010 - 13:59


#2 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 23 Luty 2010 - 14:15

Windows update nie ma nic do sterowników.

Ten post był edytowany przez John Sharkrat dnia: 23 Luty 2010 - 14:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   docxxx Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1315
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 23 Luty 2010 - 14:37

Zobacz postJohn Sharkrat, o 23 Luty 2010, 14:15, napisał(a):

Windows update nie ma nic do sterowników.


No co Ty nie powiesz? :mad2:
A znasz rozwiazanie tego problemu?

#4 Użytkownik jest niedostępny   anglik666 Ikona

  • Zawsze gotowy do RAPORTU
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2383
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Luty 2010 - 01:20

Wejdź w folder drukarek (pod 7 jest on w control panelu) i spróbuj zmienić port z lokalnego na sieciowy podczepiając ją pod "prawdziwą udostępnioną drukarkę" - może tak pójdzie.

Cytuj

Windows update nie ma nic do sterowników.

W Win 7 jak najbardziej ma !

Ten post był edytowany przez anglik666 dnia: 24 Luty 2010 - 01:21


#5 Użytkownik jest niedostępny   docxxx Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1315
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 24 Luty 2010 - 07:11

Zobacz postanglik666, o 24 Luty 2010, 01:20, napisał(a):

Wejdź w folder drukarek (pod 7 jest on w control panelu) i spróbuj zmienić port z lokalnego na sieciowy podczepiając ją pod "prawdziwą udostępnioną drukarkę" - może tak pójdzie.


Z tym, ze to nie jest stricte drukarka sieciowa, a udostepniona z innego kompa.

#6 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 24 Luty 2010 - 09:00

Jakie to drukarki i czy przypadkiem win 7 nie jest w wersji 64 bity?

Zobacz postanglik666, o 24 Luty 2010, 01:20, napisał(a):

W Win 7 jak najbardziej ma !

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:
Genialny marketing microsoftu, który przerodził się w miejską legendę, o tym jak to win 7 sam sobie ściąga sterowniki. :E No cóż żyj dalej w tym przekonaniu, że win7 myśli za ciebie i wie wszystko lepiej.
:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Ten post był edytowany przez John Sharkrat dnia: 24 Luty 2010 - 09:03


#7 Użytkownik jest niedostępny   docxxx Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1315
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 24 Luty 2010 - 09:26

Drukarki wszelakie (Brother, HP, Canon), a Win7 64-bitowy.
ps. Darujmy sobie teksty o MS i W7 w kontekscie "jaki to on zly". Chcialbym, abyscie pomogli w rozwiazaniu problemu.

#8 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 24 Luty 2010 - 09:37

Zobacz postdocxxx, o 24 Luty 2010, 09:26, napisał(a):

Drukarki wszelakie (Brother, HP, Canon), a Win7 64-bitowy.

To jest najprawdopodobniej przyczyna problemu. Brak sterowników do wersji 64bity, lub są potraktowane po macoszemu.
Niestety to są skutki kupna 64-bitowych systemów do biura, gdzie wszystko było, jest jeszcze długo będzie 32 bitowe. 64-bity w biurze to gwarantowane kłopoty i 0 korzyści.

Ten post był edytowany przez John Sharkrat dnia: 24 Luty 2010 - 09:38


#9 Użytkownik jest niedostępny   docxxx Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1315
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 24 Luty 2010 - 11:05

Zobacz postJohn Sharkrat, o 24 Luty 2010, 09:37, napisał(a):

To jest najprawdopodobniej przyczyna problemu. Brak sterowników do wersji 64bity, lub są potraktowane po macoszemu.
Niestety to są skutki kupna 64-bitowych systemów do biura, gdzie wszystko było, jest jeszcze długo będzie 32 bitowe. 64-bity w biurze to gwarantowane kłopoty i 0 korzyści.


Kolego, zanim napisalem posta, zainstalowalem sterowniki 64-bitowe ze strony producenta danej drukarki.
Co za ... ten W7.

#10 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 24 Luty 2010 - 12:12

Zobacz postdocxxx, o 24 Luty 2010, 11:05, napisał(a):

Kolego, zanim napisalem posta, zainstalowalem sterowniki 64-bitowe ze strony producenta danej drukarki.
Co za ... ten W7.

Po co?

#11 Użytkownik jest niedostępny   anglik666 Ikona

  • Zawsze gotowy do RAPORTU
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2383
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 24 Luty 2010 - 12:31

@John Sharkrat
Przyszedłeś tu pomóc czy przeszkadzać ? To nie jest forum dla fanboy'ów, a dla ludzi którzy szukają odpowiedzi na pytania w związku z praktycznymi problemami. Zachowaj swoje komentarze dla siebie, proszę, bo nie wnoszą żadnego wkładu rozwiązanie problemu...

@docxxx

Cytuj

Z tym, ze to nie jest stricte drukarka sieciowa, a udostepniona z innego kompa.

Nie ma znaczenia, masz tam podać numer IP, albo nazwę drukarki, drukarkę widzisz przecież w otoczeniu sieciowym pod jakąś nazwą...

#12 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 24 Luty 2010 - 12:37

według mnie wnoszą. :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   krzynek12 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 14 Lip 10

Napisany 14 Lipiec 2010 - 12:36

witam,
mam dokładnie ten sam problem: W7 64bit i drukarka podłączona do XP.

Czy udało się rozwiązać problem?

Pozdr

#14 Użytkownik jest niedostępny   krzynek12 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 14 Lip 10

Napisany 14 Lipiec 2010 - 12:57

znalazłem odpowiedź tu:
http://www.sevenforu...pc-win-7-a.html

pomaga:)

pozdr

#15 Użytkownik jest niedostępny   Erven Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Cz, 28 Gru 06

Napisany 16 Wrzesień 2010 - 09:39

Czy moglby ktos przetlumaczyc to na polski bo mam dokladnie ten sam problem a cos nie czaje textu do konca i sie zgubilem :(

#16 Użytkownik jest niedostępny   Erven Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Cz, 28 Gru 06

Napisany 17 Wrzesień 2010 - 10:49

Tak dla nastepnych, ktorzy beda mieli pdoobny problem.
Ostatni punkt u siebie zrobilem troszke inaczej - wybralem uniwersalny sterownik HP PCL6. (akurat hp mam).

#17 Użytkownik jest niedostępny   pepe32 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 17 Wrzesień 2010 - 11:02

hmm ja mam epsona 4880 nawet W7 64bit. nie poprsil o stery, moze 3s trwala instalacja drukarki
smiga nie pyta

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych